BSL, 16. forduló: All-Star szünet után, újult erővel

Ez is lehetne a jelmondata a nagycsapatoknak, akik kivétel nélkül nyertek a kéthetes szünet után, ami alatt elmaradt meccseket is pótoltak.

1. forduló

Anadolu Efes (12-3) – Torku Konyaspor (6-9) 98-71

A kéthetes, többek között az All-Star meccs miatti szünet alatt pótolták az első fordulóból elhalasztott négy mérkőzést a török bajnokságban. Ezek közül a legsimább az Efes és a Konyaspor találkozója volt, ahol az isztambuli sztárcsapat a papírformának megfelelően simán győzött, és így féltávnál egyedül vezette a bajnokságot a Fenerbahce előtt. A minden negyedet megnyerő hazaiak közül hatan is kétszámjegyű pontot értek el, a legjobb pontszerző most is a fiatal Cedi Osman (16/12 pont, 5 labdaszerzés) volt, akinek pazar formája tovább tart. Derrick Brown (15/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3/3 tripla) sem sokkal maradt el tőle, Dario Saric (11/3 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) pedig dupla-duplát ért el az Efesben.

Istanbul BBSK (3-12) – Banvit BK (9-6) 94-88 h.u.

Hatalmas bravúrt ért el az egész szezonban a tabella utolsó helyén tanyázó Istanbul, hiszen a jó erőkből álló Banvitot sikerült hosszabbításban legyűrniük, és ez a siker talán lökést ad nekik a folytatásra is. A vendégek fantasztikus duója, azaz a két lepattanó híján tripla-duplázó Courtney Fortson (29/6 pont, 10 gólpassz, 8 lepattanó) és az izmos dupla-duplát elérő Adrien Moerman (21/6 pont, 17 lepattanó, 2 blokk) ezúttal is összehozott 50 pontot, ez azonban most nem párosult győzelemmel. Az Istanbulnál ugyanis nem megszokott módon ezúttal Marcus Denmon (25/18 pont, 6 lepattanó) mellé a tripla-duplához szintén közel álló Jaka Klobucar (23/9 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) és Sean Armand (23/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) is felnőttek, hárman együtt 71 pontot, közte 12 triplát rámoltak be remek százalékkal (20/12, 60%).

Muratbey Usak Sportif (7-8) – Yesilgiresun Belediye (5-10) 79-86

A saját nagy győzelme felett érzett öröme mellett azért bosszankodhatott is a szünetben az Istanbul, hiszen az általuk befogni kívánt rivális, a Yesilgiresun is bravúrt ért el az egyre inkább leeresztő, nemrég még a tabellát is vezető Usak vendégeként. A parádésan játszó ex-fehérvári Tony Crocker (26/12 pont, 9 lepattanó) által húzott újonc maximálisan rászolgált a győzelemre, hiszen az első percek után egyből magához ragadta a kezdeményezést, és a hátralévő időben már egyszer sem került hátrányba.

Türk Telekom (3-12) – Demir Insaat Büyükcekmece (8-7) 71-79

A Türk Telekom számára nem sok bizakodásra adhat okot, hogy a nem éppen az elitcsapatok közé tartozó Büyükcekmece ellen sem volt esélyük a hazai pálya ellenére sem. Az újonc ugyanis végig vezetve szerezte meg nyolcadik sikerét, amivel pozitívba fordította mérlegét és az alapszakasz felénél meglepetésre rájátszást érő helyen tanyázik. A vendégek legjobb pontszerzője és lepattanózója is Kahiem Seawright (19 pont, 8 lepattanó, 8/7 mezőnyből) volt, a túloldalon pedig Eric Buckner (19 pont, 8 lepattanó) hozott szinte ugyanolyan statisztikát. Ám míg Seawrightnak besegítettek a társak is, addig Buckner meglehetősen magára maradt a jó teljesítményeket illetően.

 

16. forduló

Rönesans TED Ankara Kolejliler (8-8) – Fenerbahce Ülker (12-4) 70-71

Nagyon közel állt a Fenerbahce elleni bravúrhoz az Ankara, végül azonban Ekpe Udoh (15 pont, 5 lepattanó) kosarával megmenekült és győztesen távozott a fővárosból a Fener. Az Ankara nagyon sokáig vezetett a mérkőzésen, de még a negyedik negyedben is hol az egyik, hol pedig a másik csapat vezetett 1-2 ponttal. A remeklő Kalin Lucas (17/9 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) nem tudott hős lenni a hazaiaknál, pedig 67-69-nél dobott egy nagy triplát, majd Udoh duplája után is az ő kezébe került a labda, ám a győzelemért elengedett dobása nem talált utat a gyűrűbe. A Fenerben Udoh mellett Luigi Datome (17/6 pont, 8 lepattanó) és Bobby Dixon (15/9 pont, 4 gólpassz) voltak a legjobbak, az Ankarában pedig Marko Tomas (15/9 pont, 4 lepattanó) játszott még kimagaslóan.

Torku Konyaspor (6-10) – Anadolu Efes (13-3) 52-85

Idegenben sem okozott gondot az Efes számára a Konyaspor legyőzése, az isztambuliak ráadásul most még nagyobb különbséggel tudtak diadalmaskodni, mint tették azt odahaza legutóbb az elhalasztott bajnokin. A Konyaspor mindössze 21 pontra volt képes a második félidőben, Ernest Bremeren (16/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) kívül szinte senki nem tudott betalálni közülük, így nem csoda, ha nem tudták megszorítani a listavezetőt. Az Efes legeredményesebbje Thomas Heurtel (15/9 pont) volt, de senkitől sem kellett extra vendégoldalon.

Pinar Karsiyaka (10-6) – Besiktas Sompo Japan (7-9) 77-59

Nem adott esélyt a Besiktas számára a Karsiyaka, a bajnok az első perctől az utolsóig uralta a mérkőzést, egyetlen másodpercig sem játszottak hátrányban az izmiriek. A Besiktas katasztrofálisan, 32%-kal (62/20) dobott mezőnyből, az így összekapart 59 pontjuk elég magyarázat a vereségükre. Vendégoldalon senki sem tudott húzóemberré előlépni, míg a Karsiyakában Kenny Gabriel (17/15 pont, 5 lepattanó) és Colton Iverson (17 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) is nagyon jó volt.

Darüssafaka Dogus (10-6) – Royal Hali Gaziantep (7-9) 90-65

Valósággal kiütötte a Darüssafaka a Gaziantepet, az Euroliga Top16-os mezőnyében még mindig nyeretlen isztambuliak minden frusztráltságukat és dühüket kiengedték az újabb, Panathinaikosz elleni szűk vereségük után. A második negyedben, 23-12 után egy egészen rendkívüli, 24-0-s rohanással már 35 pontos előnyben volt a Darüssafaka, minden lényegi kérdés eldőlt tehát a nagyszünet előtt. Minden játékos bőven kaphatott bizonyítási lehetőséget, 10 és 20 percnyi játékidő között kaptak a hazaiak, akik közül most Furkan Aldemir (15 pont, 9 lepattanó) volt a legponterősebb.

Galatasaray Odeabank (11-5) – Trabzonspor Medical Park (7-9) 85-66

Nehezen indult a Galatasaray számára a szintén Eurocup-résztvevő Trabzonspor elleni mérkőzés, végül azonban simán nyert a legutóbbi két meccsét a Szolnokkal vívó Galata. Villámrajtot vett a Trabzonspor, 4-17-nél már 13 ponttal vezetett az első negyed derekán a vendégcsapat. A folytatásban aztán magára talált a Galata is, a második negyed elején rögtön egyenlítettek a hazaiak, összességében pedig egy 26-6-os rohanással fordítottak. A második félidőben pedig már nem volt kérdés, egyre csak húztak el a bordó-sárgák, állandósult a csapatok közti 20 pont körüli különbség. A forduló nyitómeccsén Sinan Güler (19/15 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Vladimir Micov (17/6 pont) voltak a Galata nyerőemberei, de az Errick McColum pótlására igazolt Curtis Jerrells (10/6 pont, 5 gólpassz) is jól mutatkozott be új csapatában.

Banvit BK (10-6) – Istanbul BBSK (3-13) 84-77

Az Istanbul elleni, néhány nappal korábbi parádés teljesítményére most még rátett egy lapáttal Courtney Fortson (20/3 pont, 12 gólpassz, 10 lepattanó), és most már össze is jött a tripla-dupla a kis energiabombának. A Banvit ezzel visszavágott az Istanbulnak a meglepő hosszabbításos vereségéért, bár az az egy pont még minden bizonnyal nagyon fog hiányozni a balikesirieknek. A Banvit az első negyedben már 15 ponttal, 23-8-ra vezetett, a vége mégis nagyon szenvedős lett a hazaiaknak. Rögtön a második félidő elején ugyanis még vendégvezetést (37-38) is regisztrálhattunk, innen kellett újra felépítenie magát a Banvitnak. Fortsonon kívül „természetesen” Adrien Moerman (19/9 pont, 5 lepattanó) is kiválóan játszott a vendéglátóknál.

Yesilgiresun Belediye (5-11) – Muratbey Usak Sportif (8-8) 85-100

Tony Crocker (21/9 pont, 5 lepattanó, 4 blokk) most is nagyon jól játszott az Usak ellen, ám a Banvithoz hasonlóan a vendégek is javítani tudták hazai a botlásukat a Yesilgiresun ellen. Az első félidő ugyan még Crockeréké volt, a másodikat azonban már egyértelműen az Usak uralta, a végjátékot nem volt esélye szorossá tennie az újoncnak. A mezőny egyik legjobbja, D’Angelo Harrison (18/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) fizetheti a „bambit” a társaknak, hiszen az ő kosarával a 100 pontot is elérte az Usak végül. Harrison mellett Paul Harris (23/12 pont, 12 lepattanó) is kiemelkedő számokat, dupla-duplát hozott, de mindenki csak dicsérhető a vendégeknél.

Demir Insaat Büyükcekmece (8-8) – Türk Telekom (4-12) 64-70

A Türk Telekom sem akart lemaradni a Banvit és az Usak mögött, hatalmas pálfordulást bemutatva ők is két vállra tudták fektetni néhány nappal korábbi legyőzőjüket. Az ankarai gárda számára ráadásul kiemelten fontos volt ez a siker, hiszen így már csak egymeccsnyi távolságban van előttük a még bentmaradó helyen a Yesilgiresun. A nem túl színvonalas meccset a hajrában döntötte el a maga javára a Türk Telekom, mikor 59-59 után mind az öt pályán lévő játékosuk kosarat szerzett.
    

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce Ülker – Darüssafaka Dogus
Anadolu Efes – Galatasaray Odeabank
Türk Telekom – Pinar Karsiyaka 
Trabzonspor Medical Park – Banvit BK 
Besiktas Sompo Japan – Yesilgiresun Belediye    
Royal Hali Gaziantep – Torku Konyaspor
Muratbey Usak Sportif – Rönesans TED Ankara Kolejliler
Istanbul BBSK – Demir Insaat Büyükcekmece 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus