BSL, 13. forduló: 2016-ot az Efes várhatja az élről

Az ünnepek alatt sem pihentek a törökök, a kivételesen szoros mezőnyben mindössze két győzelemnyi különbség van az 1. és a 7. hely között.

Fenerbahce Ülker (9-4) – Royal Hali Gaziantep (6-7) 97-85

Az Efes elleni rangadón elszenvedett vereség után néhány nappal szépen talpra állt a Fenerbahce, és magabiztosan húzta be a sztárcsapat a győzelmet a Gaziantep ellen. Az első néhány perc után már egyszer sem vezettek a vendégek, a második félidőben pedig állandósul a Fener 10-15 pontos előnye. Luigi Datome (21/6 pont, 8/7 mezőnyből), Bogdan Bogdanovics (17/6 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Bobby Dixon (14/6 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) is nagyon jól játszottak az isztambuliaknál, illetve a szokásosnál eredményesebb volt Nikola Kalinics (13 pont) is. A túloldalon Earl Calloway (21/9 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Andy Rautins (21/15 pont) és Jawad Williams (18/6 pont, 5 lepattanó) szórták meg magukat, de ez is csak arra volt elég, hogy ne legyen még nagyobb a különbség.

Muratbey Usak Sportif (7-5) – Anadolu Efes (9-3) 77-84

A forduló egyetlen vendéggyőzelmét a nagy formába lendült, az Euroligát is beleszámítva az utóbbi 12 meccséből 10-et megnyerő Efes aratta az Usak otthonában. Az idei szezonban várakozáson felül szereplő hazaiak az egyaránt dupla-duplázó Paul Harris (20/3 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Khem Birch (15 pont, 11 lepattanó) révén igyekeztek megnehezíteni az Efes dolgát, ám ez nagyságrendileg csak annyira sikerült nekik, mint a Gaziantepnek a Fener ellen. A pazar napot kifogó Jayson Granger (25/9 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) vezérletével ugyanis végig kézben tartotta a meccset az Efes, és nem kellett izgulniuk a végjátékban sem.

Banvit BK (8-4) – Pinar Karsiyaka (7-6) 83-78

A ketten együtt kereken 50 pontot szerző, fantasztikusan játszó Courtney Fortson (27/6 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) – Adrien Moerman (23/15 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) páros vezérletével két vállra fektette a Banvit a Karsiyakát. Az Euroligából is kiesett címvédőnek mostanában a bajnokságban sem megy, hiszen a Galatasaray elleni szép győzelmet leszámítva négyszer kaptak ki az elmúlt hetekben az izmiriek. A legeredményesebb Kenny Gabriellel (15/9 pont, 10 lepattanó) az élen azonban hiába szerzett hat Karsiyaka-játékos is kétszámjegyű pontot ezúttal, a Fortson-Moerman tandemmel nem lehetett mit kezdeni, ez a duó ugyanis a Banvit utolsó 21 pontjából 19-et vállalt magára és megnyerte a meccset a házigazdáknak.

Darüssafaka Dogus (9-4) – Istanbul BBSK (2-10) 73-64

Elsősorban a meccs legeredményesebbje, Kadeem Batts (17 pont, 5 lepattanó, 9/8 mezőnyből) jóvoltából egy negyedet bírt az Istanbul a Darüssafaka otthonában, mikor még minimális különbség volt a felek között. A folytatásban aztán fokozatosan őrölte fel ellenfelét a hazai gárda, közvetlenül a nagyszünet után már 42-26-ra vezettek és az ekkor megszerzett előnyüket magabiztosan őrizték a meccs végéig. A Darüssafaka ezúttal is remek csapatmunkával szerezte meg a győzelmet, hiszen hatan dobtak közülük 8 és 12 pont között.

Galatasaray Odeabank (9-4) – Besiktas Sompo Japan (6-7) 90-76

A Galatasaray 13-0-s kezdéssel adta meg a Besiktas elleni meccs alaphangját, de később még csináltak egy 23-5-ös és egy 20-4-es rohamot is a hazaiak, amivel könnyedén megőrizték a korán megszerzett előnyüket. A Besiktas igyekezett ugyan becsülettel, ám ezek a rövidzárlatok végzetesek voltak számukra. Joey Dorsey (14 pont, 15 lepattanó, 4 blokk, 9/7 mezőnyből) ismét iszonyatos mezőnymunkát és palánk alatti teljesítményt végzett, végül pedig hatalmas dupla-duplával zárt. Errick McCollum (16/3 pont, 5 gólpassz) rövid kihagyása után visszatért a Galatába, és újfent a legeredményesebb tudott lenni.

Rönesans TED Ankara Kolejliler (7-6) – Trabzonspor Medical Park (5-8) 74-70

Egy nagyon jó, változatos meccset játszott egymással a két középcsapat, az Ankara és a Trabzonspor, amit végül a fővárosiak nyertek meg. A legnagyobb különbség 29-20-nál alakult ki a csapatok között, ám innen szépen visszajött a Trabzonspor, és a negyedik negyedben sokáig vezettek is. A szoros végjátékból aztán az Ankara jött ki jobban, így végül ők örülhettek a győzelemnek. A vendéglátók legjobbjai Vladimir Dragicsevics (16 pont, 5 lepattanó), Kalin Lucas (16/6 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Viktor Sanikidze (13/6 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) voltak, a Trabzonsporban pedig Novica Velicskovics (15/12 pont, 7 lepattanó) és Dwight Hardy (16/6 pont) játszottak kiválóan. A trabzoniakhoz kapcsolódó hír, hogy ezen a meccsen szerepelt utoljára a csapatban Tarence Kinsey (Crvena Zvezda) és Darius Johnson-Odom (Olympiakosz) is, a Zvezdával ha úgy tetszik cserélt egyet a Trabzonspor, hiszen onnan Ryan Thompsont szerezték meg a törökök Kinsey helyett.

Torku Konyaspor (5-7) – Türk Telekom (2-10) 79-61

A Vanja Plisznics (27/3 pont, 4 lepattanó) és Clay Tucker (17/9 pont, 5 gólpassz) vezette Konyaspor nagyon simán verte a Türk Telekomot, a látogatóknak esélyük sem volt a győzelemre. 17-3-mal kezdte a meccset a Konyaspor, ezt követően pedig inkább a 20, mintsem a 10 ponthoz járt közelebb a különbség. A játék képe mellett most már a tabella állása is aggasztó lehet a Türk Telekom háza táján, hiszen az Istanbullal együtt ez a két csapat nagyon le van maradva a többiektől és mindketten a kiesőhelyeken várják az újévet.

Demir Insaat Büyükcekmece (6-6) – Yesilgiresun Belediye (4-8) 75-67

A 13. fordulóig kellett várni a két újonc, a Büyükcekmece és a Yesilgiresun összecsapására, akik tavaly még a másodosztályban csatáztak. Egy sokáig szoros, izgalmas meccset játszottak egymással a csapatok, ami csak a negyedik negyed derekén dőlt el. 54-54-es állásnál ugyanis egy 13-0-s futást repesztettek a házigazdák, ami után már nem tudtak visszajönni a meccsbe Crockerék. Michael Roll (27/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) volt a mérleg nyelve a csapatok között, aki amellett, hogy magasan a mezőny legeredményesebbje volt, abból a bizonyos 13-0-s rohamból 8 egységgel vette ki a részét.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Yesilgiresun Belediye – Fenerbahce Ülker 
Anadolu Efes – Rönesans TED Ankara Kolejliler
Pinar Karsiyaka – Demir Insaat Büyükcekmece
Trabzonspor Medical Park – Darüssafaka Dogus
Türk Telekom – Galatasaray Odeabank 
Besiktas Sompo Japan – Banvit BK
Royal Hali Gaziantep – Muratbey Usak Sportif
Istanbul BBSK – Torku Konyaspor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus