BSL, 26. forduló: 24 pontos hátrányból fordított a Fener

Két euroligás csapat is hatalmas fordítást mutatott be a hétvégén, hiszen a Fenerbahce 24, a Darüssafaka pedig 18 pontos hátrányból kapaszkodott vissza és nyert a második félidőben.

Fenerbahce (24-2) – Gaziantep Basketbol (13-13) 97-92

Minden tudására szüksége volt a Fenerbahcénak, hogy a kedden kezdődő Euroliga-rájátszás előtt le tudja gyűrni a bombaformában lévő, többek közt két hete az Efes otthonában is diadalmaskodó Gaziantepet. A vendégek ugyanis Jerry Jefferson (25 pont, 9 lepattanó), Marcus Haislip (20/9 pont, 4 lepattanó) és Marcus Denmon (15/9 pont, 5 lepattanó) főszereplésével alaposan ráijesztettek a címvédőre, és a 36-16-ra megnyert második negyedüknek köszönhetően a nagyszünetben már tetemes, 24 pontos előnyben voltak (35-59). Az isztambuli játékosok aztán valószínűleg nem tették zsebre azt, amit Obradovics mestertől kaptak az öltözőben, így a második félidőre már egy megfelelően motivált Fener futott ki a parkettre. Bogdan Bogdanovics (26/9 pont, 4 gólpassz) vezetésével begyújtotta a rakétákat a listavezető, de a szerb mellett Luigi Datome (19/6 pont, 4 lepattanó) és Jan Vesely (18 pont, 9 lepattanó) is nagyon elkapta a fonalat, így pedig egyre faragtak a hátrányukon a házigazdák. A Fener remekül védekezett, 15 megválaszolatlan ponttal kezdte a második félidőt, majd a záró felvonásban szakadt ki igazán a zsák náluk, ezt a játékrészt 38-24-re nyerték meg és így jelzésértékű győzelmet arattak, hiszen ez akár egy potenciális első körös párosítás is lehet majd néhány hét múlva a playoffban.

Anadolu Efes (22-4) – Trabzonspor Medical Park (8-18) 100-77

A Fenerrel ellentétben az Efes számára könnyed ujjgyakorlat volt a soros hétvégi mérkőzés, ami egy jó felhozó meccsnek bizonyult Perasovicék számára a jövő heti két kőkemény pireuszi találkozójuk előtt. Caleb Green (25/12 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Dwight Hardy (24/6 pont) kiemelkedő performansza is csak annyira volt elég a Trabzonspor számára, hogy félidőig tartani tudják magukat (42-37), fordulás után aztán átrobogott az Efes a vendégeken. A kék-fehérek közül Cedi Osman (20/9 pont, 4 lepattanó) és Thomas Heurtel (19/9 pont, 5 gólpassz) játszottak a legjobban ezúttal.

Pinar Karsiyaka (14-12) – Darüssafaka Dogus (19-7) 90-95

A jövő heti madridi túrája előtt értékes győzelmet aratott a Karsiyaka vendégeként a Darüssafaka, és mivel a Banvit kikapott a hétvégén, így a Dogus igencsak közel érezheti már magát a negyedik helyhez. Ez a találkozó egyébként igencsak hasonlított a Fener-Gaziantep találkozóhoz, még csaknem a végeredmény is pontosan annyi lett az Euroligában szereplő csapat javára, mint azon a derbin. A Darüssafaka fordításának mértéke sem volt sokkal kisebb, hiszen ugyan nem 24, de 18 pontos hátrányban is volt a Blatt-legénység a második negyedben (40-22). A harmadik játékrész végéhez közeledve aztán még mindig 17 pont volt a Karsiyaka előnye (59-42), innen kellett hatalmas hajrába kezdenie a Darüssafakának. Ezt aztán a két irányító-hátvéd, Brad Wanamaker (28/6 pont, 7 gólpassz) és Scottie Wilbekin (27/9 pont) parádés játékának köszönhetően eredményesen is tették a vendégek, akik így alig két perccel a vége előtt átvették a vezetést, és a meccset 11-1-es szakasszal zárták, ami a sikeres fordítást jelentette számukra. Az izmirieknél Michael Green (33/6 pont, 5 gólpassz), DaJuan Summers (24/15 pont, 6/5 tripla) és Muhammed Baygül (15/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) teljesítettek kiválóan.

Yesilgiresun Belediye (9-17) – Galatasaray Odeabank (16-10) 86-89

A többi sztárcsapathoz hasonlóan így vagy úgy, de a Galatasaray is hozta a hétvégi bajnokiját, az Euroligától elbúcsúzott bordó-sárga legénység a Yesilgiresunt fektette két vállra. Főként Ricky Ledo (25/9 pont, 12 lepattanó), Malcolm Armstead (19/9 pont, 7 gólpassz) és Dejan Ivanov (16/6 pont, 10 lepattanó) révén azért szépen megnehezítette esélyesebb ellenfele dolgát a házigazda, de a Galata ha nem is nagy különbséggel (a legnagyobb előnyük 8 pont volt a 40 perc során), de azért végig vezetve behúzta az összecsapást. A vendégek legjobbja kimagaslóan Errick McCollum (22/6 pont, 4 lepattanó) volt.

Besiktas Sompo Japan (21-5) – Banvit BK (17-9) 85-69

A negyedik hely szempontjából volt nagyon fontos a két BL-csapat, a Besiktas és a Banvit összecsapása, ám míg a fekete-fehérek elkerülni, addig a balikesiriek megszerezni szerették volna ezt a pozíciót. Kettejük közül aztán a Besiktas törekvéseit koronázta siker, így ők továbbra is stabilan őrzik harmadik helyüket, míg a Banvit nagyon úgy tűnik, hogy lemondhat az elsőkörös pályaelőnyről a rájátszásban, kétmeccses hátrányuk a Darüssafaka mögött már nagyon soknak tűnik négy fordulóval az alapszakasz vége előtt. A mérkőzés egyébként a második félidőben már semmilyen izgalmakat nem tartogatott, ekkorra már állandósult a kétszámjegyű különbség a csapatok között. Az isztambuliak győzelmének fő kovácsai D.J. Strawberry (19/12 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Earl Clark (18/9 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) voltak, a Banvitban pedig Jordan Theodore-t (21/6 pont, 7 lepattanó) érdemes külön is kiemelni.

Muratbey Usak Sportif (8-18) – Best Balikesir (6-20) 88-80

Az Usakra és a Best Balikesirre egyaránt az év meccse várt az egymás elleni összecsapásuk során, ami az egyik kiesőhely sorsáról volt hivatott dönteni vagy éppen nem dönteni. Mivel a meccset a hazaiak nyerték, így az előbbi forgatókönyv valósult meg, azaz így a Best nemhogy nem érte be riválisát, hanem az Usak előnye kétmeccsesre nőtt, ráadásul az egymás elleni eredményben is ők a jobbak, aligha van tehát reális esélye annak, hogy a Balikesirspor ezt a hátrányát behozza és ők maradjanak bent az élvonalban. Az Usak győzelme egyébként teljesen megérdemelt, hiszen bár a Best kezdett sokkal jobban (2-12), az első negyed végén már a vendéglátók vezettek (22-21), amit a folytatásban már egyszer sem adtak ki a kezükből. Az egyik oldalon D’Angelo Harrison (20/9 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) és Hakan Demirel (17/6 pont), a másikon pedig Delroy James (22/6 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) és Alfrie Kelley (15/3 pont, 5 gólpassz) emelkedtek ki.

Istanbul BBSK (10-16) – Demir Insaat Büyükcekmece (8-18) 86-79

Nem sok tétje volt már az Istanbul-Büyükcekmece találkozónak, hiszen a hazaiak playoffba jutási esélyei már csak matematikaiak, a vendégek viszont oda már biztosan nem kerülhetnek be és kiesni is csak szélsőséges esetben tudnak. A meccset ezek után az Istanbul tudta megnyerni, köszönhetően elsősorban egy 11-0-s rohamnak, amivel 39-30-ról 50-30-ra alakították az állást. A vendégek ennek ellenére 73-74-nél egyszer még vezettek is a találkozón, ám az Istanbul erre egy 11-2-es szakasszal felelt és lezárta a mérkőzést. A hazaiak legeredményesebbje Sean Armand (17/3 pont, 4 labdaszerzés), a Büyükcekmecéé pedig Osiris Eldridge (16/9 pont) volt.

Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (2-24) – Tofas Bursa (11-15) 75-85

Hozta a kötelezőt a Tofas a biztos kieső Ankara otthonában, és mivel a Gaziantep is kikapott végül a Fenertől, így a most is remeklő Tony Crocker (17/6 pont, 4 lepattanó) csapatának van még esélye, hogy odaérjen a nyolcadik helyre, ehhez azonban a folytatásban sem nagyon hibázhatnak. A Tofas a meccs jelentős részében előnyben játszott, ám a Devin Thomas (20 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), Dominique Morrison (20/6 pont) és Ramon Galloway (13/9 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) vezette fővárosiak a lehetőségeikhez képest azért eléggé megszorongatták őket, a negyedik negyednek például még egálról vágtak neki a felek (59-59). A meccs végére aztán kijött a Tofas erőfölénye, akiknél Crocker mellett Sammy Mejia (18/6 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) játszott még a tőle megszokott nagy hasznossággal.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Trabzonspor Medical Park – Fenerbahce 
Darüssafaka Dogus – Anadolu Efes 
Gaziantep Basketbol – Besiktas Sompo Japan
Galatasaray Odeabank – Pinar Karsiyaka
Banvit BK – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler
Tofas Bursa – Muratbey Usak Sportif 
Demir Insaat Büyükcekmece – Yesilgiresun Belediye 
Best Balikesir – Istanbul BBSK

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus