BSL, 24. forduló: Hatalmasat bukott odahaza az Efes

A rájátszásba igyekvő Gaziantep végig vezetve aratott nagy bravúrt az Efes otthonában, így a Fenerbahce már egyedül vezeti a bajnokságot, miután Tony Crocker ezúttal hiába parádézott ellenük. A Darüssafaka húszpontos hátrányból fordított, a Besiktasnak és a Galatasaraynak viszont nem kellett izgulnia.

Fenerbahce (22-2) – Tofas Bursa (10-14) 90-75

Ahogy a Fenerbahcétól megszokhattuk, különösebb parádé és diadalmenet nélkül, de magabiztosan hozta a címvédő a Tofas elleni kötelezőt, ami presztízsmeccs is volt egyben számukra, hiszen az idei két vereségükből az egyiket épp az újonctól szenvedték el. Tony Crocker (25/9 pont, 4 lepattanó) akkor és most is villogott, ezúttal viszont ez „csak” annyira volt elég, hogy három negyeden keresztül megszorították a bursaiak a Fenert. Az Obradovics-legénység ugyanis 60-58 után sebességet kapcsolt, és egy 19-5-ös szakasszal tette egyértelművé győzelmét a záró felvonás elején. A Fener legjobbjai ezúttal James Nunnally (25/18 pont, 4 gólpassz, 6/6 tripla) és Jan Vesely (15 pont) voltak.

Anadolu Efes (21-3) – Gaziantep Basketbol (12-12) 84-96

Sima meccs volt az Efes-Gaziantep találkozó, ám egyáltalán nem azzal az előjellel, amit vártunk volna, meglepetésre ugyanis a vendégek dominálták az összecsapást és könnyedén arattak bravúrgyőzelmet. A Gaziantep ezzel a siekrével hatalmas lépést tett a rájátszásba jutás felé, előnyük már két meccs a nyolcadik helyen üldözőivel szemben. Az Euroligában is menetelő Efesnek viszont megszakadt a tízmeccses győzelmi szériája, és így már nem tartják a lépést a Fenerrel az első helyen. A Gaziantep az extrát nyújtó Marcus Denmon (26/18 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 lepattanó) és Jerry Jefferson (25 pont, 8 lepattanó) vezérletével vezetett szinte végig a mérkőzésen, de mellettük még Andy Rautins (13/9 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) és Marcus Haislip (13/6 pont, 8 lepattanó) is nagyon hasznosan játszott, így pedig már le lehet győzni az Efest is. A Gaziantep előnye egyébként 58-75-nél volt a legnagyobb, és innen még Thomas Heurtel (26/18 pont, 9 gólpassz) főszereplésével egyenlített ugyan az Efes (82-82), ám a meccs következő 10 pontját ismét a vendégek szerezték, ahonnan már nem volt visszaút a kék-fehérek számára.

Istanbul BBSK (9-15) – Darüssafaka Dogus (17-7) 93-94

Nem elég, hogy az Euroligában hatalmas hajrában van, és a Crvena Zvezda ellen a playoffba jutás szempontjából mindent eldöntő meccs vár pénteken a Darüssafakára, a zöld-feketéknek még a bajnokságban is drámai meccset kellett vívniuk az Istanbul vendégeként. Ez a találkozó egyáltalán nem a Dogusnak állt három negyeden keresztül, a harmadik játékrész derekán még kereken 20 ponttal, 69-49-re a házigazda vezetett. Ezt követően aztán hatalmas hajrát nyitott a Darüssafaka, erőfeszítéseiket pedig végül siker koronázta, és fordítani tudtak. A kulcsemberek, így Brad Wanamaker (29/9 pont, 6 gólpassz), Will Clyburn (18 pont, 12 lepattanó) és Scottie Wilbekin (16/6 pont, 6 gólpassz) nem pihenhettek tehát, sőt, az extrájuk elengedhetetlen volt a győzelemhez. Az Istanbul elsősorban Sean Armand (24/12 pont, 5 gólpassz) és Jaka Klobucar (18/3 pont, 6 gólpassz) jó játékára alapozva nehezítette meg alaposan esélyesebb riválisa dolgát, de a győzelem végül elmaradt nekik.

Muratbey Usak Sportif (7-17) – Galatasaray Odeabank (14-10) 88-95

Már az első negyedben dűlőre vitte a dolgokat a Galatasaray az Usak otthonában, hiszen előbb egy 8-0-s, majd egy 7-0-s rohamot csinált még az első negyedben az Ataman-csapat. Az így megszerzett 14 pontos előnyét aztán biztos kézzel őrizte a Galata, az Usak Shaquille McKissic (25 pont, 8 lepattanó) és Zach Auguste (19 pont, 10 lepattanó) vezérletével csak több lépésnyi távolságból tudta követni ellenfelét. A Galatában a Vladimir Micov (21/12 pont), Austin Daye (17/6 pont, 7 lepattanó), Tibor Pleiss (15 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) trió teljesített kiválóan.

Besiktas Sompo Japan (19-5) – Best Balikesir (5-19) 84-75

Magabiztosan vette az újabb, Best Balikesir által jelentett akadályt is a Besiktas, az újonc sem tudta megállítani a harmadik hely felé robogó fekete-fehéreket. A Szolnok korábbi BL-ellenfele jól kezdte a meccset, 47-26-nál pedig már 21 ponttal vezetett, kialakult a meccsen a legnagyobb különbség. Innentől már nem volt más dolga a Besiktasnak, mint őrizni a felépített előnyét, ezt pedig gond nélkül meg is tették a házigazdák. Ezúttal hatan jutottak el 10 pont fölé a Besiktasban, a legeredményesebb most Kyle Weems (16/9 pont) lett közülük. A Bestben Joey Dorsey (14 pont, 13 lepattanó) dupla-dupláját érdemes kiemelni.

Trabzonspor Medical Park (8-16) – Banvit BK (17-7) 66-75

Egy nem túl látványos, ám annál fontosabb győzelmet aratott a Trabzonspor vendégeként a negyedik helyre hajtó Banvit, amivel továbbra is tartják a lépést a Darüssafakával a balikesiriek. Három negyeden keresztül a trabzoniak vezettek, volt hogy kétszámjegyű különbséggel is (46-35), a záró felvonás elején aztán 54-53-ról egy 18-2-es rohammal 56-71-re fordított a Banvit, ezzel megszerezve 17. sikerüket a bajnokságban. A most is jól teljesítő Gediminas Orelik (24/18 pont, 4 lepattanó) és Jordan Theodore (19/9 pont) mellett Furkan Korkmaz (15/3 pont, 7 lepattanó) jó játéka is nagyon kellett a vendégeknek.

Yesilgiresun Belediye (9-15) – Pinar Karsiyaka (13-11) 81-82 h.u.

A Ricky Ledo (20/9 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz), Malcolm Armstead (18 pont, 7 gólpassz) és Anthony Gill (18/3 pont, 6 lepattanó) vezette Yesilgiresun alaposan megnehezítette a Karsiyaka dolgát, ám végül az izmiriek hosszabbításban nyertek és megerősítették pozíciójukat, míg a Yesilgiresunnak tovább kell harcolnia a rájátszásba jutáshoz. A vendégek győzelme egyébként egyáltalán nem érdemtelen, hiszen végig vezettek a mérkőzésen, ám Ledo triplája réven kiegyenlített és kiharcolta a túlórát a Yesilgiresun. Itt aztán már a szerencse és a legjobbja, Mateusz Ponitka (20/6 pont, 6 lepattanó) döntött a Karsiyaka javára, a lengyel légiós az utolsó másodpercben verte be a győzelmet jelentő duplát. Ponitka mellett J’Covan Brown (18/18 pont, 7 gólpassz) is kiválóan játszott a vendégeknél.

Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (2-22) – Demir Insaat Büyükcekmece (7-17) 73-96

Másfél negyedet bírt az Ankara a Büyükcekmece ellen, ekkor még vezettek is a fővárosiak, a félidei állás pedig még mindig szoros volt (41-43), a folytatásban viszont valósággal átrohant rajtuk a vendégcsapat. A meccset ráadásul 15-2-es futással zárta a Büyükcekmece, így a végére a különbség is tetemes lett. A vendégeknél Andrija Sztipanovics (20 pont, 17 lepattanó, 7 gólpassz) brutális dupla-duplával és tripla-dupla közeli teljesítménnyel parádézott, míg az Ankarában Ramon Galloway (34/21 pont) volt megállíthatatlan.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Banvit BK – Fenerbahce 
Pinar Karsiyaka – Anadolu Efes 
Darüssafaka Dogus – Yesilgiresun Belediye
Galatasaray Odeabank – Istanbul BBSK
Tofas Bursa – Besiktas Sompo Japan 
Gaziantep Basketbol – Trabzonspor Medical Park 
Demir Insaat Büyükcekmece – Muratbey Usak Sportif
Best Balikesir – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus