BSL, 26. forduló: Hosszabbításos Galata- és Efes-vereség

Mindkét sztárcsapat nagy meglepetésre maradt alul esélytelenebb ellenfelével szemben, a Besiktas viszont szárnyal Bobby Brownnal.

22. forduló

Galatasaray Odeabank (18-7) – Darüssafaka Dogus (17-8) 70-72

A márciusi, isztambuli terrortámadás miatt elhalasztott Galatasaray-Darüssafaka rangadót a hét közben pótolták, amit a hősiesen játszó Jamon Gordon (14/6 pont) dudaszóra dobott kosarával a Darüssafaka nyert meg végül. Gordon volt az abszolút hős, hiszen 70-67-nél előbb egy triplával egalizált, majd egy jó védekezés után a meccset is megnyerte csapatának, aminek köszönhetően a Dogus még befoghatja a Galatát a hátralévő fordulókban. A hazaiak egyébként elsősorban Sinan Güler (26/15 pont) és Stephane Lasme (16 pont, 7 lepattanó, 8/7 mezőnyből) jó játékának köszönhetően szinte végig előnyben játszottak a találkozón, a Darüssafaka azonban Scott Wilbekin (20/9 pont, 4 gólpassz) és Semih Erden (16 pont, 8 lepattanó) vezetésével meccsben tartotta magát, majd a végén jött Gordon és ellopta a showt.

 

26. forduló

Trabzonspor Medical Park (11-14) – Fenerbahce Ülker (19-6) 

Elhalasztva a Fenerbahce Euroliga-negyeddöntős párharca miatt.

Anadolu Efes (21-5) – Royal Hali Gaziantep (14-12) 96-99  2x h.u.

Hatalmas bravúrt mutatott be a rájátszásba igyekvő Gaziantep a listavezető Efes otthonában, és könnyen lehet, hogy ez a meccs lesz majd a kulcsa a vendégek playoffba jutásának. Érdekesség, hogy a Gaziantep úgy tudta megnyerni ezt a találkozót, hogy az első negyed után a rendes játékidőben már egyszer sem vezetett és sokáig 10 pont körüli hátrányban játszott. A meccs hőse aztán végül a vendégek legeredményesebbje, Andy Rautins (27/15 pont) lett, aki a 40. percben egy triplával egalizált, majd két jó büntetővel a második hosszabbítást is kiharcolta, ahol a nüanszok a Gaziantepnek kedveztek. Az Efes Thomas Heurtel (35/18 pont, 6 gólpassz) és Jayson Granger (25/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) hatalmas extrája ellenére kapott ki, a Gaziantepben pedig Rautins mellett a meccs utolsó pontjait szerző Earl Calloway (18/9 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), illetve az egyaránt dupla-duplázó Jawad Williams (19/3 pont, 12 lepattanó) és Jure Balazic (15/3 pont, 10 lepattanó) is remekeltek.

Demir Insaat Büyükcekmece (13-13) – Galatasaray Odeabank (18-8) 94-89 h.u.

A Gaziantephez hasonló mérleggel álló és hasonló célokért küzdő Büyükcekmece szintén hasonló bravúrt mutatott be hasonló körülmények között a Galata ellen, mint riválisa az Efes otthonában. Nagyon jó, változatos meccs volt ez is, hol az egyik, hol pedig a másik csapatnak volt egy-egy jó periódusa. Itt a nyerőember Erving Walker (18/9 pont, 4 gólpassz) lett végül, aki már a rendes játékidőben megnyerhette volna a meccset az újoncnak, ám csak az egyik büntetőjét dobta be, így következhetett a hosszabbítás. Itt aztán 88-89 után az utolsó percben két duplát is szerzett az amerikai, amivel kvázi eldöntötte a mérkőzést. Erving mellett Michael Roll (25/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) is kulcsszereplő volt, a Galatában pedig hiába játszott jól egyszerre Sinan Güler (19/6 pont, 6 gólpassz), Vladimir Micov (20/12 pont), Stephane Lasme (15 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) és Errick McCollum (14/6 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó), a Eurocup-döntőre készülő bordó-sárgák egy héten belül másodszor is kikaptak.

Pinar Karsiyaka (15-11) – Torku Konyaspor (6-20) 82-60

Az esélyeknek megfelelően gond nélkül hozta a Karsiyaka a Konyaspor elleni találkozóját. A címvédő 8-0-lal kezdte a meccset, ezt követően a második negyedben még kiegyenlített a vendégcsapat, de a nagyszünet után már többnyire a 20 és a 30 pont között mozgott a különbség. Nem kellett megszakadniuk az izmiri játékosoknak, a legeredményesebb és leghasznosabb a 20 percnél kevesebb játékideje ellenére is Colton Iverson (16 pont, 7 lepattanó) lett közülük.

Besiktas Sompo Japan (13-13) – Darüssafaka Dogus (17-9) 80-74

Bobby Brown (28/12 pont, 9 gólpassz) parádéjával újabb nagyon fontos meccset nyert meg a Besiktas, amivel most már ténylegesen ott kopogtatnak a rájátszás kapujában a nemrég még esélytelennek házigazdák. Brown leigazolása azonban gyökeresen megváltoztatott mindent Isztambul fekete-fehér szegletében, az amerikai klasszissal háromból hármat nyert eddig a Besiktas. Az első félidőben jobbára a Darüssafaka vezetett még, a másodikban viszont már egyszer sem adta ki a kezéből az előnyt a Besiktas. Brown mellett Maciej Lampe (16/3 pont, 10 lepattanó) is nagyon jó volt a hazaiaknál, a Darüssafaka egyetlen kiemelkedő játékosa pedig Luke Harangody (16/3 pont, 9 lepattanó) volt.

Yesilgiresun Belediye (9-17) – Banvit BK (15-11) 94-86

Tony Crocker (21/12 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés) főszereplésével nagy győzelmet aratott a Yesilgiresun a biztos playoff-résztvevőnek tűnő Banvit ellen, így az újonc matematikailag még nem, de gyakorlatilag bebiztosított első osztályú tagságát. Az első félidőben szinte végig a Banvit vezetett, a második elején viszont egy 10-0-s futással fordított, és innen már egyszer sem adta ki a vezetést a kezéből a Yesilgiresun. Crocker mellett Quinton Hosley (26/6 pont) és Dejan Ivanov (11 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) is kulcsszerepet vállalt a hazaiak győzelméből, a túloldalon viszont a húzóemberek ezúttal haloványabbak voltak, a legeredményesebb a szezoncsúcsot dobó Can Mutaf (20/15 pont) volt közülük.

Istanbul BBSK (8-18) – Muratbey Usak Sportif (14-12) 88-95

Nagyon jó, változatos meccset játszott egymással az Istanbul és az Usak, melyet végül jobb hajrájának köszönhetően a vendégek tudtak megnyerni. Az Istanbulnak a biztos bentmaradás, az Usaknak pedig a rájátszás elérése szempontjából volt fontos ez a találkozó, és mindketten nagyon akarták is a sikert. Az első félidőben végig a látogatók voltak előnyben, fordulás után viszont 11 megválaszolatlan pont után már a Damir Markota (25/9 pont, 7 lepattanó), Ben McCauley (22/9 pont, 6 lepattanó) és Sean Armand (13/9 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) által húzott Istanbul volt kétszámjegyű előnyben. A hullámvasutazás folytatódott, a végjátéknak pedig döntetlen állásról futottak neki a felek. 86-86 után aztán az Usak, egészen pontosan az egyaránt kiválóan játszó Paul Harris (25/9 pont, 10 lepattanó), Andre Harris (22/12 pont, 4 lepattanó) és D’Angelo Harrison (16/6 pont, 4 gólpassz) szerezték a meccs következő 9 pontját, amivel el is döntötték a mérkőzést. 

Türk Telekom (6-20) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (8-18) 76-72

Sorozatban elszenvedett hat vereség után létfontosságú győzelmet aratott a Türk Telekom az Ankara ellen, hiszen a fővárosi rivális az egyik olyan csapat, akit egy huszáros hajrával elméletileg még befoghat a Türk Telekom. A házigazdák ragyogóan kezdték a meccset, félidő előtt pedig már 15 ponttal is vezettek (46-31). A harmadik negyedben aztán érthetetlen módon terített betli volt a Türk Telekom produkciója, így ezt a játékrészt 24-5-re megnyerve fordított az Ankara. Manny Harris (24 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) és Eric Buckner (19 pont, 8 lepattanó, 11/9 mezőnyből) azonban csapatuk élére álltak a végjátékban, így be tudta húzni az életben maradást jelentő sikert a TT.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce Ülker – Anadolu Efes
Galatasaray Odeabank – Pinar Karsiyaka 
Darüssafaka Dogus – Türk Telekom
Banvit BK – Demir Insaat Büyükcekmece 
Torku Konyaspor – Besiktas Sompo Japan 
Muratbey Usak Sportif – Trabzonspor Medical Park
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Istanbul BBSK
Royal Hali Gaziantep – Yesilgiresun Belediye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus