AL, 2. forduló: Erőt demonstrált a Crvena Zvezda

A címvédő nem adott esélyt a rangadón a tavalyi alapszakasz második helyezettjének, de a Cedevita is magabiztosan nyert.

 

A címvédő nem adott esélyt a rangadón a tavalyi alapszakasz második helyezettjének, de a Cedevita is magabiztos volt az eddigi egyetlen idegenbeli győzelem alkalmával. Már csak ez a két csapat veretlen az első két forduló után.

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 2-0) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 1-1) 83-62

Nagy várakozás előzte meg a tavalyi alapszakasz első két helyezettjének összecsapását, melyen végül jelzésértékű győzelmet aratott a többi csapat felé a címvédő Zvezda. A második félidőt nyomta meg rendkívüli módon a szerb alakulat, akik a kétpontos félidei vezetés után egy 15-3-as etapot produkálva döntötték el a csata sorsát. A meccs második felében védekezésben és támadásban is egyértelműen a Buducsnoszt fölé nőttek a belgrádiak, és a vártnál talán magabiztosabb győzelmet arattak. A szezonnyitó után ismét Maik Zirbes (19 pont, 6 lepattanó, 7/7 mezőnyből) volt a Zvezda legjobbja, aki az első meccshez hasonlóan most is 19 pontig jutott és a két összecsapáson összesen 16/15-öt dobott mezőnyből. Az izraeli Gal Mekel (10/6 pont, 7 gólpassz) volt az, aki újfent jeleskedett a társak, így Zirbes kiszolgálásában is.

 

Sutjeska (montenegrói, 0-2) – Cedevita Zagreb (horvát, 2-0) 68-83

A Zvezda elsőszámú kihívója, a Cedevita Zagreb sem akart lemaradni riválisától, és végül ők is behúzták a győzelmet a ligaújonc otthonában. Érdekesség, hogy az első két fordulóban ez volt az egyetlen vendéggyőzelem, ami a különbség ellenére egyáltalán nem volt sétagalopp a horvátoknak. Öt perccel a vége előtt ugyanis még mindössze 3 pont volt a csapatok között (58-61), ám a Zvezdához hasonlóan ekkor ők is egy 15-3-as sorozattal vitték dűlőre a dolgokat. A meccs és az egész forduló legjobb játékosa a masszív dupla-duplával jelentkező Miro Bilan (20 pont, 13 pont, 4 gólpassz) volt. A Cedevitában még a két új igazolás, James White (14 pont, 3 labdaszerzés) és Jacob Pullen (18/6 pont) játszottak kimondottan eredményesen, a Sutjeskában pedig Nemanja Vranjes (20/15 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés, 2 blokk) jelentkezett egy újabb 20 pontos meccsel.

 

Mega Leks (szerb, 1-1) – Partizan NIS (szerb, 0-2) 76-59

Második meccsét is elveszítette a Partizan, miután a Mega Leks egy fantasztikus hajrával felülkerekedett rajtuk. A házigazdák 16-2-vel kezdték a meccset, ám a Partizan fokozatosan kezdett visszakapaszkodni. 53-53-ról várták a végjátékot a csapatok, mikor a Mega Leks 12 megválaszolatlan pontot szerzett, ezzel némileg váratlanul eldöntve a meccset. Ebből a rohamból a fantasztikusan dobó francia Timothe Luwawu-Cabarrot (27/18 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 9/6 tripla) 9 ponttal vette ki a részét, ezzel ő lett a meccs hőse. Predrag Szamardzsiszki (12 pont, 10 lepattanó, 5/5 mezőnyből) szintén roppant fontos szerepet játszott a hazai győzelemben a remek hatékonyágával és lepattanózásával, amit összességében 43-25-re nyert meg csapata.

 

Igokea (bosnyák, 1-1) – Union Olimpija (szlovén, 1-1) 72-63

Még sosem nyert meccset Laktasiban az Olimpija Ljubljana, és ez a tény eddig ebben a szezonban sem vesztette érvényét. Pedig most komoly sansza volt a szlovéneknek, a negyedik negyedben 60-54-re is vezettek már. Ekkor azonban jött Vuk Radivojevics (20/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), aki villámgyorsan 6 pontot és egy gólpasszt jegyzett, amivel megfordította a meccset az Igokeának. A Ljubljana ettől teljesen összezavarodott, és a fennmaradó játékidőben mindössze 3 pontra volt már csak képes. A bosnyákoknál Aleksandar Capin (16/3 pont), a vendégeknél pedig Miha Lapornik (16/9 pont) játszott még nagyszerűen.

 

Cibona Zagreb (horvát, 1-1) – Tajfun (szlovén, 1-1) 71-69

Egy végig nagyon szoros és izgalmas meccset játszott egymással a Cibona és a Tajfun, ami után megszerezte első győzelmét a nagymúltú zágrábi alakulat. A szlovén bajnoknak ugyanakkor nem jött össze a második utolsó perces győzelem, miután a végén, már 71-69-es állásnál előbb egy triplát, majd a támadólepattanóból egy duplát dobtak mellé. A Cibonából nemcsak 210 centis termete, hanem játéka miatt is kiemelkedett Ante Zizic (19 pont, 6 lepattanó), akivel sokkal hatékonyabb volt a zágrábiak játéka, mint mikor ő a padon ült. A Tajfun legjobbja szintén egy center, Tomaz Bolcina (18/3 pont, 7 lepattanó) volt.

 

Krka (szlovén, 1-1) – Zadar (horvát, 1-1) 77-66

A játéknap egyik legegyoldalúbb meccse volt a Krka és a Zadar összecsapása. Nem túl nagy különbséggel ugyan, de a kontrollt végig kézben tartva vezetett a novo mestói gárda, nem volt esélyük a győzelemre a dalmáciaiaknak. Az külön fájó lehet a Zadarnak, hogy a Krka legjobbja az ő korábbi centerük, Jure Lalic (14 pont, 7 lepattanó, 9/7 mezőnyből) volt, akihez mindig bátran fordulhattak a társak. A szlovének második legponterősebb játékosa az ex-szolnoki Sztefan Szinovec (13/6 pont) volt, a Zadarban pedig Domagoj Bosnjak (16/3 pont, 4 lepattanó) hozta a legjobb számokat.

 

MZT Szkopje (macedón, 1-1) – Metalac Farmakom (szerb, 1-1) 93-67

Teljesen ellentétes arcát mutatta a Szkopje a Metalac ellen, mint az első körben a Ljubljana otthonában. Akkor nagy verést kaptak a macedónok, ezúttal viszont ők domináltak és 26 ponttal bizonyultak jobbnak szerb ellenfelüknél. Az első félidőben egy négy perc alatt bemutatott, 12-2-es futással törték meg ellenfelük ellenállását a hazaiak, ami után már egyszer sem engedték őket közel magukhoz. Ennek a rohamnak 8 ponttal aktív részese volt Marko Ljubicsics (16/9 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), aki Djordje Drenovac (17 pont, 8 lepattanó) mellett az MZT legjobbja volt. 

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Zadar – Crvena Zvezda Telekom 
Cedevita Zagreb – Cibona Zagreb
Buducsnoszt VOLI – Mega Leks 
Partizan NIS – MZT Szkopje 
Union Olimpija – Sutjeska
Tajfun – Krka 
Metalac Farmakom – Igokea

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus