AL, 23. forduló: Fontos Cedevita-siker a zágrábi derbin

Bő másfél héten át tartott az Adria Liga 23. fordulója, ahol hat friss kupagyőztes csapat lépett pályára. A legnagyobb rangadót a Cibona és a Cedevita vívták egymással, a zágrábi derbi csak a végjátékban dőlt el a vendégek javára. A szintén a második helyre hajtó csapatok közül a Partizan még ennél is drámaibb körülmények között nyert, a Buducsnoszt viszont kikapott és lépéshátrányba került. A Zvezda megszakította Perryék nyolcmeccses hazai veretlenségét, a tavalyi döntősnek pedig úgy néz ki, hogy sikerül bentmaradnia.

Karpos Sokoli (macedón, 9-14) – Crvena Zvezda mts (szerb, 22-1) 61-98

Még múlt hét elején csapott össze egymással a két későbbi kupagyőztes, a Szerbiában diadalmaskodó Crvena Zvezda és a Macedóniában a trófeát története során először felemelhető Karpos Sokoli. Kettejük mérkőzése aztán nem hozott meglepetést, így a Zvezda megszakította a macedónok nyolcmeccses hazai győzelmi szériáját, Perryéknek tehát a „nagyok” közül csak a címvédő skalpja nem lett meg ebben a szezonban. Pedig nagyon jól kezdtek a hazaiak, 18-8 után azonban már nem voltak egy súlycsoportban az alapszakaszt már múlt héten megnyerő belgrádiakkal, a Zvezda erőt demonstrálva robogott át rajtuk. A csapatként most is kiválóan funkcionáló, összesen 25 gólpasszt kiosztó, valamint 38 kísérletből 31 duplát értékesítő (82%) szerbek közül heten jutottak el 10 pont fölé, közülük Luka Mitrovics (15 pont) lett a legeredményesebb.

Cibona Zagreb (horvát, 11-12) – Cedevita Zagreb (horvát, 17-6) 85-89

A hétvégi horvát kupadöntőben elmaradt a két zágrábi nagyágyú összecsapása, hiszen a Cibona kiesett az elődöntőben, így a Cedevita a Sibenikkel találkozott és őket győzte le a fináléban. A döntő után mindössze két nappal aztán már az Adria Ligában volt fellépése a Cedevitának a városi rivális ellen, amit meg is tudtak nyerni Miro Bilanék, ez pedig egy roppant fontos győzelem volt számukra a második helyért vívott óriási csatában. Az Emir Sulejmanovic (21/3 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 10/8 mezőnyből) vezette Cibona kezdte jobban a meccset, majd a Cedevita is felzárkózott, és egészen az utolsó percig igazi ki-ki meccset vívott a két zágrábi alakulat. Az utolsó öt labdabirtoklásából aztán egyszer sem tudott kosarat szerezni a Cibona, így végül a Ryan Boatright (24/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) által repített Cedevita diadalmaskodni tudott.

Partizan NIS (szerb, 17-6) – Zadar (horvát, 7-16) 87-86

Pocsék hetet tudhatott maga mögött a Partizan, hiszen nemcsak a szerb kupadöntőt, hanem a PAOK elleni BL-párharcukat is elbukták a belgrádi fekete-fehérek. Az Adria Ligában viszont ha nem is könnyen, de az utolsó másodpercekben azért behúzták az életéért küzdő Zadar elleni meccset, így a Cedevitával továbbra is ott vannak holtversenyben a második helyen. Egészen elképesztő hajrát hozott ez a végig szoros mérkőzés, hiszen 10 másodperc volt hátra, mikor 85-83-nál Maj Kovacevic (16/9 pont) hatalmas triplájával átvette a vezetést a Zadar. Az ellentámadás során aztán egy kicsit túlvédték Franklin Robinsont a horvátok, akitől el is pattant a labda, ám éppen Uros Lukovics (21 pont, 7 lepattanó) elé, aki üresen zsákolhatott. A Zadarnak is maradt még azonban ideje, egy üres dobás ki is jött ebből, ám Kovacevic újabb tripla-kísérlete célt tévesztett, így fellélegezhettek a szerbek. Az említetteken túl a Partizanban Sztefan Bircsevics (26/15 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk), a Zadarban pedig Boris Barac (27/9 pont, 7 lepattanó) játszott kiemelkedően.

Union Olimpija (szlovén, 10-13) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 16-7) 81-79

Csakúgy, mint a Karpos Sokoli-Crvena Zvezda mérkőzésen, a Ljubljana és a Buducsnoszt összecsapásán is két hétvégi kupagyőztes találkozott egymással. Ezen a meccsen azonban már vaskos meglepetés is született, ami könnyen lehet, hogy a második-harmadik helyébe kerül majd a montenegrói alakulatnak. A csapatok egyébként egy végig rendkívül szoros meccset vívtak egymással, még három perccel a vége előtt is döntetlenre álltak. 73-73 után aztán az Olimpija legjobbja, a nagyszerű dupla-duplát összeszorgoskodó Nikola Jankovics (24 pont, 11 lepattanó) dobott egymás után 4 pontot, amivel megnyerte a meccset csapatának. Jankovicshoz hasonlóan Brandon Jefferson (24/15 pont, 3 labdaszerzés) is 24 ponttal terhelte meg a Buducsnoszt gyűrűjét, akiknél J.R. Reynolds (17/15 pont) és Owen Klassen (15 pont, 5 lepattanó) játszottak legjobban.

Igokea (bosnyák, 11-12) – Krka (szlovén, 7-16) 85-72

Az Adria Liga mezőnyéből az Igokea is kupagyőztes lett a hétvégén, ami után egy számukra tét nélküli meccsen is alaposan odatették magukat és megverték a Krkát, akiknek viszont élet-halál meccs lett volna ez a találkozó. A bosnyákok győzelmüket öt jó percnek köszönhetik, ez a szakasz viszont nem mindennapira sikerült a házigazdáknak. A második félidőt ugyanis elképesztő lendülettel, 20-0-lal kezdték és földbe döngölték a leforrázott szlovénokat. Az Igokeában Vuk Radivojevics (17/9 pont), James Robinson (16 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) és Djordje Milosevics (14/3 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) is remekelt.

FMP (szerb, 10-13) – MZT Szkopje (macedón, 8-15) 101-82

A nem is olyan rég még a tabella alján tanyázó FMP a Szkopje magabiztos legyőzésével lényegében bebiztosította bentmaradását és még az ötödik hely megszerzésére is van esélye, a macedónokra viszont még kőkemény három mérkőzés vár az alapszakasz utolsó fordulóiban. A belgrádiak a kezdetektől uralták a meccset, előnyük azonban eleinte még nem volt nagy, a különbség csak a második félidei 9-0-s kezdésük után lett megnyugtató. Az FMP-ben Isaiah Austin (20/9 pont) és Dragan Apics (17 pont, 9 lepattanó) játszottak kiemelkedően, a Szkopje legjobbja pedig most is a szinte tökéletesen teljesítő Josh Scott (26 pont, 10 lepattanó, 8/8 mezőnyből) volt.

Mornar (montenegrói, 7-16) – Mega Leks (szerb, 9-14) 81-89

A Mega Leks és a Mornar számára is a szezon eddigi legfontosabb meccse következett az egymás elleni összecsapásuk során, a két csapat igazi „hatpontos” rangadót vívott egymással. Ezt aztán végül teljesen megérdemelten a tavalyi döntős nyerte meg, így előnyük kétmeccsesre hízott vendéglátóikkal szemben, akiknek így már eggyel kevesebb potenciális ellenfelük maradt, akit még megelőzhetnek. A Mega az első negyedben még 18-6-os hátrányban volt, majd főként a 26-11-re megnyert harmadik negyedüknek köszönhetően a záró felvonást már 70-55-ös előnyből várhatták az Ognjen Jaramaz (21/6 pont, 4 lepattanó) által húzott szerbek.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda mts – Union Olimpija
Cedevita Zagreb – Karpos Sokoli 
Mega Leks – Partizan NIS
Buducsnoszt VOLI – FMP
Zadar – Cibona Zagreb 
MZT Szkopje – Igokea
Krka – Mornar

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus