BSL, 1. forduló: Meggyőzően rajtolt az átalakult címvédő

Egy csonka fordulóval elrajtolt az 50. török bajnoki szezon is, melynek mezőnye most talán erősebb és kiegyensúlyozottabb, mint valaha.

A hétvégén egy csonka fordulóval elrajtolt az 50. török bajnoki szezon, melynek mezőnye most talán erősebb és kiegyensúlyozottabb, mint valaha. Az első fordulót sikerrel vette a Fener, a Galata, a Darüssafaka és a címvédő Karsiyaka is, négy meccset viszont elhalasztottak. Az első forduló összefoglalója előtt áttekintjük a csapatoknál történt változásokat, melyekből volt bőven mindenhol.


A török bajnokság hivatalos elnevezése ugyan TBL-ről (Turkish Basketball League) BSL-re (Turkish Basketball Super League) módosult, ám a lebonyolítás rendje nem változott, továbbra is 16 csapat méri össze erejét a hagyományos rendszerben. A tavalyi szezont nem kis meglepetésre a Fenerbahcét, majd az Efest felülmúlva az alapszakaszban „csak” negyedik Pinar Karsiyaka nyerte meg. A két kieső a Tofas és az Edirne voltak, helyüket a másodosztály két döntőse, a kalandos nevű Büyükcekmece és Yesilgiresun veszik át. A BSL csapatai idén is komoly erőt képviselnek az európai kosárlabdázásban, a különböző sorozatokban számos török klub indul. A legmagasabb szinten, az Euroligában a címvédő Karsiyaka mellett természetesen most is ott lesz a Fener és az Efes, illetve a Galatasaray helyett a Darüssafaka is. A Galata a Eurocupba nevezett, csakúgy, mint a Banvit, a Trabzonspor és a Besiktas, utóbbiak ismét a Szolnok ellenfelei lesznek az E-csoportban. Az új FIBA Európa Kupában a Türk Telekom és a Gaziantep képviselik Törökországot. Az alábbiakban szemügyre vesszük az élcsapatokat és az ő lehetséges kihívóikat.
 

A sort természetesen a címvédő Pinar Karsiyakával kell kezdenünk, akiknek a legjobbjaira nem meglepő módon azonnal rárepültek a sztárcsapatok ez után a szenzációs menetelés után. A döntő MVP-je – és három évig a klub arca – Bobby Dixon volt, aki 32 éves korára végre egy igazán nagy csapatban és az Euroligában játszhat, miután lecsapott rá a Fener. Másik két hátvédtársa sem került gyengébb klubhoz, hiszen D.J. Strawberry az Olympiakoszban, Jon Diebler pedig az Efesben folytatja. A hazai játékosok közül a legnevesebb távozó Baris Hersek, aki szintén a Fenert választotta. Ezek kétségkívül nagy veszteségek, ám az alapemberek közül Juan Palacios és Kenny Gabriel azért maradtak, illetve nem sikerült rosszul a távozók pótlása sem. Justin Carter (Galata), Joe Ragland (Olimpia Milano) és Colton Iverson (Laboral Kutxa) kifejezetten jó fogásnak számítanak, de a tavalyihoz képest sikerült mélyíteni is a keretet. Az irányítóposztot Ragland és a még mindig csak 20 éves Kenan Sipahi oldhatják meg, aki ha úgy tetszik Dixonért cserébe érkezett a Fenertől. Kerem Gönlüm (Galata) nagy segítség lehet a rutinjával Palacios, Gabriel és Iverson mellett a palánkok alatt, az energiabomba Justin Cartert pedig Josh Carter (Türk Telekom) és Can Altintig (Trabzonspor) tehermentesíthetik a mezőnyposztokon.
 

Az alapszakaszgyőztes és az Euroligában végre Final Fourba jutó Fenerbahce háza táján is nagy volt a jövés-menés, így Obradovics mester ismét új csapatot építhet. A sort itt is a távozókkal kell kezdeni, hiszen volt belőlük bőven a sárga-kékeknél. A legnagyobb veszteség kétségkívül az Euroliga legutóbbi szezonjának MVP-je, Nemanja Bjelica (Minnesota Timberwolves), aki kipróbálja magát az NBA-ben. Sipahiról már volt szó, a kiváló scorer, Andrew Goudelock Kínába igazolt, Luka Zoric (Cedevita) visszatért Horvátországba, Nikosz Ziszisz pedig Bambergbe költözött. A rutinos hazai trió, Semih Erden, Emir Preldzic és Oguz Savas pedig immár a Darüssafakát segítik tapasztalatukkal. Nem rövid tehát a lista, de Jan Vesely, Bogdan Bogdanovics, a felépülőben lévő Ricky Hickman és Melih Mahmutoglu mellé természetesen igyekezett a lehető legjobb pótlást biztosítani a Fener szakmai stábja. Bobby Dixon nevét a bajnoki elődöntőben alaposan megjegyezhették az isztambuli szurkolók, de a kis amerikai most már az ő sikereikért küzd. Az NBA-ből érkező három játékos, a macedón Pero Antics (Atlanta Hawks), az olasz Gigi Datome (Boston Celtics) és a nigériai Ekpe Udoh (LA Clippers) komoly játékerőt képvisel, ők mindenképpen alapemberei lesznek az idei Fenernek. Rajtuk kívül a töretlenül fejlődő szerb válogatott Nikola Kalinics (Crvena Zvezda), illetve az Olympiakoszt elhagyó Kosztasz Szlukasz alkothatják a rotációt. Nem gyenge sem a távozók, sem pedig az érkezők névsora, a kérdés az, hogy Obradovics mester mennyire tudja csapattá gyúrni ezt a gárdát.
 

Az ezüstérmes Efesnél már azért kisebb volt a nyáron a „forgalom”, ráadásul míg a Karsiyakánál és a Fenernél egyelőre nem igazából lehet megítélni, hogy gyengült vagy erősödött a gárda, addig a kék-fehéreknél ez a folyamat egyértelműen pozitív irányú volt. A két remek fiatal, Dario Saric és Cedi Osman mellett Thomas Heurtel, és a sérüléséből lábadozó Nenad Krsztics maradtak az alapemberek közül. A távozók kivétel nélkül remek játékosok, ám Milko Bjelica (Darüssafaka), Stephane Lasme (Galata), Sztratosz Perperoglu (Barcelona) és Dontaye Draper (Lokomotiv Kubany) is túl vannak talán már pályájuk zenitjén. Az érkezők viszont mind 30 év alatti, ám hatalmas rutinnal rendelkező játékosok. Alex Tyus hasonló stílusú, ám most már egyértelműen ruganyosabb, mint Lasme, ráadásul Euroliga-győztes tapasztalatot is hozott magával a Maccabiból. Bryant Dunston (Olympiakosz) az Euroliga legutóbbi két szezonjában az év védője volt, további magyarázatra az ő személye aligha szorul. Derrick Brown (Lokomotiv Kubany) és Jayson Granger (Malaga) az előző csapataik talán legjobbjai voltak, Jon Diebler szezonja pedig nagyszerűen sikerült a Karsiyakánál legutóbb, ő afféle Matt Janning (Denver Nuggets) pótlék lehet, aki az Efes legnagyobb vesztesége.
 

A tavalyi újoncszezonjában rögtön az alapszakasz harmadik helyéig menetelt a Darüssafaka, ami akkor is remek eredménynek számít, ha az első körben búcsúztak a Trabzonsporral szemben. Tavaly a szezon közben érkező Jordan Farmar húzta a csapat szekerét, ő azonban most visszatért a Maccabi Tel-Avivhoz. Talán csak az ő távozása lehet igazán fájó a Darüssafakának, még akkor is, ha Renaldas Seibutis (Zalgiris Kaunas) és Gasper Vidmar (Banvit) is máshol kezdi az új idényt. A klub az igazolásoknál tartotta magát az eddigi stratégiájához, azaz begyűjtötte a nagycsapatoknál már bizonyított, rutinos válogatott játékosokat. Semih Erden (Fener), Ender Arslan (Galata), Emir Preldzic (Fener) és Oguz Savas (Fener) egyaránt a jelen és a közelmúlt török kosárlabdázásának meghatározói, ők rengeteget pluszt adhatnak az Euroligában is induló együttesnek. Az igazán nagy dobást azonban Reggie Redding (ALBA Berlin), Luke Harangody (Valencia) és Manuchar Markoishvili (CSZKA Moszkva) megszerzése jelenti, ők komoly minőséget képviselnek európai szinten is. Az érkezők listája azonban még korántsem teljes, hiszen jött még Milko Bjelica (Efes) és Marcus Slaughter (Real Madrid) is, ezzel olyan mélységet is kapott ez a keret, mellyel akár a bajnoki címért is harcolhat a Darüssafaka.
 

A tavalyi szezon egészében pénzügyi és morális gondokkal küzdött a Galatasaray, akik hosszú évek után így már nem is indulhat az Euroligában sem. Teljesen kicserélődött az elmúlt egy évben ez a gárda, az előző szezont Ataman mesteren kívül csak Vladimir Micov és Sinan Güler kezdte bordó-sárgában a jelenlegi állományból. A szezon közben távozókon kívül már Zoran Erceg, Patric Young (Olympiakosz), Martynas Pocius (Zalgiris Kaunas), Justin Carter (Karsiyaka), Ender Arslan (Darüssafaka) és Kerem Gönlüm (Karsiyaka) és csak a múlt Isztambulban. A körülményekhez képest sikerült egy ütőképes keretet összehozni, hiszen Caleb Green (Unicaja Malaga), Joey Dorsey (Houston Rockets), Stephane Lasme (Efes), Blake Schilb (Paris Levallois) és Errick McCollum (Kína) neve is jól cseng.
 

A Banvitnál a két évvel ezelőtti alapszakaszgyőztes csapat magját, azaz a Chuck Davis, Sammy Mejia (Tofas), E.J. Rowland (Hapoel Jeruzsálem) triót erre a szezonra már nem tartotta meg a szakvezetés. Új szelek fújnak tehát Balikesirban is, az új csapat magját immár a roppant tehetséges Courtney Fortson (Avtodor Szaratov), Adrien Moerman (Limoges), A.J. Slaughter (Panathinaikosz), Dominique Johnson (Maccabi Rishon), Jackie Carmichael (Maccabi Rishon), Gasper Vidmar (Darüssafaka) sor adja, természetesen a hét éve a csapatot szolgáló Keith Simmons mellet. Ennek a keretnek az összegyúrása a Zoran Lukicsot váltó Selcuk Ernak feladata lesz.
 

A tavalyi év meglepetéscsapata a Trabzonspor volt, akik egy hatalmas tavaszi meneteléssel előbb bejutottak a rájátszásba, majd ott még sikerrel vették a Darüssafaka elleni negyeddöntőt is. Annak a csapatnak a két oszlopát, Dwight Hardyt és Novica Velicskovicsot sikerült megtartani a nyáron, ez pedig megfelelő alapot adhat erre az évre is. Ahhoz, hogy egy szinttel még feljebb tudjon lépni a Trabzonspor többek között Tarence Kinsey (Nyizsnyij Novgorod) gondoskodhat, aki mellett még Damian Kulig (Turow) és Darius Johnson-Odom (Cantu) is nagy erőssége lehet ennek a csapatnak.
 

A tavaly még a rájátszásról is lemaradó Besiktas a kiváló trénerrel, Henrik Dettmannal és egy csapatra való új játékossal fut neki az idei szezonnak. A sok változtatás nem meglepő egy ilyen leszereplés után, ez a gárda azonban már talán – jóval – többre hivatott. Tremmell Darden (Olympiakosz), Maciej Lampe (Barcelona), Lamont Hamilton (Krasznoje Oktyabr) és Leon Radosevic (ALBA Berlin) lehetnek azok az új arcok, akikkel sikerülhet az előbbre lépés.


1. forduló

Fenerbahce Ülker (1-0) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (0-1) 97-81

Nagyon sima győzelemmel kezdte a szezont a Fener, miután az ellenállhatatlan Jan Vesely (24 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 12/10 mezőnyből) vezérletével két vállra fektette az Ankarát. A meccs a minimálisnál is kevesebb izgalmat hordozott magában, hiszen végig 15-20 pont körüli fórral ment a tavalyi alapszakaszgyőztes. Vesely mellett a másik tavalyi alapember, Bogdan Bogdanovics (15/9 pont) is jól játszott, az újak közül pedig Gigi Datome (14/3 pont, 6 gólpassz, 3 lepattanó) és Bobby Dixon (11/9 pont, 3 gólpassz) keltették elsőre a legjobb benyomást. Az Ankara legjobbja Kalin Lucas (17/6 pont, 9 gólpassz) volt.
 

Besiktas Sompo Japan (0-1) – Pinar Karsiyaka (1-0) 79-96

A Fenerhez hasonlóan kiválóan mutatkozott be a megújult Karsiyaka is, a címvédő a vártnál sokkal könnyedebben vette a Besiktas jelentette első akadályt. Már az első játékrészben 28 pontig jutottak az izmiriek, majd a másodikban ezt megfejelték még egy 12-0-s rohammal, amivel tartósan 20 pont fölé nőtt a különbség. Colton Iverson (18 pont, 5 lepattanó, 9/8 mezőnyből) debütálása egészen remekül sikerült, Kenny Gabriel (16/12 pont, 5 lepattanó, 5/4 tripla) kíméletlen volt távolról, és Kenan Sipahit (12/3 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) is csak dicsérni lehetett.
 

Royal Hali Gaziantep (0-1) – Darüssafaka Dogus (1-0) 53-59

Arról, hogy ne csak a sok pontról és a sima meccsekről szóljon ez a forduló a Gaziantep és a Darüssafaka gondoskodtak. Jó védekezés, lassabb tempó és több hiba is jellemezte a csapatokat ezen a meccsen. A Gaziantepnek Jawad Williams (23/3 pont, 6 lepattanó) egyedül kevés volt, hiszen mögötte a második legeredményesebb hazai játékos mindössze 6 pontot szerzett. A meccs ettől függetlenül főleg Williamsnek köszönhetően végig nyílt volt, a rutinosabb vendégek azzal nyertek, hogy jól védekezve és jó döntéseket hozva egy 8-1-es szakasszal zárták le a meccset. Nem hemzsegtek a jobbnál jobb egyéni teljesítmények a Darüssagfakánál sem, Emir Preldzic (11/3 pont, 3 lepattanó) tudott lenni a legeredményesebb a maga 11 pontjával.
 

Trabzonspor Medical Park (0-1) – Galatasaray Odeabank (1-0) 58-80

A Tabzonspor-Galatasaray mérkőzés esélyesének előzetesen nem feltétlenül a vendégcsapat számított, ám ennek ellenére igencsak könnyedén húzták be ezt a meccset az isztambuliak. A szoros első negyed után, 22-21-nél a Galata repesztett egy 22-4-es rohanást a félidőig, amivel teljesen sokkolta a hazaiakat. Ebből fordulás után sem tudott felocsúdni a Trabzonspor, így meglepően magabiztos sikert aratott a teljesen átalakult Galata. Caleb Green (17/3 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) már az első meccsen bizonyította, hogy óriási fogás lehet az Ataman-csapatban, Vladimir Micov (18/9 pont, 3/3 tripla) a tőle megszokott hatékony játékot hozta, illetve Errick McCollum (15/6 pont) is remekül illeszkedett támadásban az új csapatába.
 

Anadolu Efes – Torku Konyaspor

Elhalasztva.
 

Istanbul BBSK – Banvit BK

Elhalasztva.
 

Türk Telekom – Demir Insaat Büyükcekmece

Elhalasztva.
 

Muratbey Usak Sportif – Yesilgiresun Belediye

Elhalasztva.
 

A bajnokság állása:


A következő forduló programja:

Fenerbahce Ülker – Royal Hali Gaziantep
Banvit BK – Galatasaray Odeabank
Anadolu Efes – Trabzonspor Medical Park 
Demir Insaat Büyükcekmece – Pinar Karsiyaka
Besiktas Sompo Japan – Türk Telekom
Muratbey Usak Sportif – Istanbul BBSK
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Darüssafaka Dogus
Torku Konyaspor – Yesilgiresun Belediye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus