BSL, 24. forduló: Vért izzadtak, de nyertek a nagyok

A Fenernek Bogdanovics utolsó másodperces, meccsnyerő triplájára volt szüksége a ligautolsó ellen, az Efes ismét hosszabbításra kényszerült

A Fenernek Bogdanovics utolsó másodperces, meccsnyerő triplájára volt szüksége a ligautolsó ellen, az Efes ismét hosszabbításra kényszerült, de a Galata is kicentizte Crockerék ellen. Végül azonban mindhárom sztárcsapat nyert és a mezőny előtt jár.

 

Türk Telekom (5-19) – Fenerbahce Ülker (18-6) 83-85

Nagyon kevésen múlt, hogy a Türk Telekom a szezon meglepetését szolgáltassa a Fenerbahce legyőzésével, ám Bogdan Bogdanovics (23/6 pont, 4 lepattanó) egy utolsó másodperces triplával megmentette az isztambuli sztárcsapatot a nagy blamától a ligautolsó ellen. A Fener úgy kezdte ezt a meccset, ahogy az elvárható volt tőlük (4-15), ám ettől talán túl korán elkönyvelték magukban a győzelmet a vendégek. A Türk Telekom ugyanakkor szépen talpra állt, folyamatosan növelte előnyét, a harmadik negyed derekán pedig már több mint 20 pont volt az ankarai csapat előnye (62-41). Ekkor azonban hatalmas hajrába kezdett a Fener, sebességet kapcsoltak támadásban és védekezésben egyaránt, elkezdték ledolgozni hátrányukat, és a második félidőben mindössze egyszer, egyetlen másodpercre, de a legjobbkor vette át a vezetést az Obradovics-legénység. A Türk Telekom elsősorban Manny Harris (24/9 pont, 9 lepattanó) és Marcus Haislip (27/18 pont, 8/6 tripla) extrájának köszönhetően volt hajszálnyira a csodától, a Fenerben pedig Bogdanovics mellett Bobby Dixon (15/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Ekpe Udoh (11 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) tette a legtöbbet a győzelemért.

Trabzonspor Medical Park (10-14) – Anadolu Efes (20-4) 65-73 h.u.

Pénteken az Efest a legnagyobb riválisa, a Fenerbahce alapos verésben részesítette és ezzel kiejtette az Euroligából, így innentől kezdve csak a bajnokságra kell koncentrálniuk az Ivkovics-tanítványoknak. A csalódottság érezhető is volt a kék-fehérek játékán, és a hétvégén a Fenerhez hasonlóan nekik is alaposan meg kellett szenvedniük, hogy érvényre juttassák erőfölényüket a Trabzonsporral szemben. Ezen a találkozón ráadásuk a színvonal sem verdeste az eget, a rendes játékidő 59-59-es eredménnyel zárult. Ez az állás 59-54 után, az Efes zsinórban bedobott öt büntetője után már egy perccel a vége előtt kialakult, ami után mindkét félnek több esélye is lett volna megnyernie a meccset, ezzel aztán egyikük sem élt. Ezt a trabzoniak sajnálhatták végül, hiszen a túlóra során már nem sok esélyük volt, a Dario Saric (21/9 pont, 12 lepattanó) és Jayson Granger (17/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) vezette Efes sokkal jobban bírta a ráadást.

Yesilgiresun Belediye (8-16) – Galatasaray Odeabank (17-6) 84-87

Tony Crocker visszatért ugyan a Yesilgiresunba, de az újonc így sem bírt a nagy Eurocup-menetelésben lévő Galatával. Habár a hazaiaknak nem sokon múlt a győzelem, annak ellenére sem, hogy szinte az egész meccsen a vendég sztárcsapat vezetett. A hajrában ugyanis többször is átvette a vezetést a Yesilgiresun, ám az utolsó percben Stephane Lasme (12 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) két kosarával válaszolni tudott a Galata, végül pedig Errick McCollum (23/12 pont, 4 lepattanó) két jó büntetőjével lezárta a meccset. Lasme és McCollum mellett Blake Schilb (20/15 pont, 4 gólpassz) és Sinan Güler (13/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) is jól játszottak a bordó-sárgáknál, hazai oldalon pedig Quinton Hosley (20/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) és Dejan Ivanov (17 pont, 7 lepattanó) vitték a prímet.

Pinar Karsiyaka (14-10) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (8-16) 90-79

Simán hozta az elvárt győzelmet a Karsiyaka az Ankara ellen, a fővárosiaknak nem volt esélyük a győzelemre. Az izmiriek a feldobástól kezdve vezettek, egy 13-0-s roham után a második félidő nagy részében 20 pont körüli fórral, amiből a végén tudott csak valamelyest lefaragni az Ankara. Kenan Sipahi (5 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó) nagyszerűen irányította a címvédőt, Colton Iverson (15 pont, 10 lepattanó) és Thomas Abercrombie (17/9 pont) pedig a pontokért felelt.

Demir Insaat Büyükcekmece (11-13) – Darüssafaka Dogus (15-8) 63-70

Nagy nehezen sikerült kiharcolnia a győzelmet a félidőben még 39-26-os, a negyedik negyed elején pedig 59-50-es hátrányban lévő Darüssafakának a Büyükcekmece otthonában. Az említett állás után aztán egy 20-4-es szakasszal zárta le a meccset a vendégcsapat, az újonc teljesen elfogyott a hajrára és nem tudott mit kezdeni a Darüssafaka kemény védekezésével. Scott Wilbekin (13/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Manuchar Markoishvili (13/9 pont) alaposan feljavultak a végjátékra, az ő vezérletükkel csikarta ki a győzelmet a Dogus a Michael Roll (17/12 pont, 5 gólpassz, 5/4 tripla) által húzott házigazdák ellen.

Banvit BK (15-9) – Torku Konyaspor (6-18) 92-90

Alaposan megszenvedett a Banvit a Konyaspor ellen, ám 90-90 után A.J. Slaughter (23/15 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) két jó büntetőjével azért behúzta a meccset a balikesiri alakulat. Három negyeden át a Konyaspor vezetett ezen a találkozón, a negyedikben viszont már átvette a meccs irányítását a Banvit. 90-84 után Byron Mullens (17/9 pont) és a hatalmasat játszó Ernest Bremer (20/18 pont, 13 gólpassz, 4 lepattanó, 8/6 tripla) tripláival mégis ki tudott egyenlíteni a Konyaspor. Slaughter büntetői után aztán Bremer még megnyerhette volna a meccset a vendégeknek, de nem tudta feltenni a koronát a teljesítményére, kihagyta a potenciális meccsnyerő dobást. A Konyasporban kiválóan mutatkozott be a több európai csapatban is megfordult Dionte Christmas (20/15 pont), akinek segítségével hat fordulója maradt kiharcolni a bentmaradást a konyaiaknak. 

Istanbul BBSK (8-16) – Royal Hali Gaziantep (13-11) 81-77

A Gaziantep ellen folytatta nagyszerű sorozatát, és az Efes elleni teljesen vállalható vereség után ismét nyert az Istanbul, így a kiscsapat az elmúlt hat meccséből ötöt megnyert és eltávolodott a kiesőzónától. Nagy győzelem volt ez a hazaiaktól, hiszen a Gaziantep is négyes győzelmi szériában volt a meccs előtt és robog a rájátszás elérése felé. A negyedik negyedben nekik állt még a zászló, ám az utolsó másfél percet 7-1-re nyerte meg az Istanbul, amivel ellopta a győzelmet vendégétől. Ebből Damir Markota (14/3 pont, 8 lepattanó), Ben McCauley (16/6 pont, 4 lepattanó) és Sean Armand (16/6 pont) vállalt oroszlánrészt, a Gaziantep legjobbja pedig Jure Balazic (17/3 pont, 5 lepattanó) volt.

Besiktas Sompo Japan (11-13) – Muratbey Usak Sportif (12-12) 95-91

Jó játékkal győzte le a Besiktas a közvetlen rivális Usakot, így a fekete-fehérek ismét visszaszálltak a rájátszásért vívott harcba. A meccs elején gyorsan kétszámjegyű előnybe került az Usak (6-17), ám a folytatásban már egyértelműen a hazaiak akarata érvényesült. Félidőben már 52-38-ra a Besiktas vezetett, a végén pedig feljött ugyan egyetlen pontra a vendég gárda (92-91), ám a hazaiak egyik legjobbja, Chinemelu Elonu (17 pont, 9 lepattanó) egy 2+1-es játékkal eldöntötte a meccset. Randy Culpepper (22/9 pont, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz) és az Európába visszatért Bobby Brown (24/12 pont) szintén nagyon jók voltak a Besiktasban, a túloldalon pedig Khem Birch (18 pont, 12 lepattanó), Giordan Watson (22/9 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) és D’Angelo Harrison (20/6 pont, 4 lepattanó) tettek ki magukért.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce Ülker – Istanbul BBSK
Anadolu Efes – Yesilgiresun Belediye
Galatasaray Odeabank – Banvit BK
Darüssafaka Dogus – Pinar Karsiyaka 
Royal Hali Gaziantep – Trabzonspor Medical Park
Torku Konyaspor – Demir Insaat Büyükcekmece
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Besiktas Sompo Japan 
Muratbey Usak Sportif – Türk Telekom

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus