BSL, 12. forduló: Efes-Fener derbi a karácsonyi menüben

A nagy rangadón jobb volt az Efes, a másik derbit pedig a címvédő nyerte a Galata ellen. Crocker ismét jó volt és győzelmet ünnepelhetett.

Anadolu Efes (8-3) – Fenerbahce Ülker (8-4) 93-84

Éppen december 24-re jutott a török bajnokság egyik, ha nem a legnagyobb rangadója, az Efes-Fenerbahce ütközet, a nagyszerű meccset a kék-fehérek nyerték meg végül. Az Efes kiváló irányítópárosa, Jayson Granger (18/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Thomas Heurtel (21/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) nagyon kitettek magukért, ők vezették győzelemre az Alex Tyus nélküli Efest. Az első félidő még teljesen kiegyenlített küzdelmet hozott, hol az egyik, hol a másik sztárcsapat vezetett 1-2 ponttal. Fordulás után aztán a két említett úriembernek köszönhetően már kontrollálta a meccset az Ivkovics-had, és nem engedték ki a kezükből a mindig oly fontos győzelmet a rangadón. A Fener legjobbja ezúttal Bobby Dixon (25/15 pont) volt, de Tyus hiányában – és egyébként is – nagyon élt Jan Vesely (16 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) és Luigi Datome (15/6 pont, 5 lepattanó) is, ám ez kevés volt a vendégeknek.

Pinar Karsiyaka (7-5) – Galatasaray Odeabank (8-4) 97-92

Az Efes-Fener szuperderbi mellett még egy nagy rangadót is rendeztek karácsonykor, hiszen a címvédő Karsiyaka a Galatasrayt fogadta. Az izmiriek az elmúlt hetekben nagyszerű formába lendült Josh Carter (26/24 pont, 12/8 tripla) triplaparádéjával, illetve a nemrég igazolt Bracey Wright (21/9 pont, 4 gólpassz) jó játékával diadalmaskodni tudtak. A Galatának meglepő módon esélye sem volt a győzelemre, a második negyedtől a Karsiyaka állandósította 10 pont körüli vezetését, amiből nem tudott kitörni a vendégcsapat. Pedig Caleb Green (27/18 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) ezúttal is jó alapot adott volna ehhez, aki Carterhez hasonlóan szintén a legjobbját nyújtja már hetek óta.

Türk Telekom (2-9) – Darüssafaka Dogus (8-4) 72-82

A második negyed derekán átvette a Türk Telekom ellen a meccs irányítását a Darüssafaka, és innentől már csak egyszer-egyszer tudott előnybe kerülni az ankarai gárda, akkor is csak pár ponttal. Legutoljára 62-61-nél, ekkor azonban egy 13-2-es rohammal válaszoltak a vendégek, ezzel eldöntve a találkozót. A Luke Harangody nélkül felálló Darüssafaka legjobbja ezúttal Milko Bjelica (16/9 pont, 4 lepattanó) volt, a Türk Telekomban pedig J’Covan Brown (19/9 pont, 4 lepattanó) játszott legjobban.

Besiktas Sompo Japan (6-6) – Torku Konyaspor (4-7) 73-58

Úgy néz ki, hogy kezd kijönni a hosszú hetekig tartó hullámvölgyből a Besiktas, hiszen esélyeshez méltón a Konyasport is meg tudta verni a Szolnok korábbi Eurocup ellenfele. Nem kellett izgulniuk az isztambuli drukkereknek ezen a találkozón, hiszen a 40 perc során a konyaiak egyszer sem vezettek, a második félidőben pedig végig nagy előnyben volt a Besiktas. Egy ilyen meccsen kiemelkedő teljesítmény sem kellett a hazaiaktól, a többieknél jobb számokat Nate Wolters (15 pont, 8 lepattanó) és Lamont Hamilton (14/3 pont, 7 lepattanó) produkáltak.

Demir Insaat Büyükcekmece (5-6) – Banvit BK (7-4) 74-67

Meglepetésre nemcsak, hogy legyőzte a Büyükcekmece a Banvit csapatát, hanem meglehetősen simán tette mindezt az újonc. Az első negyed után ugyanis már egyszer sem voltak előnyben a balikesiriek, a házigazdák viszont már kis híján a húszpontos fórt is elérték (60-42) a harmadik játékrészben. A Büyükcekmecében csak Erving Walker (20/12 pont, 3 labdaszerzés) és Michael Roll (19/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3/3 tripla) jutottak tíz pont fölé, ők ketten azonban elintézték a munka nagy részét, amit a túloldalon Adrien Moerman (19/3 pont, 14 lepattanó) nem tudott megtenni.

Trabzonspor Medical Park (5-7) – Muratbey Usak Sportif (7-4) 98-66

Tarence Kinsey nélkül is kiütéses verést tudott mérni a Trabzonspor az Usakra, ami nagyon fontos volt a playoffra hajtó házigazdák számára. Az első negyedben 34 pontot termelve kereken egy húszassal vezetett már a Trabzonspor (34-14), és a folytatásban nemhogy csökkent volna, inkább még tovább nőtt a csapatok közti differencia. Dwight Hardy (18/9 pont, 4 gólpassz) szenzációs teljesítményt nyújtott az első negyedben, egészen egyedülálló módon mind a 18 pontját a nyitó játékrészben szerezte, ezzel eldöntve a találkozót. Darius Johnson-Odom (16/6 pont) szintén jól kezdett, de ő a folytatásra is tartogatott még a muníciójából.

Istanbul BBSK (2-9) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (6-6) 74-72

Az utolsó helyezett Istanbul kisebb-nagyobb meglepetésre le tudta győzni az eddig kiegyensúlyozottan szereplő Ankarát. A kiscsapat számára minden ilyen győzelemnek óriási jelentősége van, hiszen várhatóan az egész szezonban a kiesés elleni harc vár majd rájuk. A kiegyenlített első félidő után a másodikban már végig a hazaiak vezettek, noha a különbség egyszer sem szökött 7 pont fölé. A hajrában is többször feljött 1 pontra az Ankara, ám ezúttal mindenre volt válasza az Istanbulnak. Benjamin McCauley (20/6 pont) és Marcus Denmon (15/6 pont, 4 gólpassz) voltak a hazai siker fő kovácsai, az Ankarán pedig Kalin Lucas (24/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) sem tudott segíteni.

Yesilgiresun Belediye (4-7) – Royal Hali Gaziantep (6-6) 78-65

Az elmúlt hét meccséből hatot elveszítő Yesilgiresun visszatalált a győzelem útjára, ezúttal ráadásul nagyon simán nyert az újonc. A Gaziantep elleni meccset ugyanis 25-9-cel kezdték a hazaiak, és meglepő módon a folytatásban sem tudtak meccsben lenni a látogatók. Tony Crocker (21/9 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3/3 tripla) is visszatért a szezon eleji formájához, úgy tűnik, hogy az ex-fehérvári légiós játékától nagyban függ csapata eredményessége. Crocker mellett Doron Perkins (19/15 pont, 6 lepattanó, 6/5 tripla) is nagy dobóformában volt, a Gaziantepben pedig újfent Earl Calloway (16/3 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt a legjobb.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce Ülker – Royal Hali Gaziantep
Muratbey Usak Sportif – Anadolu Efes 
Banvit BK – Pinar Karsiyaka 
Darüssafaka Dogus – Istanbul BBSK    
Galatasaray Odeabank – Besiktas Sompo Japan
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Trabzonspor Medical Park 
Torku Konyaspor – Türk Telekom
Demir Insaat Büyükcekmece – Yesilgiresun Belediye 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus