AL, 22. forduló: Már mindenkit megvert a Buducsnoszt!

A Partizan legyőzésével bezárult a kör, a listavezető Buducsnoszt mind a 13 ellenfelét megverte idén, ráadásul mindezt zsinórban!

A Partizan legyőzésével bezárult a kör, a listavezető Buducsnoszt mind a 13 ellenfelét megverte idén, ráadásul mindezt zsinórban egyetlen vereség nélkül! A Mega talán a szezon meccsén legyőzte a Cedevitát, így a szerbek is biztosították helyüket a playoffban, a második helyért és a kiesés elkerüléséért óriási harc várható még.

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 16-6) – MZT Szkopje (macedón, 9-13) 92-79

A forduló zárómeccsén ki tudta használni a Crvena Zvezda a Cedevita előző napi botlását, így a címvédő utolérte a horvátokat a még pályaelőnyt biztosító második helyen, amiért még hatalmas lesz a harc a hátralévő négy fordulóban. A tarthatatlan Maik Zirbes (28/3 pont, 11 lepattanó, 16/13 mezőnyből) és a szintén dupla-duplázó Vaszilij Micics (12 pont, 12 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezérletével nagyon simán nyert a Zvezda, még úgy is, hogy Quincy Miller és Tarence Kinsey is pihenőt kaptak erre a meccsre. A szerbek a harmadik negyedet 30-13-re nyerték meg, ekkor döntötték el végleg a találkozót.

Mega Leks (szerb, 15-7) – Cedevita Zagreb (horvát, 16-6) 100-93

A szezon egyik legjobb meccsén sikerült legyőznie a Megának a Cedevitát, ezzel utolsó csapatként a szerbek is megváltották jegyüket a playoffba, így az első négy helyen – elsősorban a Zvezda, a Cedevita és a Mega között – már csak a kiemelési sorrend kérdéses. A végig elképesztően szoros és színvonalas találkozón a végjáték döntött a Mega javára, a házigazdák jobban tudtak koncentrálni a hajrában. 86-85 után ugyanis nagyon jól védekeztek a szerbek, 8 megválaszolatlan pontot szereztek és ezzel lezárták a meccset. A Cedevita összességében 21 labdát adott el, ezek közül többet a legvégén, így Jacob Pullen (25/15 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) és Miro Bilan (15 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) jó játéka is „mehetett a levesbe”. A Mega sikerének titka a csapatjáték volt, hiszen hat játékosuk és kétszámjegyű pontot ért el, a két vezér Timothe Luwawu-Cabarrot (18/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Nikola Jankovics (18 pont, 9 lepattanó) volt közülük.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 20-2) – Partizan NIS (szerb, 9-13) 78-65

A Buducsnoszt a meglévő két vereségét a két belgrádi csapattól, a Zvezdától és a Partizantól szenvedte el még a bajnokság elején. A piros fehérek után most azonban a fekete-fehéreket is legyőzték a montenegróiak, azaz nemcsak megvan nekik a mezőny összes csapatának skalpja, hanem sorozatban 13 meccsen győztek le mindenkit, ez egészen elképesztő teljesítmény a listavezetőtől. A Mega győzelmével ráadásul az alapszakaszgyőzelem is karnyújtásnyira van már csak a Buducsnosztnak A Partizan Edo Muric (17/12 pont, 3 labdaszerzés) vezetésével egyébként jól tartotta magát, ám egyszerűen a jobbik csapat nyert, így Alekszandar Dzikics irányítása alatt elszenvedte első vereségét a szerb alakulat. A Buducsnosztba visszatért Tadija Dragicsevics (13/3 pont, 5 lepattanó), ám ezúttal nem az elsőszámú MVP-jelölt, hanem Aleks Maric (14 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) volt a legjobb a Buducsnosztban, illetve Julius Jenkins (14/6 pont, 4 gólpassz) is az eddigi legjobb meccsét játszotta podgoricai mezben.

Cibona Zagreb (horvát, 10-12) – Sutjeska (montenegrói, 7-15) 93-76

Egy második félidei hatalmas, 19-0-s rohammal végül simán győzte le a Cibona a Sutjeskát. A zágrábiak ezzel a legutóbbi hat meccsükön a negyedik győzelmet aratták, úgy tűnik tehát, hogy a presztízsüknek megfelelően nem lesz gondjuk a bentmaradással, sőt, az ötödik hely megszerzése is reális cél lehet számukra a sűrű alsóházban. A Sutjeska ezzel szemben bajban van, szerencséjükre azonban a Tajfun sem tudott nyerni a hétvégén. Ezen a meccsen Ante Zizic (19 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) és James Florence (18/6 pont, 5 gólpassz) is kimagaslóak voltak, mellettük Nebojsa Joksimovic (14/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), illetve a túloldalon Nemanja Vranjes (18/12 pont, 5 gólpassz) voltak meghatározók.

Krka (szlovén, 9-13) – Igokea (bosnyák, 9-13) 74-64

Öt vereség után végre nyerni tudott a Krka, az Igokea újbóli legyőzésével a szlovénok egy kicsit fellélegezhetnek az utolsó fordulók előtt. Finoman szólva sem volt sétagalopp ez a meccs a Krkának, hiszen a Vuk Radivojevics (19/12 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezette Igokea 22-9-cel nyitotta a meccset, majd félidőben még mindig 41-27-es vendégvezetést mutatott az eredményjelző. A félidei fejmosás után aztán nagyon erősen, 12-1-gyel kezdte a második félidőt a Krka, ezzel szempillantás alatt visszajöttek a meccsbe a hazaiak, akik miután elkapták a fonalat könnyedén biztosították sikerüket. A Krka és a mezőny legjobbja Luka Lapornik (16/6 pont, 10 lepattanó) volt ezen az estén.

Zadar (horvát, 10-12) – Metalac Farmakom (szerb, 8-14) 88-72

A Zadarnak mindössze tízpercnyi játékra volt szüksége, hogy megtörje a Metalac ellenállását és könnyed győzelmet arasson. A horvátok ezzel lassan már biztonságban érezhetik magukat, hiszen a honfitárs Cibonához hasonlóan négy fordulóval a vége előtt hárommeccses előnyük van az utolsó helyezett Tajfun és Sutjeska előtt. A Zadar az első negyedben csinált egy hatalmas, 21-2-es rohanást, ezzel pedig a meccs érdemi része lényegében véget is ért. Hat hazai játékos is 10 pont felett termelt, kiemelni nem nagyon lehet senkit közülük, a legmagasabb indexpontszámot (20) Ivan Marinkovics (12 pont, 6 lepattanó, 4/4 mezőnyből) érte el közülük. A Metalacban Nikola Jevtovics (22 pont, 12 lepattanó) játszott nagy meccset, mindhiába.

Union Olimpija (szlovén, 9-13) – Tajfun (szlovén, 7-15) 77-69

A Tajfun zsinórban nyolcadszor kapott ki, hiszen a honi rivális Ljubljana is jobbnak bizonyult a szlovén bajnoknál, akik most már nagy veszélyben vannak a kiesést illetően. Ugyan sokra nem mennek vele, de a vendégek nagyot küzdöttek, hiszen már az első negyedben kétszámjegyű fórban volt az Olimpija. A meccs mégis csak az utolsó két percben dőlt el, mikor 64-63-as állásnál állva hagyta ellenfelét a házigazda, akik egy 13-2-es kései rohanással pontot tettek a találkozó végére. Zack Wright (23/3 pont, 3 lepattanó, 3 blokk, 2 gólpassz, 2 labdaszerzés, 14/11 mezőnyből) elképesztően hatékony és sokoldalú játékkal volt a Ljubljana és a mezőny legjobbja, rajta kívül Dawan Robinson (17 pont, 3 lepattanó, 6/6 dupla) szintén alig hibázott dobást, a túloldalon pedig Sandi Cebular (18/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) volt a legjobb, de ő sem segíthetett a Tajfunon.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Igokea – Crvena Zvezda Telekom 
Union Olimpija – Cedevita Zagreb 
MZT Szkopje – Buducsnoszt VOLI 
Cibona Zagreb – Mega Leks 
Partizan NIS – Zadar
Sutjeska – Krka
Metalac Farmakom – Tajfun

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus