BSL, 20. forduló: Véget ért a Fener nagy menetelése

A karácsony óta 19 meccséből 18-at megnyerő Fenerbahcét a Banvitnak sikerült megállítania.

A karácsony óta 19 meccséből 18-at megnyerő Fenerbahcét a Banvitnak sikerült megállítania. Nyert viszont és törlesztett valamit a Karsiyakának az Efes, így Saricék már egyedül vezetik a tabellát. Egyre élesedik a rájátszásért vívott harc, négy csapat áll 10-10-es mérleggel a középmezőnyben.

 

Banvit BK (12-8) – Fenerbahce Ülker (15-5) 76-75

Legutóbb szenteste kapott ki a bajnokságban a Fenerbahce, azóta hét meccset nyert meg az isztambuli sztárcsapat, és ez alatt a bő két és fél hónap alatt lejátszott összesen 19 meccséből 18-at megnyert az Obradovics-legénység. Ennek az elképesztően erős sikerszériának vetett most véget a Banvit, korántsem érdemtelenül, hiszen az utolsó negyedben már végig a hazaiak vezettek. Pedig a félidő előtt már 14 pont is volt a Fener előnye (25-39), ekkor úgy tűnt, hogy behúzhatja újabb győzelmét a vendégcsapat. A Banvit azonban hatalmas erőfeszítések árán, A.J. Slaughter (19/12 pont, 4 gólpassz) és Adrien Moerman (15/9 pont, 8 lepattanó) vezérletével ledolgozta hátrányát, majd átvette az irányítást a mérkőzés fölött, a végjáték előtt már ők vezettek 9 egységgel (71-62). A Fener azonban elkezdett zárkózni, és a végén labdájuk is volt megnyerni a meccset, ám több hasonló esettel ellentétben most nem meccsnyerő dobással, hanem eladott labdával ért véget a támadásuk, a Banvit egy nagy védekezéssel megszerezte a bravúros győzelmet. A Fenerben egyedül Bogdan Bogdanovics (22/15 pont) volt kiemelkedő, ami ezúttal kevésnek bizonyult.

Pinar Karsiyaka (12-8) – Anadolu Efes (16-4) 77-89

A tavalyi döntő résztvevőinek újabb csatáján visszavágott az Efes a kupa negyeddöntőjében elszenvedett vereségért a Karsiyakának. A hatalmasat játszó Cedi Osman (27/12 pont, 4 lepattanó) és Derrick Brown (22/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) vezette vendégek már az első negyedben kereken 20 ponttal vezettek (7-27), lényegében már ekkor eldőlt a rangadó. Az Efes könnyedén őrizte vezetését, az izmiriek egyetlen másodperc erejéig sem vezettek a mérkőzésen, pedig Colton Iverson (24 pont, 10 lepattanó) és Bracey Wright (20/3 pont, 5 gólpassz) mindent megpróbáltak, hogy ez ne így legyen.

Galatasaray Odeabank (14-6) – Muratbey Usak Sportif (10-10) 92-84

Végül nem túl nagy különbséggel, de gond nélkül, simán győzte le a Galatasaray az Usakot. Az isztambuliak 24-11-re nyerték az első negyedet, majd a második félidőt is remekül kezdték, gyorsan 20 pont fölé nőtt a csapatok közti differencia a fordulás után (68-45), az Usak innen csak kozmetikázni tudott az eredményen. A Galata legjobbjai Caleb Green (19/15 pont, 4 gólpassz, 6/5 tripla), Errick McCollum (16 pont, 5 gólpassz) és Vladimir Micov (14/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) voltak, a túloldalon pedig Paul Harris (18 pont, 7 lepattanó) volt a legeredményesebb.

Yesilgiresun Belediye (7-13) – Darüssafaka Dogus (12-8) 77-72

Hatalmas bravúrt bemutatva le tudta győzni a Yesilgiresun az egyébként jó formában lévő Darüssafakát, így Tony Crockerék lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak a kiesőzóna felett. A várakozásoknak megfelelően a Darüssafaka uralta a meccs első felét, nem utalt semmi jel arra, hogy ez ne így legyen a folytatásban is. A 33-39-es félidő után azonban a harmadik negyed végén már tízpontos hazai előny, 58-48 állt az eredményjelzőn, 25-9-re nyerte meg tehát ezt a játékrészt a feltámadó újonc. A hazaiaktól Doron Perkins (20/6 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Dejan Ivanov (17 pont, 9 lepattanó) és Darnell Jackson (17/9 pont, 6 lepattanó) egy időben kezdett el nagyon jól játszani, ezt pedig nem bírták el a vendégek, a Yesilgiresunnak pedig a végén már izgulnia sem kellett.

Besiktas Sompo Japan (10-10) – Trabzonspor Medical Park (8-12) 85-74

Nate Wolters (22/9 pont, 7 lepattanó) vezérletével nagyon fontos meccset nyert meg a Besiktas a vele hasonló erőt képviselő Trabzonspor ellen. Ezzel a fekete-fehérek nem engedték, hogy a trabzoniak beérjék őket a tabellán, ami a rájátszásba jutás szempontjából nagyon fontos számukra. A hazaiak egy 10-0-s szakasszal zárták le az első félidőt, ezzel tudtak először nagyobb előnybe kerülni, amit rutinosan őrizni is tudtak a folytatásban, noha Dwight Hardy (26/6 pont) és társai mindent megpróbáltak a túloldalon.

Demir Insaat Büyükcekmece (10-10) – Royal Hali Gaziantep (10-10) 81-97

A Besiktas-Trabzonspor meccshez hasonlóan nagy tétje volt a Büyükcekmece és a Gaziantep csatájának is, ám ezt a csatát a vendégek nyerték, így négy csapat is 10-10-es mérleggel áll és óriási csatát vív a playoffba kerülésért. Ezen a találkozón egyébként kérdés sem férhetett a Gaziantep sikeréhez, az újonc mindössze egyszer, még 1-0-ra tudott vezetni a feldobás után. Félidőben aztán már kerek 20 pont tátongott a csapatok között (40-60), a meccs második fele formalitás volt csupán. Jawad Williams (26/12 pont, 7 lepattanó) hozott össze nagyszerű statisztikát a vendégeknél, de Anthony King (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) sem sokkal maradt el tőle, ők voltak a Gaziantep nyerőemberei.

Torku Konyaspor (6-14) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (8-12) 95-100 h.u.

A kiesés elől menekülő Konyaspor és Ankara is fontos meccset játszottak egymással, amit végül a fővárosiak tudtak megnyerni hosszabbítás után. Élvezetes kis meccset játszottak egymással a felek, amit úgy tűnt, hogy a rendes játékidőben, 4 másodperccel a vége előtt, Marko Tomas (20/9 pont, 6 lepattanó) triplájával az Ankara nyer majd meg. A hazaiaknak azonban még volt idejük, így a nagy meccset játszó Johndre Jefferson (23 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) a dudaszó pillanatában kiharcolta a túlórát. Ez azonban nem sokat ért végül számukra, hiszen az Ankara jobbnak bizonyult a ráadásban, és megszerezte a nagyon értékes két pontot. Tomas és Jefferson mellett is hemzsegtek még a jobbnál jobb teljesítmények, a teljesség igénye nélkül a hazaiaknál Ernest Bremer (29/18 pont. 10 gólpassz), az Ankarában pedig Viktor Sanikidze (24/9 pont, 9 lepattanó) és Frank Elegar (19 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 8/8 mezőnyből) volt még szintén extra.

Türk Telekom (5-15) – Istanbul BBSK (5-15) 100-111

Igazi tűzijátékot hozott a két kiesőhelyen álló csapat, a Türk Telekom és az Istanbul tipikus „hatpontos” mérkőzése. Végül a vendégek jöttek ki jobban ebből a pisztolypárbajból, ami az életben maradást is jelentette nekik, egy vereséggel alighanem már most leírhattuk volna a legkisebb isztambuli csapatot. A harmadik negyed közepétől egyértelműen a vendégeké volt a mérkőzés, hiába dobott végül összesen 76 pontot a Manny Harris (27/9 pont, 7 lepattanó), Michael Jenkins (25/15 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés), Marcus Haislip (24/6 pont, 10/8 mezőnyből) trió a Türk Telekomban. Az Istanbul győzelmében Jaka Klobucar (29/6 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés), Damir Markota (21/15 pont, 4 lepattanó) és Sean Armand (19/12 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) játszották a főszerepet.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce Ülker – Demir Insaat Büyükcekmece
Anadolu Efes – Besiktas Sompo Japan
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Galatasaray Odeabank 
Royal Hali Gaziantep – Pinar Karsiyaka
Darüssafaka Dogus – Torku Konyaspor
Muratbey Usak Sportif – Banvit BK
Trabzonspor Medical Park – Türk Telekom
Istanbul BBSK – Yesilgiresun Belediye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus