AL, 23. forduló: Megnyerte az alapszakaszt a Buducsnoszt

A Szkopje csak megszorítani tudta a listavezetőt, akik zsinórban 14. győzelmükkel már három fordulóval a vége előtt megnyerték az alapszakaszt.

A Szkopje csak megszorítani tudta a listavezetőt, akik zsinórban 14. győzelmükkel már három fordulóval a vége előtt megnyerték az alapszakaszt. Senki sem hibázott a második helyre hajtó Zvezda-Cedevita-Mega trióból, így hajszálnyival továbbra is a horvátok állnak legközelebb a pályaelőny megszerzéséhez.

 

Igokea (bosnyák, 9-14) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 17-6) 54-74

Visszavágott a Crvena Zvezda az Igokeának a 10. fordulóbeli belgrádi vereségért, illetve ami ennél is fontosabb a címvédőnek, hogy nem hibáztak a második kiemelésért vívott harcban. A Zvezda már az elején nagyon komolyan vette a mérkőzést, remek védekezésüknek köszönhetően 19-7-re nyerték az első negyedet. Félidőig aztán felkapaszkodott valamelyest az Igokea, ám fordulás után ismét rákapcsolt a Zvezda, így hamarosan már 20 pont közelébe hízott a különbség. A meccs legeredményesebbjeként Marko Szimonovics (17/15 pont) szépen megszórta a bosnyákokat, főként neki köszönhetően remekül tripláztak a vendégek (29/13, 45%), ami a győzelmük kulcsa volt.

Union Olimpija (szlovén, 9-14) – Cedevita Zagreb (horvát, 17-6) 84-91

A Zvezdához hasonlóan a Cedevita is hozta az idegenbeli meccsét a Ljubljana ellen, így továbbra is a zágrábiak állnak a legjobban a Zvezda és a Mega előtt a második helyért folyó versenyfutásban. A kiválóan játszó Zack Wright (18 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés, 11/9 dupla) vezérletével az Olimpija három negyeden keresztül tudta megnehezíteni a horvátok dolgát, addig javarészt vezettek is a szlovénok. A hajrá előtt azonban egy 13-0-s rohammal eldöntötte a meccset a Cedevita, erre már nem volt válasza az elfáradó hazaiaknak. A nagyon jól dobó Fran Pilepic (20/12 pont, 8/7 mezőnyből), illetve Miro Bilan (15 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és James White (19/3 pont, 6 lepattanó, 11/9 mezőnyből) voltak ezúttal a Cedevita legjobbjai.

MZT Szkopje (macedón, 9-14) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 21-2) 68-72

A szezonbeli egyik legnehezebb győzelmét aratta a Buducsnoszt a Szkopje vendégeként, ami ráadásul az alapszakasz megnyerését is jelenti a montenegróiaknak. Az elképesztő szezont futó podgoricaiak így már 21-2-es mérleggel állnak és sorozatban 14. győzelmüket jegyezhették. Pedig ezúttal a szokásuktól eltérően nagyon lassan kezdett a Buducsnoszt, rögtön a meccs elején tízpontos hátrányba kerültek (25-15). Innen kellett visszakapaszkodniuk, amit meg is tettek, de az utolsó percben még mindig a Szkopje vezetett 1 ponttal. Ekkor Omar Cook (6/6 pont, 6 gólpassz) nehéz triplát vállalt, amit a helyére is küldött, majd egy jó védekezéssel pontot tett a meccs végére a Buducsnoszt. Cook mellett a két nagyember, Tadija Dragicsevics (17/3 pont, 5 lepattanó) és Aleks Maric (12 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) nyújtották a legjobb teljesítményt a Buducsnosztban.

Cibona Zagreb (horvát, 10-13) – Mega Leks (szerb, 16-7) 82-89

A múlt héten már bebiztosította playoff-szereplését a Mega Leks, így most már teher nélkül játszhatnak a szerbek, akik akár még a második helyre is odaérhetnek. Ehhez azért kell még a két „nagy”, a Cedevita és a Zvezda hibája is, de ami rajtuk múlt, azt most is megtették a Mega játékosai. A vendégek ezúttal is nagyon komoly teljesítményt tettek le az asztalra, végig uralták idegenben is a zágrábiak elleni meccset. Ante Zizic (23 pont, 11 lepattanó, 11/9 mezőnyből) és a Cibona ugyan mindent megpróbált, legutoljára 75-72-nél tudták megközelíteni a hazaiak a szerbeket. Ekkor azonban Ognjen Jaramaz (16/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) gyorsan beemelt két triplát, így hamar szertefoszlottak Florencék reményei. Jaramaz mellett Timothe Luwawu-Cabarrot (21/9 pont, 4 lepattanó) is tarthatatlan volt a Megában, de még négy másik csapattársuk is 10 pont fölé jutott.

Partizan NIS (szerb, 10-13) – Zadar (horvát, 10-13) 87-76

Egy fantasztikus hangulatú, teltházas meccsen egy nagy fordítás után legyőzte a Partizan a Zadart, így most már lassan a belgrádi fekete-fehérek is biztonságban érezhetik magukat három fordulóval az alapszakasz vége előtt. A jól játszó Zadar a harmadik negyed elején még 8 ponttal, 59-41-re vezetett, úgy tűnt bajban lehet még a Partizan. A hetek óta nagy formában játszó Edo Muric (20 pont, 7 lepattanó) azonban csapata élére állt, valamint összekapta a védekezését is a házigazda, így egy elképesztő, 18-2-es rohammal fordítottak a szerbek. Muric mellett Kevin Jones (17 pont, 7 lepattanó) volt a Partizan másik legjobbja, a túloldalon pedig Glenn Cosey (19/12 pont) volt a legeredményesebb.

Sutjeska (montenegrói, 8-15) – Krka (szlovén, 9-14) 87-81 h.u.

Nagy lépést tett a bentmaradás felé a Sutjeska, miután egy kiváló meccsen, hosszabbítás után két vállra tudta fektetni a jól hajrázó Krkát az újonc. A montenegrói gárda szinte végig kézben tartotta a mérkőzést, végül azonban mégis nekik kellett izgulniuk nehogy kikapjanak. Matic Rebec (12/9 pont, 6 gólpassz) sorra szórta a triplákat, vezérletével 29-11-re nyerte meg a negyedik negyedet a Krka. Hős azonban mégsem lett a szlovén irányítóból, hiszen a végén két lehetőséget is elrontott, ami után következhetett a hosszabbítás. Itt már aztán újra a hazaiakról szólt minden, a meccs embere pedig Rebec helyett Nikola Pavlicsevics (20/12 pont) lett, aki két nagyon fontos triplát is a helyére küldött a túlóra során.

Metalac Farmakom (szerb, 9-14) – Tajfun (szlovén, 7-16) 78-62

Kiemelten fontos meccset vívott egymással a Metalac és a Tajfun, mindkét alsóházi csapatnak nagyon kellett a győzelem a kiesés elkerülésének érdekében. Végül az utolsó negyedben egy 16-4-es sorozattal ellépő szerbek jártak sikerrel, így ők most már két győzelemmel előzik meg riválisukat és fellélegezhetnek egy kicsit. A szlovén bajnok ezzel szemben hatalmas bajban van, hiszen ezzel az eredménnyel és a Sutjeska győzelmével már csak ők állnak 7 győzelemmel az utolsó helyen. A lepattanócsatát 41-28-ra megnyerő Sutjeskában Dejan Kutlesics (15/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) nyújtotta a legkomplexebb teljesítményt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom – Sutjeska
Cedevita Zagreb – Metalac Farmakom
Buducsnoszt VOLI – Igokea
Mega Leks – Union Olimpija
Tajfun – Partizan NIS 
Cibona Zagreb – Krka
Zadar – MZT Szkopje

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus