BSL, 5. forduló: Az Efes nyerte a döntő visszavágóját

A Banvit a Fenertől, a címvédő Karsiyaka pedig egy parádés meccsen az Efestől kapott ki, így nincs már veretlen csapat a török bajnokságban

Fenerbahce Ülker (3-2) – Banvit BK (3-1) 84-75

Az – egy meccset leszámítva – nagyon jó Euroliga szezont futó Fenerbahce két vereség után a bajnokságban is visszatért a győzelem útjára. A három sikerrel rajtoló Banvitnak nem sok esélye volt ezen a meccsen, hiszen a Fener már az elején 10 pont feletti előnyben volt (20-9), és egy kisebb harmadik negyedbeli megingástól eltekintve kézben tartotta a meccset. Bogdan Bogdanovics (17/6 pont, 4 lepattanó) volt ezúttal az isztambuliak legjobbja, Jan Vesely (12 pont, 5 blokk) és Ekpe Udoh (11 pont, 3 blokk) révén pedig a légelhárítás működött egészen kiválóan és látványosan. A Banvit legeredményesebb játékosa Adrien Moerman (20/12 pont, 5 lepattanó) volt.

Anadolu Efes (3-1) – Pinar Karsiyaka (4-1) 91-87

Az elmúlt években sokszor tört borsot a Karsiyaka az Efes orra alá, az isztambuliak számára a legfájóbb ezek közül természetesen a tavalyi döntő volt. Most ezekért ha csak részben is, de egy remek meccsen visszavágott az Efes, így odalett a címvédő veretlensége is, öt forduló után tehát már senki sem hibátlan a török bajnokságban. Három negyeden keresztül teljesen kiegyenlített volt a mérkőzés, felváltva vezettek a csapatok. 55-60 után azonban már csak egy csapat volt a pályán, hiszen az Efes egy hatalmas, 19-2-es rohammal elhúzott és meg sem állt a győzelemig. Bryant Dunstonnak (10 pont, 8 lepattanó, 3 blokk, 4/4 mezőnyből) voltak a legnagyobb érdemei ebben a fordításban, de most a szokásosnál is kiegyensúlyozottabb volt az Ivkovics-legénység, nem volt gyenge pontjuk és hat játékosuk dobott 9 és 14 pont között. A Karsiyaka ezzel szemben Colton Iverson (17 pont, 12 lepattanó), Josh Carter (25/12 pont, 4 lepattanó) és Joe Ragland (15/6 pont, 8 gólpassz) extrája ellenére is kikapott.

Darüssafaka Dogus (3-2) – Yesilgiresun Belediye (2-2) 88-79

Elsősorban az újfent brillírozó Tony Crocker (20/6 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) jóvoltából egy félidőn keresztül tartotta magát az újonc Yesilgiresun a Darüssafaka otthonában. A tavalyi újonc azonban a nagyszünet után már nem adott esélyt, a vendégek nem tudtak lőtávolba kerülni ekkor már. A meccs hőse egyértelműen Luke Harangody (24/3 pont, 15 lepattanó) volt, aki elképesztő dupla-duplával vezette győzelemre csapatát.

Muratbey Usak Sportif (3-1) – Galatasaray Odeabank (3-2) 73-71

Nagyszerű bravúrgyőzelmet aratott az Usak a jó formában lévő Galatasaray ellen. A hazaiak a második negyedben már 17 ponttal, 39-22-re is vezettek, a végén mégis nekik kellett futniuk az eredmény után. Ezt azonban igen eredményesen tették, a koronát pedig Khem Birch (9 pont, 12 lepattanó) tette fel az Usak teljesítményére, aki a végén duplájával megnyerte a meccset az övéinek. D’Angelo Harrison (22/15 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) játszott kiemelkedően az Usakban, a Galata legjobbja pedig Vladimir Micov (17 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) volt ezúttal.

Trabzonspor Medical Park (0-5) – Besiktas Sompo Japan (3-2) 96-99

Képtelen megszerezni első győzelmét a jobb sorsra érdemes, a Eurocupban viszont vitézkedő Trabzonspor. Hárompontos különbség és sokpontos meccs ide vagy oda, a házigazdáknak komoly esélyük nem volt a Besiktas ellen, hiszen utoljára az első negyedben volt náluk az előny. Tarence Kinsey (30/12 pont, 4 lepattanó) 30 pontos meccs is csak arra volt elég, hogy ne legyen nagy a különbség, hiszen 10 fölé azért egyszer sem ment a csapatok közti differencia. Ám míg a Trabzonspor kispadja szinte semmit nem tett hozzá a meccshez, addig a Besiktasnál sokkal jobban eloszlottak a terhek. Kiemelni nem is nagyon érdemes senkit közülük, talán Nate Wolters (18/6 pont, 9 gólpassz) volt az, aki a legnagyobb hatással volt a fekete-fehérek játékára.

Rönesans TED Ankara Kolejliler (1-4) – Torku Konyaspor (3-1) 73-76

Az idei bajnokság eddigi legkellemesebb meglepetése, a Konyaspor az Ankara elleni meccset is behúzta. Ezt a jobb utolsó negyedükön kívül a szerencsének is köszönhetik a konyaiak, hiszen Johndre Jefferson révén már bő másfél perccel a vége előtt megszületett a győztes kosár, ami után a fővárosiak még több lehetőséget is elpuskáztak. Clay Tucker (20/12 pont) és Ernest Bremer (13/9 pont, 8 gólpassz) játszották a főszerepet a Konyaspor újabb sikerében, az Ankara veresége pedig legkevésbé Kalin Lucason (21/9 pont, 4 gólpassz) múlt.

Royal Hali Gaziantep (2-3) – Demir Insaat Büyükcekmece (2-2) 86-74

Semmi különös nem történt a Gaziantep és a Büyükcekmece összecsapásán, a két alsóházi gárda találkozóját magabiztosan, végig vezetve nyerte a házigazda. Earl Calloway (30/15 pont, 5 gólpassz, 13/11 mezőnyből) lényegében mindent bedobott a Gaziantepben, de Anthony King (16 pont, 4 blokk, 7/6 mezőnyből) is hasonlóan hatékony volt.

Istanbul BBSK (0-4) – Türk Telekom (1-3) 80-84

A forduló előtt még egyaránt győzelem nélkül álló Istanbul és Türk Telekom összecsapása után az ankarai csapat örülhetett, az isztambuliak pedig tovább várhatnak első sikerükre. A meccs első három negyedében szinte folyamatosan változott a vezető csapat személye, a negyedikben azonban már magánál tartotta az irányítást és így megérdemelten nyert a Türk Telekom. Benjamin Woodside (19/6 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) és Michael Jenkins (17/6 pont) voltak a vendégek nyerőemberei.

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Demir Insaat Büyükcekmece – Fenerbahce Ülker 
Besiktas Sompo Japan – Anadolu Efes
Pinar Karsiyaka – Royal Hali Gaziantep 
Torku Konyaspor – Darüssafaka Dogus     
Galatasaray Odeabank – Rönesans TED Ankara Kolejliler
Banvit BK – Muratbey Usak Sportif
Türk Telekom – Trabzonspor Medical Park
Yesilgiresun Belediye – Istanbul BBSK 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus