AL, 5. forduló: A Cedevita nyerte a döntő visszavágóját

Véget ért az Adria Ligában a szezon eleji erőltetett menet, mikor 12-13 nap alatt 5 meccset játszottak le a csapatok.

Véget ért az Adria Ligában a szezon eleji erőltetett menet, mikor 12-13 nap alatt 5 meccset játszottak le a csapatok. A Cedevita-Zvezda csúcsrangadóra már most sor került, és csak egylabdás végjátékban dőlt el a meccs. A Cibona az utolsó helyre zuhant, a szlovén rangadón pedig 30 pontos különbség alakult ki.

 

Cedevita Zagreb (horvát, 4-1) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 4-1) 74-72

Nincs már veretlen csapat a ligában, miután a Cedevita legyőzte a Crvena Zvezdát a nagy rangadón. A két piros-fehér gárda vívta a tavalyi döntőt, és most ismét presztízskérdés volt az újabb horvát-szerb csata. Ennek megfelelően is alakult az eredmény, hiszen felváltva vezetett a két csapat szinte a mérkőzés teljes egészében. A meccs nem volt a legszebb, ám az izgalmak mindenért kárpótoltak, hiszen csak az utolsó támadás döntött. 73-72-nél a Zvezda legjobbja, Gal Mekel (17/3 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) hozta a labdát, ám a kiváló Cedevita-védekezés eladott labdába kergette az izraelit 3 másodperccel a vége előtt, amivel megnyerték a meccset a hazaiak. A pazar formában lévő Miro Bilan (14 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) ismét csapata legjobbja volt, hiszen nemcsak a legtöbb pontot szerezte, de alaposan megnehezítette Big Sofo és Maik Zirbes életét védekezésben és támadásban egyaránt.
 

Tajfun (szlovén, 2-3) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 4-1) 61-80

Elszenvedte első hazai vereségét a Tajfun, miután a rutinos Omar Cook (19/15 pont, 11 gólpassz, 5 labdaszerzés) és Aleks Maric (20 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 blokk) dupla-dupláira építve jó játékkal legyőzte őket a Buducsnoszt. A montenegróiak ezzel szorosan tapadnak a Zvezdára és a Cedevitára az első helyen. Ez a meccs a szoros kezdés után nagyon gyorsan eldőlt, hiszen 33-33-nál faultproblémák miatt le kellett ülnie a szlovének legjobbjának, Tomaz Bolcinának (16/3 pont, 5 lepattanó), ekkor pedig egy 9-0-s rohammal zárta az első félidőt, majd 10-2-vel nyitotta a másodikat a Buducsnoszt.


Partizan NIS (szerb, 2-3) – Sutjeska (montenegrói, 2-3) 75-67

A második negyedben az extra védekezésével és az ebből vezetett támadásokkal eldöntötte a Sutjeska elleni meccsét a Partizan. Nagyon fontos volt a szerbeknek, hogy a második hazai fellépésüket is behúzzák, ezáltal ne szakadjanak le a mezőnytől. Erre nem is volt reális esély, miután 25-12-re megnyerték a második negyedet, amiben produkáltak egy 15-3-as rohamot. Ebből a 15-ből összesen 11 egységgel vette ki a részét Petar Aranitovics (13/9 pont), aki ezzel tulajdonképpen eldöntötte a meccset, mert a Sutjeska már nem tudott visszajönni a hátrányából. A Partizán legértékesebbje Alekszandar Cvetkovics (21/9 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) lett végül.


MZT Szkopje (macedón, 2-3) – Igokea (bosnyák, 3-2) 75-70

A Szkopje szinte tökéletes kezdése (25-7) után visszajött a meccsbe és kis híján fordított is az Igokea. A negyedik negyed előtt még mindig 61-45 volt az állás, ám ekkor a bosnyákok elkezdtek mindent egy lapra feltéve rohamozni. Ez be is jött nekik, ám 66-60-nál négyszer is megremegett a kezük, így az MZT végül bebiztosította sikerét. A Szkopje nagyon megverte lepattanózásban (42-24) az ellenfelét, ez pedig döntő faktor volt. A két dupla-duplát jegyző játékos, Marko Ljubicsics (10/6 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó) és Danilo Mijatovics (14/6 pont, 11 lepattanó) voltak a macedónok legjobbjai, az Igokea feltámadását pedig Vuk Radivojevics (20/3 pont, 6 lepattanó) vezette.


Union Olimpija (szlovén, 3-2) – Krka (szlovén, 2-3) 80-50

Nagyon egyoldalúra sikerült Szlovénia legjobban várt rangadója, az Olimpija és a Krka összecsapása. A távolról egészen pocsékul tüzelő (23/3, 13%) vendégek a félidőig mindössze 17 pontot kapartak össze, amivel már 22 pontos hátrányban voltak. Idejekorán eldőlt tehát minden lényegi kérdés, mindenki bőven kapott játékidőt a csapatokban. A Ljubljana és a mezőny legjobbja Szava Lesics (14/6 pont, 6 lepattanó) volt, aki az első félidőben csodálatos játékkal vezette csapatát.


Metalac Farmakom (szerb, 2-3) – Cibona Zagreb (horvát, 1-4) 77-61

Nagyon simán, a legelejétől vezetve múlta felül a Metalac a Cibonát, ami után a zágrábiak visszazuhantak a tabellán az utolsó helyre. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a horvátok igencsak tartalékosan, mindössze 8 embert bevetve álltak ki erre a meccsre. A center Djordje Majsztorovics (16/6 pont) egészen tanárian játszott, felülmúlva a Zizic testvéreket a vendégeknél.


Zadar (horvát, 1-4) – Mega Leks (szerb, 3-2) 76-81

Glenn Cosey (23/6 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) remeklése ide vagy oda, a Zadar hatalmas gödörbe került, amiből a Mega Leks ellen sem tudott kijönni. Az első félidőben végig a szerbek vezettek, de a másodikban már egyenrangú partner volt a Zadar is. 63-62-nél azonban villant Timothe Luwawu-Cabarrot (18/6 pont), aki egymás után két triplát is bevert. Ezzel a Mega Leks lendült át a holtponton és zárta le a találkozót.


A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom – Union Olimpija
Buducsnoszt VOLI – Cedevita Zagreb
Cibona Zagreb – Partizan NIS 
Mega Leks – Igokea
Krka – Metalac Farmakom
Zadar – Tajfun
Sutjeska – MZT Szkopje 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus