Az olasz meló – Hollisék feljövőben, Kalve: arrivederci!

Karácsonykor sem igazán pihenhettek Itáliába költöző egykori kedvenceink, a magyar első osztály kivándorló légiós kontingense teljes fordulót „zavart le” az ünnepek alatt. Nem mindegyikük ünnepelhetett végül felhőtlenül, sőt egyikük számára egyben a búcsút is jelentette az idei karácsony: Ernests Kalve szolgálatait megköszönte a Vanoli Cremona. Nézzük utolsó, még teljes körképünket!

BEKO Serie A

Vanoli Cremona (2-11)   -  Cimberio Varese (6-7)    75 - 94

Ha azt írjuk, pocsék formában van a Vanoli Cremona, talán még finoman is fogalmaztunk. Ernests Kalve (Szolnoki Olaj, 2013-2013) olasz klubja szabadesésben van, legutóbbi 7 mérkőzését elveszítve már az utolsó az olasz élvonalban. Ahogy ilyenkor lenni szokott, először szakvezetőt cseréltek a cremonaiak (3 hete), de ez sem segített, így - és ez sem meglepő fordulat - az idegenlégiósok léptek elő bűnbakként. Az olasz sportsajtó már a Varese elleni hazai bajnoki előtt kiszivárogtatta: ez lesz az ex-szolnoki légiós búcsúmeccse a Cremona mezében, a cremonai PalaRadi lelátóján már ott ült a helyére érkező litván Donatas Zavackas. Kalve ennek ellenére, ahogy az összes olaszországi tétmeccsén, megint a kezdő ötösben kapott helyet, de, és ez sem újdonság, hamar lecserélték, 17 perc alatt 3 pontot és 2 lepattanót szerzett, a Cremona pedig újra, nagyon simán kikapott. Az Itáliától búcsúzú Kalve Serie A-s mérlege: 13 mérkőzés, 15.9 perc, 4.9 pont és 1.8 pont meccsenként.

Enel Brindisi (9-4)  -  Montepaschi Siena (9-4)     71 - 67

Ha valaki Sienában igazán szomorú lehet a csapat drámai Euroliga kiesése miatt, az az a Jeff Viggiano (Soproni Ászok, 2007-2008), aki csapatának két fontos mérkőzést is megnyert  utolsó másodperces kosarával a legrangosabb európai sorozatban. Ráadásul a Hackett Milánóba igazolásával legjobbját vesztő Siena a bajnokságban is hullámvölgybe került, Brindisiben elszenvedett veresége a bajnoki címvédő első helyébe került a táblázaton. Brindisiben egykori csapata ellen kellett bizonyítania a korábbi soproni közönségkedvencnek, nem is Viggianón múlt a bajnok veresége: mindössze 15 percet tölthetett a parketten, ezalatt 9 pontot és 2 lepattanót szerezve segítette a Montepaschit.

 

LegaDue Gold

Tezenis Verona (8-6)  -  Angelico Biella (9-5)      59 - 72

Egyértelműen felszálló ágba került az Angelico Biella, a piemontiak győzelmi szériája ugyan még csak két sikert számlál, ám a zsinórban 5 győzelemmel a fordulóba érkező Tezenis Verona legyőzése annak saját csarnokában a bravúr kategóriájába tartozott. Rá is fért már az effajta meglepetés Damian Hollis (Alba Fehérvár, 2010-2013) alakulatára, hiszen Hollisék utoljára még október végén, az 5. fordulóban, Triesztben nyertek a hazai pályát elhagyva. A remek formában lévő veronaiakat 4 ezer néző buzdította a sok csatát megélt veronai PalaOlimpiában, jobban is kezdték a rangadót Carraretoék, ám a vendégek a második negyedben egy ellenálhatatlan rohammal (11-22) megfordították az állást, és a záró dudaszóig már nem engedték ki a kezükből a vezetést. Az amerikai-magyar magasember nem most játszotta élete mérkőzését, viszonylag hamar összeszedett 3 faultot, így végül 27 perc alatt 7 ponttal (önmagához képest nagyon gyatrán, 33%-os pontossággal dobva a mezőnyből) és 5 lepattanóval vette ki részét a fontos győzelemból. Az Angelico Biella már 3. az olasz másodosztály legfrisebb tabelláján.

Legadue Gold tabellájának állása a 14. fordulót követően

LegaDue Silver

Enegan Firenze (5-9)   -  Modus FM Roseto (7-7)     62 - 88

Firenzében valami nagyon nem stimmel, az olasz harmadosztály (LegaDue Silver) egyik kirakatcsapata csak bukdácsol és szenved az idei bajnoki szezonban. Az évad előtti cél (az alapszakasz megnyerése, és azzal a másodosztályú, Serie A-ért folyó play-offban való részvétel) már szinte elérhetetlen távolságba került. A Rosetoi Cápák elleni összecsapás Firenzében egy mini NB-1-es "osztálytalálkozónak" is helyet és alkalmat adott: a hazaiak oldaláról Brandon Wood (Alba Fehérvár, 2012-2013) és Kyle Swanston (Kaposvári KK, 2012-2013), míg a látogatok soraiból Alex Legion (Pécs, 2012-2013) üdvözölhette egymást. Némi meglepetésre Legion nem volt ott a Roseto kezdőötösében, ez meg is látszott a vendégek játékán, vezetett a Firenze. Ahogy Veronában, úgy Firenzében is a második negyed hozta az igazi fordulatot: beállt Legion, és a vendégek 25-9-re megnyerték a második etapot - innentől kezdve már nem volt visszaút az egyre görcsösebben játszó firenzeiek számára, és csúnya hazai zakóba szaladtak bele. A mezőny és a győztes rosetóiak legjobbja Alex Legion volt: az ex-pécsi 23 ponttal 6 lepattanóval és 4 assziszttal járult hozzá csapata diadalához. A vesztes hazaiknál ezúttal Brandon Wood sem igazán villogott, 18 pontos és 3 lepattanós produkcióját 5 eladott labdával "csúfította". Kyle Swanston hetek óta tartja pocsék formáját (immáron 5 forduló óta nem jutott el legalább 10 pontig), a Roseto ellen 8 pont és 8 lepattanó került a neve mellé.

Arcanthea Lucca (8-6)  -   Proger Chieti (7-7)      85  -  72

Matthew Shaw (Körmend, 2012-2013) szezonbeli 6. dupla duplája is kevés volt a Chieti idegenbeli győzelméhez. A vasiak tavalyi erőssége mind a 40 percet a luccai parketten töltötte, viszont teljesítményét erősen rontja, hogy 30 mezőnykísérletéból mindössze 7 ért célba, így 12 pontig és 11 lepattanóig jutott. Shaw Chietije ezzel a vereséggel a középmezőnyben ragadt, ám még így is bőven van esélyük az első 9 hely, így a rájátszás elérésére.

Acmar Ravenna (9-5)  -   Basket Nord Barese (7-7)      79  -  61

Továbbra is képtelen otthonától távol nyerni a Basket Nord Barese. A ruvói egylet, Darren Moore (Debrecen, 2011-2012) aktuális munkaadója a tabella-harmadik Ravenna arénájában szenvedett vereséget. A jóval erősebb és esélyesebb hazaiak már ez első 2 negyedben, 23 pontos előnyt (45-22) felépítve eldöntötték a találkozót. A 13 pontig jutó Moore a látogatók második legjobb ponszerzője volt.

Bawer Matera (8-6)  -  Moncada Agrigento (9-5)     78  -  83

Dél olasz rangadón fogadta a tabella ötödik pugliai Bawer Matera (Kyle Austin - Körmend, 2012-2013 és Athony Jones - Szeged, 2013-2013) a táblázat másodikját, a szicíliai Moncada Agrigentót. A rangadó, amely egyben a 2013-as év utolsó itáliai kosaras eseménye volt, színvonalas és az utolsó percekig izgalmas játékot hozott, és nem az ex-NB1-es légiósokon múlt, hogy kikapott a Matera: Kyle Austin 29 pontot (saját szezoncsúcs) és 7 lepattanót szerzett, míg Anthony Jones 23 pontig és 11 lepattanóig (ez is szezonrekord) jutott. Hazai vereségével a Matera visszacsúszott a 6. helyre, de még így is a legjobb "exeinket" alkalmazó talján klub a LegaDue Silverben.

A LegaDue Silver tabellájának állása a 14. fordulót követően.

A következő videóval kíván boldog új évet a LNP, jöjjenek a 2. és 3. vonal legszebb jelenetei 2013-ból:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus