AL, 9. forduló: Florence bombaformában vezeti a Cibonát

Az ex-szolnoki James Florence ezúttal 26 pontot szórva vezette győzelemre a Sopron elleni meccs előtt az újra erőre kapó Cibonát.

Az ex-szolnoki James Florence ezúttal 26 pontot szórva vezette győzelemre a Sopron elleni meccs előtt az újra erőre kapó Cibonát. A Partizan véget vetett a Buducsnoszt hatmeccses győzelmi sorozatának, a forduló rangadóját pedig a Cedevita nyerte.

 

MZT Szkopje (macedón, 4-5) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 7-2) 66-71

A címvédő Crvena Zvezda lett az első csapat a szezon során, aki győzelemmel tudott távozni Szkopjéból az MZT elleni összecsapás után. A macedónok vesztét a gyenge második negyedük okozta, hiszen ezt a játékrészt 20-9-re nyerte meg a Zvezda. Innentől aztán már hiába voltak ismét egyenrangú partnerek a hazaiak, nem tudták ráerőltetni akaratukat a fizikálisan most is nagyon jó szerbekre. A mindössze hat percet játszó Gal Mekel helyett Sztefan Jovics (17 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) vette a kezébe a karmesteri pálcát a Zvezdában, tette mindezt nagyszerűen, ő volt a bajnok győzelmének fő letéteményese. A Szkopjéban Djordje Drenovac (19/3 pont, 5 lepattanó) játszott a legjobban.

Cedevita Zagreb (horvát, 6-3) – Mega Leks (szerb, 6-3) 78-68

A forduló mérkőzése volt a Cedevita és a Mega Leks randevúja, és erre a címre nemcsak előzetesen, hanem a játék képe alapján is rászolgált az összecsapás. Rendkívül változatos volt a meccs, mindkét csapatnak volt néhány nagyszerű periódusa, mikor ellenfele fölé tudott nőni. Végül aztán a Cedevita jött ki ebből győztesen, a horvátok megvédték hazai pályájukat, miután a meccs hajrája az övék volt. A nagy formában játszó Luka Babic (18/6 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Jacob Pullen (17/9 pont, 6 gólpassz) vezérletével a záró negyedet ugyanis 13 ponttal, 28-15-re nyerte meg a Cedevita, ezzel beérte riválisát a tabellán, ahol hatalmas a tömörülés, hiszen a 3. és a 11. helyezettet mindössze két győzelem választja el egymástól.

Partizan NIS (szerb, 3-6) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 7-2) 86-77

Több fájó és balszerencsés vereség után ezúttal minden klappolt a Partizannál, így a belgrádiak a szezonbeli legjobb játékukkal legyőzték a listavezető, hatos győzelmi sorozatban lévő Buducsnosztot. A meccs elején még akadt gondjuk ugyan a szerbeknek, köszönhetően elsősorban annak, hogy Devoe Joseph (15/15 pont) és Omar Cook (11/9 pont, 7 gólpassz) is 3-3 triplát dobott az első negyedben (22-30). Ezt követően azonban – szintén Joseph révén – az egész meccsen már csak két távolija volt sikeres a montenegróiaknak, akik így nem tudták megállítani a nagyon motivált Partizant. A szerbek támadógépezete tökéletesen működött ezen a meccsen, ezt mi sem jelez jobban, minthogy öten is 10 pont fölé jutottak közülük. A mezőny legjobbja kimagaslóan Kevin Jones (18 pont, 9 lepattanó) volt, aki megállíthatatlan volt a festéken belül.

Sutjeska (montenegrói, 2-7) – Cibona Zagreb (horvát, 4-5) 68-80

Az ex-szolnoki James Florence (26/15 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) rátett még egy lapáttal, és az eddigi két Cibona mezben nyújtott – szintén kiváló – teljesítményét is felülmúlta. Az amerikai hátvéd egyértelműen a meccs hőse volt, hiszen rendre magára vállalta a felelősséget, a kritikus szituációkban átlendítette csapatát a nehézségeken, és nem mellesleg 26 pontot szerzett. Florence ráadásul nem is az egyedüli kimagasló játékos volt csapatán belül, hiszen Ante Zizic (21 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 10/10 mezőnyből) is szenzációs volt, illetve Marko Jagodic Kuridza (15/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) is sokat hozzátett a horvátok győzelméhez. A lepattanózásban volt egyébként hatalmas fölénye a zágrábiaknak az újonccal szemben (22-39), ez is egyértelműen döntő faktor volt. A Cibona tehát Florence érkezése után ismét magára talált, ami nem jó hír a Sopronnak a szerdai kupameccs előtt.

Tajfun (szlovén, 3-6) – Union Olimpija (szlovén, 4-5) 73-59

Zsinórban elszenvedett öt vereség után nyert újra a Tajfun, ki más, mint a Ljubljana ellen a szlovén rangadón. Az első félidőben a színvonal finoman szólva sem verdeste az eget, eladott labdák és kihagyott dobások sorát láthatta a nagyérdemű (23-24). A nagyszünet után aztán mintegy varázsütésre összekapta magát a Tajfun, ekkor ellenállhatatlan játékkal szereztek 32 pontot a harmadik negyedben, 9-cel többet, mint a teljes első félidőben. Ekkor dőlt el a meccs, a Sandi Cebular (16 pont, 4 gólpassz) vezette hazaiak nagy győzelmet arattak.

Igokea (bosnyák, 4-5) – Krka (szlovén, 5-4) 54-65

Az egymás elleni meccsük előtt egyaránt 4-4-es mérleggel állt az Igokea és a Krka is, így ennek a meccsnek az volt a tétje, hogy melyikük tud az élmezőny után eredni. Nos, ez a csapat a szlovén gárda lett, ami egy mintegy hétperces periódusuknak köszönhető. 43-39-nél ugyanis a bosnyákok teljesen leálltak, az ő szempontjukból egy rémes időszak következett, hiszen a Krka 19-3-as rohamot repesztett, így az eredmény hirtelen 46-58-ra módosult. Luka Lapornik (15/6 pont) volt az, aki két triplájával megindította ezt a sorozatot, ő és Sztefan Szinovec (12/6 pont, 9 lepattanó) voltak a szlovének legjobbjai.

Metalac Farmakom (szerb, 4-5) – Zadar (horvát, 4-5) 71-67

A félidőben 14 ponttal vezető Metalac számára sokkal keményebben alakult a Zadar elleni meccs vége, mint erre esetleg menet közben számítani lehetett volna. A horvátoknak azonban 5 másodperccel a vége előtt, kétpontos hátrányban még volt esélyük akár megnyerni is a meccset, ám ennek eladott labda lett a vége, így a szerbek ünnepelhettek. Ante Delas (25/12 pont, 4 gólpassz) érdemei elévülhetetlenek voltak ebben a felzárkózásban, a túloldalon viszont több kiegyensúlyozott teljesítmény született, melyek közül Nikola Malesevicsé (17/3 pont, 5 lepattanó) volt talán a legjobb.

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom – Igokea
Cedevita Zagreb – Union Olimpija 
Buducsnoszt VOLI – MZT Szkopje
Mega Leks – Cibona Zagreb 
Zadar – Partizan NIS
Krka – Sutjeska
Tajfun – Metalac Farmakom 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus