AL, 3. forduló: Dickersonék megverték Perryéket

A Buducsnoszt visszavágott a tavalyi elődöntőért, a Zvezda erődemonstrációt tartott, a Cedevita megszerezte első győzelmét, a Partizan-Cibona rangadót pedig a szerbek nyerték. Dickerson és Perry egymás ellen játszottak, az erőcsatár ismét a mezőny legjobbja volt és ünnepelhette csapata történelmi győzelmét.

Zadar (horvát, 1-2) – Crvena Zvezda mts (szerb, 3-0) 66-103

A Cedevita elleni diadalmas rangadó után újabb erődemonstrációt tartott a Crvena Zvezda, ezúttal a Zadar otthonában nyertek nagyon simán Jovicsék. Jól kezdett a címvédő, de ekkor még a horvátok fel tudtak zárkózni és kiegyenlítettek az első negyed végére (23-23). Ezzel azonban el is lőtték a puskaporukat, a meccs innentől egyértelműen a Zvezdáról szólt. A szerbek a nagyszünetben már 49-35-re vezettek, majd a második félidő első 11 pontját is ők szerezték, amivel végleg porrá zúzták a horvát reményeket. A piros-fehérek legjobbja ezúttal Ognjen Kuzmics (12 pont, 10 lepattanó) volt, a legeredményesebbjüknek pedig Marko Szimonovics (15/12 pont) bizonyult, de minden játékosuk pályára lépett és szerzett mezőnykosarat.

Mega Leks (szerb, 1-2) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 3-0) 81-85

Visszavágott a Buducsnoszt a Mega Leksnek a tavalyi elődöntőben elszenvedett fájó kiesésért, még ha ezeknek a meccseknek a súlya közel sincs azonos arányban. Azóta mindkét keret alaposan kicserélődött, a szerbek jelentősen meg is gyengültek, ezt pedig kihasználta a Buducsnoszt. A forrókezű Szead Sehovics (22/18 pont, 4 gólpassz, 8/6 tripla) és Petar Popovics (14/12 pont, 4/4 tripla) főszereplésével a podgoricaiak 13 triplát süllyesztettek el a hazaiak gyűrűjében, ami megalapozta a felek közti különbséget ezen az estén. A Mega mindenesetre minden dicséretet megérdemel, hiszen Rade Zagorac (18/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) vezérletével a 34-50-es első félidő után sem adták fel. Az utolsó percekben kétszer is feljöttek 6 pontra a szerbek, ám ezt követően mindkétszer elrontották az adódó lehetőségeiket, így behúzta a meccset a Buducsnoszt.

Cedevita Zagreb (horvát, 1-2) – MZT Szkopje (macedón, 0-3) 82-61

A Buducsnoszt és a Crvena Zvezda elleni roppant kemény és egyaránt vereséggel végződő rangadók után a Szkopje ellen már megszerezte első győzelmét a Cedevita, míg a macedónok továbbra is nyeretlenek maradtak. Az első két fordulóban gyengébben muzsikáló kulcsemberek most jól játszottak a zágrábiaknál, így Miro Bilan (21/3 pont, 8 lepattanó), Luka Babic (15/6 pont, 8 gólpassz) és Scottie Hopson (17 pont, 6 lepattanó) is remekelt. Ráadásul a kezdőbe meglepetésre bekerülő Karlo Zganec (12 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) meghálálta Veljko Mrsic bizalmát, a 28 indexpontig jutó játékos személyében egy igazi X-faktora is volt a Cedevitának. Nem meglepő tehát, hogy ilyen teljesítményekkel különösebb gond nélkül, végig vezetve behúzta a meccset a zágrábi alakulat.

Partizan NIS (szerb, 3-0) – Cibona Zagreb (horvát, 2-1) 87-81

Az előző szezonokban gyengébben szereplő, szebb napokat is megélt Partizan és Cibona most egyaránt remekül kezdte a szezont, most pedig egymással néztek farkasszemet. Ennek a két csapatnak a találkozója egyébként is mindig rangadó, ez most sem volt máshogy, 7000 fanatikus szurkoló látta a mérkőzést. Az első félidő még kiegyenlített játékot hozott, a másodikban aztán kétszámjegyű előnyre tett szert a Partizan, amit már nem tudott ledolgozni és megfordítani a Cibona. William Hatcher (25/18 pont, 6 gólpassz) ezúttal is a szerbek legjobbjaként tündökölt, a belgrádiak nagyon nagy vásárt csináltak az amerikai irányítóval. A Cibonában Zeljko Sakic (28/12 pont, 8 lepattanó, 5/4 tripla) és Ante Zizic (24 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a többiek azonban nem tudtak felnőni hozzájuk, és a kiegyensúlyozottabb riválisukhoz.

Krka (szlovén, 1-1) – FMP (szerb, 2-1) 61-70

A szezonrajton a Zadartól elszenvedett szoros vereség után az FMP nagy győzelmet aratott a Mega ellenében, és ezt most igazán értékessé téve a várhatóan közvetlen rivális Krka otthonából is győztesen távoztak a belgrádiak. Az FMP sikerét ezúttal a kiváló védekezés hozta meg, hiszen mindössze 61 ponton tartották saját otthonukban a szlovénokat. Ez elsősorban a második és a harmadik negyedre igaz, mikor 12 illetve 6 pontot engedélyeztek csupán. Így a közepes támadójáték és a kiemelkedő egyéniségek hiánya is belefért a vendégeknek, talán csak Sztefan Lazarevics (12/3 pont, 13 lepattanó) dupla-duplája és Nikola Zsizsics (12/6 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) sokoldalú játéka emelhető ki.  

Igokea (bosnyák, 2-1) – Union Olimpija (szlovén, 0-2) 73-72

Ezúttal sem szakadt meg az Olimpija rossz sorozata Laktasiban, és habár most nagyon közel állt hozzá, a Ljubljana ezúttal sem tudta megszerezni története első győzelmét az Igokea otthonában. Pedig a szlovénoknak erre most komoly sanszuk volt, hiszen a végig szoros meccs utolsó percében egy 2+1-es játék után ők vezettek 72-71-re, 16 másodperccel a vége előtt. Az ellentámadás során aztán James Robinsont (16/3 pont) faultolták, ő pedig bedobta mindkét büntetőjét. Ekkor azonban még mindig volt egy lehetősége az Olimpijának, ám Brandon Jefferson (17/15 pont, 4 gólpassz) nem tudta bedobni önmaga hatodik tripláját, így nyert az Igokea. A szlovénokon Jefferson, Nikola Jankovics (19 pont, 13 lepattanó) és Devin Oliver (11 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) remek teljesítménye sem segített.

Mornar (montenegrói, 1-2) – Karpos Sokoli (macedón, 0-3) 83-59

A két tavalyi körmendi légiós, Cole Dickerson és Kendrick Perry csapata, az egyaránt újonc Mornar és Karpos Sokoli csatája történelmi volt a tekintetben, hogy a két nyeretlen csapat közül az egyik megszerezhette története első sikerét az Adria Ligában. Ez végül a montenegrói gárdának jött össze, akik az első két fordulóban nagyon balszerencsés körülmények között, 1 illetve 2 ponttal maradtak alul a Partizan és a Cibona ellen, most viszont teljesen megérdemelt győzelmet arattak. A Mornar az első (24-10) és a negyedik (27-8) negyedet nyomta meg nagyon, így közben hiába kapaszkodott a Karpos, a hajrában ismét egyértelműen a hazaiak domináltak. Cole Dickerson (19/6 pont, 8 lepattanó) a néhány nappal korábbi 33 pontja után ismét csapata legjobbja volt, de a gyenge mezőnyszázaléka (14/4) ellenére Kendrick Perryre (11 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) sem lehet panasz.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda mts – Mega Leks
Buducsnoszt VOLI – Krka
Cedevita Zagreb – Zadar 
Karpos Sokoli – Partizan NIS 
MZT Szkopje – Cibona Zagreb 
FMP – Igokea
Union Olimpija – Mornar 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus