BSL, 23. forduló: Gálával rendezte sorait a Fener

Vesely elvesztése és egy kínos kudarc után Bobby Dixon tripla-duplájával a főszerepben kiütötte a Fenerbahce a Besiktast.

Vesely elvesztése és egy kínos kudarc után Bobby Dixon tripla-duplájával a főszerepben kiütötte a Fenerbahce a Besiktast. A csodás menekülésben lévő Istanbulnak az Efes már nagy falat volt, a rájátszásban pályaelőnyre hajtó Darüssafaka pedig fontos rangadót nyert a Banvit ellen.

 

Fenerbahce Ülker (17-6) – Besiktas Sompo Japan (10-13) 100-80

Bobby Dixon (23/21 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz) tripla-duplájával a reflektorfényben simán intézte el a Fenerbahce a Besiktast. Szüksége is volt erre a lélekemelő sikerre a Fenernek, hiszen múlt héten Jan Veselyt Achilles-ín sérülés miatt legalább hat hétre elvesztette a sztárcsapat, ami az Euroliga-szereplésükre is komoly kihatással lehet, illetve pénteken favoritként utaztak Zágrábba, és egy nem mindennapi, 30-as zakóval jöttek haza végül onnan. Ez a meccs viszont tükörsima volt számukra, 0-2 után már egyszer sem vezetett a Besiktas, a második félidőt pedig egy 19-0-s száguldással kezdte a Fener, ami után 35 pontos szakadék tátongott a felek között (68-33). Dixon nagyszerű tripla-duplája némileg meglepően hat, hiszen a kis irányító szezoncsúcsa eddig 5 lepattanó volt, most pedig 12-t szedett, illetve 10 gólpasszt is csak egyszer osztott ki eddig az idény során. A tavalyi döntő MVP-je mellett Ekpe Udoh (16 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) és Bogdan Bogdanovics (15/9 pont, 4 lepattanó) is jól játszottak a Fenerben, a Besiktasban pedig Randy Culpepper (29/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) tudott kiemelkedő statisztikát összehozni ezen az edzőmeccs jellegű találkozón.

Anadolu Efes (19-4) – Istanbul BBSK (7-16) 87-77

Zsinórban négy megnyert meccs után az Efesszel már nem bírt idegenben az Istanbul, de a nagy szériában lévő kiscsapatot ezen a meccsen is maximális dicséret illeti meg. Az egész meccs során Thomas Heurtel (19/12 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) és Jayson Granger (12/3 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) pontjaira és kiváló irányítójátékára építő Efes egy 10-0-s rohammal 19-8-ra húzott el a meccs elején, ezzel nagy kihívás elé állítva a városi riválist. A Sean Armand (24/6 pont, 3 labdaszerzés) vezette Istanbul azonban a negyedik negyed elején még vezetett is (65-68), erre azonban 14 pontot dobott válasz nélkül az Efes, ezzel pedig eldőlt a mérkőzés.

Torku Konyaspor (6-17) – Galatasaray Odeabank (16-6) 68-82

A hét közben egy hatalmas meccsen bejutott a Eurocup elődöntőjébe a Galatasaray a Bayern München ellen, ami után az isztambuli sztárcsapat a konyai fellépését lendületből húzta be. A Galata az első negyedben már 12 ponttal, a félidőhöz közeledve pedig közel 20-szal vezetett (29-47), így a meccs második fele formalitás volt csupán. A Konyaspor Johndre Jefferson (22 pont, 12 lepattanó, 13/10 mezőnyből) extrája ellenére sem tudott meccsben lenni, a túloldalon pedig nem is volt szükség ilyen kiugró teljesítményre, a Galata legeredményesebbje Vladimir Micov (18/9 pont) lett végül.

Muratbey Usak Sportif (12-11) – Pinar Karsiyaka (13-10) 79-72

D’Angelo Harrison (27/15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Paul Harris (16/6 pont, 11 lepattanó) főszereplésével nagy eredményt ért el az Usak a Karsiyaka legyőzésével, ami a playoffba igyekvő kiscsapat számára akár aranyat is érhet majd a végelszámolásnál. Jobbára a címvédő vezetett az első félidőben, a másodikban viszont a hazaiak magukhoz ragadták a kezdeményezést, és a Karsiyaka csak egyszer, 65-66-nál volt már előnyben, de erre egy 11-2-es futással egyből válaszolni tudott az Usak.

Darüssafaka Dogus (14-8) – Banvit BK (14-9) 75-66

A negyedik hely megszerzése szempontjából nagyon fontos meccset nyert meg a Darüssafaka a Banvit ellen, és még az is könnyen elképzelhető, hogy ez a két csapat a rájátszás első körében is egymással fog majd játszani. Jobbára az isztambuliak vezettek az egész mérkőzésen, de egészen az utolsó negyedig 5 pont volt a csapatok közti legnagyobb különbség. 51-50-nél aztán egy 10-2-es futással elhúzott a Darüssfaka, ami után Dominique Johnson (24/12 pont) és Adrien Moerman (18/15 pont, 4 lepattanó, 6/5 tripla) sem tudott már segíteni. A Dogus legjobbja és legeredményesebbje Scott Wilbekin (18/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) volt.

Royal Hali Gaziantep (13-10) – Türk Telekom (5-18) 83-79

Behúzta a kötelező győzelmet a Gaziantep a ligautolsó Türk Telekom ellen, így a házigazdák tovább szilárdították rájátszást érő pozíciójukat. Nem volt könnyű meccs ez a Gaziantep számára, hiszen az ismét Manny Harris (28/6 pont, 6 lepattanó) és Eric Buckner (14 pont, 12 lepattanó) által húzott ankarai gárda jól tartotta magát, a harmadik negyedben pedig tartósan átvették a vezetést is. A végén aztán néhány tripla kisegítette a bajból a Gaziantepet, akiknél ezúttal Can Ögüt (17/9 pont, 7 gólpassz) és Andy Rautins (15/15 pont) voltak a pontfelelősök.

Rönesans TED Ankara Kolejliler (8-15) – Demir Insaat Büyükcekmece (11-12) 67-75

Az ankarai győzelme után borítékolható, hogy a Büyükcekmecének nem lesznek ebben az idényben kiesési gondjai, sokkal inkább a rájátszás elérésért küzdhet a továbbiakban az újonc. A vendégek végig irányították a mérkőzést, a második félidőt pedig 11-3-mal kezdték, a lefújásig magabiztosan őrizték előnyüket. Mindkét csapatban öt-öt játékos dobott 10 pont felett, de az Antwayne Robinson (14/6 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) vezette Büyükcekmece-légió jóval hatékonyabb volt.

Trabzonspor Medical Park (10-13) – Yesilgiresun Belediye (8-15) 92-88

A csapatuk pontjainak több mint felét szerző Dwight Hardy (25/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) és Andrija Sztipanovics (25 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) vezérletével magabiztosan verte a Trabzonspor a Yesilgiresunt. A négypontos különbség a végeredményben csalóka, hiszen a trabzoniak végig vezettek, és nem engedték a nyakukra zárkózni Crockeréket. Az ex-fehérvári légiós egyébként nem játszott ezen a meccsen, hiányában Quinton Hosley (24/6 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) volt a Yesilgiresun legjobbja.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Türk Telekom – Fenerbahce Ülker 
Trabzonspor Medical Park – Anadolu Efes 
Yesilgiresun Belediye – Galatasaray Odeabank 
Pinar Karsiyaka – Rönesans TED Ankara Kolejliler 
Demir Insaat Büyükcekmece – Darüssafaka Dogus 
Banvit BK – Torku Konyaspor
Besiktas Sompo Japan – Muratbey Usak Sportif
Istanbul BBSK – Royal Hali Gaziantep

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus