AL, 3. forduló: Továbbra is a Cedevita uralja Zágrábot

Nem adott esélyt a Cedevita a Cibonának a zágrábi derbin, ami után a Zvezdával együtt továbbra is veretlenek Zoricék az Adria Ligában.

 

Nem adott esélyt a Cedevita a Cibonának a zágrábi derbin, ami után a Zvezdával együtt továbbra is veretlenek Zoricék az Adria Ligában. Három forduló után már nincs nyeretlen csapat, miután a Partizan mellett meglepetésre a ligaújonc is megszerezte első sikerét Ljubljanában. A szlovén házi rangadót a bajnoki címvédő Tajfun nyerte.

 

 

Zadar (horvát, 1-2) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 3-0) 49-56

Két védekező csapat találkozott egymással a harmadik forduló nyitómeccsén, mikor a címvédő Crvena Zvezda Zadarba látogatott. A várakozásoknak megfelelően nem sok kosár született a találkozón, ám a két csapattól az összesen szerzett 105 pont azért finoman szólva sem túl acélos.  A Zadar például 19 triplakísérletéből mindössze 2-t tudott értékesíteni (11%), ami nagyban magyarázza a vereségük okát. Az izgalmak viszont némileg kárpótoltak az alacsonyabb színvonalért, hiszen a mérkőzés mindössze az utolsó percben dőlt el. 49-52 után a horvátok kétszer is támadhattak a hátrányuk csökkentéért, ám mindkét támadást elrontották. A mérkőzés embere a közvetlenül a bajnokság előtt visszaigazoló Marko Szimonovics (13/9 pont, 7 lepattanó) volt, aki bizonyította milyen hasznos lehet a címvédő számára. A Zadar legjobbja Filip Kraljevic (18 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) volt, ő kimagaslott a hazaiak közül.    

 

Cedevita Zagreb (horvát, 3-0) – Cibona Zagreb (horvát, 1-2) 83-65

Nem kellett sokáig várni az idény első zágrábi derbijére, hiszen már a harmadik fordulóban összecsapott a Cedevita és a Cibona. A két csapat közül jelenleg egyértelműen a Cedevita kerete az erősebb, és ennek most is tanúbizonyságát adták a piros-fehérek. A hazaiak három nagy rohammal döntötték el a meccs sorsát. A 20-8-as kezdés után még kiegyenlített a Cibona (30-30), ám erre rögtön 9 megválaszolatlan ponttal felelt a Cedevita, majd a második félidőben is csináltak még egy 14-2-es futást, amivel kinyílt az olló a felek között. Ismét a centerposzt volt a Cedevita nagy erőssége, hiszen a második forduló MVP-je, Miro Bilan (17 pont, 11 lepattanó) ismét dupla-duplázott, Tomislav Zubcic (13 pont, 6 lepattanó) pedig mindig a legjobbkor szerezte pontjait. A mezőnyemberek közül Nemanja Gordics (13 pont, 8 gólpassz) és James White (11/6 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) is kifejezetten jól játszottak, míg a Cibonában Ante Zizic (15 pont, 7 lepattanó) és Marin Rozic (13/3 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) okozta a legtöbb fejtörést.

 

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 2-1) – Mega Leks (szerb, 1-2) 71-56

Gyorsan talpra állt a Crvena Zvezda elleni pofon után a Buducsnoszt, és hazai pályán nem hibáztak a Mega Leks ellen. Habár ez is eléggé érdekes meccs volt a montenegróiaktól, hiszen miután álomszerű kezdésükkel 35-12-re elléptek, hirtelenjében szinte teljesen leálltak. Nem kevesebb, mint 14 triplát hagytak ki sorozatban a hazaiak, aminek következtében fel is jött 4 pontra a Mega Leks. Ekkor azonban megtört a jég, és a forduló MVP-jének választott Szuad Sehovics (23/9 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés) végre betalált távolról, ami után ismét elhúztak a házigazdák. Sehovics remek teljesítményét hiába tudta ellensúlyozni a Timothe Luwawu-Cabarrot (19/9 pont, 5 labdaszerzés, 5 lepattanó) – Ognjen Jaramaz (17/3 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) páros, a többi csapattársuk nem igazán tudott felnőni a feladathoz.    

 

Partizan NIS (szerb, 1-2) – MZT Szkopje (macedón, 1-2) 72-69

A harmadik meccse is egészen drámaira sikeredett a Partizannak, ám ezúttal már a fekete-fehérek örülhettek, hiszen megszerezték első győzelmüket. Pedig a 33. percben még 57-66 volt az állás, az egész meccsen vezető és az első félidőben 10/7 triplát értékesítő Szkopje tűnt befutónak. A hajrában azonban egészen elképesztő védekezéssel rukkolt elő a belgrádi alakulat, akik így szépen lassan felkapaszkodtak, majd egy labdaszerzés utáni kosárral a végjátékból is jobban jöttek ki. A tavaly még a Szkopjét erősítő Alekszandar Cvetkovics (15/3 pont) volt kimagaslóan a Partizan legjobbja, 15 pontja mellett védekezésben éppen azt kapcsolta ki, akire ráállította edzője. Vanja Marinkovics (16/3 pont) szintén sok fontos kosarat szerzett.

 

Union Olimpija (szlovén, 1-2) – Sutjeska (montenegrói, 1-2) 60-61

Három forduló után nincs már nyeretlen csapat a bajnokságban, hiszen a Partizan után a Sutjeska is megszerezte első sikerét, amely a történelmi első volt számukra a Stozice Arenában. Egylabdás meccs volt ez, miután a Ljubljana egy kisebb rövidzárlat után 10 ponttal elengedte a vendégeket, ám nagy küzdelem után mégis visszavették a vezetést a hajrában. A slusszpoén azonban a meccs legjobbja, Nemanja Vranjes (18/3 pont, 5 lepattanó) nevéhez fűződik, aki négy másodperccel a vége előtt egy floaterrel megszerezte a győzelmet a csapatának.

 

Tajfun (szlovén, 2-1) – Krka (szlovén, 1-2) 74-51

Szlovén rangadót is rendeztek a harmadik körben, amit a tavalyi bajnoki elődöntőhöz hasonlóan a Tajfun nyert meg a Krka ellenében. Pedig álmosan kezdtek a hazaiak, a nagyszünetig végig a novo mestóiak vezettek. A Tajfun játékosai azonban időközben ragyogóan összekapták magukat, hiszen egy 8-2-es szériával zárták az első félidőt, a másodikat pedig 16-2-vel nyitották, így a végére meglehetősen egyoldalúvá vált a mérkőzés. Emir Zimics (11 pont, 12 lepattanó), Sandi Cebular (14 pont, 4 gólpassz, 2 blokk) és Alekszandar Ponjavics (9/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) voltak a Tajfun feltámadásának vezérei.

 

Metalac Farmakom (szerb, 1-2) – Igokea (bosnyák, 2-1) 56-74

Nem túlzás, hogy az Igokea még idegenben is lejátszotta a pályáról a Metalacot, a szerbeknek esélyük sem volt még csak egy szoros meccset sem játszani a 2013-as alapszakasz győztesével. A bosnyákok ugyanis 13-0-val nyitották a találkozót, a Metalacnak majd 8 perc kellett, hogy végre betaláljon. A folytatásban sem történt változás a játék képében, a különbség végig 20 pont körül mozgott. Az Igokea húzóemberei Milos Komatina (18/6 pont, 6 lepattanó) és Vuk Radivojevics (16/12 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés) voltak ezen az estén.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom – Tajfun 
Krka – Cedevita Zagreb 
Buducsnoszt VOLI – Zadar  
Igokea – Partizan NIS  
Cibona Zagreb – Union Olimpija 
Mega Leks – MZT Szkopje
Sutjeska – Metalac Farmakom 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus