Az olasz meló – Hollisék meglepő győzelme, Kalvéék papírforma veresége

A múlt héten elindított sorozatunkban az olasz első (Serie A), második (LegaDue  Gold) és harmadik (Legadue Silver) vonalba „emigráló” nem kevesebb mint 10 (a lett Ernest Kalve hétközi cremonai véglegesítésével  értük el ezt a számot) egykori  NB1-es légiósunk teljesítményét igyekszünk majd  hétről hétre, fordulóról fordulóra, figyelemmel kísérni.

Montepaschi Siena – Vanoli Cremona 97-82

Ezen a hétvégén már az olasz első osztály is kezdetét vette, így  heti körképünk immáron 3 osztályt ölel át.  Kezdjük rögtön az ezen vasárnapon debütáló Serie A „enbéegyes” rangadójával a Montepaschi Siena – Vanoli Cremona derbivel, ahol a bajnok oldalán a soproniak egykori ásza, az időközben olasszá váló Jeff Viggiano, míg a Cremonánál a Szolnok tavalyi  alacsony-bedobója, a lett Ernest Kalve készült a bemutatkozásra új csapatában. A vendégek kezdő ötösében helyet kapó Kalve 6 pontjával 2 lepattanójával és egy 1 asszisztjával (17 perc alatt) ugyan jobbnak bizonyult , mint a Montepaschinál csereként (11 percre) bevetett Viggiano, aki csak 2 pontot jegyzett, mégis utóbbi ünnepelhetett , mert a címvédő Siena jó játékkal, magabiztosan  97-82-re verte a Cremonát.

Upea Capo d’Orlando – Angelico Biella 65-74

A második vonalnak számító LegaDue Goldban az ex albás Damian Hollis és új munkaadója az Angelico Biella  a szicíliai Capo d’ Orlandoban készült javítani, múlt heti kínos hazai botlásuk után. Bár a házigazda Upeánál még  hiányzott a sérüléséből lábadozó veterán olasz klasszis Gianluca Basile (ex Fortitudo Bologna, Barcelona, Milano),  a déliek forró hangulatú  termében még így sem a Biella volt az esélyes.  Hollisék azonban minden előzetes latolgatást felülírva megnyerték a fontos mérkőzést, az uralkodó magyar bajnok tavalyi frontembere ma sem volt kiemelkedő, de 11 pontjával, 6 lepattanójával, 5 szerzett labdájával és 2 blokkjával fontos szerepet vállalt az Angelico Biella 74-65 ös győzelmében. A jövő héten talán az év mérkőzése következik Biellában, ahol Hollis és csapata a nagy szomszédvár, erre az idényre pokolian megerősített (többek közt az olasz válogatott csapatkapitányával Stefano Mancinellivel) és eleddig veretlen Manital Torinót fogadja.

A LegaDue Gold teljes eredménysora, statisztikákkal

A harmadosztályban egy hete ragyogóan mutatkozott be az Enegan Firenze, Brandon Wood (Alba Fehérvár) és Kyle Swanston (Kaposvári KK) vadonatúj egyesülete, a firenzeiek ma már nem szerepeltek  ilyen fényesen, szinte egy pillanatig nem volt esélyük a győzelemre a Remer Treviglio otthonában, 84-70-re nyert a házigazda észak-olasz alakulat. Swanston a múlt heti 0 pontos betlije után mai is nehezen lendült bele, de végül 17 pontjával (ehhez 5 lepattanó és 1 gólpassz párosult) a Firenze legeredményesebbje lett, de nem sokkal maradt el mögötte Wood sem aki 16 pontot tett a közösbe ( mellette 4 lepattanót és 7 asszisztot).

Magyarországról igazolt  légiósai  vezetésével nyerte első mérkőzését a ligában a Bawer Matera,  nagy csatában 73 – 67-re verték a Mobyt Ferrarát. Az ex szegedi Anthony Jones, aki a múlt héten a forduló legjobb dobója volt a maga 29 pontjával, ezúttal 16 pontig,1 lepattanóig és 3 asszisztig jutott, nála csak a tavaly még a Körmend mezében játszó Kyle Austin volt jobb, aki 21 pontjával az egész mezőny legjobbja volt.

Hiába volt csapata  a Proger Chieti legjobbja Matthew Shaw, az egykori körmendi légiós 19 pontja és 7 lepattanója csak a találkozót már ez első negyedben megnyerő (21-5-ös etapot hoztak ekkor) Paffoni Omegna  elleni 78-60-as  vereség kozmetikázására volt elég. A második játéknap másik szombati mérkőzésén az ex pécsi Alex Legion hasonló mód járt: remekül teljesített, újra dupla-duplát (17 pont és 12 lepattanó) hozott, mégsem örülhetett ennek felhőtlenül,  a Modus Fm Roseto 85-76-ra kikapott az Arcenthea Lucca otthonában.

A végére hagytuk heti citrom díjasunkat, hiszen a múlt heti „Swanston-vakrepülés” után  ezúttal is akadt 0 pontos „exünk”: a két éve még Debrecenben próbálkozó Darren Moore az első fordulós 20 pontja után ma 20 perc játék alatt 0 ponttal „járult hozzá” csapata a Nord Barese papírforma borító 57-55-ös idegenbeli győzelméhez az Assigeco Casalpusterlengo otthonában.

A LegaDue Silver teljes eredménysora, statisztikákkal

fotók:www.legapallacanestro.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus