Az olasz meló - Hollis: szezoncsúcs!

Fekete hétvégén van túl az NB1 Itáliába emigráló különítménye, szinte valamennyiük egyesülete vereséget szenvedett, és többségüknek egyénileg sem ment igazán jól - aki viszont csak a vereség miatt lehet szomorú, az Damian Hollis. A fehérvári bajnokcsapat amerikai-magyar kulcsembere elmúlt heti klasszis teljesítményére is rá tudott tenni egy lapáttal: pont-, és lepattanószerzésben is megdöntötte saját olasz szezonrekordját!

BEKO Serie A

Giorgio Tesi Group Pistoia (1-4)  -  Vanoli Cremona(1-4)     65 - 60

A kiesési rangadón megszerezte első győzelmét a Pistoia. Az ex-szolnoki Ernest Kalve Cremonája ugyan végig jól tartotta magát, de a lelkes újonc hazai közönségének fergeteges bíztatása mellett, újra főleg amerikai légiósainak köszönhetően megérdemelten nyert. Kalvénak sem ment igazán, az ezúttal is a kezdőben helyet kapó lett csak az első két negyedben kapott szerepet, 16 perc bátortalan játéka  (egyetlen triplája süllyedt el) után csak a kispadot koptathatta, mérlege a Pistoia ellen: 3 pont, 4 lepattanó, 1 assziszt. A két csapat így helyet cserélt a táblázaton, és már Kalvéék a sereghajtók.

(a hétfőn, késő este véget érő Montepaschi Siena - Umana Venezia bajnokiról, és benne az egykoi soproni Jeff Viggiano produkciójáról, az e heti olasz bajnoki összefoglalónkban számolunk majd be)

LegaDue Gold

Centrale Latte Brescia (6-1)  -  Angelico Biella (5-2)    92 - 88

Zsinórban szerzett öt győzelme után rangadót vesztett az Angelico Biella. Persze komoly elkeseredésre nincs okuk Holliséknak, a Brescia a második vonal egyik legerősebb alakulata: 2 ex-NBA profi (JR. Giddens, T. Slay), 4 egykori olasz válogatott (Di Bella, Rinaldi, Cuccarolo, Fultz) és egy aktív albán válogatott (Bushati) alkotta keretnél nem sok erősebb van a LegaDue Goldban, a Biella mégis Bresciában (2400 néző előtt) szorította meg őket. Aki pedig végképp nem tehet magának szemrehányást, az Damian Hollis. A fehérváriak kedvence már a múlt héten is kiemelkedő volt, akkor a liga forduló MVP-jének választotta, de Hollis most még erre is rátett egy púpozott lapáttal: 28 pontja, 13 lepatttanója és 36-os VAL értéke is saját itáliai szezoncsúcs, ezen felül újra odatett 2 blokkot (ebben a kategóriában a liga legjobbja). De nemcsak blokkolásban eminens Hollis, a Brescia ellen mezőnyből 80%-os pontossággal célzó amerikai-magyar 7 forduló után a "vajkezűek" összesített listájának is az élére állt, a "ketteseket" senki nem dobja nála jobb százalékkal (70.4) az olasz második vonalban.

Legadue Gold tabellájának állása a 7. fordulót követően

LegaDue Silver

Paffoni Omegna (5-2)  -  Enegan Firenze (2-5)    98 - 81

Egyre mélyebbre süllyed a szezon előtt még nagy terveket szövögető Firenze. Brandon Wood (Alba Fehérvár) és Kyle Swanston (Kaposvár) csapata legutóbbi 5 mérkőzéséből 4-et elvesztett, és egészen az utolsó előtti helyig zuhant vissza a táblázaton. Persze igazából most sem a két ex-NB1-es légióson ment el a győzelem. Wood 23 pontot és 3 lepattanót jegyzett, míg Swanston 31 ponttal olasz karriercsúcsot dobott, a Paffoni Omegna azonban nagy falatnak bizonyult, a Firenze újra kikapott. A vereségek miatt a firenzei klubvezetés is lépni kényszerült: a héten új szakvezetőt kapnak Woodék: az az Attilio Caja lesz az Enegan Firenze új vezetőedzője, aki korábban többek közt az Olimpia Milano és a Virtus Roma mestereként már az Euroligában is bizonyított.

Viola Reggio Calabria (3-4)  -  Modus FM Roseto (4-3)   71 - 61

Ha nem megy Legionnak, nem megy a Rosetonak. A pécsiek egykori bedobója az utóbbi hetek szárnyalása után ezúttal alaposan behúzta a "kéziféket". Az utóbbi 6 fordulóból 4-en dupla-duplát szállító Alex Legion ezúttal 5 pontot és 5 lepattanót hozott, és ez az erősen visszafogott dobóteljesítmény csapata támadójátékára rányomta a bélyegét. Az egykor szebb napokat látott Reggio Calabria pedig élt a lehetőséggel, és megszakította a Roseto remek sorozatát.

Acmar Ravenna (5-2)  -  Bawer Matera (3-4)   77 - 65

Az Anthony Jones-t (ex-Szeged) és Kyle Austint (ex-Körmend és Jászberény) foglalkoztató Materának sem ment igazán jól, a harmadosztály listavezetőjének otthonában nem sok esélyük volt a győzelemre. Az összecsapáson a mind a 40 percet végigrobotoló Austin 12 pontot, és 10 lepattanót hozott, míg Jones, szinte hajszál pontosan hozva saját szezonátlagát, 17 egységig jutott.

Assigeco Casalpusterlengo (4-3) - Proger Chieti (4-3)   74 - 62

Kisebb meglepetés az utóbbi hetekben szépen menetelő Proger Chieti veresége, de vasárnapi teljesítményüket valamennyire menti az a tény, hogy egyik amerikai légiósuk, Showron Glover sérülése miatt nem lehetett ott Casalpusterlengoban. A "körmendi" Matthew Shaw sem villogott, 37 játákperc alatt 13 pont és 9 lepattanó igencsak visszafogott teljesítmény az egykori vasi kedvenctől.

Basket Nord Barese (4-3)  -  Liomatic Bari (1-6)   89 - 79

A végére hagytuk a hétvége egyetlen győzelemmel záró egykori NB1-es légiósát, bár a Debrecenben is megforduló Darren Moore egyre inkább perifériára szorul a dél olasz klubnál. A Basket Nord Barese a vártnál kicsit talán nehezebben nyerte meg a pugliai derbit a sereghajtó Bari ellen. A győztes csapatban 17 perc alatt mindössze 4 pontig jutó Moore, ha így folytatja, lehet, olaszországi különítményünk első "kegyvesztettje".

A LegaDue Silver tabellájának állása a 7. fordulót követően.

 

fotók: pallacanestrobiella.it, olimpiamatera.it

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus