BSL, 18. forduló: Crocker és Jones is nyerőember volt

Tony Crocker és Lazeric Jones is hosszabbításban vezették győzelemre csapatukat, utóbbi néhány meccs után máris a címvédő kulcsembere lett.

Tony Crocker és Lazeric Jones is hosszabbításban vezették győzelemre csapatukat, utóbbi néhány meccs után máris a címvédő egyik kulcsembere lett. Mindegyik sztárcsapat alaposan megszenvedett a győzelemért, ám végül a Fener, az Efes és a Galata is nyerni tudott.

 

Torku Konyaspor (6-12) – Fenerbahce Ülker (14-4) 68-72

Kínlódva, nem szép játékkal, de végül kicsikarta a győzelmet a Fenerbahce az Ernest Bremer (24/6 pont, 10 gólpassz) kiváló játékára építő Konyaspor ellen. A második félidő nagy részében a hazaiak vezettek, közvetlenül a végjáték előtt még 67-62-re mentek a konyaiak. Az utolsó perceket azonban minden rutinját bevetve 10-1-re nyerte meg a Fener, így nem égtek meg végül Obradovicsék. A sztárcsapat legjobbja Bogdan Bogdanovics (20/9 pont) volt ezúttal, de a végén a szintén jól játszó Luigi Datome (15/3 pont, 8 lepattanó) és Ekpe Udoh (8 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) is fontos kosarakat szereztek.

Banvit BK (11-7) – Anadolu Efes (14-4) 87-92

Végül nem nagy különbséggel, ám teljesen megérdemelten nyert az Efes az őket befogni igyekvő Banvit vendégeként, hiszen a kék-fehérek lényegében az egész meccs során vezettek. 16-16 után egy 9-0-s futással húztak el a vendégek, akiknek a legnagyobb előnye a harmadik negyedben már 14 pont is volt. Innen aztán még felzárkózott egyetlen pontra (81-82) az ismét Courtney Fortson (20/9 pont, 6 gólpassz) és Adrien Moerman (17/12 pont, 6 lepattanó) által húzott Banvit, ám fordítaniuk nem sikerült a hazaiaknak. Az Efes a Thomas Heurtel (16/9 pont, 10 gólpassz), Bryant Dunston (16 pont, 6 lepattanó, 7/6 mezőnyből), Cedi Osman (14/6 pont, 5 lepattanó) trió főszereplésével bizonyult jobbnak a jó erőkből álló riválisánál.

Pinar Karsiyaka (12-6) – Istanbul BBSK (3-15) 90-81 h.u.

Azután, hogy a Eurocupban egy ki-ki meccsen továbbjutásra vezette a Karsiyakát, az ex-szolnoki Lazeric Jones (24/12 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 4/4 tripla) az Istanbul elleni is a címvédő egyik, ha nem a legjobbja volt. Kínkeserves győzelem volt ez a tavalyi bajnok számára, hiszen a ligautolsó hosszabbításra tudta kényszeríteni az izmirieket, ráadásul a vendégek a negyedik negyed közepén még 14 pontos hátrányban volt. A vezetését igen, a győzelmet viszont nem szórakozta el a Karsiyaka, hiszen a túlórában már nem volt kérdés, hogy a házigazdák a jobbak. Jones mellett Bracey Wright (18 pont, 5 lepattanó) és Kenny Gabriel (14/3 pont, 10 lepattanó) voltak a Karsiyaka legjobbjai, az Istanbul pedig Mükremin Kilicli (23 pont, 6 lepattanó, 14/11 mezőnyből) jó játékára alapozott.

Royal Hali Gaziantep (8-10) – Galatasaray Odeabank (13-5) 67-70

A Fenerhez és a Karsiyakához hasonlóan a Galatasaraynak is nagyon rezgett a léc ebben a fordulóban, ám riválisaihoz hasonlóan a Szolnok Eurocup-csoportját megnyerő Galata is nyerni tudott végül alacsonyabban jegyzett ellenfele ellen. Az Earl Calloway (15/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) dirigálta Gaziantep összeszedett, jó játékkal nagyon sokáig vezetett, a Galata csak az utolsó negyedben tudta magához ragadni a kezdeményezést. 67-68-nál aztán ismét ott lihegtek a hazaiak az isztambuliak nyakán, ám mivel az utolsó másfél percben nem tudtak pontot szerezni, így a bordó-sárgák behúzták a győzelmet. A Galatában Blake Schilb (20/9 pont) és Stephane Lasme (16 pont, 10 lepattanó, 3 blokk, 7/6 mezőnyből) nyújtották a legjobb teljesítményt.

Darüssafaka Dogus (11-7) – Muratbey Usak Sportif (9-9) 92-52

A Darüssafaka valósággal kiütötte az Usakot, a nem éppen a lehengerlő támadójátékukról és nagyarányú győzelmeikről híres hazaiak még ilyen arányban is teljesen megérdemelten nyertek. Egy 19-3-as rohammal már az első negyedben megroppantották vendégeiket a Darüssafaka játékosai, akik félidőre pontosan kétszer annyi pontot szereztek, mint az Usak (48-24), illetve volt, mikor már 48 ponttal is vezettek (86-38). A mezőny legeredményesebbje Scott Wilbekin (16/12 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 4/4 tripla) tudott lenni a maga 16 pontjával.

Besiktas Sompo Japan (9-9) – Türk Telekom (4-14) 83-80

Hatalmasat küzdve, 18 pontos harmadik negyedbeli hátrányból (44-62) fordítva tudta megverni a Besiktas a Türk Telekomot. Pedig az első félidőben még könnyedén vezettek a fekete-fehérek, semmi jel nem utalt az egyik kiesőjelölt feltámadására, ám Michael Jenkins (21/9 pont, 6 lepattanó) és Manny Harris (18/6 pont, 6 lepattanó) vezérletével megtáltosodtak az ankaraiak. A Besiktas azonban még időben észbe kapott, 18-3-as rohammal kezdték a negyedik negyedet a hazaiak, a végjátékot pedig jó büntetőzéssel meg tudták nyerni. A Besiktas legjobbjai Maciej Lampe (15/9 pont) és Nate Wolters (14 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) voltak, illetve Chinemelu Elonu (7 pont, 13 lepattanó, 4 blokk) is hatalmas szerepet vállalt a nagy fordításból.

Demir Insaat Büyükcekmece (10-8) – Trabzonspor Medical Park (7-11) 75-71

Nagyon fontos győzelmet aratott a Büyükcekmece a Trabzonspor ellen, az újonc a playoffba jutás szempontjából az egyik közvetlen riválisát tudta legyőzni. Jó kis meccset játszottak a csapatok, ami három negyeden keresztül változatosan és izgalmasan alakult, mígnem a hajrá előtt 67-56-nál kialakult a meccsen a legnagyobb különbség, ahonnan már nem volt visszaút a trabzoniaknak. A hazaiak és a mezőny legeredményesebbje Osiris Eldridge (19/12 pont) lett végül, a hazaiak fazonszabásza pedig Michael Roll (17/6 pont, 7 gólpassz) volt.

Yesilgiresun Belediye (6-12) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (7-11) 90-87 h.u.

Lazeric Joneshoz hasonlóan a másik korábban Magyarországon játszó légiós, Tony Crocker (16/3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) is hosszabbításban vezette győzelemre csapatát. A Yesilgirseunnak nagy köre volt így, hiszen a Türk Telekommal és az Istanbullal szemben az újonc nemcsak megszorongani tudta soros riválisát, hanem le is győzte azt, az alsóházban pedig mindegyik csapat kikapott. Pedig az Ankra az elején egy 14-0-s roham után 25-11-re is vezetett már, innen kellett felállnia a Yesilgiresunnak. Ezt sikeresen meg is tették, a második félidőben pedig már javarészt ők is vezettek, a végén mégis nekik kellett egyenlíteniük. Ebben, és a hosszabbítás megnyerésében is nagy szerepe volt Crockernek, csakúgy, mint Darnell Jacksonnak (21 pont, 5 lepattanó) és Quinton Hosleynak (14/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés).

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce Ülker – Galatasaray Odeabank
Anadolu Efes – Demir Insaat Büyükcekmece
Trabzonspor Medical Park – Pinar Karsiyaka 
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Darüssafaka Dogus
Royal Hali Gaziantep – Banvit BK
Muratbey Usak Sportif – Torku Konyaspor
Istanbul BBSK – Besiktas Sompo Japan 
Türk Telekom – Yesilgiresun Belediye 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus