AL, 22. forduló: Megnyerte az alapszakaszt a Zvezda

Minden eddiginél szorosabban alakul az Adria Liga idei alapszakasza, hiszen a Zvezda már most megszerezte ugyan az első helyet, ám mivel a Cedevita nyerte a Partizan elleni rangadót, így jelenleg három csapat áll ugyanolyan mérleggel a második, még pályaelőnyt biztosító pozícióban. Az alsóházban is vérre menő csaták zajlottak a kiesés elkerüléséért, ebből pedig a Krka és a Mornar jöttek ki legrosszabbul.

Crvena Zvezda mts (szerb, 21-1) – Cibona Zagreb (horvát, 11-11) 69-56

A szezon során először kellett zsinórba három vereséggel a háta mögött várnia egy mérkőzést a Crvena Zvezdának, hiszen a múlt héten az Euroligában és az Adria Ligában is megszakadt a belgrádiak hosszú győzelmi sorozata. A szerbek ezúttal sem parádéztak, ám kiváló védekezésükkel magabiztosan állították meg a Cibonát, ezzel a győzelemmel pedig matematikailag is bebiztosították alapszakasz-győzelmüket. A Zvezda már 20 ponttal 53-33-ra is vezetett a harmadik negyedben, innentől pedig már formalitás volt csupán a találkozó. A végül mindössze 56 pontot kapó szerbeknél Ognjen Kuzmics (12 pont, 10 lepattanó) és Nate Wolters (11/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) volt külön is dicsérhető, a Cibonában viszont senki nem érte el még a tízpontos határt sem.

Cedevita Zagreb (horvát, 16-6) – Partizan NIS (szerb, 16-6) 79-67

Arról, hogy minden eddiginél szorosabb legyen a második, a rájátszásban még pályaelőnyt biztosító helyért zajló csata a Cedevita gondoskodott, hiszen a Partizan elleni rangadó megnyerésével három csapat áll ugyanolyan mérleggel jelen pillanatban. A horvátok minden tekintetben felülmúlták a szerbeket ezúttal is, így a szezon során már másodszor győzték le őket, ez az egymás elleni összevetés pedig még sokat érhet nekik a végelszámolásnál. A második negyed közepén egyébként még csak 2 ponttal vezettek a zágrábiak, akik ekkor aztán egy 13-4-es futást repesztettek, majd a harmadik negyedet is megnyerték 22-12-re, így a Partizan ezúttal nem tudott igazán méltó ellenfél lenni. A hétközi Eurocup meccsen pihentetett Ryan Boatright (21/9 pont, 5 lepattanó) frissen tartása nagyon bejött a Cedevitának, ő és Miro Bilan (14 pont, 10 lepattanó) voltak a hazaiak vezérei, míg a túloldalon csak Sztefan Bircsevics (18/12 pont, 7 lepattanó) nyújtott olyan teljesítményt, amivel lehetett volna esélye a Partizannak.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 16-6) – Karpos Sokoli (macedón, 9-13) 95-61

Alaposan felpaprikázva érkezett a Buducsnoszt a Karpos Sokoli elleni mérkőzésre, hiszen a macedónok az első győzelmüket épp a podgoricaiak ellen szerezték meg még a kilencedik fordulóban. A Buducsnoszt másodszor már nem akart negatív szenzációt szolgáltatni, és erre nem is volt semmi esély ezúttal, hiszen a hazaiak 35-15-re nyerték az első negyedet, tízpercnyi játék után el is dőlt tehát a mérkőzés. A Buducsnoszt legjobbja az egyre jobb formába lendülő J.R. Reynolds (18/6 pont, 4 gólpassz) volt, mellette Owen Klassen (14 pont, 10 lepattanó, 7/6 mezőnyből) volt még roppant hasznos a mezőnymunkájával. A két kulcsembere nélkül esélytelen Karposban Kendrick Perry (15 pont, 5 gólpassz) játékára nem lehetett panasz, ahogy Dragan Labovicséra (16/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) sem.

Mega Leks (szerb, 8-14) – Igokea (bosnyák, 10-12) 101-84

Nagy győzelmet aratott a Mega Leks az Igokea ellen, amivel a tavalyi döntős elmozdult a hét győzelemmel rendelkezők népes táborából, így ideig-óráig fellélegezhetnek az alapszakasz véghajrája előtt. Az Igokea ezzel szemben egy számukra teljesen tét nélküli meccsen lépett pályára, ami meg is látszott a bosnyákok teljesítményén. Az első félidőben még tartották magukat a vendégek, a másodikat azonban 10-2-vel kezdte a Mega, ami után már nem forgott veszélyben az oly fontos győzelmük. A szerbek ráadásul 15 triplát is elsüllyesztettek ellenfelük gyűrűjében, amiből Nikola Rebics (13/9 pont, 10 lepattanó) mellett Rade Zagorac (16/9 pont) és Kostja Mushidi (15/9 pont, 4 lepattanó) is alaposan kivették részüket.

FMP (szerb, 9-13) – Union Olimpija (szlovén, 9-13) 89-79

A kiváló 2017-es évet futó FMP nagyon fontos győzelmet aratott a Ljubljana ellen, amivel a belgrádiak a szlovénokhoz hasonlóan szintén kétmeccses, látszólag biztonságos távolságban vannak a kiesőhelytől. A 32. percig ez még egy teljesen nyílt mérkőzés volt, 59-58 után azonban egymás után három hazai tripla is behullott, amire már nem volt válasza az Olimpijának. Az FMP és a mezőny legjobbja kimagaslóan az öt triplát a helyére küldő Dejan Davidovac (28/15 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) volt, a Ljubljanában pedig Nikola Jankovics (19 pont, 8 lepattanó) játszott nagyszerű meccset.

MZT Szkopje (macedón, 8-14) – Krka (szlovén, 7-15) 89-65

Sorozatban harmadik győzelmét aratta a Krka ellen a kiesés elől gőzerővel menekülő Szkopje, és ahogy a Mega és a Ljubljana elleni fellépések, úgy ez is egy kiemelten fontos, ha úgy tetszik „hatpontos” meccs volt a macedónok számára. Az MZT teljesítménye ráadásul újfent igencsak meggyőző volt, az első negyedet már 27-11-re nyerték meg, és az utolsót csaknem ugyanilyen eredménnyel, 26-12-re abszolválták, így semmilyen kérdés nem maradt a végjátékra. A Szkopje számára ez a nagyarányú győzelem ráadásul azt is jelenti, hogy egymás elleni összevetésben is jobbak lettek a Krkánál, minden téren hatalmas siker volt ez tehát számukra. Az ismét masszív dupla-duplát hozó Josh Scott (24 pont, 13 lepattanó, 2 blokk, 14/12 mezőnyből) mellett Xavier Thames (16/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) is roppant hasznosan játszott a házigazdáknál, a túloldalon pedig Marko Lukovicsot (16/6 pont, 7 lepattanó) kell kiemelni.

Zadar (horvát, 7-15) – Mornar (montenegrói, 7-15) 80-62

A Zadar megtette az első, legfontosabb lépést a bentmaradás felé, hiszen a forduló előtt még csont nélkül az utolsó helyen álló gárda a szezon során másodszor is megverte és ezzel beelőzte a Mornart, valamint a tabella végi nagy tumultusnak is a részese lett. A horvátok egyébkén egy jó negyeddel lerendezték ezt a találkozót, hiszen a félidő után még hátrányban voltak (34-35), egy 16-5-ös futással azonban már kétszámjegyű lett a különbség, és innentől nem engedték újra közel magukhoz a montenegróiakat. A Zadar legjobbja ezen a meccsen is Ivan Marinkovic (17 pont) volt, a Mornar pontjainak csaknem felét pedig Antabia Waller (28/15 pont) szerezte.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Karpos Sokoli – Crvena Zvezda mts 
Partizan NIS – Zadar
Cibona Zagreb – Cedevita Zagreb
Union Olimpija – Buducsnoszt VOLI 
Igokea – Krka
Mornar – Mega Leks
FMP – MZT Szkopje 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus