BSL, 1. forduló: Meglepték a címvédő Fenert

A hétvégén elrajtolt a török bajnokság is, méghozzá rögtön egy hatalmas meglepetéssel. A Fener blamája mellett sikerrel vette viszont a szezonrajtot az Efes, a Galata és a Darüssafaka is. Az első forduló összefoglalója előtt áttekintjük a nagycsapatoknál történt változásokat és latolgatjuk az esélyeket.

A török bajnokságot idén is a jól megszokott 16 csapatos formátumban bonyolítják le, a kétkörös alapszakaszt az első nyolc helyezett rájátszása követi, ahol majd eldől a bajnoki cím sorsa. A tavalyi két kieső, a Türk Telekom és a Konyaspor helyét a másodosztály két döntőse, az egy év szünet után az első osztályba visszajutó bajnok Tofas, illetve a második helyezett Best Balikesir veszik át. A BSL csapatai idén is komoly erőt képviselnek az európai kosárlabdázásban, a különböző sorozatokban számos török klub indul. A legmagasabb szinten, az Euroligában a címvédő Fenerbahce mellett természetesen most is ott lesz a másik A-licenszes Efes, a szabadkártyás Darüssafaka, illetve a Eurocup bajnokaként visszatér a sorozatba a Galatasaray is. A Eurocupban ezúttal nem szerepel majd török csapat, a Bajnokok Ligájában viszont ott lesz a Banvit, a Karsiyaka, az Usak és a Besiktas is, utóbbiak ismét a Szolnok ellenfelei lesznek az E-csoportban. A FIBA Europe Cupban a Gaziantep és a Büyükcekmece lesznek érdekeltek. Az alábbiakban sorra vesszük a nagycsapatoknál történt változásokat és latolgatjuk az esélyeiket.

A sort természetesen a bajnok és kupagyőztes Fenerbahcéval kell kezdenünk, akik kis híján mindent vittek, amit Európában csak lehet, hiszen a hazai dominancia mellett az Euroliga döntőjébe is bejutott az Obradovics-legénység, amit csak hosszabbításban buktak el a CSZKA Moszkva ellen. Ezek után nem csoda, hogy a Fener kerete szinte teljesen változatlan maradt, a Bogdan Bogdanovics, Jan Vesely, Ekpe Udoh, Luigi Datome, Bobby Dixon, Kosztasz Szlukasz, Pero Antics, Nikola Kalinics, Melih Mahmutoglu alapcsapathoz nem kellett hozzányúlni. Az egyetlen jelentős változás a címvédő keretében Ricky Hickman Milánóba távozása, aki helyett azonban az olasz liga MVP-jét, az Avellinóval legutóbb pazar szezont futó James Nunnallyt sikerült megszerezni. A Fener célja ezúttal is egyértelműen a duplázás lesz a hazai porondon.

Az alapszakasz megnyerése után ismét ezüstérmet szerző Efesnél a legnagyobb nyári igazolás a Laboral Kutxa tavalyi sikeredzőjének, Velimir Perasovicnak a visszacsábítása volt, a horvát szakember lehet a garancia a kék-fehérek sikeres szereplésére. Az Efes megszerezte magának a Himki Moszkvától Tyler Honeycuttot is, aki Perasovic „isztambuli Hanga Ádámja” lehet, talán az amerikai az a játékos, akinek sokoldalú stílusa legjobban hasonlít Hangáéra, és aki az egyik alappillér lesz. Szintén jó fogásnak tűnik a térdproblémái miatt visszavonuló Nenad Krsztics és a Galatasarayhoz távozó Alex Tyus helyére hozott szlovén Alen Omic (Gran Canaria), illetve az Európába visszatérő DeShaun Thomas (San Antonio Spurs), akinek nem kisebb feladata lesz, mint Dario Saric (Philadelphia 76ers) pótlása, aki messze a legnagyobb vesztesége az Efesnek. Jon Diebler (Galatasaray) helyére Bryce Cotton (Memphis Grizzlies) érkezett még. A hátvédsorban nem történt változás, Thomas Heurtel és Jayson Granger irányít majd ebben a szezonban is, illetve a csatárok közül Derrick Brown, Cedi Osman és Bryant Dunston is maradtak. Saric távozása ide vagy oda, elsősorban Perasovic és Honeycutt megszerzése miatt ez az Efes várhatóan nem lesz gyengébb a tavalyinál, és ismét méltó kihívója lesz a Fenernek.

Szintén ott lehet a végelszámolásnál az évről évre egyre több pénzből felépített Darüssafaka, akik ezen a nyáron is minőségi kosarasokkal erősítettek és most már igazi bajnokaspiránsként tekinthetünk rájuk. Ráadásul ahogy az Efes, úgy a zöld-feketék is az egyik, ha nem a legjobb elérhető vezetőedzőt szerezték meg maguknak, az NBA bajnok Cleveland Cavalierstől szezon közben eltanácsolt David Blatt személyében. Ami a játékosállományt illeti, a megtartott Semih Erden, Luke Harangody, Scott Wilbekin, Marcus Slaughter, Oguz Savas, Ender Arslan, Furkan Aldemir mag mellé olyan neveket sikerült megszereznie a Dogusnak, mint a Bamberg korábbi vezére, Brad Wanamaker, a liga tavalyi lepattanó- és kis híján pontkirálya, Adrien Moerman (Banvit), a Zalgirisnél már korábban Európában is bizonyított James Anderson (Sacramento Kings), illetve Dairis Bertans (Bilbao) és Will Clayburn (Hapoel Holon). A távozók névsora ezzel szemben elenyésző, a legutóbb nem épp életük szezonját futó Milko Bjelicát (Crvena Zvezda), Reggie Reddinget (Bayern München) és Emir Preldzicet (Galatasaray) is bőven sikerült pótolni. A Darüssafakának ezzel az állománnyal nemcsak a hazai, de a nemzetközi porondon is komoly céljai lehetnek.

A Eurocup megnyerésével a Galatasaray ebben a szezonban visszatérhet az Euroligába, így a vezetőség igyekezett egy, az előzőnél mélyebb keretet kialakítani. Ehhez a tavalyi alapemberek közül sikerült megtartani Vladimir Micovot, Sinan Gülert és Blake Schilbet. A legérzékenyebben Errick McCollum (Kína) és a doppingvétség miatt egy évre eltiltott Stephane Lasme elvesztése érintheti a Galatát, de nincs már itt Caleb Green (Trabzonspor) és Curtis Jerrells (Hapoel Jeruzsálem) sem, így az erősítések mellett őket is pótolni kellett. Ezt szinte kivétel nélkül rutinos, sokat tapasztalt játékosokkal tette meg a Galata, a magas posztokra Alex Tyus (Efes), Tibor Pleiss (Utah Jazz), Deon Thompson (Bayern München) és Austin Daye (Bahrein), a hátvédsorba pedig Justin Dentmon (Kína), Russ Smith (Memphis Grizzlies), Jon Diebler (Efes) és Emir Preldzic (Darüssafaka) érkezett. Lényegében egy teljesen új csapatot építhet tehát Ataman mester, amiben akár több potenciál rejtőzhet, mint a legutóbbi szezon elődöntős alakulatában. A roppant erős mezőny miatt ugyanakkor idén is a legjobb négybe jutás lehet a realitás a Galatától.

A bajnoki cím elsőszámú várományosának tehát ezúttal is a Fenert tekinthetjük, az Efes és a Darüssafaka lesznek várhatóan az ő legnagyobb kihívóik, a negyedik helyre pedig az előzetes erősorrend alapján a Galata futhat be. Hatalmas meglepetés lenne, ha e közé a négy csapat közé valaki be tudna férkőzni, hiszen sem a Banvit, a Karsiyaka, a Besiktas és senki más nem erősödött annyit, hogy erre számítani lehessen.

 

1. forduló

Muratbey Usak Sportif (1-0) – Fenerbahce (0-1) 71-70

Nem kellett sokáig várni az új idény első bombameglepetésére, hiszen a szezonra a szerdai, Efes elleni szuperkupa győzelemmel hangoló Fenerbahce kikapott az Usak vendégeként. A minden bizonnyal élete meccsét játszó Shaquille McKissic (30/9 pont, 12 lepattanó) szinte egymaga intézte el a Fenert, az ő hathatós közreműködésével végig vezetett a meccsen az Usak, többször 10 pont feletti különbséggel is. A Bogdan Bogdanovics (18/6 pont, 6 lepattanó) vezette Fener ugyanakkor felzárkózott a hajrában, ám az utolsó másodpercben Ekpe Udoh (9 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) nem tudott kiegyenlíteni, 71-69-nél csak az egyik büntetőjét dobta be, így végül a nagyot küzdő Usak örülhetett.

Istanbul BBSK (0-1) – Anadolu Efes (1-0) 67-95

Az első félidőben még jól tartotta magát az Istanbul az Efes ellen, fordulás után azonban beindult a kék-fehér henger, és a végére kiütés lett a vége a vendégek javára. Az Efes nem esett tehát abba a hibába, mint a Fener, igaz az ellenfélnél sem akadt igazi klasszis teljesítmény, a legkisebb isztambuli csapat legjobba Jaka Klobucar (15/6 pont, 5 gólpassz. 4 lepattanó) volt. Az Efesben ugyanezt a jelzőt Derrick Brownra (20/6 pont, 8 lepattanó, 9/8 mezőnyből) tehetjük, de remekül mutatkozott be új csapatában Bryce Cotton (16/9 pont, 4 lepattanó) és Alen Omic (12 pont, 9 lepattanó, 7/6 mezőnyből) is.

Darüssafaka Dogus (1-0) – Tofas Bursa (0-1) 83-75

Magabiztos győzelemmel kezdett a megerősödött Darüssafaka is, az újonc Tofas nem volt túl szerencsés a sorsolásnál, rögtön az egyik lehető legnehezebb ellenfélhez kellett látogatnia. Ennek ellenére bátran kezdtek a vendégek, 13-6-os vezetésükre azonban egy hatalmas, 19-0-s rohanással válaszolt a Dogus. Ezzel lényegében el is döntötték a mérkőzést, hiszen a Tofas mindent megpróbált, de csak futni tudtak az eredmény után, igazi veszélyt már nem jelentettek. Ragyogóan mutatkoztak be a Darüssafaka új igazolásai, Adrien Moerman (19/9 pont, 8 lepattanó) ott folytatta, ahol tavaly a Banvitban abbahagyta, illetve Will Clayburn (15 pont, 9 lepattanó) és James Anderson (15/9 pont) is remekeltek, ahogy a tavalyról maradt Luke Harangody (13/3 pont, 9 lepattanó) is nagyon stabil volt. A Tofas legjobbja a Crvena Zvezdától megszerzett roppant tehetséges szerb irányító, Vaszilij Micics (21/18 pont, 4 gólpassz) volt.

Galatasaray Odeabank (1-0) – Best Balikesir (0-1) 81-72

Nem ment könnyedén, de végül azért érvényesítette a papírformát és bedarálta a Best Balikesirt a Galatasaray. Az első félidőben többször vezetett is a Michael Green (18/6 pont, 11 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Leon Williams (16 pont, 6 lepattanó) kiváló játékára építő újonc, a végén azonban a kispadok hossza közti különbség döntött, elfáradtak a vendégek. A Galatára még sok munka vár, hogy igazán jó csapat legyenek, a régi motoros Sinan Güler (13/6 pont, 4 lepattanó) mellett viszont Alex Tyus (13 pont, 8 lepattanó, 3 blokk), Emir Preldzic (11 pont, 8 gólpassz) és Austin Daye (13/3 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) is biztatóan mozgott az újak közül.

Pinar Karsiyaka (0-1) – Banvit BK (1-0) 67-85

Rangadónak indult a két Bajnokok Ligája-induló csapat, a Karsiyaka és a Banvit összecsapása, a vége azonban meglepetésre nagyon sima vendégsiker lett. Az is igaz ugyanakkor, hogy a negyedik negyed elején még csak 4 pont volt a különbség (56-60), ekkor azonban teljesen elfogyott a Karsiyaka, a Banvit pedig vezényelt előbb egy 9-0-s majd egy 8-0-s rohamot, ami után kinyílt az olló a csapatok között. A Banvit várhatóan idén is ugyanolyan masszív rájátszáscsapat lesz, mint eddig, Gasper Vidmar (17 pont, 9 lepattanó) maradt az együttesnél, a remekül kezdő Jeremy Chappell (22/18 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés), Edo Muric (12 pont, 4 gólpassz) és Jordan Theodore (15 pont, 12 gólpassz) leigazolása pedig telitalálatnak tűnik. A Karsiyakában a lengyelek kiválósága, Mateusz Ponitka (23/9 pont) és DaJuan Summers (22/3 pont) is igen ponterősen debütált, mindhiába.

Rönesans TED Ankara Kolejliler (0-1) – Besiktas Sompo Japan (1-0) 51-93

Hatalmas kiütéssel kezdte az új szezont a Besiktas, a rajtnál szinte már hagyományosan beragadó fekete-fehérek a vártnál jóval simábban intézték el az egyébként nem túl acélos Ankarát. Az isztambuliak minden negyedben növelték előnyüket, az elsőben 10, a másodikban 20, a harmadikban 30, a negyedikben pedig már 40 pont körüli különbséggel vezettek. Úgy tűnik, hogy az előző szezonok még playoffba sem jutó csapataival ellentétben a Besiktas most nagyon jól igazolt, a kiégett idősödő játékosok helyett inkább fiatal, sikerre éhes amerikaiakat szereztek meg. Ilyen például az NBA után magát újra felépíteni akaró Earl Clark (15/6 pont, 6 lepattanó), vagy Michael Thompson (20/12 pont) és Michael Roll (15/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó).

Demir Insaat Büyükcekmece (1-0) – Trabzonspor Medical Park (0-1) 97-69

A Büyükcekmece-Trabzonspor összecsapás volt az új szezon nyitómeccse, ez azonban nem alakult túl izgalmasan, miután a hazaiak a vártnál sokkal simábban intézték el a trabzoniakat. A viszonylag szoros első negyed után a másodikban gyorsan 10 pont fölé szökött a különbség, a kétszámjegyű differencia pedig innentől meg is maradt a felek között, a meccs vége pedig már edzőmeccsé silányult. Kenny Hayes (21/3 pont) lett a mezőny legeredményesebbje a Büyükcekmecéből, de Kahiem Seawright (13 pont, 12 lepattanó) és Angelo Caloiro (15 pont, 5 lepattanó) is nagyon jó volt a házigazdáktól. A Trabzonsporból csak Julian Wright (12/3 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) emelhető ki hasznos mezőnymunkája miatt.

Yesilgiresun Belediye (1-0) – Gaziantep Basketbol (0-1) 92-85

Úgy tűnik, hogy Tony Crocker Kínába igazolásával sem lesz gyengébb a tavalyinál a Yesilgiresun, legalábbis a Gaziantep elleni bajnoki nyitány nagyszerűen sikerült a tavalyi újoncnak. Ricardo Ledo (26/6 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Malcolm Armstead (20/12 pont, 5 gólpassz) személyében két kiváló produkció is akadt a hazaiaknál, az ő főszereplésükkel végig vezetve nyert a Yesilgiresun, akik a harmadik és a negyedik negyedet áthidaló 20-3-as rohammal döntötték el a találkozót. A Gaziantepen a kiváló Dejan Ivanov (20/6 pont, 7 lepattanó), Will Cherry (17/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), Marcus Denmon (16/9 pont) trió sem tudott segíteni.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce – Istanbul BBSK 
Anadolu Efes – Rönesans TED Ankara Kolejliler 
Banvit BK – Darüssafaka Dogus 
Tofas Bursa – Galatasaray Odeabank 
Gaziantep Basketbol – Pinar Karsiyaka 
Besiktas Sompo Japan – Muratbey Usak Sportif 
Best Balikesir – Demir Insaat Büyükcekmece
Trabzonspor Medical Park – Yesilgiresun Belediye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus