Az olasz meló – Brandon Wood: viszlát Firenze!

Miután Ernests Kalve búcsút intett Cremonának és minden valószínűség szerint Olaszországnak is, tovább fogyatkozott itáliai légiónk, kedden Brandon Wood szolgálatait köszönték meg Firenzében. E heti  figyelmünk fókuszában ezúttal is az egyre inkább magára találó Biella amerikai-magyar légiósa, Damian Hollis áll. 2014 nyitófordulója  az egykori  körmendi Kyle Austin számára is emlékezetes marad, szezoncsúcsa a forduló egyik legjobb teljesítménye volt.

BEKO Serie A

Montepaschi Siena (10-4)  -  Cimberio Varese (6-8)     87 - 79

Nincs igazán könnyű helyzetben Jeff Viggiano (Soproni Ászok, 2007-2008), ugyan a Milánóba igazoló Daniel Hackett távozásával nőhettek volna az esélyei a csapatba kerülésre, ám szinte rögvest két új riválist is kapott a "nyakába".  A pénzügyi gondokkal súlytott Cibona Zágrábot otthagyó Matt Janning, és a Milanótól a "Hackett-deal" részeként kölcsönkapott Marquez Haynes is a mezőnyposztokon csökkentheti az ex soproni játékperceit. A Cimberio Varese elleni sikerből(két vereség után nyert újra a Siena) így már csak 9 percnyi játékkal, ezalatt szerzett 4 ponttal és 1 lepattanóval vette ki a részét Viggiano.

LegaDue Gold

Angelico Biella (10-5)  -  Aquila Basket Trento (11-4)     76 - 74

Damian Hollis (Alba Fehérvár, 201-2013) Angelico  Biellája  már a  táblázat 3. helyén állva fogadta a másodosztály listavezetőjeként menetelő Trentót. Az összecsapás így joggal érdemelte ki a forduló rangadója címet. A tétnek megfelelően rendkívül izgalmas és kiegyensúlyozott mérkőzést láthatott majd 4 ezer néző, fej-fej mellett haladtak végig a csapatok,  a 40 játékperc alatt egyszer sem fordult elő hogy bármelyik fél 5 pontnál nagyobb előnyben volt, és a győzelmet végül a csapatkapitány Tommaso Raspino utolsó másodpercben szerzett két büntetője jelentette a hazaiak számára. Hollis ezúttal nem villogott ( 23 játékperc, 10 pont, 6 lepattanó ), de mindenképp hasznos és alázatos része volt a csapatának, annak a Biellának, amely elsősorban fiatal olasz játékosainak egyre határozottabb és eredményesebb játéka  révén  szép lassan, a másodvonal élére lopakodhat, hétvégi diadalukkal, épp  legyőzöttjük mögött,  már másodikak Hollisék. Mi több, a Trento elleni győzelem az is jelentette, az Angelico Biella már ott van a másod és harmadvonalat tömörítő LNP (hatos) márciusi kupadöntőjében Riminiben, ahol kiemeltként, már az elődöntőben várja ellenfelét.

Legadue Gold tabellájának állása a 15. fordulót követően

LegaDue Silver

Proger Chieti (7-8)  -  Enegan Firenze (6-9)    54 - 61

Hiába a bravúros győzelem Chietiben, Firenzében továbbra is "áll a bál", az olasz szaksajtó már hetek óta pedzegeti, komoly változások előtt állhat a toszkán alakulat. A mélyen a várakozások alatt szereplő Swanstonék számára már csak a győzelmek adhatnak reményt a play off álmok életben tartására. Chietiben három tavaly még az NB1-ben pattogtató légiósunk üdvözölhette egymást: a hazaiak oldalán Matthew Shaw (Körmend, 2012-2013) míg a  vendégeknél Brandon Wood (Alba Fehérvár, 2012-2013) és Kyle Swanston (Kaposvár, 2012-2013) készülhetett a fontos mérközésre. Némi meglepetésre, a fehérváriak egyik egykori "aranyembere" nem volt ott a firenzeiek kezdő ötösében (klubja hivatalos közleménye szerint  Wood kisebb izomsérülése miatt kevesebbet edzett a héten), azonban nem sokat pihenhetett az ex Alba profi, már az első negyed közepén pályára küldte őt mestere, és részben Wood eredményes játékának köszönhetően is, de a vendégcsapat már ekkortól a kezébe vette a találkozó irányítását. A 2. és 3. negyedben hiába talált magára a Chieti, a hajrá ismét a jobban összpontosító vendégcsapaté volt. A vesztes házigazdáknál Matthew Shaw 10 ponttal és 8 lepattanóval zárt, míg a Firenzében Kyle Swanston 2013 november 24.-e után újból 10 pont fölé jutott, igaz ezúttal sem igazán szórta meg magát, 11 pontja és 7 lepattanója továbbra is mérsékelt teljesítményt takart. A Firenze legeredményesebbje ezúttal is az a Brandon Wood volt aki 27 perc alatt 14 pontot és 5 lepattanót szorgoskodott össze. Az ebben a szezonban második idegenbeli győzelmét megszerző Enegan Firenzénél kedden robbant a bomba: a klub közös megegyezéssel szerződést bontott Brandon Wooddal, így az amerikai hátvéd új csapat után nézhet. Wood firenzei mérlege: 14 mérkőzés, 18.8 pont, 6.4 lepattanó, 3.1 assziszt.

Modus FM Roseto (8-7)   -   Mobyt Ferrara (11-4)    77 - 69

Hollisékhoz hasonlóan Alex Legion ( Pécs, 2012-2013) Rosetója is  listavezetőt vert. a harmadosztály magabiztos éllovasa mindössze 3 vereséggel a tarsolyában érkezett Rosetóba. A hazaiak számára komoly hátrányt jelentett, hogy egyik légiósukat, az amerikai Kevin Sowellt betegsége miatt  nélkülözték, így a megharcolt és megérdemelt siker értéke még nagyobb. Legion alaposan kivette a részét a bravúrból, szinte végigjátszva (38 perc 50 másodpercet) 17 pontig és 9 lepattaónig jutott, ezzel mindkét kategóriában csapata legjobbja volt.

Assigeco Casalpusterlengo (8-7)  -   Bawer Matera (9-6)    68 - 72 

Megharcolt a győzelemért járó két bajnoki pontért az Anthony Jones (Szeged, 2012-2013) és Kyle Austin (Körmend, 2012-2013) éltal fémjelzett Bawer Matera is. Mindkét "exünk" egy pillanatot sem pihenve, az elsőtől az utolsó másodpercig végigjátszotta az ütközetet, és nem túlzás, kettejük nagyszerű teljesítménye volt a siker alapja és kulcsa. Jones 16 ponttal, 2 gólpasszal, és 6 lepattanóval zárt, míg Austin egészen káprázatos 31 pontos talján karrier-csúcsot hozott össze 9 lepattanóval ékesítve (38-as VAL teljesítmény-index-szel). A Bawer Matera elmúlt 6 összecsapásából 5-öt megnyerve, 5. a tabellán és egyelőre biztos play off résztvevő.

Basket Nord Barese (7-8)   -   Remer Treviglio (8-7)    69 - 74

Nincsenek épp kirobbanó formában a ruvóiak, a Basket Nord Barese, a Materával ellentétben, utóbbi 5 meccsükből 4 -et elveszítve szép lassan merülnek el a táblázaton. Ebben a merülésben sajnos főszereplővé vált egy ex debreceni, Darren Moore (Debrecen, 2011-2012) is. Moore, a szezonban nem először, újabb totális betlit hozott össze: 10 perc alatt 0 pont és egyetlen támadó lepattanó fűződött a nevéhez. Aligha mondunk ezzel újat: nagyon kevés ez egy légióstól...

A LegaDue Silver tabellájának állása a 15. fordulót követően.

fotók: Facebook/Brandon Wood (slide), Flick/Basketinside

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus