AL, 26. forduló: Véget ért az alapszakasz

A második helyre a Zvezda futott be végül a Cedevita előtt, aminek köszönhetően a szerbek fogadhatják pályaelőnyben a horvátokat.

Nem hibázott, így a második helyre a Zvezda futott be végül a Cedevita előtt, aminek köszönhetően a szerbek fogadhatják pályaelőnyben a horvátokat. A Mega elvesztette egyik kulcsemberét a 23-3-as mérleggel magasan az élen záró Buducsnoszt elleni elődöntő előtt. A szezon meccsét játszotta a Ljubljana és a Partizan, ami négyszeri hosszabbításban dőlt csak el. A Tajfun mellett a Sutjeska lett a másik kieső.

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 20-6) – Krka (szlovén, 10-16) 77-67

Az alapszakasz utolsó fordulójának egyik legizgalmasabb kérdése az volt, hogy a Crvena Zvezda az esélyeknek megfelelően le tudja-e győzni a Krkát, és ezzel megszerzi-e a pályaelőnyt az elődöntőben. Ez különösebb gond nélkül sikerült is a címvédőnek, így a tavalyi döntő párosítása hasonló szereposztásban most már a legjobb négy között megismétlődik a Cedevita ellen. A Krka egyébként többször is igyekezett visszajönni a meccsbe és veszélyes közelségbe is tudott kerülni, utoljára 50-48-nál. Egy gyors időkérés után azonban 10-0-val válaszolt a Zvezda, gyorsan lehűtve a kedélyeket. A veresége ellenére a Krka is elégedetten távozhatott Belgrádból, hiszen a Sutjeska veresége okán megőrizték tagságukat a ligában. A meccs legjobbja egyébként kimagaslóan Maik Zirbes (21 pont, 9 lepattanó, 8/7 mezőnyből) volt a hazaiaktól.

Cedevita Zagreb (horvát, 19-7) – MZT Szkopje (macedón, 10-16) 89-64

A saját dolgát megtette a Cedevita a záró fordulóban, azaz biztosan legyőzték a Szkopjét a horvátok, és várhatták a Zvezda eredményét. Ez volt ugyanis a forduló nyitómeccse, így egy napot eltölthettek a zágrábiak a második helyen, mielőtt a címvédő behúzta volna a maga meccsét és visszavette volna a pályaelőnyös pozíciót. A Szkopje előtt is feszült 24 óra állt, hiszen a macedónokat még fenyegette a kiesés veszélye, amit végül sikerült elkerülniük. Ez a meccs egyébként roppant egyoldalú volt, a Cedevita a legkisebb gond nélkül húzta be a győzelmet, már az első negyedben kétszámjegyű volt a különbség, ami a folytatásban csak még tovább nőtt. A horvátok legjobbjai Miro Bilan (16 pont, 4 lepattanó, 8/7 mezőnyből) és Will Walker (16/6 pont, 5 lepattanó) voltak.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 23-3) – Cibona Zagreb (horvát, 11-15) 78-68

Stílusosan, egy újabb magabiztos győzelemmel fejezte be az alapszakasz-győztes Buducsnoszt az alapkört, így végül 23-3-as mérleggel zártak a montenegróiak, ami minden várakozást messze felülmúlt velük kapcsolatban. A podgoricaiak és a Cibona is pihentette vagy be sem vetette kulcsembereit, ám így is a házigazdák bizonyultak jobbnak. 41-38-nál a Buducsnoszt csinált egy 10-0-s rohamot, ezzel megtörve a zágrábiak ellenállását. Ante Zizic hiányát rendkívül jól használták ki a vendéglátók, hiszen Tadija Dragicsevics (16 pont, 8 lepattanó) és Aleks Maric (14 pont, 9 lepattanó, 2 blokk, 7/6 mezőnyből) is remekül érvényesültek a palánkok alatt.

Mega Leks (szerb, 17-9) – Metalac Farmakom (szerb, 10-16) 77-64

Az elejétől a végéig vezetve győzte le a története egyik legjobb szezonját futó Mega Leks a honi rivális Metalacot, ám az alapszakasz zárása mégis inkább negatívra sikerült a negyedik helyezett szerbek számára. A Mega egyik kulcsembere, Ognjen Jaramaz ugyanis súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett a találkozón, és úgy tűnik, hogy kihagyhatja a teljes rájátszást, pedig még vele is pokolian nehéz dolga lett volna csapatának a bombaerős Buducsnoszt ellen. A Metalac egyébként három perccel a vége előtt feljött 74-72-re, ám mivel a hátralévő időben már egyetlen pontot sem tudtak szerezni, nem volt esélyük a győzelemre a vendégeknek. Timothe Luwawu-Cabarrot (17/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) most is a Mega legjobbja volt, a végén pedig Danilo Nikolics (14/6 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) tett rengeteget a hazaiak győzelméért.

Union Olimpija (szlovén, 11-15) – Partizan NIS (szerb, 12-14) 118-115  4x h.u.

Az utolsó fordulóra tartalékolta a szezon meccsét a Ljubljana és a Partizan, hiszen a két óriásklub csatája csak egészen hihetetlen módon, négy hosszabbítás után dőlt el. A rendes játékidő 71-71-re végződött, ezt követően viszont még lejátszottak egy félidőnyi játékidőt a csapatok, ami alatt még újabb 91 pont született. A 60. percben még mindig döntetlen állás, 115-115 állt az eredményjelzőt, innen azonban nem volt újabb ráadás. Az Olimpija három büntetőt dobott be, ezt követően pedig az 52 percet játszó, brutális statisztikát összehozó Jamar Wilson (41/12 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) kihagyta első büntetőjét, majd szándékosan a másodikat is, ami után a lepattanó a hazaiakhoz került, így véget ért ez a hihetetlen derbi. Wilson mellett többen is elképesztő számokat produkáltak, csapattársa, az 55 percet pályán töltő Kevin Jones (32/9 pont, 11 lepattanó), illetve a hazaiaktól az 52 percet játszó Szava Lesics (31/6 pont, 21 lepattanó) sem fogja soha elfelejteni ezt a meccset.

Zadar (horvát, 12-14) – Sutjeska (montenegrói, 9-17) 85-83

A Zadar zárta rövidre a kieséssel kapcsolatos utolsó kérdést is, hiszen a Sutjeska 2 ponttal történő legyőzése azt jelentette, hogy a Tajfun mellett a másik idei újonc sem lesz tagja jövőre a mezőnynek. A montenegróiak búcsúja egyébként egészen drámaira sikerült, hiszen néhány másodperccel a vége előtt, 85-82-nél a vendégek dobhattak két büntetőt, az első bement, majd a második után sikerült visszaszerezniük a támadólepattanót. Az egyenlítésért feltett dupla azonban kimaradt, így a hosszabbítás helyett szomorkodhattak a Sutjeska játékosai. A montenegróiak veresége a legkevésbé Nemanja Vranjesen (17/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) múlt, míg a Zadar legjobbja Glenn Cosey (18/9 pont, 5 lepattanó) volt.

Tajfun (szlovén, 7-19) – Igokea (bosnyák, 11-15) 76-81

Nem tudott szépen búcsúzni a Tajfun, és a santjuri közönség ki tudja, hogy mikor láthatja legközelebb kedvenceit Adria Liga-mérkőzésen. Az Igokea ellenben nem bízta a véletlenre a bentmaradását, a bosnyákok a második félidei jó játékukkal nyerni tudtak. A félidőben még hárompontos hátrányban lévő vendégek a harmadik negyedet 26-14-re nyerték meg, innentől az ő kontrolljuk alatt zajlott a találkozó. A vendégek legjobbja Danilo Sibalics (21/15 pont, 6/5 tripla) volt.

 

Az alapszakasz végeredménye:

 

A két győzelemig tartó elődöntő párosításai:
Buducsnoszt VOLI (1.) – Mega Leks (4.)
Crvena Zvezda Telekom (2.) – Cedevita Zagreb (3.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus