BSL, 30. forduló: Az Efes nyerte az alapszakaszt

Hiába nyert könnyedén a Fener, az Efes is jó játékkal hozta az egyik nagy riválisa elleni meccsét és megszerezte az első kiemelést.

Hiába nyert könnyedén a Fener, az Efes is jó játékkal hozta az egyik nagy riválisa elleni meccsét és megszerezte az első kiemelést. Az öldöklő hármas holtversenyből a Gaziantep jutott be nyolcadik helyen a playoffba, Tony Crocker pedig az alapszakasz második legjobb dobója lett.

 

27. forduló

Galatasaray Odeabank (21-8) – Pinar Karsiyaka (16-13) 74-67

A Galatasaray Eurocup-döntője miatt elhalasztásra került az isztambuliak bajnokija a címvédő Karsiyaka ellen, amit az utolsó forduló előtt pótoltak a felek. Ez a találkozó rangadónak indult, végül azonban tükörsima Galata-győzelemmel ért véget. Az izmiriek 2-3-nál vezettek először és utoljára a mérkőzésen, a házigazdák ráadásul a második negyedben repesztettek egy 19-5-ös rohanást, ami után már egy híján 20 pont volt a felek között (43-24). Sokáig a második félidőben sem változott semmi, a végére aztán kozmetikázni tudott valamelyest az eredményen a Karsiyaka. A Galata játékosainak nem kellett megerőltetniük magukat, mindenki bőségesen kapott lehetőséget, és sokat elárul, hogy a legeredményesebbjük Errick McCollum (13 pont, 5 gólpassz) lett mindössze 13 egységgel.

 

30. forduló

Fenerbahce Ülker (24-6) – Muratbey Usak Sportif (16-14) 98-67

Három nappal az Efes-Darüssafaka meccs előtt rendezték a Fenerbahce és az Usak találkozóját, ahol a hazaiaknak mindenképpen nyerniük kellett – illetve szurkolniuk az Efes vereségéért – hogy megnyerjék az alapszakaszt. Ez a törekvésük végül nem járt sikerrel, de ami rajtuk múlott, azt megtették az isztambuliak. A már biztos playoff-résztvevő Usaknak nem volt esélye a győzelemre, a sárga-kékek az első három negyedben rápakoltak egyaránt 10-10 pont körüli különbséget vezetésükre, így a végén szakadéknyi lett a távolság a csapatok között. A nemrég visszatért Jan Vesely (17 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) formába hozása a hétvégi Euroliga Final Four előtt nagyszerűen halad, ahogy a többiek, így Kosztasz Szlukasz (15/9 pont, 4 lepattanó), Bogdan Bogdanovics (14/12 pont), Melih Mahmutoglu (13/9 pont) és Nikola Kalinics (14/6 pont) is szépen belőhették magukat a csapatszinten is fantasztikusan triplázó (22/15, 68%) Fenerben. Az Usakban Paul Harris (27/12 pont, 5 lepattanó, 14/11 mezőnyből) zárta emlékezetesen az alapszakaszt. Ezzel az eredménnyel az is eldőlt, hogy a két csapat egymás ellen kezdi a rájátszást, ahol ismét Udohék lesznek a favoritok.

Anadolu Efes (24-6) – Darüssafaka Dogus (20-10) 90-71

Komoly rangadó várt az alapszakasz-elsőségre ható Efesre az egyik trónkövetelő, a Darüssafaka ellen, ám végül a kék-fehér alakulat gond nélkül hozta a találkozót. Az Efes számára a Fener elleni jobb egymás elleni eredmény miatt egy győzelem a biztos elsőséget jelentette a tabellán, ez azonban nem ígérkezett könnyű feladatnak a Dogussal szemben. A már biztos negyedik Darüssafaka ugyanakkor nem adott ki magából többet, mint amennyi feltétlenül szükséges volt a közelgő rájátszás előtt, így a félidőben már 17 ponttal, 47-30-ra vezető Efes számára nem okozott gondot a győzelem begyűjtése. A megkímélt húzóemberek mellett ezúttal Jayson Granger (19/9 pont) és Cedi Osman (15/9 pont, 6 lepattanó) tették a legtöbbet az Efes sikeréért.

Istanbul BBSK (10-20) – Galatasaray Odeabank (22-8) 67-79

A már jó ideje biztos harmadiknak számító Galatasaray az Istanbul ellen is kiharcolta a győzelmet, ám a városi rivális kiscsapat is minden dicséretet megérdemel, hiszen a bentmaradás kiharcolása után is komoly ellenállást tud tanúsítani. Az Istanbul ugyanis többször is kétszámjegyű különbséggel vezetett, a végére azonban kijött a csapatok ereje közti különbség és megnyugtató fórral diadalmaskodott a Galata. Ahogy az idény során oly sokszor, úgy a bordó-sárgák legjobbjai most is Errick McCollum (15/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) és Vladimir Micov (16/3 pont, 5 lepattanó) voltak.

Yesilgiresun Belediye (11-19) – Pinar Karsiyaka (17-13) 72-98

A Yesilgiresun most is Tony Crocker nélkül lépett pályára, az ex-fehérvári légiós viszont így is az egyik legerősebb európai bajnokság második legjobb pontszerzője lett 17.3 átlagponttal. Hiányában azonban az újonc nem tudta meglepni a címvédőt, akik így 24 pontos (24-48) előnyben is voltak már az első félidőben. A játék képe a folytatásban sem változott, így a Karsiyaka könnyedén nyert és végül a hatodik helyről kezdheti a rájátszást. A Yesilgiresunban Doron Perkins (24 pont, 7 lepattanó), a Karsiyakában pedig Bracey Wright (15/3 pont) és Samet Geyik (15/3 pont) voltak a legeredményesebbek.

Türk Telekom (7-23) – Banvit BK (18-12) 88-93

Nem adta könnyen magát a már kiesett Türk Telekom, végül azonban a Banvit hozta a nagyon fontos győzelmet, így a balikesiriek az ötödik helyen végeztek és elkerülték a Fener-Efes-Galata sztártriót az első körben. A Cevher Özer (26/3 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) által húzott fővárosi alakulat is emelt fővel búcsúzott ugyanakkor, hiszen egyetlen percre sem adták fel a harcot és nagy erőbedobásra késztették esélyesebb ellenfelüket. Az újabb irdatlan nagy dupla-duplát jegyző, a bajnokság pont- és lepattanókirályaként végző Adrien Moerman (32/12 pont, 17 lepattanó, 4 gólpassz), illetve Dominique Johnson (23/3 pont) és Gasper Vidmar (16 pont, 12 lepattanó) vezette Banvit azonban 84-84 után a meccs következő 5 pontját szerezte és bebiztosította sikerét.

Royal Hali Gaziantep (15-15) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (9-21) 90-80

Az utolsó forduló előtt a három 14-15-tel álló csapat közül a Gaziantep volt a legjobb helyzetben, hiszen nekik nem kellett számolgatniuk, mert amennyiben legyőzték az Ankarát, úgy ők jutottak be a rájátszásba, hiszen oda-vissza megverték mind a Besiktast mind pedig a Büyükcekmecét. Az elmúlt három meccsükön kikapó hazaiak ezt a lehetőségüket nem szalasztották el, egyértelműen jobbak voltak a fővárosiaknál és gond nélkül nyertek. Félidőben már 17 ponttal, 51-34-re vezetett a Gaziantep, és ez a különbség a későbbiekben sem csökkent számottevően. A házigazdák élére ismét Earl Calloway (21/9 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) állt a legfontosabb helyzetben.

Besiktas Sompo Japan (15-15) – Demir Insaat Büyükcekmece (14-16) 98-94

A Gaziantep-Ankara találkozóval egy időben kezdődött a Besiktas és a Büyükcekmece összecsapása is, melynek vesztese biztosan nem juthatott be a playoffba. A fentebb tárgyalt okok miatt a győztesnek is reménykednie kellett még a Gaziantep vereségében, ám mivel ez nem következett be, így a nagyot hajrázó, utolsó hét meccséből ötöt megnyerő Besiktas is lecsúszott a rájátszásról. Ez a meccs egyébként a téthez méltó, igazi rangadó volt, a végig szoros meccsen az idegek csatáját végül Maciej Lampe és Bobby Brown nélkül is a Besiktas nyerte. A hiányzók pontjait elsősorban a két hazai játékos, Engin Atsür (21/9 pont, 8 gólpassz) és Cenk Akyol (17/15 pont) pótolták kiválóan, Tremmell Darden (13 pont, 13 lepattanó, 4 blokk) pedig a mezőnyben végzett hatalmas munkát. Az újonc legjobbjai Michael Roll (19/3 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó) és Kahiem Seawright (19 pont, 8 lepattanó) voltak.

Trabzonspor Medical Park (12-18) – Torku Konyaspor (6-24) 103-70

Sem a Trabzonspor, sem pedig a Konyaspor számára nem volt már tétje az egymás elleni, utolsó összecsapásnak, ami rá is nyomta a bélyegét a találkozóra. A bajnokság végére teljesen szétesett vendégcsapat nem tudott jó szájízzel búcsúzni a szezontól és az első osztálytól, hiszen a zsinórban 17. vereségüket is teljesen kilátástalan játékkal szenvedték el. Félidőben már 24 ponttal, csaknem kétszer annyi pontot szerezve vezetett a Trabzonspor (50-26), akiknél Dwight Hardy (20/12 pont, 6 gólpassz), Damian Kulig (20/9 pont, 10 lepattanó) és J.P. Price (17/3 pont, 9 gólpassz) is remekelt.

 

Az alapszakasz végeredménye:

 

A rájátszás párosításai:
Anadolu Efes (1.) – Royal Hali Gaziantep (8.)
Fenerbahce Ülker (2.) – Muratbey Usak Sportif (7.)
Galatasaray Odeabank (3.) – Pinar Karsiyaka (6.)
Darüssafaka Dogus (4.) – Banvit BK (5.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus