BSL, 3. forduló: Otthon botlott a Fener és az Efes

A négy török euroligás csapat közül csak a bajnok Karsiyaka tudott nyerni, a Fener és az Efes egy, a Darüssafaka két ponttal kapott ki.

A négy török euroligás csapat közül csak a bajnok Karsiyaka tudott nyerni, a Fener és az Efes egy, a Darüssafaka két ponttal kapott ki. Megszerezte első győzelmét a Szolnok Eurocup-ellenfele, Tony Crocker pedig ismét remekelt.
 

Fenerbahce Ülker (2-1) – Torku Konyaspor (1-1) 73-74

Óriási meglepetést szolgáltatott a forduló zárómeccsén a Konyaspor, hiszen a remeklő Clay Tucker (19/9 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) két utolsó másodperces büntetőjével idegenben győzte le a Torku a Fenerbahcét. Három negyeden keresztül hátrányban játszottak a vendégek, a negyedikben viszont elsősorban Tucker három triplája után átvette a vezetést a konyai gárda. A rutinos Fener-játékosok azonban 64-71 után Kosztasz Szlukasz (10 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Bobby Dixon (12/3 pont, 5 gólpassz) kosarai révén egy 9-1-es sorozattal fordítottak, és egyetlen kivédekezett támadás választotta már csak el őket a győzelemtől. Ezt azonban nem tudták megoldani, az utolsó másodpercben faultolták Tuckert, a többi pedig már történelem. A Konyaspor győzelméért Tuckeren kívül még Tyrone Brazelton (19/12 pont, 8 gólpassz) tett nagyon sokat, a Fenerben pedig Ekpe Udoh (17 pont, 7 lepattanó, 5 blokk) volt kiemelkedő.
 

Anadolu Efes (1-1) – Banvit BK (2-0) 86-87

A Fenerhez hasonlóan az Efesnek is a meccs utolsó másodpercei okozták a vesztét a Banvit ellen. Itt Adrien Moerman (14/6 pont, 5 lepattanó) volt a „bűnös”, aki két szekundummal a vége előtt pörkölte be a meccsnyerő hármast. Nagyon színvonalas, végig szoros meccset játszott egyébként egymással a két remek csapat, amire a végjáték csak feltette a koronát. A negyedik negyedben egyébként végig az Efes vezetett, és lényegében Courtney Fortson (20/6 pont, 9 lepattanó) jóvoltából tartotta magát lőtávolban a Banvit, hiszen az amerikai energiabomba az utolsó bő három percben 9 pontot szerzett. Az Efes legjobbja kimagaslóan Alex Tyus (20 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) volt, az irányítóktól kellett volna pontosabb játék a hazai győzelemhez.
 

Istanbul BBSK (0-2) – Pinar Karsiyaka (3-0) 80-105

A tapogatózó első negyed után már uralta az Istanbul elleni meccs hátralévő részét a Karsiyaka. A címvédő nem vezetett ugyan többnyire sokkal, az utolsó negyedet viszont 16 ponttal, 30-14-re megnyerte, így a végére szakadéknyi lett a távolság a felek között. Az izmirieknél többen is remekeltek, így elsősorban az erős dupla-duplát összehozó Joe Ragland (18/6 pont, 12 gólpassz) és a 38 évesen is elképesztően játszó Kerem Gönlüm (17/3 pont, 8 lepattanó). Az Istanbul legjobbja Damir Markota (22/9 pont, 4 lepattanó) volt.
 

Muratbey Usak Sportif (2-0) – Darüssafaka Dogus (1-2) 72-70

Három és fél negyeden keresztül vezetett az Usak otthonában a Darüssafaka, a végén mégis a hazaiak örülhettek a roppant értékes győzelemnek. Szinte tökéletesen kezdtek a vendégek, 20-5-tel nyitották a mérkőzést, állva hagyták ellenfelüket. Az Usak számára tehát adott volt a szép feladat, hogy a hátralévő időben eltüntesse ezt a hátrányt. Ez kemény mezőnymunkával sikerült is nekik, a hajrából pedig ők jöttek ki szerencsésebben. Őrület folyt a pályán ugyanis az utolsó percekben, hiszen a végeredmény már alig két perccel a vége előtt kialakult, a csapatok rengeteget hibáztak. A meccs egyetlen kiugró teljesítményét D’Angelo Harrison (19/6 pont, 8 lepattanó) szolgáltatta az Usakban.
 

Galatasaray Odeabank (2-1) – Royal Hali Gaziantep (1-2) 78-63

Már-már bántóan sima volt a Galatasaray-Gaziantep mérkőzés, hiszen az első negyedben 15 (23-8), a másodikban pedig már 32 ponttal (44-12) is vezettek az isztambuliak. A második félidő így már csak formalitás és lényegében edzőmeccs volt. Mindenki bőven kaphatott lehetőséget a hazaiaknál, beszédes adat, hogy a Galata legeredményesebbjei Sinan Güler és Vladimir Micov voltak, mindössze 11 ponttal.
 

Türk Telekom (0-2) – Besiktas Sompo Japan (1-2) 65-79

Az első két fordulóbeli kiábrándító veresége, illetve a Eurocupban kapott nagy hazai zakója után végre megszerezte első győzelmét a bajnokságban a Besiktas. Ezen a meccsen nem volt kérdés, a fekete-fehérek lejátszották a pályáról a Türk Telekomot. A vendégelőny a harmadik negyedben már tartósan 10 pont fölé kúszott, és hiába jött fel két pontra (61-63) a Borisz Szavovics (18 pont) vezette ankarai alakulat, a Besiktas ismét elhúzott és lezárta a meccset. A vendégek legjobbja újfent Maciej Lampe (18 pont, 9 lepattanó) volt, de Nate Wolters (12 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó) játéka is fontos volt a Besiktasnak.
 

Trabzonspor Medical Park (0-3) – Demir Insaat Büyükcekmece (2-0) 69-73

A Besiktassal ellentétben a Trabzonspor nem tudta megszerezni első győzelmét, és erre nem is szolgáltak rá a Büyükcekmece ellen. A végeredmény megtévesztő lehet, hiszen ez egyáltalán nem volt egy szoros meccs, az újonc vendégek még 17 ponttal vezettek a negyedik negyed elején (51-68), és csak ezután kozmetikázott az eredményen a Trabzonspor. A Büyükcekmece játéka és győzelme Michael Roll (17/6 pont, 5 lepattanó) és Hilton Armstrong (12 pont, 10 lepattanó) teljesítményén alapult.
 

Rönesans TED Ankara Kolejliler (1-2) – Yesilgiresun Belediye (1-1) 80-74

Egy-egy nagyon rövid periódust leszámítva végig vezetett és gond nélkül nyert az Ankara az újonc Yesilgiresun ellen, így a fővárosiak is megszerezték első győzelmüket. Az ex-fehérvári Tony Crocker (23/9 pont, 4 gólpassz) ismét nagyot játszott a vendégeknél, ám remek teljesítménye ezúttal nem ért győzelmet. Az Ankarában Kalin Lucas (16/3 pont, 7 gólpassz) és Frank Elegar (11 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) voltak a legjobbak, de rajtuk kívül is hat hazai játékos termelt még 8 és 11 pont között, megosztva a terheket egymás között.
 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Galatasaray Odeabank – Fenerbahce Ülker
Demir Insaat Büyükcekmece – Anadolu Efes
Pinar Karsiyaka – Trabzonspor Medical Park
Darüssafaka Dogus – Rönesans TED Ankara Kolejliler
Banvit BK – Royal Hali Gaziantep
Besiktas Sompo Japan – Istanbul BBSK
Torku Konyaspor – Muratbey Usak Sportif
Yesilgiresun Belediye – Türk Telekom

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus