AL, 8. forduló: Továbbra is a Zvezda uralja Belgrádot

A Zvezda megfordította a Partizan elleni belgrádi rangadót, James Florence pedig pazarul mutatkozott be a zágrábi közönségnek is.

A Zvezda megfordította a Partizan elleni belgrádi rangadót, a listavezető Buducsnoszt pedig nem tud hibázni, ahogy a második Mega Leks sem. James Florence pazarul mutatkozott be a zágrábi közönségnek is, a Zadar egy újabb fellegvár ellen diadalmaskodott, de visszatalált a győzelem útjára a Cedevita is.

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 6-2) – Partizan NIS (szerb, 2-6) 92-77

Hiába kezdett álomszerűen a Partizan a belgrádi derbin a Crvena Zvezda ellen, a címvédő piros-fehérek ellenállhatatlan játékkal megfordították és uralták a meccset. A Partizan közel tökéletes játékot bemutatva 24-13-ra nyerte az első negyedet, ám ezzel nemhogy sokkolta, hanem inkább felpaprikázta a nagy riválisát. A Zvezda ugyanis a második negyedben egy 13-0-s, a negyedikben pedig egy 15-1-es szériát repesztett, amivel nem tudta felvenni a versenyt a Partizan. A Szkorcanitisz helyére igazolt Vladimir Stimac (13 pont, 9 lepattanó) kiválóan mutatkozott be a nagy rangadón, illetve Gal Mekel (12 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) is elsőrangúan játszott, ám az igazán fontos kosarakat Branko Lazics (14/12 pont, 5/4 tripla) szerezte, így ő volt a meccs embere.

Tajfun (szlovén, 2-6) – Cedevita Zagreb (horvát, 5-3) 67-78

Igaz, hogy zsinórban két meccset is elvesztett legutóbb a bajnokságban a Cedevita, ám az Euroligában az Efes bravúros idegenbeli legyőzése után mégis jó hangulatban utazhatott Celjébe a zágrábi csapat. Össze is jött a győzelem a horvátoknak, köszönhetően a harmadik negyedbeli jó játékuknak és 11-2-es rohamuknak, illetve kiváló lepattanózásuknak. Ez utóbbi kategóriában nem tudott egyenrangú partner lenni a Tajfun, hiszen Miro Bilan (16 pont, 7 lepattanó) korlátlan úr volt a palánkok alatt, illetve Luka Babic (10/6 pont, 10 lepattanó) is olyan pluszt hozott a kritikus időszakokban, ami átlendítette a Cedevitát a nehézségeken.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 7-1) – Metalac Farmakom (szerb, 3-5) 83-72

Zsinórban hatodik győzelménél tart már a Buducsnoszt, a podgoricaiak ezúttal a Metalacot fektették két vállra. Roppant magabiztosan és meggyőzően építgetik sorozatukat a montenegróiak, hiszen ezen a meccsen sem történt semmi különös, a Buducsnoszt egyszerűen jobb volt ellenfelénél. Omar Cook (13/9 pont, 6 gólpassz) ezúttal is kiválóan szervezte a hazaiak játékát, ráadásul az ő triplájával vezetett kerek 10-zel, 50-40-re a Buducsnoszt a nagyszünetben, ami után 14-3-mal kezdték a második félidőt, ekkor minden lényegi kérdés eldőlt. Cookon kívül Aleks Maric (12 pont, 13 lepattanó) is kimondottan hasznos volt.

Cibona Zagreb (horvát, 3-5) – Igokea (bosnyák, 4-4) 86-72

Szezonbeli legjobb játékát nyújtva legyőzte a Cibona az Igokeát, és ez a lélekemelő győzelem talán lökést ad a zágrábiaknak, hogy feljebb kapaszkodjanak a tabellán. Az ex-szolnoki James Florence (20/18 pont, 6 gólpassz) a hazai közönség előtt is kiválóan debütált, elévülhetetlen érdemeket szerzett a Cibona győzelmében. Ez a meccs azonban nemcsak Florence, hanem a mindössze 18 esztendős Zan Mark Sisko (11/9 pont, 3 gólpassz) játékáról is emlékezetes marad. Ez volt ugyanis a fiatal játékos debütáló meccse az ABA Ligában, amin hibátlanul célzott mezőnyből, ráadásul pontjai nagy részét az alatt az elképesztő 20-2-es rohanás alatt szerezte, mikor eldöntötte a meccset a Cibona az első félidőben.

Zadar (horvát, 4-4) – Union Olimpija (szlovén, 4-4) 67-56

A Cibona és a Cedevita után egy újabb klasszikus Adria Liga csapat skalpját szerzete meg a Zadar, mikor legyőzte a Ljubljanát. Az újfent impresszíven teljesítő Glenn Cosey (16/3 pont, 6 lepattanó) volt ezúttal is a horvátok vezére, akik a félidőig nem kimondottan látványosan, de szépen fokozatosan növelték a távolságot ellenfelükkel szemben. 38-25 után aztán már nem tudott visszakapaszkodni az Olimpija, magabiztos sikert aratott a Zadar.

Mega Leks (szerb, 6-2) – Sutjeska (montenegrói, 2-6) 101-72

A tabellán meglepetésre igencsak előkelő helyet elfoglaló Mega Leks lenyűgöző magabiztossággal és az Adria Ligában nem túl gyakori, sziporkázó támadójátékkal intézte el a Sutjeska együttesét. A hazaiak Nikola Ivanoviccsal (25/6 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 11/9 mezőnyből) a főszerepben folyamatosan támadták a gyűrűt, és ezt nemcsak nagy gyakorisággal, hanem roppant hatékonyan is tették (duplák: 51/31, 61%). Az újoncnál hiába remekelt Nemanja Vranjes (19/6 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz), ő sem tudta megmenteni a kiütéses vereségtől csapatát.

Krka (szlovén, 4-4) – MZT Szkopje (macedón, 4-4) 72-68

Egy negyed alatt megfordította a Krka a Szkopje elleni meccset, és ezzel megtörték a macedónok jó szériáját, a sajátjuk pedig tovább folytatták. A harmadik negyedben a 8 pontos hátrányból (29-37) 4 pontos előnyt (53-49) csináltak a szlovénok, ezt pedig már megőrizték a meccs végéig. A múlt héten a forduló MVP-jének választott Jure Lalic (20 pont, 5 lepattanó) most is ellenállhatatlan volt, ismét ő lett a Krka nyerőembere.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
MZT Szkopje – Crvena Zvezda Telekom 
Cedevita Zagreb – Mega Leks
Partizan NIS – Buducsnoszt VOLI 
Sutjeska – Cibona Zagreb 
Tajfun – Union Olimpija
Igokea – Krka 
Metalac Farmakom – Zadar

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus