BSL, 30. forduló: A Fener az első, a Besiktas a második

Az alapszakasz zárásaként egy héten belül háromszor is kikapott legnagyobb riválisaitól az Efes, így Perasovicék lecsúsztak a harmadik helyre, a Fener megnyerte az alapszakaszt, a második helyről pedig a Szolnok korábbi BL-ellenfele kezdheti a playoffot. Tony Crocker csapata drámai meccsen, kétszeri hosszabbítás után jutott be a rájátszásba.

28. forduló

Anadolu Efes (23-5) – Fenerbahce (27-2) 57-96

Valószínűtlenül nagy, egy híján 40 pontos kiütést mért a Fenerbahce az Efesre a török bajnokság egyik legnagyobb rangadóján a 27. fordulóból elhalasztott mérkőzésen, ezzel pedig az utolsó kör előtt matematikailag is biztossá vált, hogy a Fener nyeri az alapszakaszt és végig pályaelőnyt élvez majd a playoffban az Euroliga-győzelemre is törő gárda. Egészen elképesztő kezdéssel sokkolta a bombaformában lévő Obradovics-legénység az Euroliga Final Fourról hajszállal lemaradt, emiatt láthatóan még mindig indiszponált Efest, a vendégek ugyanis 27-4-gyel indították a találkozót. A különbség aztán még tovább nőtt a folytatásban is, 18-45-ös részeredményt is mutatott az eredményjelző még a nagyszünet előtt. A Fener aztán a folytatásban sem állt le, bárki lépett pályára sárga-kék mezben, az hozzá tudott szólni a mérkőzéshez és még egyet rúgott a padlón lévő riválisba. Ekpe Udoh (22 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk, 11/10 mezőnyből) és Bogdan Bogdanovics (15/3 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) parádéztak elsősorban a címvédőnél, őket érdemes külön is kiemelni az egységesen remeklő csapatból.

 

27. forduló

Darüssafaka Dogus (22-7) – Anadolu Efes (23-6) 88-85

A Fener elleni kiütés után újabb fájó vereséget szenvedett el az Efes egy másik euroligás csapat, a Darüssafaka otthonában, így az utolsó fordulóban egy ki-ki meccset játszhattak a Besiktassal a második helyért, míg a Dacka bebiztosította a negyedik, még pályaelőnyt jelentő helyét. Pedig a Blatt-tanítványoknak 15 pontos hátrányból kellett fordítaniuk, az Efes ugyanis ennyivel vezetett még a második negyedben (37-52), de a harmadik játékrészben is még 10 fölött jártak (61-71). Innen aztán a Brad Wanamaker (22/6 pont, 10 gólpassz), James Anderson (17/6 pont, 11 lepattanó) és Will Clyburn (15/3 pont, 6 lepattanó) vezette Darüssafaka egy 9-0-s rohammal zárkózott, majd a végjátékot uralva szomorította az Efest. A kék-fehéreken Thomas Heurtel (25/15 pont, 7 gólpassz), Bryant Dunston (18 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) és DeShaun Thomas (17/6 pont) ponterős, remek játéka sem segíthetett.

 

30. forduló

Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (2-28) – Fenerbahce (28-2) 55-101

Egy James Nunnally (40/24 pont, 4 gólpassz, 11/8 tripla, 10/8 dupla) volt a különbség az Ankara és a Fenerbahce között az első és az utolsó összecsapásán, az amerikai fantasztikus dobóteljesítménnyel, 8 triplával és csak mezőnykosarakkal ugyanis kereken 40 pontig jutott, a Fener pedig 46 ponttal tudott nyerni végül. Igazi örömjáték volt ez tehát a hazai rendezésű Euroliga Final Four előtt az Obradovics-legénység számára, akik az összes kulcsjátékosukat pihentetni tudták a hétvégi esemény előtt és végtelenül simán diadalmaskodtak így is. A Fenerben még Ahmet Duverioglu (11 pont, 10 lepattanó, 5 blokk) dupla-duplás, 5 blokkos teljesítménye érdemel külön szót.

Anadolu Efes (23-7) – Besiktas Sompo Japan (24-6) 90-91

Az Efes két elhalasztott meccsén elszenvedett két vereségével lehetőséget kapott a Besiktas, hogy odaérjen a második helyre, ezzel pedig élni is tudott a Szolnok korábbi BL-ellenfele és egyetlen ponttal legyőzték a kék-fehéreket, így ők lettek a másodikak, az Efes pedig a harmadik, azaz – ha mindketten továbbjutnak a negyeddöntőből – akkor a Besiktas élvezheti a pályaelőnyt. A két remek gárda egyébként egy roppant szoros meccset játszott egymással, ahol maximum két labdabirtoklás (egészen pontosan 6 pont) volt a legnagyobb különbség közöttük a 40 perc során. Thomas Heurtel (14/9 pont) triplájával jött vissza 1 pontra az utolsó percben az Efes, akik aztán jól is védekeztek, ám az utolsó támadást nem tudták ponttal befejezni, így a Besiktas örülhetett. A vendégektől Vladimir Stimac (22 pont, 10 lepattanó, 2 blokk), Michael Roll (17/6 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) és Michael Thompson (17/6 pont) is remekelt, míg az Efesben Jayson Granger (25/6 pont, 4 gólpassz) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Darüssafaka Dogus (23-7) – Best Balikesir (7-23) 95-72

Nem okozott gondot a Darüssafakának a kieső Best Balikesir legyőzése, ám az Efes elleni rosszabb egymás elleni eredményük miatt így sem tudtak előrébb lépni a negyedik helynél a Blatt-tanítványok. Az Alfrie Kelley (22/3 pont, 4 gólpassz) és a fantasztikus dupla-duplát szállító Joey Dorsey (12 pont, 19 lepattanó) által vezérelt Best kezdett jobban ugyan, ám a második negyedtől már egyértelműen a Dacka uralta a mérkőzést, majd a harmadik játékrészben egy 12-0-s rohammal a csapatok közti differencia is tetemes lett. A hazaiaknál öten is 10 pont fölé jutottak, a legeredményesebb, leghasznosabb játékot pedig Will Clyburn (17/3 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Dairis Bertans (17/9 pont, 8 gólpassz) nyújtották közülük.

Galatasaray Odeabank (19-12) – Demir Insaat Büyükcekmece (9-21) 86-79

A Galatasaray a hatodik helyre bebetonozva várta az alapszakasz utolsó fordulóját, és bár semmilyen tétje nem volt sem nekik, sem pedig az ellenfél Büyükcekmecének ezen az összecsapáson, a hazaiak azért a papírformának megfelelően behúzták a győzelmet. A meccs már pár perc után eldőlt, a Galata ugyanis 17-2-vel kezdte a találkozót, innentől pedig könnyedén őrizték az ekkor megszerzett előnyüket. A bordó-sárgák és a mezőny legjobbja kimagaslóan Sinan Güler (19/12 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) volt.

Yesilgiresun Belediye (10-20) – Banvit BK (21-9) 77-88

Ahogy a Galata, úgy a Banvit sem mozdulhatott már el az aktuális, ötödik pozíciójából, ám ahogy az isztambuli, úgy a balikesiri alakulat is hozta a maga utolsó mérkőzését a playoff előtt. A Banvit egyébként a második félidő végén repesztett egy 14-0-s sorozatot, ezzel billentették át a maguk javára a mérleg nyelvét az addig kiegyenlített találkozón. A Yesilgiresun Ricky Ledo (40/27 pont, 6 lepattanó) parádéja ellenére sem tudott nyerni, hiszen a Banvit remek csapatjátékkal ellensúlyozta ezt a szenzációs egyéni teljesítményt, öt vendégjátékos is 10 pont fölé jutott, akik közül a legeredményesebb Furkan Korkmaz (19/9 pont) lett végül.

Istanbul BBSK (11-19) – Gaziantep Basketbol (16-14) 76-92

Gond nélkül húzta be az Istanbul elleni alapszakasz-fináléját a Gaziantep, ezzel a sikerrel, illetve a Tofas izmiri győzelmével pedig nem is a nyolcadik, hanem a Fenert elkerülve a hetedik helyen kezdheti meg a rájátszást a nagy formában lévő „kiscsapat”.  A Marcus Haislip (24/9 pont) és Jerry Jefferson (18 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés) által vezérelt Gazantep már az első negyed végére tízpontos előnyt szerzett (21-31), és a folytatásban sem nagyon járt már ezalatt a lélektani határ alatt a különbség.

Pinar Karsiyaka (15-15) – Tofas Bursa (15-15) 82-88  2x h.u.

Tony Crocker nélkül is csodát tett a Tofas, hiszen a bursaiak rájátszásba jutásához egy legalább 6 pontos siker kellett a Karsiyaka otthonában, és a vendégek kétszeri hosszabbítás után éppen ennyivel győztek Izmirben. Az első kör végén a Tofashoz hasonlóan így 15-15-tel végző Karsiyaka 86-80-ra nyert Bursában, ám mivel a Tofas pontaránya jobb, mint a Karsiyakáé, így Crockeréknek elég volt a szintén hatpontos győzelem is, nem kellett 7-tel nyerniük. A látogatók sikere egyébként teljesen megérdemelt, hiszen – többször 10 ponttal is – szinte végig vezettek a találkozó során. A Karsiyakának 52-61-ről kellett visszaküzdenie magát a találkozóba, és ezt nemcsak megtették, de az utolsó másodpercekben ki is egyenlítettek. Tették mindezt vesztükre, hiszen ha 62-64-nél az egyik büntetőjüket mellédobják, akkor kikapnak ugyan, ám a rájátszásba bejutnak. Michael Green (22/3 pont, 4 gólpassz) azonban mindkét büntetőjét értékesítette, az első extra játékrész végén pedig a Tofas részéről az egyetlen kosarát ekkor szerző Caner Topaloglu harcolta ki a folytatást a vendégeknek. A dráma folytatódott, 82-86-nál pedig a mezőny legjobbja, Sammy Mejia (23/12 pont, 7 lepattanó) tette fel a koronát saját teljesítményére, és három másodperccel a vége előtt bedobta a mindent eldöntő kosarat. A Tofas tehát legalább két meccsel kitolta szezonját, a Fener elleni fellépések pedig igazi örömjátékot jelenthetnek számukra. Ezen a találkozón az említetteken kívül Mateusz Ponitka (20/3 pont, 7 lepattanó), illetve Kaya Peker (21 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Chris Copeland (17/9 pont) játszottak még nagyszerűen.

Muratbey Usak Sportif (8-22) – Trabzonspor Medical Park (10-20) 92-101

Mindössze a szép idénybefejezés volt a tétje az Usak és a Trabzonspor számára az egymás elleni találkozón, ami végül a vendégeknek sikerült. Az Usak a 11-0-s kezdése és Rolands Freimanis (29/9 pont, 6 lepattanó) remeklése ellenére sem tudott nyerni, a trabzoniak ugyanis Caleb Green (23/9 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Dwight Hardy (22/12 pont), Kenneth Kadji (18 pont, 8 lepattanó) és a fantasztikus dupla-duplát szállító Jorge Cardenas (17 pont, 15 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) vezérletével fordítani tudtak és végül biztosan győztek.

 

Az alapszakasz végeredménye:

 

A negyeddöntők párosításai:
Fenerbahce (1.) – Tofas Bursa (8.)
Besiktas Sompo Japan (2.) – Gaziantep Basketbol (7.)
Anadolu Efes (3.) – Galatasaray Odeabank (6.)
Darüssafaka Dogus (4.) – Banvit BK (5.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus