BSL, 21. forduló: Gödörben a címvédő

A bajnok Karsiyakát leszámítva kisebb-nagyobb nehézségek árán nyerni tudtak a nagycsapatok, Lazeric Joneséknak viszont nem megy mostanában.

Fenerbahce Ülker (16-5) – Demir Insaat Büyükcekmece (10-11) 86-64

A múlt heti, Banvit elleni kisiklásból gyorsan talpra állt a Fenerbahce, hiszen a hét közben a Loko elleni idegenbeli győzelemmel bejutott az Euroliga rájátszásába és lényegében csoportgyőztesnek tekinthető a török sztárcsapat, illetve most a Büyükcekmece legyőzése sem okozott gondot számukra. A második negyed közepéig egyébként jól helytállt és vezetett is az újonc, fordulás után azonban repesztett egy 14-0-s etapot a Fener, így nagyon sima lett a vége. A hazaiak és a mezőny legjobbja kimagaslóan Bogdan Bogdanovics (25/15 pont, 8 lepattanó, 6/5 tripla) volt.

Anadolu Efes (17-4) – Besiktas Sompo Japan (10-11) 79-72

A vártnál sokkal jobban megszorongatta a Besiktas a listavezető Efest, végül azonban az esélyeknek megfelelően a kék-fehérek tudtak diadalmaskodni. Az első félidő egészében a Besiktas vezetett, a fordulat a harmadik negyedben következett be. Ekkor egy 16-2-es futással 43-48-ról 59-50-re változott az eredmény, az Efes innentől már kézben tartotta a meccset, még akkor is, ha egyszer-egyszer még a Besiktas is tudott vezetni. A hazaiaknál Derrick Brown (20/3 pont), a vendégeknél pedig Lamond Hamilton (19/6 pont, 4 lepattanó) volt messze a legeredményesebb.

Rönesans TED Ankara Kolejliler (8-13) – Galatasaray Odeabank (15-6) 78-88

Nem mondhatni, hogy játszi könnyedséggel, de végül azért behúzta a győzelmet a Galatasaray az ankarai fellépésén. A harmadik negyed közepén ellépett 11 ponttal az isztambuli csapat (44-55), ám innen egy 14-0-s futással rögtön fordított az Ankara. Még a hajrá előtt is a fővárosiak vezettek (74-73), innen azonban a meccs végéig már alig tudtak pontot szerezni, így végül a Galata örülhetett. A bordó-sárgáknál a Joey Dorsey pótlására igazolt Chuck Davis (18/6 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) az első igazán jó meccsét játszotta, illetve Errick McCollum (23/3 pont) is hozta a pontokat. Az Ankara Viktor Sanikidze (18/3 pont, 9 lepattanó) és Marko Tomas (18/9 pont, 4 gólpassz) vezérletével tartotta sokáig meccsben magát.

Royal Hali Gaziantep (11-10) – Pinar Karsiyaka (12-9) 97-81

A Eurocupból való kiesés után zsinórban harmadik vereségét szenvedte el a bajnokságban a Karsiyaka, a második félidőben esélye sem nagyon volt a címvédőnek a Gaziantep otthonában. Colton Iverson (25 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz, 12/9 mezőnyből) hatalmas dupla-duplája ide vagy oda, a negyedik negyedet még csak ötpontos hátrányból kezdő izmirieket lejátszotta a pályáról a hajrában a Gaziantep. A házigazdák 33 pontot rámoltak be az utolsó játékrészben, a végére pedig tetemes különbség alakult ki, ami addig nem volt benne a meccsben. A győzelemből Jure Balazic (28/15 pont, 11/9 mezőnyből), Earl Calloway (17/9 pont, 11 gólpassz) és Andy Rautins (20/18 pont) is oroszlánrészt vállalt, hárman együtt 14 triplát dobtak be 70%-os hatékonysággal.

Darüssafaka Dogus (13-8) – Torku Konyaspor (6-15) 90-63

Könnyedén vette a Darüssafaka a Konyaspor által jelentett akadályt, az isztambuliaknak még megizzadniuk sem nagyon kellett a győzelemért. A második negyedet 25-10-re nyerő hazaiak félidőben mér egy híján 20 ponttal vezettek, a meccs második felében pedig ez alá már egyszer sem csökkent a csapatok közti differencia. A Darüssafaka mestere bátran rotálhatta csapatát, így mindenki bőven kapott játéklehetőséget, amivel jól tudtak élni és mindenki pontot tudott szerezni. A Darüssafaka legeredményesebbje Luke Harangody (15/6 pont) lett végül.

Muratbey Usak Sportif (10-11) – Banvit BK (13-8) 64-80

A Fener elleni bravúros győzelmet az Usak idegenbeli legyőzésével tette igazán értékessé a Banvit, így megakadályozva, hogy a jelenlegi ellenfelük egy győzelemre közelítse meg őket. A Banvit a héten szerződést bontott egyik legjobbjával, Courtney Fortsonnal, és ennek ellenére is magabiztosan tudtak nyerni a balikesiriek. A másik kulcsember, Adrien Moerman (26-18 pont, 20 lepattanó) viszont játszott, ráadásul nem is akárhogyan, hiszen az egészen elképesztő, 20-20-as dupla-dupla még az NBA-ben is ritkaságnak számít. A félidőben már 22 ponttal, 45-23-ra vezetett a Banvit, így a második félidő már csak formaságnak számított. 

Trabzonspor Medical Park (9-12) – Türk Telekom (5-16) 76-65

Az utolsó negyedben kerekedett a Türk Telekom fölé a Trabzonspor, így végül hozni tudta a kötelezőt a házigazda, amivel megközelítette a forduló előtt 10-10-es mérleggel álló, ám ezúttal többnyire kikapó csapatokat. A Trabzonspor 62-57-nél csinált egy 8-0-s futást, ezzel dőlt el a találkozó, ami után az ankaraiak visszazuhantak az utolsó helyre. Az új igazolás, J.P. Prince (16 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) nagyszerűen mutatkozott be a trabzoni gárdában, mellette Damian Kulig (16/6 pont, 8 lepattanó) és Dwight Hardy (17/6 pont) játszottak nagyon jól. A Türk Telekom legjobbja ismét Manny Harris (15/3 pont, 7 lepattanó) volt.

Istanbul BBSK (6-15) – Yesilgiresun Belediye (7-14) 91-70

Nagyon nagy szériában van az Istanbul, hiszen a legutóbbi három meccsét megnyerte a fix kiesőnek titulált csapat, amivel egyrészt három hét alatt megduplázta a győzelmeinek a számát, illetve hosszú idő után elmozdult az utolsó helyről. A számukra az év egyik legfontosabb meccsén a közvetlen rivális Yesilgiresunnak esélyt sem adtak a hazaiak, így a két csapat között már csak egy győzelem a különbség. Hiába játszott újfent nagyszerűen Tony Crocker (18/12 pont), illetve Darnell Jackson (20/6 pont, 10 lepattanó), a Malcolm Armstead (20/6 pont, 3 labdaszerzés) és Kadeem Batts (18 pont, 8/8 mezőnyből) vezette Istanbult nem tudták még csak lelassítani sem.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Pinar Karsiyaka – Fenerbahce Ülker 
Türk Telekom – Anadolu Efes 
Galatasaray Odeabank – Darüssafaka Dogus
Banvit BK – Rönesans TED Ankara Kolejliler
Demir Insaat Büyükcekmece – Muratbey Usak Sportif 
Besiktas Sompo Japan – Royal Hali Gaziantep
Istanbul BBSK – Trabzonspor Medical Park 
Yesilgiresun Belediye – Torku Konyaspor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus