Az újonc gárda térdre kényszerítette a Laboral Kutxát!

Eseménydúsra sikerült a Liga Endesa harmadik fordulója, amelynek legnagyobb meglepetését egyértelműen az Andorra szolgáltatta a Laboral Kutxa legyőzésével! A Real Madrid kis híján hazai pályán botlott meg, ám a 600. tétmérkőzésén szereplő Felipe Reyes megmentette csapata becsületét. Ősi riválisa ellentétben könnyed diadalt ért el, a Herbalife Gran Canaria nem tudta megnehezíteni a Barcelona életét! (+STATISZTIKÁK, VIDEÓK)

Morabanc Andorra (1-2) – Laboral Kutxa (0-3): 87 – 85 (24-21, 27-17, 21-26, 15-21)

6742 (!) napot kellett várnia az andorrai drukkereknek az újabb elsőosztályos sikerre és mi lehetett volna édesebb számukra, mint egy Euroligás gárda ellen megszerezni mindezt? Nagy elánnal vetette bele magát a találkozóba Giorgios Bogris, aki már az első negyedben tíz egységet termelt. A vendégeknél DJ White vitte vállán csapatát, kiegyenlített csata zajlott a parketten (24-21). A második etapban ritmust váltott az újonc egylet: Kaloyan Ivanov vezetésével előbb a kétszámjegyű előnyt súrolta az Andorra (30-21), majd át is lépte azt. Marco Crespi őrjöngött, miután hiába hívta maga köré tanítványait, ugyanazokat a hibákat követték el, nagyon akadozott a baszkok támadójátéka (51-38). A második félidőben más felfogásban lépett pályára a Fernando San Emeterio-Colton Iverson fémjelezte Laboral Kutxa, amely egy 0-6-os etapot repesztve zárkózott. Higgadt tudott maradni az Andorra, Thomas Schreiner pedig a legjobbkor lépett elő fő pontgyárossá – őrizte előnyét Joan Penarroya legénysége (72-64). Fabien Causeur két hárompontossal nyitotta a rendes játékidő záró etapját; érezhetően megtorpant a Victor Sadát hátfájdalmai miatt elvesztő hazai együttes (74-72). Az ihletett állapotban pattogtató Fernando San Emeteriót nem tudták kikapcsolni a játékból a hazai védők, a spanyol válogatott tartotta a győzelmi esélyeket (83-85). Hihetetlen izgalmakat tartogatott a végjáték: az utolsó tíz másodpercben egált mutatott az eredményjelző tábla (85-85), de David Navarro bátor vállalásával visszavette fórját az Andorra. Ugyan még volt ideje visszatámadnia a Laboral Kutxának, de David Bertansék elügyetlenkedték a fennmaradó négy másodpercet, így fantasztikus bravúrt végrehajtva, óriási alázattal és szívvel küzdve, megérdemelten ért révbe a csapatként is egységesebb vendéglátó gárda. 
Ebben a fordulóban két játékos is elnyerte az MVP díjat: az egyikük az andorrai Thomas Schreiner (14 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés, 4 lepattanó – 25 VAL), a másik pedig a Malaga blokkirálya, Fran Vázquez (18 pont, 8 lepattanó – 25 VAL). 

A Morabanc Andorra legjobb dobói: Schreiner – Ivanov – Bogris 14/9 – 14/3 – 14, D. Navarro 13/3, Green 11/3
A Laboral Kutxa legjobb dobói: San Emeterio 17/6, Iverson 15, Bertans 14/12

A mérkőzést összefoglaló videó:

David Navarro győztes dobása:

Triplafesztivál spanyol módra:

Betinho Gomes egyik szép megmozdulása:

A kör két legértékesebb játékosa:

CAI Zaragoza (1-2) – Valencia Basket Club (2-1): 69 – 77 (18-18, 18-21, 13-18, 20-20)

Az elmúlt négy zaragozai látogatását elbukta a Valencia, így volt miért törlesztenie Velimir Peraszovics legénységének. Mindkét fél jól kezdett, de a vendég együttes a hatodik percben ellépett triplazáporának köszönhetően (11-18). Szigorított védekezésén az aragóniai egylet, amely nagyon nem ízlett Luke Harangodyéknak: a negyed fennmaradó részében már nem találtak be, míg Stevan Jelovacs vezérletével kiegyenlített a Zaragoza (18-18). A második etapban felváltva estek a kosarak, Pau Ribas csak ebben a szakaszban szerzett 9 pontot, minimális előnnyel térhetett csapata a nagyszünetre (36-39). A fordulást követően rá tudta erőltetni akaratát az Euroligás gárda ellenfelére: a 28. percben a mérkőzés addigi legnagyobb fórjával büszkélkedhettek Sam Van Rossomék (45-56). A hazai időkérés után a Stevan Jelovacs-Chris Goulding páros tartotta a lelket a Zaragozában - a rendes játékidő záró szakasza előtt még teljesen nyílt volt a találkozó (49-57). Nagyot harcolt az aragóniai gárda, egy percig sem hagyta „levegőt venni” a magasabban rangsorolt Valenciát (62-65). Másfél perccel a lefújás előtt is megjósolhatatlan volt még a győztes kiléte (67-71), de Luke Harangody hárompontosával megpecsételte a hazaiak sorsát. A vendéglátóknak ugyan még lett volna esélyük szorosabbá tenni a végkimenetelt, de egymás után két komoly hibát is vétettek, amely a biztos vereséget jelentette számukra. 
Kemény, fizikális mérkőzést húzott be és törte meg ezzel az aragóniai átkot a Valencia, amelynél Luke Harangody (17 pont, 9 lepattanó) és Pau Ribas sokoldalú játéka (13 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 4 kiharcolt fault) hozta meg a sikert. 

A CAI Zaragoza legjobb dobói: Jelovac 19/3, Goulding 11/9, Robinson 9/3
A Valencia Basket Club legjobb dobói: Harangody 17/6, Ribas 13/6, Van Rossom 11/9

A mérkőzést összefoglaló videó:

Pablo Aguilar egykezes zsákolása:

Rio Natura Monbus (2-1) – Gipuzkoa Basket (0-3): 85 – 69 (20-19, 26-17, 14-18, 25-15)

A san sebastiani együttes nem tudott méltó riválisa lenni az obradoiroi kiscsapatnak, amely kiváló utolsó negyedével nagyarányú győzelmet aratott. Nagy lendülettel rajtolt a Rio Natura Monbus: elsősorban a végül dupla-dupláig jutó Maxi Kleber (15 pont, 10 lepattanó) és Adam Waczynski egységeivel vezetett már tíz ponttal is, de a túloldalon Dean Taquan megrázta magát és szinte egyedül faragta le gárdája hátrányát (20-19). A második tíz perc eleje Moncho Fernández legénységének szája íze szerint alakult: Maxi Kleber után Pepe Pozas majd kétszer Keaton Nankivil is betalált a 6,75-ös vonal mögül, 12-0-s etapot repesztett a vendéglátó egylet. Jaume Ponsarnau idegesen szólította magához tanítványait, de a fejmosás sem talált nyitott fülekre: a vendégek buta hibáik révén kétszámjegyű hátránnyal kulloghattak az öltözőbe (46-36). Ám a szünet után a Gipuzkoa Basket jól használta ki a hazaiak első percekbeli figyelmetlenségét a dupla-duplát összeszorgoskodó Will Hanley (13 pont, 10 lepattanó) és Jordi Grimau révén: 0-6-os futással úgy tűnt izgalmas lehet még a hajrá. A záró szakaszban azonban robbantottak a házigazdák: Maxi Kleber a palánkok alatt pattogtatott ellentmondást nem tűrően, míg periméteren Alberto Corbacho kergette őrületbe ellenfeleit (67-58 – 33. perc). A minden erejükkel elkészülő baszkok impotens támadásait keményen büntette az örömjátékot produkáló Rio Natura Monbus, amely már több mint 20 ponttal is vezetett a mérkőzés 38. percében (81-60). Az utolsó percekre látványosan kiengedett és lazított védelmén a csapatként jóval egységesebb képet mutató Moncho Fernández legénység, de így sem sikerült elkerülnie a nagymértékű vereséget a sereghajtó Gipuzkoa Basketnek. 

A Rio Natura Monbus legjobb dobói: Nankivil 16/6, Kleber 15/6, Corbacho 13/9
A Gipuzkoa Basket legjobb dobói: Dean 17/9, Hanley 13, J. Grimau 12/12

A mérkőzést összefoglaló videó:

Baloncesto Sevilla (0-3) – Montakit Fuenlabrada (1-2): 68 – 71 (15-16, 25-18, 14-18, 14-19)

Még mindig nyeretlenül szobroz a tabella végén a legfiatalabb átlagéletkorú Sevilla, hiába állt most nagy lehetőség előtt  – ezúttal azonban az Andy Panko-Jimmy Baron húzta Fuenlabrada tréfálta meg. Mindkét egylet az első győzelem reményében szállt harcba, amely megadta az alaphangulatot – kemény védekezéssel igyekeztek megzavarni egymást, amely sok elpuskázott helyzetet teremtett: az első negyed vége kiegyenlített küzdelmet hozott (15-16). A második etapban Alex Urtasun villant, aki betöréseivel remekül bontotta meg a fővárosiak védelmét: egy perccel a félidő vége előtt az addigi legnagyobb differenciát mutatta az eredményjelző tábla (38-29). Még mielőtt komolyabb bajba kerülhetett volna a Fuenlabrada, Andy Panko (22 pont, 5 lepattanó, 11 kiharcolt fault) használta ki a Willy Hernángómez-Kristaps Porzingis duó tapasztalatlanságát: könnyűszerrel csapta be őket, egységeivel pedig kapaszkodott a vendég alakulat (40-34). A szünet után rengeteg próbálkozás érkezett a 6,75-ös vonalon túlról, amelyből csak néhány talált utat a gyűrűbe, bár Jimmy Baron (19 pont, 5 lepattanó) hárompontosaival eltűntette hátrányát a Fuenlabrada, amely így újra riválisa nyakában lihegett (54-52). Komoly pszichológiai és fizikális csatát vívtak a felek, amelyet a Sevilla bírt rosszabbul: rengeteg hibát vétett, két perccel a rendes játékidő vége előtt az addigi legnagyobb vendég előnynek örülhettek a fővárosi szurkolók (60-65). Nem bírta el a rá nehezedő nyomást Audie Norries gárdája, amely képtelen volt megújulni a hajrára, így a vendégek kaparintották meg első diadalukat. 

A Baloncesto Sevilla legjobb dobói: Pullen – Urtasun – Porzingis 11/6 – 11/3 – 11/3, Hernangómez 8
A Montakit Fuenlabrada legjobb dobói: Panko 22, Baron 19/9, Akindele 10

A mérkőzést összefoglaló videó:

Tuenti Movil Estudiantes (1-2) – Iberostar Tenerife (2-1): 66 – 79 (13-20, 15-15, 16-18, 22-26)

Tökéletesen használta ki a kanári-szigeteki együttes a fővárosi kiscsapat legsebezhetőbb pontját, vagyis a palánk alatti, belső játékot. A Tenerife szekerét ezúttal is a liga leghatékonyabb centerpárosa, Blagota Sekulic (17 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 4 kiharcolt fault) és Luke Sikma (18 pont, 7 lepattanó, 2 gólpassz) húzták. Kiválóan kapta el a rajtot a vendég egylet (2-8), amely a folytatásban is rákényszerítette szándékát a kissé megilletődött Txus Vidorreta legénységre (13-20). A tenerifei magasemberek egyeduralma nem forgott veszélyben, a hazaiak amerikai párosa (James Nunnally-Diamon Simpson) betörésekből igyekeztek operálni, de a félidőre így sem sikerült közelebb férkőzniük (28-35). A folytatásban sem változott a játék képe, a vendégek irányító duója (Rodrigo San Miguel-Ricardo Uriz) rengeteg labdával találta meg Blagota Sekulicékat, akik magabiztosan értékesítették helyzeteiket (44-53). A záró szakaszban végképp kifulladt a hazai védelem, amelyet Saul Blanco (12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) hasznos játékkal kamatoztatott statisztikája javítására, a hajrában már csak a különbség nagysága volt a kérdés. 
A kanárik igazi csapatként, magabiztosan őrölték fel vendéglátóikat a festékben (34-44-re nyerték a lepattanócsatát) valamint pompás leckét adtak pick and roll játékukból is. 

A Tuenti Movil Estudiantes legjobb dobói: Nunnally 13/3, Bircsevics 11/9, Simpson 10
Az Iberostar Tenerife legjobb dobói: Sikma 18, Sekulic 17/6, Blanco 12/6

A mérkőzést összefoglaló videó:

Saul Blanco látványos blokkja:

FC Barcelona (3-0) – Herbalife Gran Canaria (1-2): 80 – 61 (28-17, 12-11, 19-18, 21-15)

A forduló találkozója csak a nevében volt rangadó: az első percek után tudatosították a gránátvörös-kékek, hogy nincs keresnivalója a kanári-szigeteki egyletnek. Az első támadásoknál ugyan még okozott némi fejtörést a Kyle Kuric irányította Herbalife Gran Canaria, ám amint a kiváló formában lévő Justin Doellman és a fiatal tehetség Alex Abrines fémjelezte Barcelona megnyugodott és saját játékát játszhatta, úgy szakította le magáról riválisát (28-17). Az egykoron a katalánok sikereiért küzdő vendég vezetőedző, Aito Garcia Reneses azonban szigorúbb védekezésre sarkallta tanítványait, amely néhány minutumra meg is zavarta Brad Olesonékat (31-26). De a bajnokcsapat hamar rendezte sorait és hiába ért el szép csendben dupla-dupláig Walter Tavares (11 pont, 10 lepattanó), a Barcelona megnyugtató előnnyel térhetett a nagyszünetre (40-28). A folytatásban sem alakult másképp a játék képe, a gránátvörös-kékek jól ismert kontrolljátékukat alkalmazták. Némi izgalomra adott okot, hogy a záró szakasz első felében – hosszú idő után – tíz ponton belülre zárkózott a kanári-szigeteki alakulat (59-50), ám ekkor megvillant a brazil mágus, Marcelinho Huertas (8 pont, 7 gólpassz, 3 lepattanó), akit a betliző Tomás Bellas nem tudott kikapcsolni a játékból, így az irányító látványosabbnál-látványosabb gólpasszokkal szolgálta ki Ante Tomic-ot és Justin Doellmant – hűtve ezzel a vendég kedélyeket. A többre taksált kanárik nem tudtak méltó ellenfelei lenni a házigazdáknak, akik nemcsak csapatként végeztek jobb munkát, de remek hárompontos mutatójukkal (12/24) a vártnál könnyebb diadalt arattak. További érdekességként megemlíthető, hogy mindkét gárda jól sáfárkodott a személyi hibákkal: a katalán óriás csupán négyszer (!), míg a vendégek hétszer állhattak a büntetővonalra a 40 perc alatt. 

Az FC Barcelona legjobb dobói: Doellman 14/6, Oleson – Tomic 10/6 – 10, Abrines 9/9
A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Báez 14/6, Kuric 13/9, Tavares 11

A mérkőzést összefoglaló videó:

Justin Doellman csodás gólpassza:

Tomás Bellas szépségtapasza az ifjú Mario Hezonja ellen...

...de a horvát tehetség ily módon válaszolt:

Unicaja Malaga (3-0) – La Bruixa D’or (0-3): 81 – 65 (19-20, 24-16, 21-12, 17-17)

Az Unicaja csak annyit adott ki magából, amennyi feltétlen szükséges volt a sikerhez. A Manresa kezdeti harciassága nagyon meglepte az Euroligás gárdát, amely rengeteg kikényszerítetlen labdaeladásba futott bele – némi meglepetésre az első negyed végére a vendégek szerezték meg a minimális fórt (19-20). Szigorított védelmén Joan Plaza hada, amely ezt egy 7-0-s rohanással bizonyította (26-20). A katalánok azonban egy pillanatra sem hátráltak meg: Roger Grimau és Dimitrisz Haritopulosz akcióival a 17. percben újfent náluk volt az előny (33-35). A hazai vezetőedző tajtékozva kért időt és az intelmek végre használtak tanítványainak: Fran Vázquez (18 pont, 8 lepattanó) és Jayson Granger kettőse sokat lendített az andalúz offenzíván – a félidőre már a Malaga térhetett jobb szájízzel (43-36). A harmadik szakasz elején a Manresa „bent ragadt az öltözőben”, amelyet a festékben domináló Fran Vázquez-Vlagyimir Golubovics duó kőkeményen büntetett – bár az ifjonc Marc Garcia okozott néhány kelletlen percet számára (64-48). A katalánok már nem tudták tartani a ritmust a jóval mélyebb kispaddal rendelkező Unicajával és bár periméterjátékukban fejlődést mutattak, így sem tudták megszorongatni Will Thomasékat. 
Tizennyolc percen keresztül erőn felül teljesített a Manresa, de a második félidőben már kiütközött a markáns különbség a két csapat között; ekképpen a jóval szerényebb játékoskerettel felálló vendégek nem tudtak komolyabb ellenállást kifejteni. 

Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Vázquez 18, Granger 13, Markovics – Golubovic 10/6 - 10
A La Bruixa D’or legjobb dobói: Garcia 15/6, Grigonis 12/9, Haritopulosz 10

A mérkőzést összefoglaló videó:

Bilbao Basket (3-0) – UCAM Murcia (2-1): 82 – 74 (20-19, 22-16, 24-14, 16-25)

A bombaerős Bilbao könnyűszerrel fektette két vállra a Murciát, amely csak az utolsó negyedben talált magára – ám akkor már késő volt. A kiegyenlített első negyed után egyre inkább vette kezébe a derbi irányítását a baszk alakulat, Quino Colom sokrétű játéka (11 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 5 kiharcolt fault) mellett Marko Todorovic és Dairis Bertans is kiegyensúlyozott performanszot húzott elő, míg túloldalon Scott Bamforth (14 pont, 4 gólpassz, 5 kiharcolt fault) egységei tartották meccsben a Murciát (42-35). A nagyszünet után még magasabb fokozatba kapcsolt Sito Alonso legénysége: bármivel próbálkozott a Bilbao, sikerrel járt – elsősorban főként a festékben dominált. Bár Nemanja Radovic (17 pont, 7 lepattanó) kiváltott némi fejtörést, de amint a baszkok agresszívebben kiléptek rá, csökkent a magasember hatékonysági mutatója (66-49). Az utolsó szakasz eleje a Bilbao örömjátékáról szólt: a Miribilla mind a 8640 nézője abszolút elégedett lehetett a látottakkal. A hajrába még az is belefért, hogy Alex Mumbrúék kiengedjenek, amely arra azért elegendő volt a „liga feketelovasának” hogy valamelyest kozmetikázza a végső eredményt. 

A Bilbao Basket legjobb dobói: Bertans 16/6, Mumbrú 12/6, Colom – Todorovic 11/6 - 11
Az UCAM Murcia legjobb dobói: Radovics 17/6, Bamforth 14/9, Neto 13/3

A mérkőzést összefoglaló videó:

Real Madrid (3-0) – FIATC Joventut (2-1): 90 – 88 (33-22, 17-29, 14-15, 26-22)

A 600. (!) tétmérkőzésen pályára lépő Felipe Reyes igazi hőssé vált azzal, hogy a lefújás előtt három másodperccel egálnál megszerezte a győztes kosarat! Hullámzó találkozón csaptak össze a felek: a katalán középcsapat nemcsak látványos, de hatékony játékkal keserítette a Királyi Gárda életét. Bár az első szakasz még a házigazdák szándéka szerint alakult: a festékben Felipe Reyes és Gustavo Ayón nőtt a Goran Suton-Sitapha Savané páros fölé (33-22). A megnyugtató előny tudatában kissé lankadt a „blancók” offenzívája, amelyre 3-10-es rohanással reagált a karmesteri pálcát a kezébe vevő Tariq Kirksay vezette Joventut (36-32). Hiába hívta maga köré tanítványait Pablo Laso, az időkérés nem törte meg a katalánok lendületét: a 17. percben átvették a vezetést (40-41). Mindkét gárda jól tüzelt periméterről: Sergio Llull egységeire érkezett válasz vendég oldalról, így némi meglepetésre minimális fórral térhetett a Badalona a gólgazdag félidőt követően (50-51). Salva Maldonado legénysége nagyon fegyelmezetten pattogtatott: a jóval minőségibb kispaddal rendelkező Real Madrid a negyedik negyed elején – az addigi legnagyobb - 9 pontos hátrányban tudhatta magát – egyértelműen robogott a katalán expressz (67-76). Ekkor azonban komoly defenzív hibát vétettek Albert Miralles-ék: a hazaiak megmentőjeként előlépő KC Rivers nem kapott kellő figyelmet, aki egymás után szórta tripláit (81-82). Egészen az utolsó szekundumokig fej-fej mellett haladt a két csapat (88-88), de három másodperccel a rendes játékidő vége előtt Felipe Reyes profihoz méltó módon küldte el védőjét és szerezte meg a végső sikert érő kosarat! 
A katalánok nagy hittel küzdöttek és látványra is szebb kosárlabdával rukkoltak elő, ám a végjátékban a védelmi hibáik megbosszúlták önmagukat – a vártnál jóval nehezebben ért révbe a tavalyi ezüstérmes.

A Real Madrid legjobb dobói: Ayón 18, Rivers 15/15, Reyes 11
A FIATC Joventut legjobb dobói: Kirksay – Miralles 15/9 – 15, Savané 13, Suárez 10/9

A mérkőzést összefoglaló videó:

Tariq Kirksay no-look passza Albert Mirallesnek:

KC Rivers tökéletes negyedik etapja - 5/5 tripla:

Felipe Reyes győztes kosara, amelyhez szükséges volt a Joventut nagy védelmi hibája is:


A forduló legszebb jelenetei:

Még több impozáns akció:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus