BSL, 11. forduló: A Besiktas nyerte a BL-csatát

A sztárcsapatok közül a Fener csak hosszabbításban, az Efes pedig egyetlen ponttal nyerte csupán soros bajnokiját, de a Galatának is voltak nehéz percei. A Besiktas idegenben hozta a nemrég még listavezető, a BL-ben szintén menetelő Banvit elleni rangadóját, így az igen előkelő második helyet foglalják el az Efes mögött.

Gaziantep Basketbol (3-8) – Fenerbahce (9-2) 98-102 h.u.

A jövő heti dupla Euroliga-forduló előtt – és a Panathinaikosz elleni vereség után – még a Gaziantep ellen is nagy erőbedobás kellett a Fenerbahce számára a győzelem megszerzéséhez. A házigazdák ugyanis hosszabbításra kényszerítették a címvédőt, és nagyon közel álltak a győzelemhez is. A negyedik negyedben ugyanis végig ők vezettek, ám 90-92 után mégis nekik kellett kiegyenlíteniük. Ezzel azonban megelőzni nem tudták, csak késleltették sorsukat, hiszen a hosszabbítást be tudta húzni a Fener. Kosztasz Szlukasz (26/6 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) és Ekpe Udoh (19 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) játszottak nagyot az isztambuli sztárcsapatban, ők a végjátékban is előléptek és nyerőembernek bizonyultak. A Gaziantep legjobbjai Jerry Jefferson (25 pont, 7 lepattanó) és Andy Rautins (17/15 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) voltak.

Trabzonspor Medical Park (4-7) – Anadolu Efes (10-1) 77-78

A Fenerhez hasonlóan az Efesnek sem volt könnyű dolga a Trabzonspor ellen, a kék-fehéreknek is nagyon meg kellett izzadniuk a jövő heti erőltetett menet előtt. A jól játszó trabzoniak ugyanis a meccs nagy részében vezettek is ellenük, és egészen az utolsó másodpercig nyílttá tudták tenni a találkozót. 75-74 után aztán Bryant Dunston (14 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) szerzett 4 kulcsfontosságú pontot, ám az utolsó támadás így is a Trabzonsporé volt. Stefan Moody (19/3 pont, 5 gólpassz) viszont elrontotta az egyenlítésért dobott triplát, a támadólepattanót pedig Kenneth Kadji (23 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) szedte vissza, ám ideje már nem maradt a hazaiaknak, így az Efesnek csak annyi dolga maradt, hogy ne faultolja az utolsó másodpercben a centert. Ezt nem is tették meg, így ez a kosár már nem osztott vagy szorzott, megszerezte tízedik győzelmét is a listavezető, akiknél DeShaun Thomas (25/12 pont) volt a legjobb pontszerző ezúttal.

Darüssafaka Dogus (8-3) – Pinar Karsiyaka (6-5) 87-74

A hét közben a Real Madridot verte nagy magabiztossággal a Darüssafaka az Euroligában, így a CSZKA Moszkva után egy másik nagyágyút is elkapott a Blatt-legénység. Ezután a nagy diadal után ha úgy tetszik lendületből hozták a zöld-feketék a Karsiyaka elleni fellépésüket is. A mezőny kimagaslóan legjobbja, Scott Wilbekin (23/12 pont) vezérletével a félidőben már 17 ponttal, 49-32-re vezetett a Dogus, ekkor már lényegében el is dőlt minden lényegi kérdés.

Galatasaray Odeabank (8-3) – Yesilgiresun Belediye (5-6) 80-74

Nem volt könnyű dolga a Galatának sem ezen a hétvégén, a Yesilgiresun ugyanis a végletegik megnehezítette a tavalyi Eurocup-győztes dolgát. A vendégek legjobbja, Okben Ulubay (18/15 pont, 4 gólpassz) triplájával 70-72-nél még vezetett is a Yesilgiresun, ám erre a Galata legeredményesebbje, Vladimir Micov (14/9 pont) válaszolt hasonlóan, ami után már nem tudott újra előnybe kerülni a vendégcsapat, így kiharcolta a sikert a Galata.

Banvit BK (8-3) – Besiktas Sompo Japan (9-2) 69-80

A 11. forduló nagy rangadóját a két élmezőnyben helyet foglaló BL-csapat, a Banvit és a Besiktas játszották egymással. Nem is kellett csalódni, a 11 pontos különbség ellenére ez egy végig nagyon szoros derbi volt, amit csak a végjátékban döntött el a maga javára a Szolnok csoportellenfele. 64-64-nél ugyanis még döntetlen volt az állás a negyedik negyed közepén, innen azonban egy 16-3-as nagy rohammal húzott el a Besiktas. Ebben a három kulcsember, Michael Thompson (19/9 pont), Vladimir Stimac (18 pont, 15 lepattanó) és Michael Roll (15/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) egyaránt nagy szerepet vállalt, a Banviton pedig ekkor már Gediminas Orelik (17/9 pont, 4 gólpassz) és Jordan Theodore (12/3 pont, 9 gólpassz) sem tudott segíteni.

Demir Insaat Büyükcekmece (5-6) – Istanbul BBSK (3-8) 99-79

A Kenneth Hayes (23/6 pont, 5 gólpassz), Osiris Eldridge (17/12 pont, 6 lepattanó), Angelo Caloiro (16/3 pont, 11 lepattanó) trió vezetésével magabiztos győzelmet aratott a Büyükcekmece az Istanbul felett. A meccs fordulópontja 27-28 után következett be, mikor egy 16-1-es futással a maga javára fordította a meccset a házigazda, innentől már nem voltak izgalmak.

Best Balikesir (1-10) – Muratbey Usak Sportif (4-7) 75-78 h.u.

Színvonalában hagyott kívánnivalót maga után a Best-Usak mérkőzés, ám az izgalmakra igazán nem lehetett panasz ezen a találkozón. Hosszabbításban dőlt csak el ugyanis a meccs, a rendes játékidő 64-64-es végeredménye pedig már több mint egy perccel a vége előtt kialakult Randy Culpepper (18/6 pont, 5 lepattanó) 2+1-es játékával. Egyik csapat sem tudta aztán megnyerni a meccset a hátralévő időben, amit a Balikesir bánhatott végül, hiszen a ráadás utolsó másodpercében, balhés körülmények között az Usak négyből három jó büntetővel kiharcolta a győzelmet. A Bestben Culpepper mellett Ike Ofoegbu (20/3 pont, 8 lepattanó) játszott még nagyon jól, az Usakban pedig Shaquille McKissic (22/9 pont, 11 lepattanó) emelkedett ki D’Angelo Harrison (16/6 pont, 6 lepattanó) előtt.

Tofas Bursa (4-7) – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (0-11) 104-77

A Tofas ellen sem volt esélye első győzelme megszerzésére az Ankarának, sőt, a bursaiak alaposan kitömték a fővárosiakat. Ebből Tony Crocker (17/15 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) is szépen kivette részét, aki Sammy Mejiával (17/6 pont) együtt csapata legeredményesebbje volt, de rajtuk kívül még hárman eljutottak 10 pont fölé. Az Ankrában Dominique Morrison (24/15 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Shannon Shorter (18 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) javítgathatták statisztikáikat.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce – Trabzonspor Medical Park
Anadolu Efes – Darüssafaka Dogus
Pinar Karsiyaka – Galatasaray Odeabank
Halk Enerji TED Ankara Kolejliler – Banvit BK 
Besiktas Sompo Japan – Gaziantep Basketbol
Yesilgiresun Belediye – Demir Insaat Büyükcekmece 
Istanbul BBSK – Best Balikesir 
Muratbey Usak Sportif – Tofas Bursa 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus