BSL, 29. forduló: Az utolsó forduló dönt az első helyről

A Vesely impresszív visszatérését is ünneplő Fener, illetve az Efes sem hibázott, így a 30. játéknap dönt majd az alapszakasz győzteséről.

A Vesely impresszív visszatérését is ünneplő Fener, illetve az Efes sem hibázott, így a 30. játéknap dönt majd az alapszakasz győzteséről. A Galata háromszori hosszabbításos klasszikus után ejtette ki ellenfelét, a címvédő bebiztosította playoff-részvételét, a három 14-14-gyel álló csapat viszont egyaránt kikapott, így közülük csak az egyik érhet majd oda a 8. helyre.

 

Fenerbahce Ülker (23-6) – Yesilgiresun Belediye (11-18) 100-79

Az Euroliga Final Fourja előtt bő egy héttel különösen örömteli hír a Fenerbahce szurkolói számára, hogy a közel két hónapja megsérült kulcsember, Jan Vesely (22 pont, 5 lepattanó, 8/8 mezőnyből) visszatért a csapatba, ráadásul nem is akármilyen játékkal. A rugólábú cseh 22 ponttal és hibátlan mezőnyözéssel, a Fener legjobbjaként vezette győzelemre csapatát a Yesilgiresun ellen, így az Európa meghódítására is készülő gárdának még van esélye az alapszakasz megnyerésére. Ehhez a saját győzelmük mellett az Efes veresége is kell nekik ugyan, de ami rajtuk múlott azt megtették Obradovicsék. A most is Tony Crocker nélkül felálló újoncnak nem volt esélye ezen a mérkőzésen, a Fener nagyon simán nyert. Vesely mellett Melih Mahmutoglu (17/15 pont) is szépen megszórta magát, a túloldalon pedig Quinton Hosley (17/6 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt hasonlóan eredményes.

Rönesans TED Ankara Kolejliler (9-20) – Anadolu Efes (23-6) 66-89

A Fenerhez hasonlóan az Efes is könnyedén hozta a hétközi fellépését, így Isztambul kék-fehér oldalának továbbra is a saját kezében maradt a sorsa. A záró napon az ellenfél viszont a harmadik helyre hajtó Darüssafaka lesz, míg a Fener az Usakot fogadja, így papíron Saricéknak lesz jóval nehezebb dolguk, viszont ha sikerrel járnak, akkor biztosan ők élvezhetik végig a pályaelőnyt a playoffban. Apropó Dario Saric, a horvát kiválóság ezen a meccsen nem vállalta a játékot, hiányában pedig Cedi Osman (15/3 pont, 10 lepattanó) és Derrick Brown (21/3 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) léptek elő, ők vezették győzelemre a második negyedben egy 11-0-s rohammal fordító, majd a második félidőt 46-29-re megnyerő Efest.

Galatasaray Odeabank (20-8) – Türk Telekom (7-22) 139-134  3x h.u.

Nagyot harcolt és nem adta olcsón a bőrét a Türk Telekom a klasszisokkal erősebb Galatasaray otthonában, ám végül egy sokáig emlékezetes meccsen, háromszori hosszabbítás után kikapott és ezáltal kiesett az ankarai gárda. A Galata ezzel szemben megmenekült ezen a meccsen, így továbbra is lépéselőnyben van a harmadik hely megszerzéséért a Darüssafakával szemben. A 99-99-es rendes játékidő és az első hosszabbítás végén a Galata, egészen pontosan Blake Schilb (26/15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Chuck Davis (22 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 9/8 mezőnyből) harcolták ki a folytatást, a második túlórában pedig Manny Harris (26 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) mentette meg a Türk Telekomot. A harmadik hosszabbításban 12 pontot szerző Errick McCollum (31/9 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) jóvoltából aztán 55 percnél már nem volt tovább, a Galata kiszenvedte a győzelmet. Az említetteken kívül a teljesség igénye nélkül a Galatában még Vladimir Micov (21/9 pont, 4 lepattanó), a Türk Telekomban pedig Eric Buckner (26 pont, 11 lepattanó, 3 blokk, 14/11 mezőnyből) és Marcus Haislip (25/15 pont, 5 lepattanó) is extra számokat hozott.

Darüssafaka Dogus (20-9) – Trabzonspor Medical Park (11-18) 76-71

Ahogy tőlük megszokhattuk, nem sziporkázó játékkal, de a mérkőzést kontrollálva legyőzte a Darüssafaka a Trabzonsport, és az első körös pályaelőnyét már régen biztosító gárda így akár még a harmadik helyre is odaérhet, ha a Galata hibázik. 36-38 után már egyszer sem vezetett ezen a meccsen a vendégcsapat, és 65 pontnál kiegyenlítettek ugyan még a trabzoniak, ám a végjátékot ismét uralta a Darüssafaka. Ahogy az elmúlt fordulókban, a Dogus legjobbja ismét Luke Harangody (17/9 pont, 8 lepattanó) volt, a Trabzonspor veresége pedig a legkevésbé Dwight Hardyn (20/9 pont, 4 lepattanó) múlt.

Demir Insaat Büyükcekmece (14-15) – Pinar Karsiyaka (16-12) 99-100

Mind a Büyükcekmece, mind pedig a Karsiyaka számára létfontosságú volt az egymás elleni találkozó a rájátszásba jutás szempontjából. Végül minimális különbséggel a címvédő került ki győztesen az összecsapásból, így ahelyett, hogy az újonc beérte volna a győzelmek számában a Karsiyakát, az izmiriek léptek előre és biztosították be a rájátszásba jutásukat, akiknek ráadásul még egy elmaradt meccsük is van és tudnak még előrébb is lépni. Ez az egypontos különbség a végeredményben csalóka, hiszen a Colton Iverson (16 pont, 13 lepattanó), Can Altintig (20/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Kenan Sipahi (17/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) vezette Karsiyaka végig vezetett az utolsó negyedben, a 99-100-as végeredmény pedig csak egy utolsó másodperces hazai tripla után alakult ki. A Büyükcekmecében hatan is eljutottak legalább 13 pontig, akik közül a legeredményesebb Antwayne Robinson (23/15 pont, 7 lepattanó) volt.

Banvit BK (17-12) – Besiktas Sompo Japan (14-15) 83-68

Nagyon simán intézte el a Banvit a Besiktast, így a balikesiriek a célegyenesben vannak az ötödik hely megszerzésért. Az utolsó két meccsét elvesztő Besiktasnak viszont így már nem a saját kezében van a sorsa, hiszen ha a szintén 14-15-tel álló Büyükcekmecét le is győzik a hétvégén, akkor is szorítaniuk kell még a Gaziantep vereségéért (ez a forgatókönyv a Büyükcekmecére is igaz). Ezen a meccsen nem volt kérdés, a Banvit már félidő előtt kereken 30 ponttal vezetett (51-31), ezt a különbséget felezte meg végül a Besiktas. A szezonbeli 15. dupla-dupláját jegyző Adrien Moerman (20/12 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz), illetve A.J. Slaughter (14/6 pont, 10 gólpassz) és Dominique Johnson (19/12 pont) voltak a Banvit nagy győzelmének fő letéteményesei.

Muratbey Usak Sportif (16-13) – Royal Hali Gaziantep (14-15) 79-70

Nagy hajrával, 70-70 után a meccs utolsó 9 pontját szerezve verte meg az Usak a közvetlen rivális Gaziantepet, így a piros-feketék a Karsiyakához hasonlóan bejutottak a rájátszásba. A nagy lehetőséget elszalasztó, szinte végig vezető vendégeknek ugyanez még nem sikerült viszont, bár a Gaziantep így is jó helyzetben van, hiszen az ugyanúgy álló Besiktast és a Büyükcekmecét is oda-vissza verték, így ha az esélyeknek megfelelően le tudják győzni az Ankarát a záró körben, úgy ők is ott lesznek a legjobb nyolcban. Ahogy az egész meccsen, úgy a végjátékban is Paul Harris (19/3 pont, 13 lepattanó), Giordan Watson (24/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) és Khem Birch (15 pont, 11 lepattanó, 6/6 mezőnyből) voltak az Usak húzóemberei, a Gaziantep legjobbja pedig Jure Balazic (20/6 pont, 6 lepattanó) volt.

Torku Konyaspor (6-23) – Istanbul BBSK (10-19) 87-101

Dionte Christmas (29/6 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Merthan Mutlu (19/9 pont) kiváló teljesítménye ellenére sem tudott szépen búcsúzni szurkolóitól az utolsó helyen kullogó, már kiesett Konyaspor. A bajnokságot 3-1-gyel kezdő, majd 6-7-tel folytató, többek között a Fener ellen idegenben is győző konyaiak atomjaikra hullottak a bajnokság második felére, ez már zsinórban a 17. vereségük volt. Ezen a meccsen sem volt semmi esélyük, a nagyszerű csapatmunkával előrukkoló Istanbul végig 10-20 pont körüli fórral vezetett, és a forduló nyitómeccsén minden más eredménytől függetlenül bebiztosította bentmaradását. Ez egy csodás menetelés megkoronázása volt a kiscsapat számára, hiszen a sokáig kilátástalan helyzetben lévő gárda az utolsó 11 meccséből 7-et megnyert és így gond nélkül őrizte meg első osztályú tagságát. 

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce Ülker – Muratbey Usak Sportif 
Anadolu Efes – Darüssafaka Dogus
Istanbul BBSK – Galatasaray Odeabank 
Yesilgiresun Belediye – Pinar Karsiyaka 
Türk Telekom – Banvit BK 
Besiktas Sompo Japan – Demir Insaat Büyükcekmece
Royal Hali Gaziantep – Rönesans TED Ankara Kolejliler
Trabzonspor Medical Park – Torku Konyaspor 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus