AL, 4. forduló: Régi fényében tündököl a Partizan

A Zvezda és a Buducsnoszt mellett a Partizan is hibátlan maradt, méghozzá a jól játszó Kendrick Perryék otthonában. A Cibona nagy tehetsége 37 pontos és 20 lepattanós meccsel, kétszeri hosszabbításban vezette győzelemre csapatát.

Crvena Zvezda mts (szerb, 4-0) – Mega Leks (szerb, 1-3) 96-76

A negyedik fordulóban találkozott egymással a tavalyi döntő két résztvevője, a Crvena Zvezda és a Mega Leks, és ahogy akkor, úgy most is a belgrádiak domináltak, nem tudott meglepetést okozni a vendégcsapat. A felek közti különbség lényegében már az első negyedben kialakult, hiszen a nyitó játékrészt 32-14-re nyerte a Zvezda. Egészen elképesztő színvonalon kezdte az idényt a címvédő, és nemcsak azért, mert 4/4-gyel állnak, hanem mert a nagy nyári átalakulásuk után is képesek ilyen szinten játszani. A védekezésük szinte tökéletes, ahogy a csapatjátékuk is, eddig még csak megszorítani sem sikerült őket, kíváncsian várjuk, hogy a héten rajtoló Euroligában mire lesz elég mindez. Ezúttal a kapitány, Luka Mitrovics (19/3 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) volt a piros-fehérek legjobbja, de Nemanja Dangubics (16/9 pont, 4 gólpassz) is ott volt mögötte, ahogy a megszokott stabil játékát hozó Sztefan Jovics (10 pont, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés) is. A Megában az épp a Zvezdától megszerzett Marko Tejics (19/6 pont) volt kiemelkedő.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 4-0) – Krka (szlovén, 1-2) 91-62

A Zvezdához hasonlóan gond nélkül gyűjtötte be negyedik győzelmét a Buducsnoszt is, és nemcsak az eredmény, hanem a játék képe is meglehetősen hasonló volt ezen a találkozón. A montenegróiak áldozata a Krka volt, akik nem tudták megnehezíteni a tavalyi alapszakasz-győztes dolgát. A podgoricaiak minden negyedet megnyertek, a nagyszünetben már 47-30-ra vezettek, a második félidő formalitás volt csupán. A hazaiak és a mezőny legeredményesebbje magasan Nemanja Vranjes (17/12 pont) volt a maga 17 pontjával, nemcsak a játékpercek, hanem a pontok is jól eloszlottak tehát.

Cedevita Zagreb (horvát, 2-2) – Zadar (horvát, 1-3) 120-62

Nem kellett sokat várni az első horvát belharcra sem a ligában, a Cedevita-Zadar összecsapásból ugyanakkor nem rangadó, hanem valóságos „mészárlás” kerekedett. A Cedevita ugyanis kis híján kétszer annyi pontot szerezve zúzta szét a Zadart, a majd 60 pontos különbség minden várakozást felülmúlt. Már a félidei 61-27-es eredmény is elképesztő volt, ami után nemhogy leállt volna a zágrábi alakulat, hanem meg sem állt 120 dobott pontig. Ahogy az egy ilyen meccsen lenni szokott, hemzsegtek a jobbnál jobb egyéni teljesítmények, Miro Bilant (15 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) azonban ki kell emelni, hiszen ahogy csapata, úgy a nagyszerű center is lassan kezdte a szezont, ez az izmos dupla-dupla viszont talán kellő lökést ad neki is.

Karpos Sokoli (macedón, 0-4) – Partizan NIS (szerb, 4-0) 77-84

Nemcsak a Zvezda és a Buducsnoszt, hanem kisebb meglepetésre a Partizan is 100%-osan áll négy mérkőzés után, amiből hármat ráadásul idegenben nyert meg az igen összeszedetten kosárlabdázó nagy múltú klub. Pedig a Karpos Sokoli mindent megtett, hogy megszerezze első győzelmét az Adria Ligában, ez azonban végül nem sikerült nekik. Kendrick Perry (14/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) 21-es indexmutatóval, csapata legjobbjaként vezette a macedónokat,  akik a 35. percben még 70-69-re vezettek. Ekkor azonban két tripla és egy középtávoli formájában 8 megválaszolatlan pontot szerzett a Partizan, így egy újabb szoros végjátékot megnyerve hibátlanok maradtak. A szerbek legjobb dobója most is William Hatcher (21/9 pont) volt, de talán még nála is nagyobb befolyással bírt Novica Velicskovics (13/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), akivel +16 volt ezen a roppant szoros meccsen a Partizan.

MZT Szkopje (macedón, 0-4) – Cibona Zagreb (horvát, 3-1) 85-89  2x h.u.

Az idei szezon eddigi legjobb meccsén, kétszeri hosszabbítás után, a liga történetének egyik legfantasztikusabb egyéni teljesítményével a Cibona győzni tudott Szkopjéban az MZT ellen. A még mindig csak 19 éves Ante Zizic (37 pont, 20 lepattanó, 3 blokk, 19/14 mezőnyből), a nyáron a Boston Celtics által draftolt tehetség a maga 37 pontjával és 20 lepattanójával, valamint 56 indexpontjával egészen egyedülálló produkciót nyújtott és győzelemre vezette a zágrábiakat. Mindkét gárda már korábban rövidre zárhatta volna a találkozót, a Szkopje azonban a rendes játékidőben (Zizic blokkja miatt), a Cibona pedig az első ráadás végén szalasztotta el a lehetőséget. A második túlórában aztán a macedónok kiváló centere, Jure Lalic (15 pont, 7 lepattanó) kipontozódott, így Zizic már abszolút korlátlan úr volt a palánk alatt, és kosaraival lezárta a meccset a Cibona, akiknél Zeljko Sakic (15/3 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) is kiválóan játszott. Ez a vereség a 0-4-gyel kezdő MZT-nél két játékos, Torey Thomas és Jeremiah Massey, valamint Emil Rajkovics vezetőedző állásába került.

FMP (szerb, 2-2) – Igokea (bosnyák, 3-1) 76-81

Nagyon jó kis meccset játszott egymással az FMP és az Igokea is, amit végül a vesztes szezonrajtja után zsinórban harmadszor diadalmaskodó bosnyákok nyertek meg. A találkozó végig szorosan alakult, a negyedik negyed közepén az Igokea azonban ellépett 11 ponttal (63-74). A jól hajrázó FMP eztán még feljött 76-79-re, ám fél perccel a vége előtt a vendégek két büntetővel lezárták a meccset. James Robinson (27 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) újabb nagyszerű meccset tudhat maga mögött, az Igokea nagyot fogott a fiatal amerikaival, aki magasan a mezőny legjobbja volt.

Union Olimpija (szlovén, 1-2) – Mornar (montenegrói, 1-3) 81-72

Két egypontos vereség után a Mornar ellen már győzni tudott az Olimpija, így a szlovénok is megszerezték első győzelmüket. A Ljubljana már 13 ponttal (28-15) is vezetett az első félidőben, a nagyszünetben mégis 41-39 állt az eredményjelzőn. Fordulás után aztán ismét lehengerlő volt az Olimpija, a hazaiak 27-13-ra nyerték a harmadik negyedet, ekkor dőlt el minden. Nikola Jankovics (23 pont, 8 lepattanó) és Brandon Jefferson (16/12 pont, 5 gólpassz) volt a győztes két legjobbja, a Mornarban Cole Dickerson (9/3 pont, 4 lepattanó) viszont most átlagos volt, a macedónoknál ezúttal Antabia Waller (18/9 pont, 4 labdaszerzés) vitte a prímet.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Krka – Crvena Zvezda mts 
Igokea – Buducsnoszt VOLI 
Mega Leks – Cedevita Zagreb 
Partizan NIS – Union Olimpija
Cibona Zagreb – Karpos Sokoli
Mornar – FMP 
Zadar – MZT Szkopje 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus