AL, 25. forduló: A Zvezda került közel a második helyhez

A Belgrád-Zágráb derbik dönthetik el a Zvezda és a Cedevita hetek óta tartó csatáját. Vége a Buducsnoszt 15 meccses győzelmi sorozatának.

A Belgrád-Zágráb derbik napja döntheti el a Zvezda és a Cedevita hetek óta tartó ádáz csatáját, hiszen míg a címvédő megverte a Cibonát, addig a tavalyi másik döntős nagy verést kapott a Partizantól. Túlórában megszakadt a Buducsnoszt 15 meccses győzelmi sorozata, amivel a Sutjeska – egyelőre – életben maradt, a másik újonc, a Tajfun viszont kiesett.

 

Cibona Zagreb (horvát, 11-14) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 19-6) 83-94

James Florence (20/18 pont, 4 gólpassz) ponterős játéka ellenére is dominált a Cibona elleni klasszikus Adria Liga rangadón a Crvena Zvezda, ezzel és a Cedevita vereségével a címvédő került közelebb a második hely megszerzéséhez. A két tavalyi döntős pályaelőnyért zajló ádáz versenyfutásában könnyen lehet, hogy a Zágráb-Belgrád rangadók fordulója lesz a döntő, hiszen jövő héten a címvédő a Krkát, a Cedevita pedig a Szkopjét fogadja, ahol a papírforma mindkét euroligás csapat számára győzelmet ígér. Ezen a meccsen nem volt kérdéses a Zvezda sikere, az elsőtől az utolsó percig a szerbek játszottak előnyben. Kétszer, 46-47-nél és 68-70-nél került nagyon közel a Cibona, de ekkor mindkétszer újítani tudtak a vendégek, másodszor például 8 megválaszolatlan ponttal. A mezőny legjobbja, Quincy Miller (18/9 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) mellet Maik Zirbes (17 pont, 5 lepattanó, 10/8 mezőnyből) is kiváló volt a Zvezdában, az alsó posztokon nem lehetett mit kezdeni velük.

Partizan NIS (szerb, 12-13) – Cedevita Zagreb (horvát, 18-7) 82-61

A Partizan feltörölte a Hala sportova parkettáját a Cedevitával, így az ötödik helyre hajtó fekete-fehérek könnyen lehet, hogy kikaparták legnagyobb riválisuknak, a Zvezdának a második helyet. Ez azonban nem sokakat érdekelt a Partizan játékosai és szurkolói közül, hiszen a szerbek a szezonbeli egyik, ha nem a legjobb játékukat nyújtották egy kiváló ellenféllel szemben. A nagyszünetben már 14 ponttal vezettek a házigazdák, majd a második félidőben a különbség pillanatok alatt 22 egységre hízott (58-36), ekkor ért érdemben véget a találkozó. A Partizan idei legkiegyensúlyozottabban teljesítő játékosa, Kevin Jones (21/3 pont) most is nagyszerűen játszott, de Edo Muric (15/6 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) is remekelt, csakúgy, mint Jamar Wilson (16/3 pont, 5 gólpassz).

Sutjeska (montenegrói, 9-16) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 22-3) 92-91 h.u.

Hatalmas meccsen hatalmas bravúrt aratott a Sutjeska az alapszakasz-győztes Buducsznoszt ellen, így a montenegrói derbi után is életben maradtak az újonc reményei, hogy megőrizzék ABA Liga tagságukat. Ehhez jövő héten a Zadar otthonában is nyernie kell a Sutjeskának, illetve bíznia a többi eredmény kedvező alakulásában. A Dragicsevicset nélkülöző Buducsnoszt szemszögéből nézve egy hatalmas, 15-ös győzelmi széria szakadt most meg, ami a közelgő rájátszás előtt nem is biztos, hogy baj a ligaelső számára. A Sutjeska egyébként szinte a csodával határos módon nyerte meg ezt a meccset, az utolsó percben két triplával sikerült kicsikarniuk a hosszabbítást. A túlórában aztán szintén végig a Buducsnoszt vezetett, ám mivel több fontos büntetőt is kihagytak a vendégek, Radoszav Szpaszojevics (20/6 pont, 13 lepattanó) büntetői után 92-91-nél először vezetett a Sutjeska. A podgoriciaiknak volt még 9 másodpercük megnyerni a meccset, ám eladták a labdát, így ünnepelhetett a hazai publikum. Szpaszojevics mellett Nemanja Vranjes (28/9 pont, 6 lepattanó) is hatalmasat játszott a hazaiaktól, a vendégek legjobbja pedig a végén nagyot hibázó Julius Jenkins (22/12 pont) volt.

Krka (szlovén, 10-15) – Mega Leks (szerb, 16-9) 74-57

Szépen búcsúzott közönségétől erre az Adria Liga szezonra a Krka, és ezzel a nagy győzelemmel valószínűleg jövőre is mehetnek majd a novo mestói szurkolók AL-meccsekre, hiszen kedvenceik ezzel kiharcolhatják a bentmaradást. A Mega történelmi sikert ért el az előző hétvégén, hiszen többek között a Zvezda és a Partizan elől történetében először elhódította a szerb kupát. Ez a nagy siker rengeteget kivett belőlük, így a 12. percben már 26-10 volt az állás, a már biztos negyedik helyezett szerbeknek esélyük sem volt a győzelemre. A nagy különbség kialakulását jelentősen magyarázza a két csapat assziszt/turnover mutatója, hiszen míg a hazaiak nagyszerű csapatjátékkal 21 gólpasszt osztottak ki egymásnak és 12-szer adták el a labdát, addig a vendégeknél ez az érték majdnem ennek a fordítottja, 10/18. A Krka és a mezőny legjobbja kimagaslóan Luka Lapornik (18/12 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó, 5/5 mezőnyből) volt.

Igokea (bosnyák, 10-15) – Zadar (horvát, 11-14) 77-73

Villámrajtot vett a Zadar elleni mérkőzésen az Igokea, majd 15-11 után egymás után hat triplát dobtak be a bosnyákok, amivel 33-22-re húztak el. Dominanciájuk a pályán ezt követően is folytatódott, így a félidőre eldőlt a találkozó, mikor már 49-30-ra vezettek. A Zadar igyekezett ugyan kiegyenlíteni, 3 pontra fel is jöttek az utolsó percben, ám nem maradt idejük a fordításra, az Igokea lezárta a mérkőzést. Vuk Radivojevics (28/15 pont, 7 lepattanó, 7/5 tripla) volt a bosnyákok hőse, aki elsősorban az első félidőben szórta meg a Zadart, mellette pedig még Danilo Sibalics (18/9 pont, 4 lepattanó) játszott nagyon jól.

Metalac Farmakom (szerb, 10-15) – Union Olimpija (szlovén, 10-15) 74-61

A Krkához és az Igokeához hasonlóan a Metalac is nagy lépést tett a bentmaradás felé, hiszen a szerbek nagyon magabiztosan intézték el a Ljubljanát. A Metalac egyértelműen uralta a mérkőzést, a hazaiak a harmadik negyed végéig folyamatosan növelték előnyüket, mikor már 58-40-re vezettek. Djordje Majsztorovics (19/9 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 4 blokk, 3 labdaszerzés) fantasztikus meccset játszott a hazaiaktól, illetve mellette még Tomislav Gabric (18/15 pont, 4 lepattanó) is rendkívül eredményes volt.

MZT Szkopje (macedón, 10-15) – Tajfun (szlovén, 7-18) 77-70

Az első félidőben még nagyon jól játszott és vezetett, végül azonban kikapott a Tajfun, így elsőként kiesett az Adria Ligából, mivel a bentmaradást érő helyeken már mindenki legalább két győzelemmel van előttük. A félidőben még 8 ponttal, 47-39-re a Ceola Clark (16/12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) vezette szlovén bajnok volt előnyben, a nagyszünet után azonban gyökeres változás állt be a mérkőzésben. Elsősorban a Szkopje védekezése lett sokkal keményebb, hiszen a második félidő első 14 percében mindössze 12 pontot kaptak, ez idő alatt pedig 66-59-re fordítottak, ezt az előnyüket pedig a végéig őrizték. Az MZT legjobbjai Marko Lukovics (19/3 pont, 5 lepattanó) és Djordje Drenovac (15 pont, 7 lepattanó) voltak.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom – Krka
Cedevita Zagreb – MZT Szkopje
Buducsnoszt VOLI – Cibona Zagreb
Mega Leks – Metalac Farmakom 
Union Olimpija – Partizan NIS
Zadar – Sutjeska
Tajfun – Igokea

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus