AL, 19. forduló: A Cedevitát is elintézte a listavezető

A félidőben már 50-18-ra vezető Buducsnoszt valósággal kiütött a liga egyik legjobb csapatát és robog az alapszakasz megnyerése felé.

A félidőben már 50-18-ra vezető Buducsnoszt valósággal kiütött a liga egyik legjobb csapatát és robog az alapszakasz megnyerése felé. A Zvezda elrontotta az ünnepet Ljubljanában, a Partizan pedig új edzővel nyerte meg a Cibona elleni klasszikust. Egészen rendhagyó módon az 5. és 14. helyek között mindössze egy győzelemnyi a különbség, páratlan izgalmak várhatók a folytatásban.

 

Union Olimpija (szlovén, 7-12) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 14-5) 69-77

A Crvena Zvezda elrontotta a Ljubljana ünnepét, hiszen a klub a címvédő elleni meccs alkalmával emlékezett meg fennállása 70. évfordulójáról. Nagyon jól is kezdtek a hazaiak, hiszen 23-16-ra megnyerték az első negyedet, a folytatásban aztán fokozatosan ellenfele fölé kerekedett a Zvezda. Már 16 ponttal is vezettek a szerbek, a hajrában azonban egy 12-0-s rohammal újra izgalmassá tudta tenni a meccset az Olimpija. Ezt a rohamot azonban a mezőny legjobbja, Quincy Miller (25/12 pont, 9 lepattanó) egy triplával megállította, így végül nem lett teljes a szlovénok ünnepe.

Cedevita Zagreb (horvát, 15-4) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 17-2) 57-81

Négy héten belül a harmadik playoffcsapatot, a Zvezda és a Mega után a Cedevitát is legyőzte a Buducsnoszt, ráadásul nem is akárhogy. Ezzel a győzelemmel félig-meddig már alapszakaszgyőztesnek tekinthető a montenegrói alakulat, hiszen hét forduló még hátravan ugyan, ám a mindössze két vereséggel álló Buducsnoszttól nagy összeomlás kellene ahhoz, hogy ez ne így legyen. A meccs előtt az otthon játszó Cedevita 11-es, a Buducsnoszt pedig 9-es győzelmi sorozatban volt, így ennek fényében főleg meglepő, hogy milyen simán intézte el a podgoricai gárda a zágrábiakat. A félidőben ugyanis egészen döbbenetes módon már 50-18-ra vezetett a Buducsnoszt, a játék minden elemében a Cedevita fölé nőttek. Tadija Dragicsevics (23/6 pont, 6 lepattanó) elképesztő formája továbbra is tart, ezúttal is kimagaslóan a mezőny legjobbjaként vezette győzelemre a listavezetőt.

Igokea (bosnyák, 7-12) – Mega Leks (szerb, 12-7) 80-75

Nagyon nagy győzelmet aratott az Igokea a már biztos playoff-résztvevőnek tűnő Mega ellen, amivel elmozdult a tabella legaljáról a bosnyák gárda. Álomszerűen mutatkozott be az Adria Ligában ezen a meccsen debütáló Danilo Sibalics (21/12 pont, 7 lepattanó), akit az Igokea nemrég igazolt le. Sibalics mellett Vuk Radivojevics (21/15 pont, 8 lepattanó) volt a hazaiak másik vezére, akiknek nagyban köszönhetően szinte végig vezetett a meccsen a 18 támadólepattanót gyűjtő Igokea. Ognjen Jaramaz (22/12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és a Mega nem adták fel, 60-62-nél egy rövid időre fordítottak, ekkor azonban egy 14-0-s futással válaszolt és eldöntötte a meccset a házigazda.

Partizan NIS (szerb, 7-12) – Cibona Zagreb (horvát, 8-11) 85-82

Nagyszerűen sikerült a Partizan újdonsült vezetőedzőjének, Alekszandar Dzsikicsnek a debütálása a kispadon, hiszen a nagy rivális Cibonát tudták megverni a belgrádiak az egyik legnagyobb klasszikus Adria Liga összecsapás alkalmával. A két éve még elődöntőt játszó két gárda jelen pillanatban teljesen más célokért küzd, ám ennek a rangadónak mindig különösen nagy jelentősége van mindkét fél számára. Ennek fényében a szépszámú szurkolóserege előtt össze is szedte magát erre a meccsre a Partizan, és nagyon jól játszva, a lepattanócsatát 44-29-re megnyerve végig vezettek az összecsapáson. A végjátékban aztán Ante Zizic (12 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) egymaga dobott 8 megválaszolatlan pontot, így a Cibona feljött egyetlen pontra. A szerbek azonban nem engedték kiénekelni a sajtot a szájukból és jó büntetőzésükkel lezárták a mérkőzést. A hazaiak legjobbjai az egyaránt dupla-duplázó Csedomir Vitkovac (15/3 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) és Kevin Jones (14 pont, 11 lepattanó) voltak, míg a túloldalon Zizic mellett Marin Rozic (20/9 pont, 4 lepattanó, 8/7 mezőnyből) volt kiemelkedő.

Metalac Farmakom (szerb, 8-11) – Krka (szlovén, 8-11) 83-77

A szezon során másodszor is legyőzte a Metalac a Krkát, így az egyaránt 8-11-es mérleggel álló csapatok közül a szerbek állnak jobban az egymás elleni összevetésben. A félidőben még teljesen egál volt az állás (38-38), az öltözőből azonban egy sokkal motiváltabb Metalac futott ki a folytatásra, akik 10-0-val kezdték a harmadik játékrészt, és 28-12-re nyerték a negyedet. Matic Rebec (10/9 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) tripláival 4 pontra felzárkózott ugyan még a Krka, de a Metalac ismét elhúzott és lezárta a meccset. A hazaiaknál Dejan Kutlesics (18/3 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) játszott a legjobban.

Tajfun (szlovén, 7-12) – Zadar (horvát, 8-11) 66-82

Nem adott esélyt a Zadar a meccs előtt egyaránt 7 győzelemmel álló Tajfunnak, a meccs a vártnál sokkal simábban alakult. A második negyedben robbantottak a dalmáciaiak, akik azt a játékrészt 30-12-re nyerték, de a harmadikban is mindössze 11 pontot engedélyeztek a szlovén bajnoknak (11-22). A találkozó hátralévő részre formalitás volt tehát csupán, a meccs embere pedig egyértelműen a remek dobóformát kifogó Glenn Cosey (25/15 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó, 7/5 tripla) volt a vendégektől.

MZT Szkopje (macedón, 8-11) – Sutjeska (montenegrói, 7-12) 71-75

Nagyon fontos győzelmet aratott a Sutjeska a Szkopje elleni kiesési rangadón, így az újonc közelebb került riválisaihoz az extrém módon sűrű alsóházban, ahol az 5. és a 14. helyezett között mindössze egy győzelemnyi a különbség. A meccs szinte végig teljesen egál volt, az első, a második és a harmadik negyed végén is döntetlen állást mutatott az eredményjelző. Hosszabbítás azonban nem alakult ki, hiszen Nikola Pavlicsevics (14/9 pont, 5 lepattanó) egymás után két triplát is bevágott, majd 71-73-nál a hazaiak eladták a labdát, így végül nyert a Sutjeska. Pavlicsevics mellett a nemrég igazolt Ratko Varda (16/6 pont, 7 lepattanó), illetve Radoszav Szpaszojevics (14/3 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) is nagyon sokat tett a vendéggyőzelemért, a Szkopjénak pedig Uros Lukovics (17 pont, 18 lepattanó, 5 blokk) brutális palánk alatti performansza is kevés volt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom – Metalac Farmakom
Zadar – Cedevita Zagreb 
Buducsnoszt VOLI – Union Olimpija 
Mega Leks – Tajfun 
Cibona Zagreb – MZT Szkopje
Krka – Partizan NIS
Sutjeska – Igokea

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus