BSL, 2. forduló: Bekezdett a Besiktas és az Efes

Jobbnál jobb meccseket játszottak a török bajnokság második játéknapján, melyek közül öt derbi csak hosszabbításban vagy az utolsó percben dőlt el. Javított a Fener, menetel az Efes és a Besiktas, a megmenekült a Galata, botlott a Darüssafaka.

Fenerbahce (1-1) – Istanbul BBSK (0-2) 76-62

A múlt heti, Usak elleni – nem kis meglepetésre vesztes – szezonkezdete, és a nyögvenyelős pénteki Bamberg elleni egypontos Euroliga-győzelme után a Fenerbahcéra ezúttal „kímélő” feladat várt az Istanbul ellen. A vendégek nem is tudták megszorítani a címvédőt, akik az első negyedben egy 11-0-s rohammal elhúztak 21-9-re, ami után már végig kétszámjegyű maradt a csapatok közti különbség. A Fener ezúttal sem brillírozott ugyan, és talán egyedül csak a szezont jó formában kezdő Pero Anticsot (15/9 pont) lehet kiemelni közülük, de jelenleg a lényeg az így is magabiztos győzelem a sztárcsapat számára.

Anadolu Efes (2-0) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (0-2) 109-60

Az Euroliga-nyitányon épp Hanga Ádáméktól szenvedett balszerencsés vereséget az Efes, a bajnokságban azonban ismét lenyűgözőek voltak a kék-fehérek. Az Istanbul elleni 30 ponttal megnyert szezonrajt után ezúttal ugyanis egy híján 50 pontot vertek az Ankarára. Pedig a félidőben még csak 12 ponttal vezettek, a harmadik negyedet azonban 35-8-ra hozták Perasovicék, akik a lepattanócsatát is elképesztő fölénnyel, 57-24-re nyerték végül. Hét Efes-játékos is kétszámjegyű pontot szerzett ezen a összecsapáson, akik közül Thomas Heurtel (10 pont, 12 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Alen Omic (10 pont, 10 lepattanó) dupla-dupláztak, Bryce Cotton (18/9 pont), Furkan Korkmaz (18/12 pont, 5/4 tripla) és Cedi Osman (16/6 pont, 6 lepattanó) pedig rendkívül eredményesek voltak. Az Ankara legjobbja kimagaslóan Shannon Shorter (24/6 pont, 8 lepattanó) volt. 

Banvit BK (2-0) – Darüssafaka Dogus (1-1) 93-88 h.u.

Kisebb-nagyobb meglepetésre szinte végig dominálta a Banvit a Darüssafaka elleni mérkőzést, mégis örülniük kellett, hogy kiharcolták a hosszabbítást, aminek végén aztán igazságos eredmény született. Az első negyedtől – többnyire 10 pont feletti különbséggel – vezetett a balikesiri gárda, a Brad Wanamaker (20/6 pont, 8 gólpassz) vezette Darüssafaka azonban nagy hajrába kezdett, és 78-80-nál már ők voltak előnyben az utolsó percben. A litván légiós, Gediminas Orelik (9 pont, 9 lepattanó) azonban büntetőivel egalizált, és mivel Wanamaker nem tudta feltenni a koronát a teljesítményére egy meccsnyerő dobással, így következhetett a túlóra. Az extra 5 perc aztán már újra a Banvité volt, Orelik továbbra is clutch volt, a fantasztikusan játszó Jordan Theodore (32/12 pont, 6 gólpassz) pedig 7 pontot dobott ebben a periódusban, amire nem volt válasza a zöld-feketéknek. Hazai oldalon a kiválóan dobó Can Mutufot (22/18 pont) érdemes még kiemelni.

Tofas Bursa (0-2) – Galatasaray Odeabank (2-0) 80-82

Nagyon belehúzott a bajnokság elején a Tofas, hiszen a Darüssafaka elleni visszatérés után a Galatasarayt kellett fogadnia az újoncnak. A bursaiak a Sammy Mejia (26/9 pont, 8 lepattanó), Vaszilij Micics (20/12 pont, 5/4 tripla), Ronald Roberts (15 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) trió kiváló játékával azonban alaposan megnehezítették a sztárcsapat dolgát. Pedig 42-63-nál már 21 ponttal ment a Galata, ekkor talán már ők is azt hitték, hogy megvan nekik a mérkőzés. A Tofas azonban nagy hajrát nyitott, pontról pontra zárkóztak fel, 6 másodperccel a vége előtt pedig Mejia ki is egyenlített. Egy támadása azonban még maradt a vendégeknek, amit a bordó-sárgák legjobbja, Austin Daye (23/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) egy bravúros dobással pontokra is váltott, így megmenekült a Galata, akiknél Daye mellett Sinan Güler (16/12 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) és Alex Tyus (12 pont, 5 lepattanó, 4 blokk) is nagyon jó volt.

Besiktas Sompo Japan (2-0) – Muratbey Usak Sportif (1-1) 87-65

Nagyon impresszívre sikerült a Besiktas szezonkezdete, hiszen a nyitónapon aratott 40 pontos ankarai győzelmük után a fekete-fehérek most azt az Usakot verték közel 20-szal, akik egy hete még a címvédő Fenert győzték le. Ez a meccs lényegében már az első negyedben eldőlt, hiszen tízpercnyi játék után 24-10-re vezetett a Besiktas, ez a különbség pedig már nem csökkent a folytatásban. Az isztambuliaknál Earl Clark (20/6 pont, 6 lepattanó) és a hatalmas dupla-duplát összehozó Vladimir Stimac (19 pont, 15 lepattanó, 2 blokk) játszottak egészen pazarul, az Usak legjobbja pedig Darryl Monroe (19 pont, 11 lepattanó) volt.

Gaziantep Basketbol (0-2) – Pinar Karsiyaka (1-1) 73-75 h.u.

Egy nem túl színvonalas meccsen, de végül hosszabbításban behúzta a Gaziantep elleni találkozót a Karsiyaka, ami a Banvit elleni nagy pofon után jelenleg a legfontosabb az izmiriek számára. A rendes játékidőben a hazaiak és a mezőny legjobbja, Will Cherry (17/3 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) egalizált 63 pontnál, és mivel a hátralévő másfél percben már nem esett pont, következhetett a hosszabbítás. A Gaziantep nagy esélyt szalasztott el, hogy nem tudta megnyerni ekkor a mérkőzést, hiszen a ráadás első 7 pontját a Karsiyaka szerezte, amit már nem tudtak behozni a házigazdák.

Trabzonspor Medical Park (0-2) – Yesilgiresun Belediye (2-0) 85-89 h.u.

Egy nagyon szoros, jó kis meccset nyert meg végül szintén hosszabbításban a Yesilgeresun a Trabzonspor vendégeként. A negyedik negyed elején még 13 ponttal vezettek a vendégek, a Julian Wright (19 pont, 6 lepattanó) vezette trabzoniak nagy hajrája után azonban mégis a Yesilgiresun legjobbjának, Okben Ulubaynak (20/9 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) kellett egyenlítenie egy triplával az utolsó másodpercekben. A hosszabbítás aztán ugyanilyen izgalmasan és kiegyenlítetten zajlott, végül a szerencsésebb vendégek örülhettek. 

Best Balikesir (0-2) – Demir Insaat Büyükcekmece (2-0) 77-80

Változatos mérkőzést játszott egymással a Best Balikesir és a Büyükcekmece, amit végül a vendégek nyertek meg. Annak ellenére történt ez így, hogy a Büyükcekmece sokkal inkább az első félidőben játszott jól és vezetett, a meccs második fele már a hazaiakról szól. A megállíthatatlan Kenneth Hayes (27/6 pont) és társai azonban huszáros hajrába kezdtek, 75-72 után 8-2-vel zárták le a meccset és elcsenték a győzelmet az újonctól, akiknek Michael Green (15/3 pont, 10 gólpassz) és Ike Ofoegbu (19/9 pont) voltak a legjobbjai.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Yesilgiresun Belediye – Fenerbahce 
Best Balikesir – Anadolu Efes 
Darüssafaka Dogus – Gaziantep Basketbol
Galatasaray Odeabank – Banvit BK
Pinar Karsiyaka – Trabzonspor Medical Park
Istanbul BBSK – Besiktas Sompo Japan 
Muratbey Usak Sportif – Rönesans TED Ankara Kolejliler 
Demir Insaat Büyükcekmece – Tofas Bursa

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus