AL, 6. forduló: Dupla csapás a címvédőre

Az Olimpija a Pionirban sokkolta a Zvezdát, a szerbek a meccsen kívül kapitányukat is elvesztették.

Az Olimpija a Pionirban sokkolta a Zvezdát, a szerbek a meccsen kívül kapitányukat is elvesztették. A Buducsnoszt nyerte a forduló rangadóját és az élre állt, a Cibona-Partizan derbi pedig a régi időket idézte.


Crvena Zvezda Telekom (szerb, 4-2) – Union Olimpija (szlovén, 4-2) 73-77

Bombameglepetés született a Zvezda-Olimpija mérkőzésen, hiszen a szlovének a Pionirban tudták megverni a címvédőt. Ráadásul tették ezt nem is akárhogyan, hiszen a szerbek egy 15-0-s szédületes rohanás után már 19-10-re vezettek az első negyed végén. Ettől már sokan idő előtt megnyugodhattak, az Olimpia játékosai viszont szépen összeszedték magukat és visszajöttek a meccsbe. A negyedik negyedben aztán jött a hidegzuhany a Zvezdának, az önbizalmat kapott vendégek elsősorban Miha Lapornik (22/15 pont, 5/5 tripla) jóvoltából szétdobták a hazaiakat, 28 pontot szerezve a játékrészben, ami nem mindennapos dolog Belgrádban. Gal Mekel (19 pont, 5 lepattanó) és Maik Zirbes (14 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) sem menthette meg a Zvezdát, akiknek legnagyobb gondja ezen az estén mégsem ez a vereség, hanem a kapitány, Luka Mitrovics térdsérülése volt, akit hosszú hónapokra elvesztettek a szerbek.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 5-1) – Cedevita Zagreb (horvát, 4-2) 76-66

A játéknap rangadója a tavalyi alapszakasz második és harmadik helyezettjének összecsapása volt, ami után a Buducsnoszt immár egyedül vezeti a bajnokságot. A montenegróiak nagyon magabiztosan hozták ezt a rangadót, a Cedevitának meglepő módon esélye sem volt a győzelemre, ez a tízpontos különbség pedig könnyen lehet, hogy a végelszámolásnál is számítani fog. Bojan Szubotics (15/9 pont) nagyon fontos triplákat süllyesztett el a horvát gyűrűben, Omar Cook (14/6 pont, 6 gólpassz) pedig most is kiválóan irányított. A meccs embere azonban nem ők, hanem Aleks Maric (9 pont, 7 lepattanó) volt, aki megállította a Cedevita remek magasembereit, ezzel kihúzva az ellenfél méregfogát.

Cibona Zagreb (horvát, 2-4) – Partizan NIS (szerb, 2-4) 63-57

Bár a Cibona és a Partizan felett is nehéz idők járnak, ahogy mindig, a nagy rivalizálás most is jelen volt a két fellegvár összecsapásán. Ennek megfelelően alakult a mérkőzés is, ami a végletekig kiélezett volt, és ahogy oly sokszor, most is a nüanszok döntöttek. Két perccel a vége előtt 55-55 volt az állás, mikor a Cibona egy triplával és két jó büntetővel lényegében megnyerte a meccset. A Partizan ugyanakkor elrontotta, amit addig nehezen felépített, hiszen az említett periódus alatt három labdát is eladtak, ez okozta a vesztüket. A meccs hőse a Cibonából egyedüliként 10 pont fölé jutó Filip Kruslin (22/15 pont) volt, aki viszont öt triplát is a helyére küldött.    

Mega Leks (szerb, 4-2) – Igokea (bosnyák, 3-3) 69-68

A Mega Leks a lassan védjegyévé váló újabb fordítást mutatott be az Igokea ellen, ami után végül drámai körülmények között meg is nyerték a meccset. A bosnyákok teljes kontroll alatt tartották a meccset az első félidőben, a másodikban viszont elkezdtek rohanni a szerb fiatalok. A végjátékra azonban ismét összeszedte magát az Igokea, a pontot azonban nem sikerült feltenniük az i-re. Az utolsó támadás az övék volt, ám két triplát is mellélőttek, így a hazaiak örülhettek. Félidőben még 30-38 volt az állás, és ekkor a Mega Leks 30 pontjából 18-at Nikola Ivanovics (25/12 pont, 8 gólpassz) szerzett, lényegében csak neki volt köszönhető, hogy meccsben maradtak ekkor a házigazdák.

Krka (szlovén, 2-4) – Metalac Farmakom (szerb, 3-3) 70-75

A Krka és a Metalac is a 3-3-as mérlegért lépett pályára Novo Mestóban, és kisebb meglepetésre a valjevóiak törekvését koronázta siker. Több másik meccshez hasonlóan ez a találkozó is roppant szoros volt és csak az utolsó néhány labdabirtoklás hozott döntést. A Metalacban Djordje Majsztorovics (18 pont) mindig a legjobbkor talált be, de ez a meccs azon múlt a Krkának, hogy hiába lepattanóztak jól (35-28), futószalagon adták el a labdákat, a meccsen összesen 23-at. Ezáltal Ive Ivanov (14/3 pont, 15 lepattanó, 9 gólpassz) elképesztő, egy gólpassz híján tripla-duplás teljesítménye is „mehetett a levesbe”.

Zadar (horvát, 2-4) – Tajfun (szlovén, 2-4) 73-67

Zsinórban négy vereség után tudott újra győzni a Zadar, a tengerpartiak a kiváló záró negyedüknek köszönhetik a sikert. A kiegyenlített meccs monoton ritmusát váratlanul egy 14-1-es futással törték meg a horvátok, innen pedig már nem volt visszaút a Tajfunnak. Drago Pasalic (16/6 pont) nemcsak a legjobb pontszerzője volt a Zadarnak, hanem remekül kikapcsolta a szlovén centereket, akik rendre meghatározzák a Tajfun teljesítményét.

Sutjeska (montenegrói, 2-4) – MZT Szkopje (macedón, 3-3) 68-77

Egy előzetesen ki-ki meccsnek várt összecsapást nyert meg a Szkopje a Sutjeska ellen, így a macedónok léptek feljebb a középmezőnyben. A Szkopje a második negyedben lépett el néhány ponttal, és bár a hazaiak hátránya korántsem volt ledolgozhatatlan, ezen az estén ez megoldhatatlan feladatot okozott a niksicsi gárdának. Az MZT-t a sokat tapasztalt Damjan Szojanovszki (15/3 pont, 8 lepattanó) – Danilo Mijatovics (18/6 pont) duó vezette sikerre.


A bajnokság állása:


A következő forduló programja:

Metalac Farmakom – Crvena Zvezda Telekom 
Cedevita Zagreb – Zadar
Union Olimpija – Buducsnoszt VOLI 
Partizan NIS – Krka 
MZT Szkopje – Cibona Zagreb
Igokea – Sutjeska 
Tajfun – Mega Leks

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus