BSL, 27. forduló: A Fener megverte és utolérte az Efest

Az isztambuli rangadón magabiztosan intézte el a Fenerbahce az Efest, ami után holtversenyben áll az élen a két sztárcsapat.

Az isztambuli rangadón magabiztosan intézte el a Fenerbahce az Efest, ami után holtversenyben áll az élen a két sztárcsapat. Ez a vereség Dusan Ivkovics állásába került, Tony Crocker benntartotta az újoncot, a playoffért zajló harc pedig minden korábbinál élesebb az utolsó fordulók előtt.

 

Fenerbahce Ülker (20-6) – Anadolu Efes (21-6) 73-69

Ismét csúcsformába lendült a Fenerbahce, hiszen az Euroligában a címvédő Real Madrid pazar játékkal történő kisöprése után az Efes elleni rangadót is sikerrel vette az Obradovics-legénység. A végeredmény egyáltalán nem tükrözi, hogy mennyire sima meccs volt ez, hiszen az első félidőben egy 24-5-ös rohammal elhúztak a házigazdák, majd a nagyszünet előtt már 23 ponttal is vezettek (42-19). Az isztambuli derbi ezzel lényegében el is dőlt, a Dario Saric (19/3 pont, 9 lepattanó) vezette Efes egy triplányi távolságba még visszajött ugyan, ám jó büntetőzéssel lezárta a meccset a Fener és a vereségek számát tekintve beérte a tabellán nagy riválisát. A hazaiak kulcsjátékosai egymást múlták felül, hiszen az egyre jobb formába lendülő Pero Antics (15/6 pont, 4 lepattanó) és Kosztasz Szlukasz (12 pont, 6 gólpassz) is hozták magukat a „szokásos” Bobby Dixon (15/12 pont, 5 lepattanó), Bogdan Bogdanovics (14/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), Ekpe Udoh (11 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) trió mellett. A csalódást keltő Euroliga-szereplés és ez a vereség az Efes sokat megélt, kiváló trénerének, Dusan Ivkovicsnak az állásába került.

Galatasaray Odeabank (18-8) – Pinar Karsiyaka (15-11) 

Elhalasztva a Galatasaray Eurocup-döntője miatt.

Darüssafaka Dogus (18-9) – Türk Telekom (6-21) 76-69

Három negyeden keresztül nagyon jól játszott a Türk Telekom a Darüssafaka otthonában, végül azonban elmaradt a bravúr és a Dogus behúzta a papírforma győzelmet. A második negyedben már 16 ponttal (19-35) vezettek az ankaraiak, de a harmadikban is még kétszámjegyű volt a javukra a különbség (47-57). Ekkor azonban nagyon összekapta védekezését a Darüssafaka, egy 23-5-ös rohammal állva hagyta ellenfelét és a maga javára fordította a meccset. A Darüssafakában most is Luke Harangody (16/3 pont, 11 lepattanó) volt a legjobb, de mellette hárman is dobtak 10 pontot, a Türk Telekomban pedig Manny Harris (20/3 pont, 4 lepattanó) ismét hozta a szokásos 20-asát.

Banvit BK (15-12) – Demir Insaat Büyükcekmece (14-13) 74-85

Nagyon fontos győzelmet aratott a Büyükcekmece az így már közvetlen riválissá váló Banvit otthonában, ez az eredmény mindkét csapat rájátszásba jutási reményeit nagyban befolyásolhatja. Az újonc az első félidőt egy 13-2-es futással zárta, amivel megfordította a meccset, innentől kezdve pedig fordulás után már végig magabiztosan vezettek. Az Erving Walker (21/6 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) – Michael Roll (21/6 pont, 8 lepattanó) tandem nagyszerűen működött a vendégeknél, az ő játékuk alapozta meg a vendéggyőzelmet. A Banvitban csak Dominique Johnson (22/9 pont) volt kiemelkedő, Adrien Moerman (10/6 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) az újabb dupla-duplája ellenére viszont nagyon pontatlan volt, csak 12/4-et dobott a mezőnyből, amit nem bírt el csapata.

Torku Konyaspor (6-21) – Besiktas Sompo Japan (14-13) 76-88

Sorozatban negyedik győzelmét aratta a második félidőben domináló Besiktas a konyai fellépése során, így hosszú idő után ismét pozitívba fordította mérlegét a rájátszás felé menetelő fekete-fehér alakulat. Bobby Brown (24/12 pont, 6 gólpassz) ismét remekelt, az már eddig is tudvalévő volt, hogy az ő leigazolása telitalálatnak bizonyult, ezt ismét bizonyította az amerikai. Mellette Randy Culpepper (25/18 pont, 9/6 tripla) gyógyszere is a jó irányba gurult el most, a hátvédpáros csaknem 50 pontot termelt. A túloldalon Johndre Jefferson (28 pont, 9 lepattanó, 16/12 mezőnyből) és Dionte Christmas (18 pont, 4 gólpassz) tettek hasonlót, ám mellettük a „kiszolgáló személyzet” jóval gyengébben muzsikált, mint a Besiktasban.

Royal Hali Gaziantep (14-13) – Yesilgiresun Belediye (10-17) 73-82

Egyetlen másodperc erejéig sem tudott vezetni a Gaziantep a Yesilgiresun ellen, ez a vereség pedig még sokba kerülhet a hazaiaknak, az újonc viszont a Banvit után egy újabb potenciális playoff-csapatot legyőzve bebiztosította bentmaradását. Tony Crocker (15/3 pont, 5 lepattanó) ismét biztos pontja volt a Yesilgiresunnak, mellette pedig Dejan Ivanov (18 pont, 6 lepattanó) és Chris Warren (17/6 pont) is vezérek voltak. A Gaziantepben egyedül Jawad Williams (25/15 pont, 8 lepattanó) teljesített jól, ez azonban kevés volt csapatának még a szoros meccshez is.

Muratbey Usak Sportif (15-12) – Trabzonspor Medical Park (11-15) 94-86

A többi rájátszásba igyekvő csapathoz hasonlóan az Usakra is fontos, ha úgy tetszik kötelezően behúzandó mérkőzés várt a Trabzonspor ellen. A házigazdák meg is oldották a feladatot, amivel megszilárdították pozíciójukat, a trabzoniak viszont ezzel végleg elszálltak és a tavalyi elődöntős szereplés után ezúttal nem lesznek ott a playoffban. Az Usak az első negyedben már 17 ponttal (32-15) is vezetett, és bár többször is visszajött a meccsbe a Trabzonspor, a vendéglátók mindig tudtak újítani. Az óriásit játszó Paul Harris (29/9 pont, 12 lepattanó) mellett Giordan Watson (19/6 pont, 5 gólpassz) és Khem Birch (13 pont, 10 lepattanó) is nagyon kitettek magukért, az Usakban pedig Courtney Fells (20/6 pont, 5 lepattanó) volt a legeredményesebb.

Rönesans TED Ankara Kolejliler (8-19) – Istanbul BBSK (9-18) 80-82

Igazi hatpontos meccset vívott egymással a meccs előtt még ugyanúgy álló Ankara és az Istanbul, hiszen a vesztest még beérheti a Türk Telekom-Konyaspor duó, a győztes viszont gyakorlatilag bentmaradónak tekinthető. A tét nagyságához méltó módon kiváló, fordulatokban bővelkedő derbit vívtak egymással a felek. Illetve fordulat csak egy volt a meccsben, az viszont nem akármilyen, hiszen az első félidőben már 21 ponttal, 39-18-ra is vezettek a fővárosiak, innen tudott felállni és fordítani a csodás második kört futó isztambuli kiscsapat. A hátrányukat a negyedik negyedre már teljesen eltüntették a vendégek, innentől már csak ők vezettek, köszönhetően elsősorban Ben McCauley (18/6 pont, 9 lepattanó), Jaka Klobucar (14/3 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) és Marcus Denmon (16/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) kiváló játékának.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Royal Hali Gaziantep – Fenerbahce Ülker 
Anadolu Efes – Muratbey Usak Sportif 
Besiktas Sompo Japan – Galatasaray Odeabank 
Pinar Karsiyaka – Banvit BK 
Istanbul BBSK – Darüssafaka Dogus
Trabzonspor Medical Park – Rönesans TED Ankara Kolejliler
Yesilgiresun Belediye – Demir Insaat Büyükcekmece
Türk Telekom – Torku Konyaspor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus