Az olasz meló – Szicíliában kapituláltak az ex fehérvári légiósok

Nincsenek túl jó passzban itáliai légiósaink, a magyar Nb1-ből emigráló népes különítményük újfent elég pocsék hétvégét zárt, 8 talján gárda alkalmaz egykor nálunk játszó kosarast, közülük ezúttal mindössze kettő tudott nyerni. Egyénileg is mindössze  Alex Legion és Kyle Swanston   teljesített átlagon felül, jöjjenek a hétvége részletei:

BEKO Serie A

Aqua Vitasnella Cantu (5-2)  -  Montepaschi Siena (5-2)   90 - 88

Az egykori soproni közönségkedvenc Jeff Viggiano emlékezetes és feletébb eredményes elmúlt heti teljesítménye   után kevés sikerélményben volt része a mögöttünk hagyott napokban. Csapata, a bajnok Siena előbb pénteken  az Euroligában kapott ki drámai végjáték után (Viggiano 19 perc alatt 7 pontot dobott) Isztambulban a Galatasaray-tól, majd vasárnap este már olasz bajnoki rangadón Cantuban, szintén "forró" végjáték után szenvedett vereséget. Viggiano Cantuban csereként beállva 17 perc alatt 5 pontig és a kipontozódásig jutott.

Vanoli Cremona (2-5)  -  Virtus Acea Roma (4-3)    68 - 78

Azok után hogy tavasszal még a bajnoki címért harcolhatott Szolnokon, talán kicsit furcsa Ernest Kalvénak hogy a Serie A-ban bizony a kiesés ellen kell küzdenie újdonsült munkaadójánál. Az első osztályban maradáshoz a Virtus Roma elleni kudarccal végződő hazai találkozója után sem jutott közelebb a Cremona. Kalvéra megint a szokásos, és kissé érdekes szerepkört osztotta mestere, ugyan megint kezdőnek jelölte, de megint alig, és megint szinte csak az első negyedben játszott a lett légiós. Kalve mindössze 9 percet játszott, ezalatt 4 pontot ért el (valamennyit az első 10 percben). Lóránt Péter tavalyi római egyesülete kiválóan hajrázva hozta el a 2 bajnoki pontot Cremonából.

 

LegaDue Gold

Sigma Barcellona (7-2)  -  Angelico Biella (6-3)   99 - 90

A múlt heti szenzációs derbi győzelem után újra nehéz erőpróba várt Damian Hollis ( ex Alba Fehérvár) Biellájára,  Hollisék egy embert próbáló majd 800 km-es utazás után, a  Barcellona ellen kellett hogy helyt álljanak. Szerencsére nem a szinte hasonló nevű (egyetlen "I" a különbség) katalán sztárcsapat, hanem a sziciliai kisváros Barcellona Pozzo di Gotto fiai várták a Biellát. Persze így sem a látogatók voltak az esélyesek, a helyi PalaAlberti a másodosztály egyik legforróbb  "oroszlánbarlangja" (ezúttal 2500 néző bíztatta a hazaiakat), míg a több valamikori olasz válogatottal (Fantoni, Maresca) és kiváló amerikaiakkal (Andre Collins és Alexander Young) Basket Barcellona a liga egyik legütősebb egylete. Ennek megfelelően nagyon bekezdtek a hazaiak, és  két negyed alatt (a 2. negyed közepén már 23-mal mentek)  légiósaik ( Collins tripla duplát, közte több mint parádés 18 !!! gólpasszt ért el) vezérletével eldöntötték a rangadót. Sajnos az amerikai-magyar magasember ott folytatta ahol múlt héten abbahagyta, mindössze 6 pontot és 2 lepattanót szerzett, ráadásul  az olasz  mesterével is kisebb konfliktusba keveredő Hollis mindössze 11 percet tölthetett a parketten, és a második félidőben egy másodpercet sem játszott.

Legadue Gold tabellájának állása a 9. fordulót követően

LegaDue Silver

Moncada Agrigento (5-4)  -  Enegan Firenze (2-7)    74 - 68

Szintén Sziciliában, igaz már a harmadosztályban,  volt jelenése a fehérvári bajnokcsapat másik egykori pillérének, Brandon Woodnak, és a kaposváriak tavalyi legjobbjának Kyle Swanstonnak. Legutóbb már írtunk említett "exeink" új csapatának, az Enegan Firenzének egyre mélyülő válságáról, nos a firenzei vesszőfutás Agrigentóban sem ért véget. Az újabb vereségben az egész héten influenzával bajlódó Brandon Wood, bár elutazott csapatával, nem vállalt szerepet,  egy másodpercet sem játszott. A Wood hiányában mind a 40 játékpercet a sziciliai parketten töltő Swanston 19 pontig 9 lepattanóig és 2 asszisztig jutott.

Basket Nord Barese (6-3)  -  Bawer Matera (4-5)    68 - 63

A pugliai derbin a ruvói házigazdák nagy csatában múlták felül materai vendégeiket. A hazaiaknál a sokáig gyengélkedő Darren Moore ( ex Debrecen) hosszú idő után újra a kezdő ötösben kapott szerepet. Moore azonban most is inkább csak a győzelemnek tudott igazán örülni, saját produkciója és 9 elért pontja nagyon kevés egy húzóembernek szerződtetett légióstól. A materaiak oldalán, sem az elmúlt évadban még Szegeden játszó Anthony Jones (11 pont), és  sem egykori körmendi Kyle Austin (14 pont) nem tudott igai vezérré válni, így a hazaiak közepes játékkal is meg tudták nyerni a prezstízs-rangadót.

( a találkozóról sajnos hétfő késő estig nem közölt  részletes statisztikát az LNP )

Basket Recanati (4-5)  -  Modus Fm Roseto (5-4)      68 - 83

Hamar kikászálódott saját nem túl mély hullámvölgyéből az ex pécsi Alex Legion25 pontjával és 12 lepattanójával nemcsak a Recanatiban magabiztosan nyerő Rosetói Cápák legjobbja volt, hanem a komplett harmadosztályú forduló egyik legjobb teljesítménye az övé. A hétközben edzőváltáson áteső Rosetónál pedig bevált a régi mondás: "az új seprű, jól seper", az újonnan kinevezett mester, Tony Trullo szép és biztos sikerrel mutatkozott be.

Proger Chieti (5-4)  -  Remer Treviglio (4-5)     60 - 78

Kellemetlen pofonba futott bele hazai pályán a Matthew Shawt (Körmend) alkalmazó Proger Chieti, a Treviglio győzelme a forduló komoly meglepetései közé tartozik. A Chietinél még kétségtelenül érzékeny veszteségnek számító Showron Glover hiányára sem igazán foghatják a kudarcot, hiszen a vendég észak olaszok sem számíthattak legjobb amerikai játékosukra Novar Gadsonra. Shaw 12 pontja és 8 lepattanója (közte 7 támadó!)  közepes teljesítménynek számít, különösen olasz centertársa (Mattia Soloperto) újabb brilliáns  (26 pont -  18 lepattanó) performanszának árnyékában.

A LegaDue Silver tabellájának állása a 9. fordulót követően.

 

fotó. Facebook/ Damian Hollis, Facebook/Barcellona Basket, rosetosharks.com

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus