AL, 20. forduló: Nagy Buducsnoszt-siker a Partizan ellen

A nagy fordítások fordulója volt a 20. az Adria Ligában, hiszen a Cedevita 12, a Zvezda 14, a Krka pedig 20 pontos hátrányból állt talpra. A forduló rangadóját uralta a Buducsnoszt a Partizan ellen, Kendrick Perry csapata pedig megszerezte története első idegenbeli sikerét a sorozatban.

Crvena Zvezda mts (szerb, 20-0) – Mornar (montenegrói, 7-13) 82-71

Komolyan felmerült a szenzáció lehetősége a Crvena Zvezda-Mornar meccsen, ám az Euroligában is már zsinórban hét győzelemnél járó címvédő 14 pontos második félidei hátrányát ledolgozva behúzta 20. alapszakasz-meccsét is. A Zvezda két kulcsemberének, Sztefan Jovicsnak és Ognjen Kuzmicsnak is pihenőt adott ezen a találkozón a múlt heti dupla Euroliga-forduló után, így ez a fordítás még bravúrosnak is mondható a szerbek részéről. Az Anatabia Waller (15/9 pont) vezette Mornar nagyon jól játszott a meccs elejétől fogva, hiszen az első negyedet 23-9-re nyerték meg, majd a harmadik negyedben még mindig 52-38-ra vezettek. Ekkor azonban elfogyott a montenegróiak ereje, és a lepattanócsatát 44-29-re megnyerő, valamint 20-szal több büntetőt bedobó (36/26 – 10/6) Zvezda kihasználta erőfölényét, a játékrész végén már ők vezettek (57-56), a negyedik negyedben pedig 25-15 arányban robogtak át a szétesett vendégeiken. A belgrádiak legjobbjai ezúttal Marko Szimonovics (15/3 pont) és Charles Jenkins (12/6 pont, 7 gólpassz) voltak.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 14-6) – Partizan NIS (szerb, 15-5) 74-68

A Buducsnoszt a szezon során másodszor is legyőzte a Partizant, így már csak egymeccsnyi a távolság köztük, az egymás elleni eredmény így viszont a montenegróiaknak kedvez. A két, playoff-helyét már lassan biztosító gárda – a Cedevitával együtt – most már gyakorlatilag a második hely megszerzéséért, vagy legalábbis negyedik hely, azaz az elődöntőben a Zvezda elkerüléséért vív csatát. Ezen a meccsen egyébként nagyszeren játszott a Buducsnoszt, a podgoricaiak 11-0-s kezdéssel adták meg a meccs alaphangját, és innentől egyszer sem voltak hátrányban a 40 perc során, magabiztosan őrizték előnyüket a végjátékban is, a büntetőket (19/10 53%) és a triplákat (20/4, 20%) is pocsékul dobó Partizan nem tudott veszélyt jelenteni ezen az estén. Owen Klassen (16 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) dupla-duplájával a Buducsnoszt legjobbja volt, de idei legjobb teljesítményét hozta náluk J.R. Reynolds (19/6 pont) is. A Partizanban Uros Lukovicson (14 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 7/6 mezőnyből) és Novica Velicskovicson (15/3 pont, 8 lepattanó) nem múlt semmi, a nagyszerűen hatástalanított Will Hatcher (2 pont, 8/1 mezőnyből) jó játéka viszont nagyon hiányzott a szerbeknek.

Cedevita Zagreb (horvát, 14-6) – Igokea (bosnyák, 9-11) 89-78

A múlt héttel ellentétben most nem botlott meg a Cedevita, pedig a horvátoknak 12 pontos hátrányból kellett fordítaniuk az Igokea ellen. Ezt a harmadik negyedben tették meg a zágrábiak, hiszen a bosnyákok a 24. percben még 52-40-re vezettek. A játékrészből hátralévő hat perc során aztán 27 pontot rámolt be a varázsütésre megtáltosodó Cedevita, így a negyed végén már ők vezettek 67-63-ra, és az ekkor elkapott lendületük a folytatásban sem hagyott alább és végül simán húzták be az oly fontos győzelmet. Csapatszinten egészen kiválóan működött a hazai gárda, hatan is elérték a 10 pontot közülük. Ra’Shad James (19/12 pont, 4 lepattanó) lett a legeredményesebb, de nem sokkal maradt el tőle Marko Arapovic (16/3 pont, 7 lepattanó) és Miro Bilan (15 pont, 4 lepattanó) sem. Az Igokea vezére James Robinson (14/3 pont, 8 gólpassz) volt.

FMP (szerb, 8-12) – Cibona Zagreb (horvát, 11-9) 84-75

Az ötödik januári meccsén negyedik győzelmét arató FMP az alaszakasz legfontosabb szakaszát úgy tűnik nagyon megnyomja, ezzel lassan már-már biztonságban érezhetik magukat a kiesés elől. Ami a Cibonát illeti, ezzel a vereséggel már szinte biztosan kiszálltak a playoff-versenyből a zágrábiak, hiszen már hárommeccses lemaradásban vannak a negyedik helytől. Az ismét MVP-formában játszó Filip Csovics (30/15 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) vezérletével az FMP nem bízta a véletlenre a győzelmet, hiszen 49-43-as vezetésükre még 11 megválaszolatlan pontot pakoltak rá a belgrádiak, így már a harmadik negyedben bebiztosították sikerüket. A Cibona legjobbja most is Luka Zoric (14 pont, 9 lepattanó) volt.

Union Olimpija (szlovén, 9-11) – Karpos Sokoli (macedón, 8-12) 92-97

Tízedik nekifutásra megszerezte története első idegenbeli győzelmét Kendrick Perry (13/9 pont, 4 gólpassz) és csapata, a Karpos Sokoli az Adria Ligában. A hazai pályán már hónapok óta megállíthatatlan macedónok maximálisan rá is szolgáltak erre az egyébként nagyon fontos diadalra, amivel továbbra is kétmeccsnyi fórban vannak az utolsó, kiesést jelentő hely előtt. A Karpos egyébként szinte végig vezetett a találkozón, ám úgy tűnt, hogy kiéneklik a sajtot a szájukból a Devin Oliver (30/15 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Brandon Jefferson (17/6 pont, 7 gólpassz) vezette szlovénok. A 39. percben ugyanis hosszú idő után először újra átvette a vezetést az Olimpija (92-88), ám ekkor Jefferson megsérült a hazaiaknál, így a meccs utolsó 9 pontját szerezve meg tudta nyerni a találkozót a vendégcsapat. 

Zadar (horvát, 6-14) – Krka (szlovén, 7-13) 77-83

A Krka a szezon egyik, ha nem a legnagyobb fordítását mutatta be, méghozzá a számukra talán az alapszakasz legfontosabb meccsén. A szlovénok ugyanis már 20 pontos hátrányban is voltak az első félidőben (35-15), végül mégis nyerni tudtak, így egymás elleni összevetésben is jobbak lettek közvetlen riválisuknál, a Zadarnál. A szlovénok lépésről lépésre kerültek közelebb a horvátokhoz, majd az utolsó negyedet 29-16-ra megnyerve végigcsinálták a nagy fordítást. Ebben elsősorban a hatalmas, nagyobbnál nagyobb triplákat elsüllyesztő Matic Rebec (18/18 pont) vállalt főszerepet, aki a hajrában nyújtotta a legjobbját. A Krkában még Dusko Bunics (21 pont, 7 lepattanó, 10/10 mezőnyből) és Ronald Curry (18/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is kiválóan játszott, a Zadar legjobbjai pedig Ivan Marinkovic (20 pont, 10 lepattanó) és Lovro Mazalin (16/6 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) voltak.

MZT Szkopje (macedón, 6-14) – Mega Leks (szerb, 6-14) 75-74

Ha aranyat nem is, de életben maradást lehet hogy ér a Szkopje számára a Mega elleni drámai győzelem, igaz ehhez még a hátralévő hat fordulóban azért sokat kell tennie a macedón alakulatnak. A Mega számára az egyetlen jó hír ezzel a vereségükkel kapcsolatban, hogy egymás elleni összevetésben így is jobbak maradtak az MZT-nél, ami könnyen lehet, hogy sokat jelent majd a végelszámolásnál. A negyedik negyed elején egyébként még semmi nem utalt az egylabdás végjátékra, hiszen a Szkopje ekkor még 14 ponttal, 71-57-re vezetett, A házigazdák azonban mindössze 7 pontot tudtak feltenni a táblára a záró játékrészben, így egy 16-2-es roham után fordított és az utolsó percben már vezetett a Mega (73-74). A Szkopje azonban értékesített két büntetőt (négy kísérletből), így ismét náluk volt az előny, és mivel a túloldalon Vlatko Cancar (10/6 pont, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) a vezetést jelentő tripla után a győzelemért elengedett távoli kettest már nem tudta bedobni, így fellélegezhettek a macedónok. Az MZT legjobbjai most is Josh Scott (17 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) és Charlon Kloof (15 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) voltak.

 

A bajnokság állása:

A következő forduló programja:
Partizan NIS – Crvena Zvezda mts 
Mornar – Cedevita Zagreb
Cibona Zagreb – Buducsnoszt VOLI 
Igokea – Zadar
Union Olimpija – MZT Szkopje 
Krka – Mega Leks
Karpos Sokoli – FMP

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus