Az olasz meló – Hollis: szezoncsúcs!

Régen nem látott nagyszerű hétvégén vannak túl az Olaszországba "emigráló" egykori légiós kedvenceink. Ronnie Moore és Willie Warren is bravúr-győzelmet arató csapata egyik legjobbja volt, míg Damian Hollis a bombaformában játszó Biella vezéreként, Imolában szerzett 31 pontjával itáliai karrierje szezoncsúcsát érte el. Nézzük a hétvége részleteit!

           (Az eredményekre kattintva érhetőek el a hivatalos statisztikák.)

BEKO Serie A

Enel Brindisi (16-8-   Virtus Granarolo Bologna (9-15)     68 - 77

A forduló legnagyobb meglepetését szolgáltatta Willie Warren (Szolnoki Olaj, 2013/2014)  Virtus Bolognája, az eleddig mélyen a várakozások alatt szereplő bolognai fekete-fehérek, az idei szezon bravúr-gárdáját, a Serie A tabelláját sokáig vezető Enel Brindisit győzték le annak saját csarnokában. A siker értékét növeli hogy a Virtus legjobbja, Matt Walsh nélkül utazott Dél Itáliába, így többiektől ezúttal még inkább kellett az extra teljesítmény. Warren pedig kitett magáért, 3 perc híján az egész ütközetet végigjátszotta, és 13 pontjával, 4 lepattanójával, valamit 8 asszisztjával (22 teljesítmény-index pontja a teljes mezőny második legjobbja volt) döntő érdemei voltak abban hogy a Bologna szinte végig vezetve teljesen megérdemelten hozta el a két bajnoki pontot Brindisiből, és ezzel  életben tartotta a még így is csak halványan pislákoló play off reményeit.

Pasta Reggia Caserta (12-12)  -  Acqua Vitasnella Cantu (16-8)     64 - 60

Amíg Bolognában  már szinte csoda kell a rájátszás eléréséhez, addig ugyanez Casertában  lassan de biztosan, reális lehetőségként kézzel fogható közelségbe kerül. Köszönhető mindez most már Ronald Moore (Alba Fehérvár, 2012/2013)  -nak is, a fehérváriak egyik tavalyi "alap-aranyembere" 15 ponttal, 5 lepattanóval és 3 assziszttal, a legtöbbet a parketten töltő (36 perc) hazai játékosként, a tabella második helyéért hajtó Cantut nagy küzdelemben legyűrő Juvecaserta egyik legjobbja volt. Az előttünk álló hétvégén pikáns összecsapás vár Moore-ra, Warrennel kell megküzdenie Bolognában, és ha nyernek akár végleg lehűthetik Warrenék és Bologna minden maradék reményét.

Montepaschi Siena (16-8)   -   Sidigas Avellino (10-14)     91  -  67

Rangadónak indult, kivégzés lett belőle, a Montepaschi Siena a legszebb éveit idéző játékkkal győzte le a jó nevekből álló Sidigas Avellinót. Az ex soproni Jeff Viggianót (Soproni Ászok, 2007/2008) is a soraiban tudó bajnokcsapat, mind védekezésben, mind támadásban kiemelkedőt, idei szezonja talán eddigi legjobb játékát nyújtva söpörte be a győzelmet, Viggiano pedig hasznos kiegészítőemberként a cserepadról beszállva is hozott 19 perc alatt 10 pontot és 4 lepattanót.

A Serie A tabellájának állása a 24. fordulót követően

Az alábbi linken vasárnap éjfélig, regisztráció nélkül, naponta egyszer, bárki szavazhat az április 13.-i anconai all-star mérkőzés légiós keretének kezdő ötösére, így ha kellő számú voksot kap, akár Warren és Moore is ott lehet majd Anconában:

http://allstargameitalia.com/all_star_team/

LegaDue Gold

Aget Imola (1-25)  -  Angelico Biella (17-9)        57 - 91

Előzetesen sem lehetett különösebben kétséges, nem a "tökutolsó", hónapok óta nyeretlen Imola fogja a két hónapja veretlen (utoljára február 2.-án, Nápolyban kaptak ki Hollisék), zsinórban 8 győztes meccsből érkező Angelico Biella sorozatát megszakítani. Ahogy az várható volt, a sereghajtó megnehezíteni sem tudta a bombaformában játszó piemonti gárda dolgát. Damian Hollis (Alba Fehérvár, 2012/2013) számára a biztos győzelmen túl, azért emlékezetes maradhat az imolai vasárnap, mert bő fél éves  itáliai karrierje során már másodszor ért el legalább 30 pontot egy bajnoki mérkőzésen, sőt, ha csak egyetlen pontocskával is, de sikerült felülmúlnia eddigi szezonrekordját, a február 6.-n a Trieszt elleni 30 pontot! Az amerikai-magyar erőcsatár (a Biellában általában ez az újdonsült posztja) 31 pontja (6/10 a hárompontos vonalón túlról ) mellé 6 lepattanót is megszerzett, csapata pedig sorozatban 9. mérkőzését is megnyerve harcol azért hogy minél jobb pozícióból kezdhesse a májusban kezdődő play offot.

Pallacanestro Trieste (10-16)   -     Upea Capo d'Orlando (18-8)     74 - 84

Brandon Wood (Alba Fehérvár, 2012/2013) és az igazából már komolyabb célok nélkül (sem a kiesés, sem a rájátszás, nem "fenyegeti" már komolyabban a triesztieket) küzdő Pallacanestro Trieste újra komoly szívességet tehetett volna Wood egykori fehérvári harcostársának. Ezúttal azonban nem sikerült a bravúr, a rutinos, egykori nemzetközi klasszisok sorát (Basile, Soragna, Nicevic) felvonultató szicíliai vendég gárda a trieszti csarnok 3 és fél ezer szurkolója előtt is imponáló magabiztossággal múlta felül a hazaiakat. Wood sem tudott extrát hozni, bár a védekezésére nem lehetett panasz: az olaszok egykori európai-extraklasszisa Gianluca Basile 5 ponton ragadt mellette, támadójátékából azonban hiányzott a tőle megszokott ponterősség, 14 pont mellett 5 lepattanóval és 9 assziszt állt a neve mellett.

Legadue Gold tabellájának állása a 26. fordulót követően

LegaDue Silver

Roseto Sharks (12-12)     -     Moncada Agrigento (21-4)        68 - 89

Bajnokavatáshoz asszisztált Charles Alex Legion (Pécs, 2012/2013), egy újabb fantasztikus performanszszal. Nem az amerikai bedobón múlt hogy a play offért küzdő Roseto saját otthonában kapott ki  tükörsimán az éllovas Agrigentotól, ezzel pedig a vendég szicíliai alakulat négy fordulóval az alapszakasz zárása előtt megnyerte a bajnokságot, és feljutott a másodosztályba, a LegaDue Goldba. Legion 29 pontja mellé 11 lepattanóval zárt, ezzel 26. bajnokiján immáron 13. dupla duplájánál tart, és mind a legjobb pontszerzők ( ott második 22.3-mas átlaggal)  mind a legjobb lepattanózók (itt harmadik 10-es átlaggal) között ott van a dobogón az olasz harmadik vonalban.

Mobyt Ferrara (15-9)   -   Proger Chieti (12-13)        66 - 62

Közel állt a meglepetéshez a Chieti, ám az erősebb, és a hazai pálya minden előnyét élvező Ferrara végül ha nehezen is de hozta a kötelezőt. Matthew Shaw (Körmend, 2012/2013) 15 ponttal és 8 lepattanóval, gyakorlatilag saját szezon-átlagát reprodukálta. A hétvégén Chietiben az ex (körmendi)csapattárs Kyle Austin ellen küzdhet majd Shaw, ahol a tét a hazaiak számára már a legjobb 9-ben (azaz a play off pozíciókban) maradás lesz.

Bawer Matera (15-9)   -    Liomatic Bari (1-24)         98 - 44

A szezon utolsó harmadára minden felnőtt profi játékosa otthagyta a fizetés képtelen Barit, így a pugliai egylet, tisztességből, de ifjúsági játékosokkal játssza le az évad hátralévő mérkőzéseit. Így volt ez Materában is, ahol a tabella 3. helyén álló Bawer Matera vendégei voltak. Kyle Austin (Körmend, 2012/2013) és Anthony Jones (Szeged, 2012/2013)  materai klubja sportszerűen, már eleve pihentette legjobbjait a dél olasz derbin. Az egy mérkőzésre eltiltott (az elmúlt fordulóban, Recanatiban, a hazai közönségnek "kimutogatott" ) Austin civilben pihenhetett a lelátón, míg Jones ugyan nevezve volt, de egyetlen másodpercet sem játszott a vendégek tinijei ellen. A meccs azonban így is fájdalmas egyoldalú, és már már komolytalanba hajló volt, és az 54 pontos (!) vereség még hízelgő is volt a látogatók számára...

A LegaDue Silver tabellájának állása a 26. fordulót követően.

 

fotók: Flick/basketinside.com, Facebook/pallacanestro trieste

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus