AL, 25. forduló: Túlóra után maradt nyeregben a Cedevita

Az Adria Liga alapszakaszának utolsó előtti fordulójában nem mindennapi izgalmak után nyert Ljubljanában a Cedevita, így hiába győzött simán a Partizan és a Buducsnoszt is, továbbra is a horvátok kezében van a második hely sorsa. 30-as indexmutatójával Kendrick Perry lett a forduló MVP-je, vezérletével szépen búcsúzott saját közönségétől csapata. A kieső a Krka és a Zadar közül kerül majd ki, egyelőre előnyben a horvátok.

FMP (szerb, 10-15) – Crvena Zvezda mts (szerb, 24-1) 76-84

Az FMP számára a Crvena Zvezda már túl nagy falat volt, így a belgrádiak három hónap után elszenvedték első hazai vereségüket az Adria Ligában a városi „nagytestvér” ellen. Ennek a városi derbinek egyébként már egyik csapat számára sem volt tétje, így az Euroligában továbbra is nagyszerűen álló Zvezda pihentethette több játékosát is, így például Sztefan Jovicsot és Nemanja Dangubicsot. Ennek ellenére magabiztosan nyertek ezúttal is a vendégek, akik szépen lassan építgették előnyüket, majd a harmadik negyedben egy 9-0-s futással 64-51-re húztak el. Jovics hiányában Nate Wolters (15 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) kiválóan látta el az irányítói feladatokat, de mellette Milko Bjelica (17/3 pont, 4 lepattanó) és Branko Lazics (16/9 pont) is elő tudtak lépni. Az FMP-ben Dejan Davidovac (16/9 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) és Jonah Bolden (15/3 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) emelkedtek ki.

Union Olimpija (szlovén, 10-15) – Cedevita Zagreb (horvát, 19-6) 92-94 h.u.

Könyen lehet, hogy a Ljubljana lesz a mérleg nyelve a második helyért vívott hatalmas csatában, hiszen a az Olimpija nagyon közel állt hozzá, hogy a Partizan és a Buducsnoszt után a Cedevitát is elkapja a Tivoliban, ám a horvátok végül hosszabbítás után diadalmaskodni tudtak. Ezzel továbbra is a zágrábiak kezében van a saját sorsuk, hiszen ha az utolsó fordulóban odahaza legyőzik az FMP-t, akkor biztosan náluk lesz a pályaelőny az elődöntőben. Ezért a pozícióért azonban nagyon meg kellett küzdeniük, hiszen az Olimpija remek kezdés után 29-20-ra nyerte az első negyedet. A Cedevitának innentől folyamatosan futnia kellett az eredmény után, és még 20 másodperccel a vége előtt is a szlovénoknál volt a 83-80-as előny. Egy jó büntető és egy hazai eladott labda után Miro Bilan (15 pont, 2 blokk) azonban egalizálni tudott, ám a túlórát ismét csak az Olimpija kezdte jobban. 89-85-nél aztán a Cedevita szerzett 8 megválaszolatlan pontot, amiből legjobbjuk, Luka Babic (18/9 pont, 7 lepattanó) 5 egységgel vette ki a részét, erre pedig már nem volt válasza a Ljubljanának. Pedig lehetett volna, a legvégén azonban Jure Pelko elhibázta a győzelemért dobott triplát. Mindkét oldalon hemzsegtek a jobbnál jobb egyéni teljesítmények, a felsoroltakon kívül elsősorban a hazaiaknál játszottak többen is extrát, így például Nikola Jankovics (20 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), Brandon Jefferson (18/12 pont, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz, 4 lepattanó), Gregor Hrovat (17/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és Devin Oliver (16 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) is.

Partizan NIS (szerb, 19-6) – Krka (szlovén, 7-18) 94-80

Még a Ljubljana-Cedevita találkozó előtt rendezték a Partizan-Krka derbit, ahol a második helyért harcoló szerbek megtették a maguk dolgát és végül biztosan fektették két vállra a Krkát, akik így továbbra is maradtak az utolsó helyen, meccshátrányban a Zadarral szemben. A szlovénok egyébként jól kezdték a találkozót, kihasználva a Partizan fásultságát, az első negyedet 27-21-re nyerték. A nagyszünetben aztán már a hazaiak vezettek (46-44), a belgrádiak azonban csak fordulás után kezdtek el igazán jól játszani, a harmadik negyedben 30 pontot berámolva (30-16) elhúztak és eldöntötték a mérkőzést. A nagyon jó formában lévő Sztefan Pot (16/3 pont, 6 gólpassz) volt ezúttal is a Partizan legjobbja, de Adin Vrabac (14/6 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó) sem sokkal maradt el tőle. A Krkában Ziga Dimec (19 pont, 11 lepattanó) és Marko Lukovics (17/9 pont, 6 lepattanó) teljesítményét nem érheti panasz.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 18-7) – MZT Szkopje (macedón, 8-17) 92-61

A végeredmény ellenére a Buducsnoszt és a Szkopje közül a macedónok lehetnek boldogabbak az utolsó forduló előtt, hiszen az MZT a Krkával és a Zadarral szembeni jobb egymás elleni eredményének köszönhetően mindenképp megőrizte tagságát a ligában. A Buducsnoszt viszont a nagy győzelme ellenére sem került közelebb a második helyhez, hiszen a Cedevita és a Partizan is nyertek a hétvégén, így e két csapat együttes veresége is kellene nekik a jövő héten, amellett hogy ők bravúrt tudnának elérni a Zvezda otthonában. Ami ezt a meccset illeti, az első félidőben még jól tartotta magát a Szkopje, a másodikban viszont mindössze 25 pontot szereztek, a harmadik negyedben pedig 34-16 arányban száguldott át rajtuk a Buducsnoszt. A podgoricaiaknál ketten, Borisz Szavovics (14/3 pont, 17 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Marcus Williams (10/3 pont, 10 gólpassz) is dupla-duplát értek el, mellettük pedig még négyen is eljutottak 10 pont fölé társaik közül. A macedónoknál Xavier Thames (20/15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) játszott messze a legjobban.

Cibona Zagreb (horvát, 11-14) – Mega Leks (szerb, 10-15) 88-100

Tovább folytatódik a Cibona vesszőfutása, ami még év végén Ante Zizic Törökországba igazolásával kezdődött, a horvátok legjobb játékosuk elvesztése után ugyanis most már zsinórban nyolc vesztes meccsnél tartanak. A Mega szempontjából viszont ez egy remek találkozó volt, a nemrég még a kiesés ellen küzdő szerbek ugyanis az alapszakasz végére szépen odaértek a középmezőnybe. A 31-28-as eredményt hozó első negyed után a Cibona teljesen szétesett, a középső két negyedet 47-33-ra nyerték meg a vendégek, így a végére nem maradtak izgalmak. A Megában Nikola Rebics (17/12 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) nyújtott egészen sokoldalú teljesítményt, de mellette még Rade Zagorac (22/6 pont, 6 lepattanó), Ognjen Jaramaz (15 pont, 6 lepattanó) és Kostja Mushidi (15/9 pont, 5 lepattanó) is remekelt. A Cibonában Zeljko Sakic (18/12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) játszott a legjobban.

Mornar (montenegrói, 9-16) – Igokea (bosnyák, 12-13) 83-76

Fantasztikus játékkal verte a Mornar az Igokeát, ezzel a nagy győzelemmel pedig a montenegróiak mindenféle számolgatás nélkül kivívták a bennmaradást. A meccs már az első félidőben eldőlt, hiszen a Mornar 10-0-lal kezdett, majd a folytatásban sem lassítottak, és az első negyedbeli parádés teljesítményre Lamont Jones (14/6 pont, 4 gólpassz) elképesztő buzzer-beater triplája tette fel a koronát. A 30-13-ra megnyert játékrész után a szép számmal összegyűlt montenegrói szurkolók már örömkosárlabdát láthattak kedvenceiktől, semmi nem fenyegette győzelmüket. Jones mellett Antabia Waller (15/12 pont) ismét csapata egyik legjobbja volt, de mellettük még hárman eljutottak 10 pont fölé. Az Igokeából Danilo Sibalics (18/15 pont, 5 lepattanó) emelkedett ki.

Karpos Sokoli (macedón, 10-15) – Zadar (horvát, 8-17) 85-79

Kendrick Perry (26/12 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) MVP-teljesítményével a bajnokságot nyolc vereséggel kezdő újonc Karpos Sokoli a Zadar ellen már a tízedik sikerét ünnepelhette, így szépen búcsúztak szurkolóiktól az összességében pozitív ABA Liga-szezonjuk végén. A Zadar ezzel szemben az első esélyét elmulasztotta a bennmaradás kiharcolására, hiszen egymás elleniben a Krkánál és a Szkopjénél is rosszabbak a horvátok, így bármilyen hármas vagy kettes holtversenyből ők jönnek majd ki rosszul. A sorsuk azonban így is a saját kezükben van, hiszen amennyiben a jövő héten odahaza megverik a Ljubljanát, úgy a Krka lesz a kieső. A Zadarnak egyébként egészen az utolsó percig megvolt az esélye a sikerre, ám 76-74-nél Bojan Trajkovszki (12 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) zsinórban dobott 4 pontot, ami meghozta csapata számára a sikert. Perry és Trajkovszki mellett Dragan Zekovics (17/9 pont) és Dragan Labovics (16/6 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) is remekelt a macedónoknál, ahogy a vendégeknél a Boris Barac (22/6 pont, 10 lepattanó), Mislav Brzoja (14/6 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz), Ivan Marinkovic (14 pont, 7 lepattanó) trió.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda mts – Buducsnoszt VOLI
Cedevita Zagreb – FMP
Igokea – Partizan NIS 
Krka – Cibona Zagreb 
Mega Leks – Karpos Sokoli
MZT Szkopje – Mornar 
Zadar – Union Olimpija

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus