BSL, 23. forduló: Ki így, ki úgy nyert a nagyok közül

Az Efesnek és a Darüssafakának nagy fordításra volt szüksége a következő győzelme megszerzéséhez, a Fener, a Galata, a Besiktas és a Banvit viszont roppant magabiztosak voltak. Crockerék újabb fájó veresége akár a rájátszásukba is kerülhet.

Best Balikesir (5-18) – Fenerbahce (21-2) 68-79

A Fenerbahce „energiatakarékos üzemmódban” is roppant simán vette a Best Balikesir elleni fellépését a nagy Euroliga-alapszakasz hajrája közben. A címvédő a második félidő elején csinált egy 9-0-s rohamot, amivel 52-38-as vezetést szereztek, innentől pedig már nem tudott partiban lenni az újonc, még Andrew Andrews (21/3 pont, 4 gólpassz) kiváló játéka ellenére sem. A Fener kulcsemberei vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset játszottak, sokat elmond, hogy Berk Ugurlu (11/3 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) lett a legeredményesebb az isztambuli sztárcsapatban a maga 11 pontjával.

Yesilgiresun Belediye (9-14) – Anadolu Efes (21-2) 76-84

Ricky Ledo (28/6 pont, 8 lepattanó) és Anthony Gill (15/3 pont, 4 lepattanó, 7/7 mezőnyből) extrájával alaposan megszorította a Yesilgiresun az Efest, végül azonban a másik éllovasnak is sikerült győznie. A hazaiak egészen nagyszerűen játszottak az első három negyedben, a záró felvonás elején pedig még mindig 10 pont volt az előnyük (69-59). Ekkor aztán feleszméltek az Efes ászai, hogy itt még akár komolyabb gond is lehet, és begyújtották a rakétákat. Amint emelt a fordulatszámon a Perasovic-legénység, a hazaiaknak nem sok sanszuk maradt, a hátralévő játékidőt 25-7-re nyerte meg az Efes. A vendégeknél Thomas Heurtel (13 pont, 5 gólpassz) és Bryant Dunston (11 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) léptek elő elsősorban, mikor nagyon kellett.

Darüssafaka Dogus (16-7) – Muratbey Usak Sportif (7-16) 78-70

D’Angelo Harrison (17/9 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) és Shaquille McKissic (16/12 pont, 5 lepattanó) vezérletével egészen parádésan kezdett az Usak a Darüssafaka otthonában, hiszen a látogatók 17 ponttal, 32-15-re vezettek már a második negyed elején. A folytatásban aztán szépen lassan elkezdték ledolgozni hátrányukat a vendéglátók, a negyedik negyednek pedig már ők futottak neki minimális előnnyel (56-55). Ekkorra már lendületet kaptak a Darüssafaka játékosai, akik közül hatan is eljutottak kétszámjegyű ponttermésig a meccs végére. Közülük a nemrég két évvel hosszabbító Scottie Wilbekin (14/12 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) lett a legeredményesebb a maga 14 pontjával, de nemcsak eredményességben, hanem a mezőnymunkában is szépen megosztották egymás között a terheket a hazaiak.

Galatasaray Odeabank (13-10) – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (2-21) 104-57

Edzőmeccs jelleget öltött a Galatasaray-Ankara találkozó, a tavalyi Eurocup-győztes ugyanis játszi könnyedséggel intézte el a lassan reménytelen helyzetben lévő ligautolsót. Néhány perc leforgása alatt el is dőlt a mérkőzés sorsa, hiszen a Galata egy mindent elsöprő, 22-2-es rohammal húzott el 28-4-re, majd az Ataman-tanítványok erre az előnyükre még negyedenként körülbelül 10 pontot rápakoltak a folytatásban. A bordó-sárga játékosok közül nyolcan szereztek legalább 8 pontot, a legeredményesebb Austin Daye (18/12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) lett közülük.

Demir Insaat Büyükcekmece (6-17) – Besiktas Sompo Japan (18-5) 67-84

Továbbra is elképesztő magabiztossággal száguld a Besiktas az alapszakasz harmadik helye felé, a Szolnok korábbi BL-ellenfelét a Büyükcekmece is esélytelen volt megállítani. A Besiktas már az első negyedben eldöntötte a találkozó sorsát, 9-9-ről ugyanis 14 megválaszolatlan pontot szerezve húztak el, majd 15-35-nél már kereken 20 pont tátongott a csapatok között. A vendégeknél Earl Clark (21/6 pont, 7 lepattanó) és a dupla-duplát elérő Vladimir Stimac (11 pont, 12 lepattanó) játszottak a legjobban és leghasznosabban ezúttal.

Banvit BK (16-7) – Gaziantep Basketbol (11-12) 83-77

Nem hibázott a Banvit sem az élcsapatok közül, így a kupagyőztes tartja a lépést a Darüssafakával a negyedik helyen. Az első félidő még teljesen kiegyenlített küzdelmet hozott, a Gaziantep jól tartotta a magát a nagyszünetig. 34-37-ről aztán egy 12-0-s futással fordította a maga javára a találkozót a Banvit, ami után már nem tudott veszélyeztetni a vendégcsapat. A balikesiriek két húzóembere, Jordan Thodore (21/3 pont, 6 gólpassz) és Gediminas Orelik (16/3 pont, 4 lepattanó) ezúttal is csapatuk legjobbjai voltak, a Gaziantepben pedig Marcus Denmon (18/9 pont, 4 gólpassz) és Jerry Jefferson (17 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) játszottak kiválóan.

Pinar Karsiyaka (12-11) – Istanbul BBSK (9-14) 92-65

Nem hagyott esélyt aktuális ellenfelének a Karsiyaka sem, az izmiriek nagyon könnyedén intézték el a meccs előtt náluk még csak két győzelemmel kevesebbel rendelkező Istanbult. A Pinar már az első negyedben berámolt 29 pontot (29-21), ezzel ekkor valahogy még tartották a lépést a vendégek, de a félidőhöz közeledve már pontosan kétszer annyi pontot szerezve 26 pont volt a Karsiyaka fórja (52-26). A hazaiak és a mezőny kimagaslóan legjobbja ezúttal is DaJuan Summers (19/9 pont, 7 lepattanó) volt.

Tofas Bursa (10-13) – Trabzonspor Medical Park (8-15) 79-89

Ezúttal már Tony Crocker (18/9 pont, 4 lepattanó) is a Tofas rendelkezésére állt, és hiába volt a bursaiak legjobbja visszatérése után egyből az Alba korábbi légiósa, csapata a múlt heti, Gaziantep elleni veresége után ismét fájó kudarc részese volt, melyekkel könnyen lehet, hogy lemaradnak majd a plyoffról. A meccs egyébként az első félidőben még teljesen egál volt, fordulás után aztán kinyílt az olló a csapatok között, a Trabzonspor a hatalmasat játszó Kenneth Kadji (28/3 pont, 8 lepattanó) és Julian Wright (17/3 pont, 8 lepattanó) főszereplésével lejátszotta a pályáról Crockeréket.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce – Tofas Bursa
Anadolu Efes – Gaziantep Basketbol
Istanbul BBSK – Darüssafaka Dogus 
Muratbey Usak Sportif – Galatasaray Odeabank 
Besiktas Sompo Japan – Best Balikesir
Trabzonspor Medical Park – Banvit BK 
Yesilgiresun Belediye – Pinar Karsiyaka 
Halk Enerji TED Ankara Kolejliler – Demir Insaat Büyükcekmece

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus