AL, 18. forduló: Perry a Cibona ellen is vezér volt

Kendrick Perry 20 pontjával a sokáig nyeretlen Karpos Sokoli a Cibonát is megverte, ezzel már sorozatban hatodik hazai győzelmüket aratták. A zágrábiak botlását kihasználta a Buducsnoszt és a Cedevita is, míg a Ljubljana egy kiváló meccsen megszakította a Partizan nyolcmeccses győzelmi szériáját.

Crvena Zvezda mts (szerb, 18-0) – Krka (szlovén, 5-13) 79-62

A hét közben a Fenerbahcét is megverte a Crvena Zvezda az Euroligában, így a CSZKA Moszkva és a Real Madrid után egy újabb sztárcsapatot kaptak el, és már ott is rájátszást érő helyen állnak a szerbek. Az Adria Ligát pedig továbbra is veretlenül vezetik, hiszen a Krkának nem volt esélye a legjobb csapat otthonában, még Ognjen Kuzmics hiányában sem. 3-6 után egy 16-2-es rohammal fordított és robogott át a szlovénokon a Zvezda, a nagyszünetben pedig már 17 ponttal, 45-28-ra vezettek. Ez a különbség aztán a végére is megmaradt, a belgrádi piros-fehérek már csak arra ügyeltek, hogy biztosan tartsák ezt a távolságot az utolsó dudaszóig. A Zvezda újabb győzelme is a magas szintű csapatmunka eredménye volt, hiszen mindössze ketten jutottak el közülük 10 pont fölé, mégis sima győzelmet arattak. A legeredményesebb és leghatékonyabb játékos Nemanja Dangubics (13/9 pont, 8 lepattanó) lett közülük, a Krkában pedig Marko Lukovics (20/12 pont, 6 lepattanó) volt kiemelkedő.

Union Olimpija (szlovén, 8-10) – Partizan NIS (szerb, 14-4) 74-68

Egy fantasztikus végjáték és második félidő után a Ljubljana le tudta győzni a Partizant, ezzel megszakítva a szerbek nyolcmeccses veretlenségi sorozatát. Jobban kezdték a meccset a szlovénok, a Partizan aztán szépen elkezdett felzárkózni, majd a harmadik negyedet 20-8-ra megnyerve 53-46 arányban vezettek a záró felvonás előtt. A meccs hajrája aztán már az Olimpijáról, egészen pontosan Brandon Jeffersonról (20/12 pont, 4 lepattanó) szólt, aki kevesebb mint két perccel a vége előtt, 63-65 után két nehéz hármast is a helyére küldött, ezzel kvázi eldöntve a mérkőzést. A nyerőember tehát Jefferson lett, de a Ljubljana legjobbja az egész találkozót tekintve Davin Oliver (18/6 pont, 10 lepattanó) volt. A Partizanban Adin Vrabac (17/3 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) és Sztefan Bircsevics (13/3 pont, 12 lepattanó) nyújtották a legjobb teljesítményt.

Cedevita Zagreb (horvát, 13-5) – Mega Leks (szerb, 5-13) 89-85

A Zvezda elleni vereség után ismét győzelmi sorozatba kezdett a Cedevita, hiszen a Mega elleni siker már a harmadik volt nekik a sorban, és ezzel a legutóbbi hét találkozójukból hatot megnyertek. Az előzetes esélyek és helyezések ellenére ez egy meglehetősen szoros és hullámzó meccs volt a csapatok között, hiszen az első negyedet 24-18-ra a Mega, a másodikat 26-12-re a Cedevita, majd a harmadikat 28-19-re ismét a szerbek nyerték. A záró felvonásban aztán rendre a zágrábiak jártak már előrébb, de a végjátékban 86-85-re is feljött még a Radoszav Szpaszojevics (18/12 pont, 5/4 tripla), Jovan Novak (16/9 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) és Rade Zagorac (15/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) vezette Mega. Fordítaniuk azonban nem sikerült, mivel a folytatásban megremegtek a kezek, így a hosszú kihagyásából nemrég visszatért Luka Babic (27/9 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) parádés játékára építő Cedevita lezárta a meccset.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 13-5) – Igokea (bosnyák, 9-9) 75-60

Egy negyed alatt lerendezte a Buducsnoszt az Igokea elleni fellépését, a bosnyákok meglepetésre semmilyen komoly ellenállást nem tudtak tanúsítani a 40 perc során. A találkozót 10-0-lal kezdő podgoricaiak 26-12-re nyerték meg az első negyedet, ezt követően pedig már egyszer sem tudta még csak egyszámjegyűre sem csökkenteni hátrányát az Igokea. A Buducsnoszt győzelmének fő kovácsa ezúttal is Marcus Williams (17/9 pont, 6 gólpassz) volt, aki félidőre már 15 pontnál járt és gyönyörű gólpasszokkal szolgálta ki társait, de rajta kívül négy csapattársa is eljutott 10 pont fölé.

Karpos Sokoli (macedón, 6-12) – Cibona Zagreb (horvát, 11-7) 76-70

Kendrick Perry (20/3 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) a Karpos Sokoli és a mezőny legjobbjaként vezette újabb győzelemre csapatát, a macedónok ezúttal a Cibonát kapták el. Bevehetetlennek tűnik a szkopjei alakulat csarnoka, akiknek ez volt zsinórban a hatodik győzelmük odahaza, és a Buducsnoszt és a Cedevita után egy újabb topcsapatot tréfáltak meg. A Cibona számára ugyanakkor ez a vereség nagyon sokba kerülhet, hiszen ezzel már kétmeccses hátrányba kerültek a rájátszást érő helyek mögött. Pedig három perccel a vége előtt még a horvátok vezettek (62-64), erre azonban Perry és a Kapros másik legjobbja, Bojan Trajkovszki (19/6 pont) révén 9 megválaszolatlan ponttal felelt a házigazda, ahonnan már nem volt visszaút a Luka Zoric (14 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) vezette Cibonának.

FMP (szerb, 7-11) – Mornar (montenegrói, 6-12) 92-85

Ragyogóan kezdte az újévet az FMP, hiszen 2017-ben ez már a harmadik győzelme volt a belgrádi alakulatnak, akik így egyre távolodnak a kiesést jelentő utolsó helytől. A másik oldalt tekintve a Mornar továbbra sem tudott még meccset nyerni idegenben, most az egyik közvetlen riválisuk otthonában is kapituláltak. A mérkőzés egyébként sokáig nagyon szoros volt, a kulcs aztán a negyedik negyed első 70 másodperce volt, mikor az FMP 7 pontot szerezve elhúzott 10 ponttal (74-64), ami után már végig csak futottak az eredmény után a montenegróiak. A szerbeket a Jonah Bolden (22/12 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés), Dragan Apics (19 pont, 8 lepattanó, 9/8 mezőnyből), Filip Csovics (13/6 pont, 14 gólpassz) hármas húzta, a Mornar legjobbja pedig Lamont Jones (24 pont) volt.

MZT Szkopje (macedón, 5-13) – Zadar (horvát, 6-12) 92-65

Azután, hogy az öt legjobb csapatból négy ellen (Zvezda, Partizan, Cedevita, Cibona) letudta a meccseit a Szkopje, a Zadar ellen már sikerült nyernie a macedón alakulatnak, ezzel még izgalmasabbá vált az utolsó hely elkerüléséért zajló harc. A mérkőzés sokkal egyoldalúbb volt a vártnál, az MZT esélyt sem adott a horvátoknak, minden negyedet megnyerve fokozatosan húztak el riválisuktól, a végére pedig kiütéses különbség alakult ki. Josh Scott (18 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 7/6 mezőnyből) játszott nagyon nagyot a Szkopjéban, de Djordje Drenovac (18/6 pont, 4 lepattanó) és Marko Szimonovszki (17/15 pont) is hasonlóan eredményes volt a hazaiaknál.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Igokea – Crvena Zvezda mts 
Partizan NIS – FMP
Krka – Cedevita Zagreb 
Mornar – Buducsnoszt VOLI 
Cibona Zagreb – Union Olimpija
Mega Leks – Zadar
Karpos Sokoli – MZT Szkopje

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus