AL, 24. forduló: Nem hibázott a Cedevita és a Zvezda sem

A horvát és a szerb fellegvár csatája egyre élesedik a második hely megszerzéséért, amiből a Mega két fordulóval a vége előtt kiszállt.

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 18-6) – Sutjeska (montenegrói, 8-16) 96-67

Egy félidő erejéig tudta tartani magát a Sutjeska a Zvezda otthonában, hiszen a 40-36-os nagyszünetbeli állást követően a címvédő átrobogott a montenegróiakon, akiknek az utolsó két meccsükön kell kiharcolniuk a bentmaradást, vagyis az utolsó két hely elkerülését, ami nem lesz egyszerű feladat. A második félidőt egy 18-4-es rohammal kezdte a Zvezda, ezzel pedig el is dőlt a meccs, a 20 labdát eladó Sutjeska innen már nem tudott felállni és végül a különbség is nagy lett. A meccs legjobbja a palánk alatt tarthatatlan Maik Zirbes (21 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) volt.

Cedevita Zagreb (horvát, 18-6) – Metalac Farmakom (szerb, 9-15) 77-63

Remek védekezésének köszönhetően gond nélkül verte a Cedevita a Metalacot, így a horvátok továbbra is őrzik második helyüket hajszálnyival a Zvezda előtt. A következő forduló egyébként vízválasztó lehet e tekintetben, hiszen a zágrábiak a Partizanhoz, a szerbek pedig a Cibonához látogatnak, ahol mindkettejükre nehéznek ígérkező mérkőzés vár. Az első negyedet 22-14-re megnyerte a Cedevita, azután pedig semmi rendkívüli nem történt már, a hazaiak gond nélkül őrizték vezetésüket. Elsősorban a megállíthatatlan Miro Bilan (20 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 11/8 mezőnyből), illetve Jacob Pullen (17/9 pont) gondoskodtak róla, hogy Nikola Jevtovics (24/6 pont, 8 lepattanó) és társai ne tudjanak felzárkózni.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 22-2) – Igokea (bosnyák, 9-15) 89-74

Az Igokeának sem sikerült az, ami már 15 meccs óta senkinek sem, azaz legyőzni a már biztos alapszakaszgyőztes Buducsnosztot. A bosnyákok ettől függetlenül minden dicsérete megérdemelnek, hiszen a második félidőben többször is felzárkóztak, 54-53 és 65-61 után azonban rendre tudott újítani a teljes erőbedobással játszó podgoricai alakulat, így a vége magabiztos hazai diadal lett. Tadija Dragicsevics (20/6 pont, 10 lepattanó) újabb meggyőző, dupla-duplás teljesítménnyel rukkolt elő, illetve Julius Jenkins (15/9 pont) is ponterősen játszott a Buducsnosztban. Az Igokeában Vuk Radivojevics (16/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) nyújtott extra teljesítményt.

Mega Leks (szerb, 16-8) – Union Olimpija (szlovén, 10-14) 78-81

Nagy bravúrt ért el a Ljubljana a Mega Leks otthonában, amivel a szlovénok minden bizonnyal biztosították is a bentmaradásukat. A Mega ezzel szemben szinte biztosan nem tud előrébb lépni és maradni fog a negyedik helyen, és majd a Buducsnoszttal csatázik az elődöntőben. A végig szoros meccs csak az utolsó másodpercekben dőlt el, hiszen 78-76-nál a meccs egyik legjobbja, Miha Lapornik (23/15 pont) egy nagy triplával előnyhöz juttatta csapatát. Ezt követően négy büntetőjéből csak kettőt dobott be az Olimpija, így az utolsó másodpercekben még hosszabbításra menthette volna a meccset a Mega, ám két triplakísérletük is kimaradt a legvégén, így a Ljubljana örülhetett. Lapornik mellett Szava Lesics (19 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) volt a vendégek másik legjobbja.

Tajfun (szlovén, 7-17) – Partizan NIS (szerb, 11-13) 65-83

A fantasztikusan dobó Edo Muric (22/18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 7/6 tripla) ismét győzelemre vezette a Partizant honfitársai ellen, a szerbek a legutóbbi hat meccsükből ötöt megnyertek és nagy lépésekkel haladnak az ötödik hely megszerzése felé. A Tajfun ezzel szemben hatalmas bajban van, az egyik kieső alighanem a szlovén bajnok lesz az alapszakasz végén. A nagy rivális Zvezdához hasonlóan a Partizan is a második félidőben vitte dűlőre a dolgokat, mikor a harmadik negyedet 15-2-vel kezdték a belgrádiak. A Tajfun hét perc alatt volt képes erre a 2 pontra, és ezt követően már nem maradt esélyük a győzelemre.

Cibona Zagreb (horvát, 11-13) – Krka (szlovén, 9-15) 85-78

Villámrajtot vett a Cibona a Krka elleni meccsen, a 26-15-re megnyert első negyed után ugyanis a horvátok már végig kézben tartották a meccse. A Krka többször is próbált felzárkózni, ám a hazaiaknak mindenre volt válaszuk, nem engedték közel magukhoz riválisukat. A Cibona nyerőembere a hibátlanul büntetőző (10/10) Nebojsa Joksimovic (20/6 pont, 4 gólpassz) volt, a Krka veresége pedig legkevésbé Ive Ivanovon (21 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) múlt. A Cibona ezzel a győzelemmel szintén versenyben van az ötödik helyért, a Krkának viszont még izgulnia kell a kiesést illetően.

Zadar (horvát, 11-13) – MZT Szkopje (macedón, 9-15) 84-72

A Partizanhoz és a Cibonához hasonlóan a Zadar sem hibázott a 24. fordulóban és ők is megszilárdították pozíciójukat és harcban állnak még az ötödik helyért. Az MZT helyzete sem tűnik rossznak a vereség ellenére, hiszen ha jövő héten odahaza legyőzik a Tajfunt a macedónok, azzal több kérdőjelet is kiegyenesíthetnek az alsóházban. Nagyon hasonló volt ennek a meccsnek a forgatókönyve, mint a Cibona-Krkáé, a 29-18-ra végződő első, majd a 23-13-as második negyed után félidőre már minden eldőlt. Ez főleg Filip Kraljevic (24 pont, 9 lepattanó, 14/11 mezőnyből) érdeme volt, aki megállíthatatlan volt és már az első negyedben betermelt 15 pontot.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Cibona Zagreb – Crvena Zvezda Telekom 
Partizan NIS – Cedevita Zagreb 
Sutjeska – Buducsnoszt VOLI 
Krka – Mega Leks 
Metalac Farmakom – Union Olimpija
Igokea – Zadar
MZT Szkopje – Tajfun

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus