AL, 24. forduló: A kiesés szélén a Krka

Két fordulóval az alapszakasz vége előtt ha nehezen is, de mindhárom második helyre hajtó csapat  nyert, így továbbra is roppant éles az elsőkörös pályaelőnyért zajló verseny. Az alsóházban a Krka odahaza bukott kiesési rangadót Dickerson volt csapata ellen, és a Zadar is bravúros sikert aratott, így óriási bajban van a liga egyik ikonikus csapata.

Crvena Zvezda mts (szerb, 23-1) – Union Olimpija (szlovén, 10-14) 88-67

Három perc alatt eldöntötte a Crvena Zvezda a Ljubljana elleni fellépését, így továbbra is egyetlen vereséggel áll az élen a címvédő. A szerbek 12-0-lal kezdték a meccset, az első negyedben pedig összességében 36 pontot rámoltak be ellenfelük gyűrűjébe (36-22), ezt követően pedig esélye sem volt már az összesen 18 labdát eladó Olimpijának. A Zvezdában mindenki 15 perc körüli játékidőt kapott, közülük Petar Rakicsevics (14/3 pont, 5 lepattanó) és Nate Wolters (12/3 pont, 8 gólpassz) hozták a legjobb számokat. A Ljubljana legjobbja ezúttal is Nikola Jankovics (16/3 pont, 5 lepattanó) volt.

Cedevita Zagreb (horvát, 18-6) – Karpos Sokoli (macedón, 9-15) 81-77

Minden tudására szüksége volt a Cedevitának, hogy legyőzze a remekül küzdő Karpos Sokolit, és ha nehezen is, de végül összejött az oly fontos győzelem a horvátoknak, amiből már csak kettő kell nekik, hogy biztosan a második helyen végezzenek. A meccs nagy részében a Dragan Labovics (27/18 pont, 3 labdaszerzés, 8/6 tripla) és Dominik Mavra (18/9 pont, 4 gólpassz) által húzott macedónok vezettek, köszönhetően elsősorban a 12 triplájuknak, amiből a két kulcsember 9-et vállalt. Végül aztán épp egy hárompontos okozta a Karpos vesztét, hiszen 78-77-nél Filip Kruslin (10/9 pont) távolija pecsételte meg a vendégek sorsát. A Cedevitában Marko Arapovic (16/3 pont, 4 gólpassz) és Miro Bilan (14 pont, 7 lepattanó) hozták a legjobb számokat.

Mega Leks (szerb, 9-15) – Partizan NIS (szerb, 18-6) 80-87

Egy nehezen megszerzett, nagyon fontos győzelmet aratott a Partizan a Mega Leks vendégeként, aminek köszönhetően a belgrádiaknak továbbra is jó esélyük van megcsípni a második helyet, a házigazdák viszont még nem biztosították be 100%-osan bennmaradásukat. A meccsen nem nagy különbséggel, de szinte végig a Partizan vezetett, négy perccel a vége előtt azonban egy 7-0-s rohammal a Mega került előnybe (77-75). Erre aztán 12 megválaszolatlan ponttal felelt az ismét beerősítő vendégcsapat, így elmaradt a meglepetés. A Partizanban nagyszerűen teljesített a Sztefan Bircsevics (20/9 pont, 8 lepattanó), Mihajlo Andrics (20/9 pont, 4 lepattanó), Sztefan Pot (15 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) trió, a Mega legjobbja pedig Alpha Kaba (18/3 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) volt.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 17-7) – FMP (szerb, 10-14) 93-84

Az FMP legyőzésével megtartotta esélyét a Buducsnoszt arra, hogy akár még a második helyre is odaérjen az alapszakasz végén. A csapatok egyébként egy roppant színvonalas meccset játszottak egymással, a szerbeket pedig minden dicséret megilleti, hiszen legjobb játékosuk, Filip Csovics nélkül tudták szorossá tenni a találkozót. A meccsen egyébként szinte végig a podgoricaiak vezettek, ám a második félidőben egy 12-0-s rohammal szorossá tették a találkozót a szerbek. 80-78-nál aztán 9 megválaszolatlan pontot szerzett és lezárta a meccset a Buducsnoszt, akiknél Borisz Szavovics (19/3 pont) és Marcus Williams (13 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó) játszottak kiemelkedően. Az FMP-ben elsősorban Jonah Bolden (21/6 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Marko Ljubicsics (16/6 pont, 6 gólpassz) pótolták Csovics pontjait és mezőnymunkáját. 

Zadar (horvát, 8-16) – Cibona Zagreb (horvát, 11-13) 85-84

Egy nagyszerű meccs egészen őrült végjátékát nyerte meg a Zadar a honi rivális Cibona ellen egy nem mindennapi dobással, ami a házigazda horvátok számára akár bennmaradást is jelenthet majd. A Zadarnak ezzel most sikerült az, ami az előző fordulóban nem, hiszen a Partizan ellen is egyetlen pont döntött, ám akkor a szerbek javára. A főszereplő ezúttal is Maj Kovacevic (14/6 pont) volt, aki legutóbb elhibázta a potenciális meccsnyerő dobást, ezúttal viszont a támadólepattanóból eléhulló labdát középtávolról egy egészen lehetetlen, egylábas-egykezes dobással a dudaszó pillanatában a gyűrűbe jutatta, ami után ünnepelhettek a hazaiak. A meccs egyébként végig roppant kiegyenlített volt, és mikor a Cibona egymás után négy hármast is bepörkölt, ők tűntek befutónak. A végén azonban fordult a kocka, és a Kovacevic mellett Boris Barac (26/6 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és Ivan Marinkovic (21 pont, 6 lepattanó) által húzott Zadar örülhetett. A Cibona legjobbja kimagaslóan Scottie Reynolds (27/15 pont, 9 gólpassz) volt.

MZT Szkopje (macedón, 8-16) – Igokea (bosnyák, 12-12) 67-71

Bár jó esélye volt a már teljesen tét nélkül játszó Igokea ellen, a Szkopje elszalasztotta első lehetőségét bennmaradásának matematikai bebiztosítására. A vendégek sikere egyébként teljesen megérdemelt, hiszen az első három negyedben jobban játszottak, majd a negyedikben is felül tudtak emelkedni hat és fél perces gólcsendjükön. Ez idő alatt 51-58-ról 61-58-ra módosult az állás, ám ez is kevés volt a macedónoknak, hiszen a bosnyákok néhány fontos kosárral ismét előnybe kerültek. A vendégeknél Sztrahinja Micsovics (20/9 pont) mellett az a Djordje Milosevics (14/6 pont, 6 lepattanó) volt a másik kulcsember, aki 65-66-nál bedobta a mindent eldöntő triplát. Az MZT-ből ezúttal Djordje Drenovac (16/3 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) és Xavier Thames (15/3 pont, 7 lepattanó) emelkedtek ki.

Krka (szlovén, 7-17) – Mornar (montenegrói, 8-16) 63-72

Óriási bajban van a liga egyik ikonikus csapata, a Krka, hiszen a novo mestói alakulat csúnyán elbukta a Mornar elleni kiesési rangadóját és immár egyedüli csapatként áll 7-17-es mérleggel a tabella legalján. Az első idegenbeli győzelmüket arató montenegróiak viszont hatalmas lépést tettek a bennmaradás felé, hiszen mivel mindkétszer megverték a szlovénokat, így egymás elleniben is jobbak lettek, azaz csak akkor eshetnek ki, ha mindkét hátralévő meccsüket elbukják, a Krka pedig mindkettőt megnyeri, amire vajmi kevés az esély. A meccs első fele egyébként még a hazaiak szája íze szerint alakult, majd csinált egy 26-7-es, mindent elsöprő rohamot a Mornar, amivel minden megváltozott. A vendégek nagy fordításában természetesen a mezőny kimagaslóan legjobbja, Antabia Waller (21/6 pont, 5 lepattanó) is kulcsszerepet vállalt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
FMP – Crvena Zvezda mts 
Union Olimpija – Cedevita Zagreb 
Partizan NIS – Krka
Buducsnoszt VOLI – MZT Szkopje
Cibona Zagreb – Mega Leks
Mornar – Igokea
Karpos Sokoli – Zadar

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus