AL, 16. forduló: Újabb rangadót nyert a listavezető

A Buducsnoszt szinte reménytelen helyzetből nyert a végén hibázó Mega ellen. A zágrábi rangadó Bilan-parádét és sima meccset hozott.

A Buducsnoszt ezúttal szinte reménytelen helyzetből nyert a végén hibázó Mega ellen. A zágrábi rangadó Bilan-parádét és nagyon sima meccset hozott, a szlovén derbi viszont csak kétszeri hosszabbítás után, nem hétköznapi végjátékban dőlt el.

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 12-4) – Zadar (horvát, 7-9) 83-57

Egy félidőn keresztül nagyon kellemetlen ellenfél volt a Zadar a Crvena Zvezda számára, a meccs második felében viszont már csak egy csapat volt a pályán, így a címvédő hátránya nem nőtt az éllovas Buducsnoszttal szemben. A nagyszünetben még 35-35-ös állást mutatott a Pionir eredményjelzője, Dejan Radonjics azonban alapos eligazítást tarthatott az öltözőben, hiszen egy extrán motivált Zvezda futott ki a folytatásra. A harmadik negyedet 23-8-ra, a negyediket pedig 25-14-re nyerték a belgrádiak. Sztefan Jovics (8 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó, 5 labdaszerzés, 4/4 mezőnyből) extra hatékony játékkal, mindössze 8 pontot szerezve ért el 31-es indexpontszámot, ez egészen rendkívüli teljesítmény. A kiváló karmester ráadásul egyetlen labdát sem adott el, nem úgy a Zadar, akiknek a végére 22 turnover jött össze, java részt a második félidőben, ami a nagyarányú vereségüket okozta.

Cibona Zagreb (horvát, 6-10) – Cedevita Zagreb (horvát, 13-3) 69-81

Csak nevében volt rangadó a zágrábi derbi, hiszen a Cedevita lejátszotta a pályáról a Cibonát és gond nélkül gyűjtötte be újabb győzelmét. A fantasztikus formában pattogtató Miro Bilan (25 pont, 7 lepattanó, 3 blokk, 13/11 mezőnyből) teljesítményét már sokszor megénekeltük az elmúlt hetekben, de ezúttal sem tehetünk mást, hiszen a rendkívül képzett center most ugyan nem ért el dupla-duplát, de ő volt a mérleg nyelve a csapatok között. Bilan már a félidőben 29 indexpontnál tartott, a meccset pedig 35-ös értékkel fejezte be, amivel a forduló MVP-je lett. A meccs egyébként már a nagyszünetre eldőlt, hiszen Bilan teljesítményével egyenes arányosságban a Cedevita 27-12-es első negyeddel kezdte a meccset, félidőben pedig már 48-29-re vezettek a piros-fehérek.

Mega Leks (szerb, 10-6) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 14-2) 81-83

A címvédő Zvezda legyőzése után újabb nagy sikert aratott az alapszakaszgyőzelem felé menetelő Buducsnoszt. Ezúttal ugyanis veszettnek tűnt helyzetből, a negyedik helyen álló Mega Leks ellen hozták a két pontot a montenegróiak. Pedig nagyon jól játszott a Timothe Luwawu-Cabarrot (20/6 pont, 4 labdaszerzés) vezette Mega, a szerbek bizonyították, hogy nem véletlenül állnak úgy a bajnokságban, ahogy. Két perccel a vége előtt még vezettek is 6 ponttal, 78-72-re a hazaiak, ekkor azonban ki más, mint a Buducsnoszt idei legjobbja, az addig nem sokat mutató Tadija Dragicsevics (13/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) vágott be két hármast. A Mega ugyanakkor sorra hibázta el a büntetőket, többek között 81-82-nél is kettőt, amit a fordításért dobtak. Viszont a túloldalon a nagyszerű Omar Cook (14/9 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) is csak egyet dobott be, így még volt esélye a házigazdáknak megnyerni a mérkőzést. Ez a Szimenuovics-tripla azonban szintén célt tévesztett, így tovább folytatta jó sorozatát a Buducsnoszt.

Krka (szlovén, 8-8) – Tajfun (szlovén, 7-9) 103-96 2x h.u.

Hatalmas csatát és a szezon eddigi legizgalmasabb meccsét eredményezte a két szlovén rivális, a Krka és a bajnok Tajfun összecsapása, mely csak kétszeri hosszabbítás után dőlt el. A meccsnek mindemellett óriási tétje is volt, hiszen mindkét csapat 7-8-as mérleggel várta a találkozót, a győztes pedig közelebb férkőzhetett a még playoffhelyen álló Megához. A Krka játékosai örülhettek végül, akiknek kétszer kellett megmenteniük ezt a meccset, mielőtt győzelmet ünnepelhettek volna. A Tajfun ugyanis 14 ponttal, 67-53-ra vezetett a negyedik negyed elején, és a hazaiak az utolsó percben érték utol őket és harcolták ki a hosszabbítást. Az első ráadásban aztán ismét a vendégek ragadták magukhoz a vezetést, ám Mirko Mulalic (15/12 pont) elképesztő, 8 méteres triplájával (ami lentebb látható is) a Krka ismét döntetlenre mentette a meccset. Az utolsó 5 percben aztán már nem volt pardon, a novo mestói alakulat 18 pontot szerezve elcsípte a nagyon fontos győzelmet. A zöldeknél Mulalic mellett Sztefan Szinovec (31/18 pont, 8 lepattanó) újfent parádézott, de nagyon jó volt Jure Lalic (18 pont, 5 lepattanó) is. A túloldalon is sokakat lehet dicsérni, de a legkiemelkedőbb Domen Bratoz (20/3 pont, 6 lepattanó) volt közülük.

MZT Szkopje (macedón, 7-9) – Partizan NIS (szerb, 6-10) 82-78

Az edzőváltás óta a harmadik meccsét is megnyerte a Szkopje, hiszen a Partizant is elkapták a feljavulóban lévő macedónok. Ezzel az MZT tudott előrébb lépni, míg az idegenben még nyeretlen szerbek továbbra is ott vannak a közvetlen veszélyzónában. Pedig most is közel álltak az első vendégként aratott sikerükhöz a belgrádiak, hiszen a csapatok 71-71-ről várták a végjátékot. Ezt követően azonban a Szkopje szerzett 7 megválaszolatlan pontot és otthon tartotta a győzelmet. A hazaiak győzelmében Uros Lukovics (20 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) vállalt oroszlánrészt, a túloldalon pedig Jamar Wilson (21/9 pont, 4 lepattanó) volt a legjobb.

Sutjeska (montenegrói, 5-11) – Union Olimpija (szlovén, 6-10) 86-78

A Sutjeska a szezon során másodszor is legyőzte a Ljubljanát, ezzel fontos lépést téve a bennmaradás felé az egyik közvetlen riválisa ellen. Így már ráadásul nem is egyedül áll az utolsó helyen a montenegrói újonc a nagyon sűrű alsóházban. Jól játszottak és megérdemelten nyertek a házigazdák, akik az első és a harmadik negyedet nyomták meg nagyon. Mindent megpróbált az Olimpija is, ám a jellemzően a külső dobásaikra építő szlovénok ezúttal pocsék dobóformát fogtak ki távolról, 19/3-as mutatót produkáltak a triplavonalon túlról, így pedig még a Sutjeskát sem lehet legyőzni idegenben. A meccs embere a kritikus pillanatokban rendre betaláló Drasko Albijanics (20 pont, 5 lepattanó, 2 blokk, 10/8 dupla) volt, elhomályosítva ezzel a túloldalon Szava Lesics (25/3 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) hatalmas extráját.

Igokea (bosnyák, 5-11) – Metalac Farmakom (szerb, 6-10) 60-66

A kiesés elkerüléséért vívott alsóházi rangadót a Metalac nyerte az Igokea otthonában, így ők tudták megszerezni hatodik győzelmüket. Ezzel szemben az Igokea is hatnál jár, csak ők éppenséggel a sorozatban elszenvedett vereségek számában, és még az edzőváltás sem segített rajtuk a szezonbeli egyik legfontosabb meccsükön. A színvonal éppenséggel nem verdeste az eget, elég csak a dobott pontokra és az Igokea 20 eladott labdájára gondolni. A meccs egyébként bő egy perc alatt dőlt el a negyedik negyedben, mikor 52-52-nél a Metalac csinált egy 8-0-s, villámgyors sorozatot. A vendégek győzelméből Nikola Jevtovics (16 pont, 8 lepattanó) vállalta a legnagyobb részt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Tajfun – Crvena Zvezda Telekom 
Cedevita Zagreb – Krka
Zadar – Buducsnoszt VOLI
MZT Szkopje – Mega Leks
Partizan NIS – Igokea
Union Olimpija – Cibona Zagreb
Metalac Farmakom – Sutjeska

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus